Jump to content
POLITISTI.ro

 • 0
cyan

Valabilitate permis dupa obtinerea de categorii noi

Question

cyan

am o nelamurire privind valabilitatea permiselor de conducere. :doh:

 

art. 24 din oug195 modificat prin legea nr. 203/2012 prevede:

 
(5) Valabilitatea administrativa a permiselor de conducere, pe categorii de vehicule, este urmatoarea:
a) 5 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb si Tv;
b) 10 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, Bl si BE.”

(52) Eliberarea unui nou permis de conducere cu o noua valabilitate administrativa se realizeaza la expirarea valabilitatii documentului, dupa efectuarea examinarii medicale prevazute la art. 22.

 

ordinul MAI nr. 157/2012 privind forma si continutul permisului de conducere prevede la rubrica 4b "data expirarii permisului" iar la rubrica 11. "data expirarii fiecarei categorii" 

 

ce valabilitate are un permis de conducere cu categorii obtinute in ani diferiti? 

 

de ex., permisul de conducere categ. B are valabilitate 10 ani, dupa 5 ani conducatorul auto obtine categ. A.

ce valabilitate va avea noul permisul sau mai concis, ce data se va inscrie la rubrica 4b. dupa obtinerea noii categorii?

 

data expirarii primei categorii obtinute sau a celei de-a doua categorii?

 

ma gandesc ca exista posibilitatea ca data de expirare a unei categorii poate sa fie mai "mica"  decat data expirare a permisului, conducatorul auto sa nu sesiseze acest lucru iar la un eventual control in trafic se poate constata ca permisul este valabil dar a expirat valabilitatea categoriei si se poate pricopsi cu un dosar penal. sau gresesc? :hmmmt:

 

se poate intelege ca la fiecare expirare a valabilitatii unei categorii conducatorul auto va fi obligat sa efectueze vizita medicala? adica din 5 in 5 ani?

 

am pus prea multe intrebari? :(

 

 

 


 

Share this post


Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
Marius

ma gandesc ca exista posibilitatea ca data de expirare a unei categorii poate sa fie mai "mica"  decat data expirare a permisului, conducatorul auto sa nu sesiseze acest lucru iar la un eventual control in trafic se poate constata ca permisul este valabil dar a expirat valabilitatea categoriei si se poate pricopsi cu un dosar penal. sau gresesc? :hmmmt:

 

Nu se pricopseşte nimeni cu dosar penal pentru această faptă.

 

Art.101. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:

1. conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat;

 

Art.111. - (1) Permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia se reţine în următoarele cazuri:

g) când perioada de valabilitate a expirat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Această publicitate este afişată doar vizitatorilor. - Click aici pentru înregistrare

 • 0
cyan

aveti dreptate. am facut o confuzie si o interpretare gresita, conducerea unei categorii necorespunzatoare (art 86/2) cu expirarea valabilitatii categoriei.

la restul de intrebari ma puteti lamuri? cele privind valabilitatea permisului?

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
gen

Cand vei lua categ A ,ti se va elibera  un nou permis de conducere valabil 10 ani pentru ambele categorii, iar categoriile obtinute nu expira, ci doar permisul(plasticul) dupa inca 10 ani.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

 • Similar Content

  • mountaniac
   By mountaniac
   Buna ziua!
   Am si eu o nelamurire mare in legatura cu preschimbarea permisului din cauza expirarii valabilitatii categoriilor detinute.
   Concret, eu detin categoriile B, C si CE.
   Cat. B este valabila pana in 30 nov. 2016 Cat. C este valabila pana in 04 feb. 2019 Cat. CE este valabila pana in 31 ian. 2019 In luna noiembrie 2016 (deci anul acesta), va trebui sa imi schimb permisul, din cauza expirarii categoriei B, chiar daca categoriile C si CE sunt inca valabile.
   In urma preschimbarii permisului in luna noiembrie, voi primi un nou permis la care categoria B va fi valabila 10 ani, adica pana in 30 noiembrie 2026. La celelalte categorii, perioadele de valabilitate ramanand neschimbate. Cel putin asa presupun eu.
   Intrebari: 
   Sa inteleg ca din cauza expirarii valabilitatii categoriei C, va trebui sa imi preschimb permisul din nou pana in 04 feb. 2019, iar peste cateva zile, sa imi schimb permisul din cauza categoriei CE, care imi va expira peste 5 zile? Deoarece pentru obtinerea categoriei C, am parcurs toti pasii necesari unui permis categoria B + alti pasi necesari (teorie, practica, analize medicale, control oftalmologic, psihologic... etc.), de ce nu s-a prelungit automat valabilitatea categoriei B, ca sa nu fiu nevoit sa depind de mai multe termene de valabilitate? Asa as fi schimbat permisul doar din 5 in 5 ani. Iar tot la a doua preschimbare a permisului datorita expirarii categoriei C, il preschimbam si datorita categoriei B (care e valabil 10 ani). Am de gand sa obtin pe viitor, nu am stabilit o data exacta, categoria D. Deocamdata sunt sofer pe camion, si ma gandesc la posibilitatea de a fi sofer pe autobuz. Daca de exemplu obtin categoria D in 2018, sau in 2022, deci intr-un alt an ce nu tine cont de nici o perioada de valabilitate a celorlalte categorii deja detinute, asta va insemna ca tot la 2-3 ani eu va trebui sa imi preschimb permisul deoarece imi expira vreuna din categorii? In cazul unui raspuns afirmativ la intrebarea nr.3, daca voi parcurge pasii necesari obtinerii categoriei D exact inainte de preschimbarea permisului din cauza expirarii uneia din categoriile deja detinute, care ar fi pasii cei mai usori si normali ca sa imi preschimb permisul la care sa am si noua categorie dorita? Urmez scolarizarea pentru cat. D, si pur si simplu cei de la permise vor vedea, cand imi voi depune dosarul, ca imi va expira actualul permis in cateva zile, si imi spun ei ce sa fac? Sau trebuie sa precizez eu ca imi va expira in cateva zile permisul, ca sa nu ajung in situatia in care primesc noul permis cu cat. D, si dupa cateva zile sa il schimb din nou din cauza ca imi expira valabilitatea altei categorii?  
   Sper ca nu am pus prea multe intrebari, dar sunt probleme cu care ma framant de ceva timp, fiind in situatia descrisa mai sus, si pana acum negasind raspuns la intrebarile mele.
   Multumesc celor care ma vor ajuta in lamurirea acestor probleme!
  • sebyy1971
   By sebyy1971
   Salutare! Am permis pentru categoria A1 ,dar este expirat de 12 ani . anul asta mi-am cumparat 1 scuter si normal imi trebuie permis pentru al conduce pe drumurile publice . Vreau sa intreb mai este valabil acel permis adica pot sa-l preschimb in altul valabil ? sau trebuie sa fac scoala din nou si sa dau din nou examen.
   Va multumesc !
  • NewsBot
   By NewsBot
   Informare privind regimul permiselor de conducere - DRPCIV

   Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor aduce la cunoştinţă faptul că permisele de conducere eliberate anterior datei de 19 ianuarie 2013, îşi păstrează valabilitatea administrativă până la data expirării menţionată în acestea.

   Menţionăm că aceste documente sunt recunoscute şi valabile în tot spaţiul european, iar taxa de eliberare, în valoare de 68 de lei, rămâne neschimbată.

   DIRECŢIA REGIM PERMISE DE CONDUCERE
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.