Jump to content
POLITISTI.ro

Propunere privind mărirea pedepselor pentru şoferii băuţi sau drogaţi


Recommended Posts

Deputatul și totodată doctorul Tudor Ciuhodaru a anunțat că va depune un proiect de lege prin care va cere pedepse de 10 ani de închisoare pentru conducătorii auto depistați băuți sau drogați la volan. Mai jos aveți comunicatul emis de către acesta.

 

"Doctorul Tudor Ciuhodaru va depune un proiect legislativ ce prevede inasprirea pedepselor pentru soferii care conduc bauti sau drogati. Deputatul justifica acest demers legisltativ prin numarul mare de soferi bauti (22440 in 2011), tendinta la crestere a acestora( 4440 doar intr-un singur an) precum si numarul mare de accidente rutiere legate de consumul de alcool (intre 3 si 7%). Parlamentarul considera ca aceste masuri, usor de pus in practica chiar fara niciun efort bugetar suplimentar, vor avea rol de preventie si vor duce la scaderea accidentelor rutiere cu 20%.

Proiectul legislativ prevede patru tipuri de masuri:dublarea (si chiar triplarea) pedepselor cu inchisoarea pentru alcoolemie penala sau consum de stupefiante, cresterea duratei de suspendare a permisului (la 5-10 ani pentru alcoolemie penala si la 6 luni-1 an pentru contraventii), majorari in cazul recidivei in cinci ani de la restituirea permisului (cu 10 ani pentru alcoolemia penala) si imposibilitatea reducerii sanctiunilor aplicate pentru alcool si droguri.

13 motive pentru inasprirea pedepselor privind consumul de alcool si stufiante in trafic:

 

1. in fiecare ora un roman este omorat sau schilodit in accidente rutiere;

2. locul 1 in UE la accidente rutiere soldate cu morti si raniti grav;

3. locul 2 in UE la accidente mortale ( 94 decese la un milion de locuitor, media UE este de 55, suntem devansati doar de Lituania, cea mai sigura e Malta cu 26 decese la un milion de locuitor);

4.locul 1 la cauzele de deces la tinerii cu varste intre 18 si 24 de ani e ocupat de accidentele rutiere;

5. locul 3 la cauzele de deces, indiferent de varsta, este ocupat de accidentele rutiere;

6.62.000 de romani au murit in accidente rutiere dupa 1990;

7. în 2012 am avut 2040 de decese si 8848 de raniti grav in cele 9355 de accidente, ceea ce comparativ cu perioada similară a anului 2011 reprezintă o creştere a numărului de accidente cu 65, a numărului persoanelor decedate cu 22 şi a numărului persoanelor rănite grav cu 80;

8 .Intre 3 si 7% dintre accidente au drept cauza consumul de alcool;

9.Unul din trei accidente mortale e direct legat de consumul de alcool si in 85% din cazuri este vorba de bautori ocazionali. Totodata consumul de alcool este responsabil de 40% din decesele survenite ca urmare a accidentelor de circulatie si de 25-35% din cazurile de accidente rutiere fara cazuri letale.

10. in fiecare ora cel putin doi soferi sunt pozitivi la dozarile toxicologice pentru alcool. Datele INML din 2011 arata ca din cei 51000 de soferi testati la cererea Politiei Rutiere aproape jumatate, mai précis 44%, aveau dozari toxicologice pentru alcool pozitive. In 7 % din cazuri, adica la peste 3500 de soferi, alcoolemia depăşea 2 grame la mie iar mai bine de jumatate, mai précis 68%, din cele 4203 de expertise pentru calculul retroactive al alcoolemiei au indicat valori de peste 0,8g%0. În primele opt luni ale aceluiasi an, şoferii în stare de ebrietate au provocat 669 de accidente soldate cu 112 decese şi 696 de răniţi grav;

11. Intr-un singur an numarul celor depistati sub influenta alcoolui a crescut cu 4440. Datele INML din 2010 arata cadin cei aproximativ 30.000 de cetăţeni testatati la cererea Poliţiei Rutiere 60% aveau dozari toxicologice pentru alcool pozitive. Alcoolul a fost cauza concurenta pentru 645 de accidente reprezentand 7% din accidentele grave soldate cu 128 de morti si sute de pacienti in stare critica.

12.30% din soferii cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani afirma ca au condus cel putin o data sub influenta bauturilor alcoolice.

13. In medie din 25000 de soferi testati 60% au dozari toxicologice pozitive pentru alcool din care doar 10 % au sub 0,8 g/l, restul depasesc limita penala si 40% au valori intre 0,8 si 2g/l iar 10% intre 2 si 3g/l.

Concret acest act normativ prevede:

1.dublarea pedepsei cu inchisoarea ce va fi cuprinsa intre 5 ani la 10 ani daca titularul permisului a condus pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai avand o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sanges au sub efectele stupefiantelor si chiar triplarea pedepselor actuale la 10-15 ani daca aceste persoane efectueaza transport public de persoane sau transport de substante sau produse periculoase;

2.Perioade mai mari de suspendare a permisului pentru consumul de alcool si stupefiante cuprinse:

a) intre 5 ani si 10 ani, daca titularul permisului a condus pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai avand o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange si sau sub efectele stupefiantelor;
b ) intre 6 luni si 1 an, daca titularul permisului a condus pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai avand o imbibatie alcoolica de pana la 0,80 g/l alcool pur in sange;

3.Majorarea duratei de suspendare permisului pentru consumul de alcool si stupefiante atunci cand se repeta aceeasi fapta intr-un interval de 5 ani de la resituirea permisului cu:
a) 10 ani- daca titularul permisului conduce din nou pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai avand o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange si sau sub efectele stupefiantelor;
b )  1 an- daca titularul permisului conduce din nou pe drumurile publicea un autovehicul sau tramvai avand o imbibatie alcoolica de pana la 0,80 g/l alcool pur in sange;

4.Totodata acest act normativ prevede explicit ca pedepsele pentru conducerea pe drumurile publice sub influenta alcoolului sau a stupefiantelor nu pot fi reduse.

Aceaste masuri sunt usor de pus in practica, nu presupun niciun efort bugetar iar eficienta inaspririi legislatiei rutiere e dovedita de scaderea cu 30-50% ale numarului de evenimente rutiere soldate cu morti si raniti in tari precum Portugalia, Franta, Anglia, Luxemburg, Olanda In aceste tari conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice (0,8 g/l) sau refuzul testării sunt pedepsite cu închisoarea până la doi ani, 4.500 de euro amendă, şase puncte de penalizare şi trei ani de suspendare a permisului iar recidiva este pedepsita cu pana la patru ani de închisoare, 9.000 euro amendă, şase puncte de penalizare si pierderea permisului pentru minim trei ani.

Apreciem ca adoptarea acestui proiect legislativ va duce la scaderea cu aproixmativ 20%  numarul accidentelor rutiere.”

 

 

Ce părere aveți ?

  • Upvote 2
Link to comment
  • Moderator

Ăsta nu este doctoraşul ăla obsedat de popularitate, ce apare la televizor şi îşi dă cu părerea despre absolut orice subiect sau domeniu şi care pentru o funcţie a sărit dintr-o barcă-n alta, dar care la final a rămas cu buza umflată?

Este doar un proiect de lege sortit respingerii, al cărui sigur scop este acela de a-i aduce puţină publicitate.

Link to comment

Proiectul este bun, sa il vedem pus in practica, dar nu cred ca numarul accidentelor va scadea cu 20%, in urma adoptarii lui.

Ar trebui ca si infrastuctura rutiera sa beneficieze de ample modernizari, sa fie mult mai bine adaptata traficului rutier actual. 

  • Upvote 1
  • Downvote 2
Link to comment
  • Moderator

Mor cand va aud cu infrastructura rutiera. Pai daca nu ai infrastructura rutiera, inseamna ca obligatoriu trebuie sa mergi ca un descreierat pe drumurile publice, ca si cum ai avea infrastructura? NU, te adaptezi situatiei. Asta cu infrastructura e o scuza penibila inventata de soferi pentru a-si justifica tampeniile facute la volan.

  • Upvote 2
  • Downvote 2
Link to comment

Nu ai inteles nimic. Tu mergi regulamentar, esti cel mai corect conducator auto, iar un dobitoc efectueaza o depasire neregulamentara si are loc impactul frontal intre masina ta si a lui si mori nevinovat. Cine te fereste de astfel de imbecili?

Daca am fi avut autostrazi sau separatoare de sens acest lucru nu s-ar mai fi intamplat. E doar un exemplu. Nu este nicio scuza. Infrastructura noastra rutiera face victime.

Poate ai ocazia sa vezi ce infrastructura exista in statele civilizate din Europa si atunci o sa imi dai dreptate.

Edited by Sache
Link to comment
  • Moderator

Nu infrastructura face victime, ci descreieraţii. Sau crezi că pe autostrăzi nu se produc accidente?

La noi debandada de pe străzi nu se datorează infrastructurii, ci legii prea blânde, ce încurajează toţi reisării parveniţi să facă absolut ce îi taie capul. De ce? Pentru că ştie că dacă va fi prins, se va alege cu o amărâtă de amendă şi o suspendare pe care le contestă şi dacă are şansa să dea de un judecător ce nu dă importanţă pericolului reprezentat de fapta sa, poate câştiga. Sau cheamă ca martori doi vecini şi rezolvă problema. De aceea îşi permite să facă orice, să-i râdă în nas poliţistului, chiar să îl înjure şi aşa mai departe ...

  • Upvote 1
Link to comment

Ai dreptate doar partial. Daca legea ar fi lege, daca infrastructura ar exista, daca educatia rutiera ar fi materie obligatorie de studiu inca de la gradinita, atunci am avea participanti responsabili la traficul rutier, am avea participanti educati, pentru ca multora dintre acestia le lipseste educatia. Ar fi mult mai benefica o initiativa legislativa prin care legislatia rutiera sau educatia rutiera sa devina materie obligatorie de studiu.

Si pe autostrazi se produc accidente, dar frecventa producerii acestora este mult redusa in comparatie cu celelalte categorii de drumuri.

Edited by Sache
Link to comment
  • Moderator

De câtiva ani buni s-a introdus in scoli ca materie "educatia civică". Ti se pare sau ai sesizat la tineri un simt civic mai dezvoltat?

Pot să le bage ei câte materii doresc ... nu vor rezolva nimic, atât timp cât educatia de astazi se face cu televizorul, unde sunt promovate nonvalorile si comportamentele deviante.

Peste tot in lumea asta, frica păzeste strugurii. Sau crezi că inconstientii ce circlulă cu 170-180 km/h astăzi, vor cicula legal pe autostrăzi? E o naivitate să crezi asta!

Link to comment

Buna seara!

Pe tema asta se poate discuta foarte mult.

Propunerea este buna dar eu as mai adauga si interzicerea dreptului de a conduce (orice vehicul) definitiv.

Mai sus un coleg amintea de infrastructura...

Cred ca indiferent de starea drumurilor daca in constiinta noastra ca soferi ar exista mai multa decenta si bun simt, siguranta rutiera s-ar imbunatati corespunzator.

Stima.

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.