Jump to content
POLITISTI.ro

Recunoaştere la nivel internaţional a eficienţei Poliţiei Române


NewsBot

Recommended Posts

Recunoaştere la nivel internaţional a eficienţei Poliţiei Române

 

Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor şi Serviciul Antidrog din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – I.G.P.R. au fost desemnate câştigătoare ale premiilor I, respectiv al III-lea, în cadrul Programului Bianual de Recompensare a Cazurilor/ Investigaţiilor Comune Transfrontaliere, desfăşurate prin intermediul SELEC.

a462faf32890fcfc80541e292d34c403.jpg

Centrul de Aplicare a Legii din Europa de Sud - Est (SELEC) a iniţiat un program de acordare a unor premii, ofiţerilor de poliţie şi vameşilor din sud-estul Europei, care obţin rezultate deosebite.

 

Anul acesta, premiul I şi al III-lea au fost adjudecate de către poliţiştii Serviciului Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor şi ai Serviciului Antidrog din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din Inspectoratul General al Poliţiei Române.

 

Propunerile pentru acordarea acestor premii sunt înaintate de către ţările membre SELEC. Printre criteriile de acordare a premiilor se află: rezolvarea cazului în urma unei cooperări transfrontaliere încununate de succes, iar coordonarea investigaţiilor în statele implicate să se realizeze prin intermediul Centrului SELEC, cantitatea şi valoarea bunurilor confiscate, nivelul riscurilor asumate în destructurarea grupărilor, metodele de investigare şi modul de operare, numărul persoanelor trimise în judecată, arestate sau condamnate.

 

Premiile acordate în acest an constituie o recunoaştere pe plan internaţional a acţiunilor deosebite ale Poliţiei Române, în combaterea infracționalității transfrontaliere.

 

Polițiștii Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor au obţinut premiul I, pentru investigaţiile desfăşurate în anul 2012, care au condus la destructurarea unei reţele infracţionale specializate în tranzacţii comerciale intracomunitare cu mărfuri de larg consum (zahăr, făină, orez, ulei de floarea soarelui), precum şi cu materiale de construcţii, fără respectarea prevederilor legale. Activităţile ilegale erau derulate atât la nivelul municipiului Bucureşti, al judeţelor Giurgiu, Argeş, Ilfov, Buzău, Gorj, Dolj, Timiş, Bihor, Constanţa, Vâlcea, cât şi în alte state comunitare precum Bulgaria, Grecia, Ungaria, Cehia, Polonia, Franţa, Belgia, Spania, Slovenia, Cipru.

 

Prin intermediul SELEC, reprezentanţii organelor de urmărire penală din România şi Bulgaria au realizat schimbul de informaţii, având ca obiect identificarea membrilor români şi bulgari.

 

La data de 24 iulie 2012, ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul I.G.P.R. – D.C.C.O. şi I.G.P.F. şi procurori D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au destructurat grupul infracţional organizat, specializat în obţinerea unor importante beneficii financiare, ca urmare a derulării unor operaţiuni de import sau achiziţii / livrări intracomunitare de bunuri, neînregistrarea în documentele contabile a operaţiunilor realizate şi / sau înregistrarea de operaţiuni nereale, în scopul obţinerii rambursării ilegale de TVA.

 

Au fost efectuate 261 de percheziţii domiciliare şi puse în aplicare aproximativ 150 de mandate de aducere. În aceeaşi zi, au reţinuţi, pe bază de ordonanţă, 39 de suspecţi, faţă de care, ulterior, instanţa de judecată a emis mandate de arestare preventivă.

Cercetările efectuate au concluzionat faptul că, în perioada anilor 2010 – 2012, prin crearea unui circuit evazionist complex, prejudiciul cauzat bugetului de stat a depăşit 200 de milioane de euro anual.

 

La data de 18 ianuarie a.c., au fost trimişi în judecată 107 de suspecţi, persoane fizice şi juridice, pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere şi constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală constând în omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate şi evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, stabilire cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, spălare de bani, bancrută frauduloasă, abuz în serviciu în formă calificată, darea de bani cu dobândă, ca îndeletnicire, de către o persoană neautorizată, toate în formă continuată, şi respectiv instigare şi complicitate la aceste infracţiuni.


* * *

 

Premiul al III-lea a fost obţinut de Serviciul Antidrog din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, pentru activităţile investigative prin care s-a reuşit anihilarea unei grupări infracţionale de trafic internaţional de droguri, respectiv cocaină, pe ruta America de Sud – Europa de Vest. Gruparea infracţională era cunoscută ca una dintre cele mai active reţele de traficanţi de droguri din Europa.

Activităţile desfăşurate în cadrul operaţiunii de către poliţiştii antidrog din cadrul D.C.C.O. – I.G.P.R. şi procurorii D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală, în cooperare cu Drug Enforcement Administration, au condus la probarea activităţii infracţionale a membrilor grupării, care organizau transporturi de cocaină de ordinul sutelor de kilograme pe relaţia America de Sud - Europa de Vest, prin portul Constanţa, coordonatorul grupului fiind un cetăţean bulgar.

În cadrul operaţiunii s-a colaborat cu autorităţile bulgare, respectiv Direcţia Generală de Combatere a Criminalităţii Organizate din Bulgaria şi cu autorităţile din Grecia. Pentru probarea activităţi infracţionale a avut loc un schimb permanent de informaţii între partenerii de cooperare, respectiv Serviciul Antidrog şi autorităţile bulgare, prin SELEC şi DEA.

Astfel, în aprilie 2012, a fost capturată de la membrii grupării 50 kg. de cocaină, ca parte a unei tranzacţii ce s-a desfăşurat pe o perioadă mai lungă de timp.

Liderul grupării este în prezent reţinut de către autorităţile italiene pentru implicare în traficul internaţional de droguri, împreună cu alţi cetăţeni bulgari şi români.

 

* * *

 

Informaţii de background:

Centrul SELEC are sediul la Bucureşti, continuatorul Centrului SECI, fiind singura organizaţie din sud-estul Europei care acţionează în domeniul combaterii criminalităţii transfrontaliere, la nivel operaţional. Centrul SELEC reprezintă punctul de convergenţă pentru susţinerea ţărilor din regiune în eforturile lor de aderare la Uniunea Europeană, în domeniul justiţiei şi afacerilor interne.

Obiectivul principal al SELEC, în cadrul cooperării între autorităţile competente, este acela de a oferi sprijin statelor membre şi de a întări coordonarea activităţilor de prevenire şi combatere a criminalităţii, inclusiv a criminalităţii grave şi a crimei organizate, în cazul în care există elemente de acţiuni transfrontaliere.

SELEC moşteneşte succesul Centrului SECI - 12 ani de investigaţii comune în regiunea din Sud-estul Europei şi schimb intens de informaţii - şi contribuie la identificarea a noi modalităţi de sprijin pentru ţările Sud-est europene.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Poliţia de Frontieră Română a obţinut locul I în cadrul premiilor europene SELEC

Centrul Sud-Est European de Aplicare a Legii (SELEC) a oferit, la data de 20 martie a.c., premiile sale pentru cele mai bune rezultate în lupta cu criminalitatea transfrontalieră, pentru semestrul al II-lea al anului 2013, ocazie cu care Poliţia de Frontieră Română, alături de autorităţile din Republica Moldova, a obtinut Premiul I pentru operatiunea „La Piovra del Patron”.

Acest caz, soluţionat în cursul anului trecut, a implicat producţie ilegală şi contrabandă de ţigări, spălare de bani, piraterie, frauda etc. şi a avut următoarele rezultate:

- 38 de persoane au fost arestate în ambele ţări;

- o fabrică clandestină pentru producţia de ţigări şi o linie de împachetare a ţigărilor, precum şi o instalaţie pentru producerea de alcool contrafăcut au fost descoperite în România;

- au fost confiscate 382.129 pachete de ţigări contrafacute, 13.911 kg tutun mărunţit, 2.334.200 de ambalaje pentru pachetele de ţigări “Plugarul”, 2.841.000 timbre fiscale de Republica Moldova, alte materii prime necesare procesului de producţie, 14 vehicule, 110.000 EUR, 800 litri de alcool contrafacut, arme si muniţie, 118 telefoane mobile, 10 grame de cannabis etc.

Valoarea estimativă a capturii a fost de 3,5 milioane EUR iar prejudiciul adus statutului roman a fost de peste 4 milioane EUR.

Autorităţile de la Poliţia de Frontieră Română au fost premiate într-un cadru festiv astăzi, 11 aprilie 2014, la sediul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră din Bucureşti.

La festivitate au participat reprezentantii Politiei de Frontiera Romana – dl. Liviu Galoş, Inspector General Adjunct, dl. Bodgan Budeanu, Şef Serviciu Combatere Migraţie Ilegală şi dl. Flavius Onofrei, comisar de poliţie la Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi, precum şi reprezentanţii SELEC - dl. Cristian Duţă, Directorul de Operatiuni SELEC si dl. Eliodor Tanislav, ofiţerul de legătura român din partea Poliţiei.

Premiile SELEC sunt oferite de două ori pe an şi reprezintă o recunoaştere a activităţilor remarcabile din domeniul de aplicare a legii, fiind acordate acelor cazuri de succes, care folosesc canalele de comunicare SELEC şi implică cel puţin două state membre. Scopul acestor premii este nu numai să ofere un suport material dar mai ales să ofere o motivaţie autorităţilor de aplicare a legii din statele membre pentru a folosi reţeaua de colaborare existentă la nivelul Centrului, cu scopul de a combate crima organizată în Sud-Estul Europei.

Cu prilejul înmânării premiului, dl. Cristian Duţă a declarat: “Aceasta recunoastere a activitatilor derulate de Politia de Frontiera Romana confirma colaborarea excelenta pe care Centrul Sud-Est European de Aplicare a Legii (SELEC) o are cu autorităţile de Poliţie şi Poliţie de Frontieră dar şi cu autorităţile vamale din ţările membre, iar rezultatele sunt vizibile. Principiul de bază al acestei colaborări îl reprezintă sprijinul mutual în lupta împotriva crimei organizate, inclusiv al contrabandei de ţigarete, iar în acest sens aş dori să menţionez că în cadrul SELEC există din anul 2003 un grup de lucru pentru combaterea fraudelor vamale şi a contrabandei care are o activitate remarcabilă. Cu această ocazie, aş dori să ii felicit pe colegii de la Poliţia de Frontieră Română pentru perseverenţa, profesionalismul şi seriozitatea de care au dat dovadă în cadrul Operaţiunii «La Piovra del Patron», care a avut ca rezultat anihilarea unui grup de crima organizată foarte periculos, care prin activitatea desfăşurată a adus daune considerabile statului roman”.

Misiunea SELEC:

Obiectivul SELEC, în cadrul cooperării între autorităţile competente, este de a oferi sprijin statelor membre si de a îmbunătăţi coordonarea in prevenirea si combaterea criminalităţii, inclusiv a criminalităţii grave şi a criminalităţii organizate, când astfel de infracţiuni implică sau par sa implice un element de activitate transfrontalieră.

SELEC este unica organizaţie internaţională de aplicare a legii în care ofiţerii de legătură din partea autorităţilor poliţieneşti şi vamale din 12 state membre (Republica Albania, Bosnia si Herţegovina, Republica Bulgaria, Republica Croaţia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Republica Elena, Ungaria, Republica Moldova, Muntenegru, România, Republica Serbia si Republica Turcia) lucrează împreună, coordonează investigaţii comune şi facilitează schimbul de informaţii.

I.G.P.F. - Biroul de Informare şi Relaţii Publice

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

POLIŢIA ROMÂNĂ, PREMIATĂ PENTRU DESTRUCTURAREA UNEI REŢELE INTERNAŢIONALE DE TRAFIC DE MIGRANŢI

 

Poliţia Română, prin Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – I.G.P.R. a fost premiat de SELEC, pentru destructurarea unei grupări infracţionale internaţionale, specializate în trafic de migranţi, în cooperare cu autorităţile din Ungaria.

 

La data de 5 noiembrie a.c., la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române, a avut loc o festivitate, în cadrul căreia un reprezentant al Southeast European Law Enforcement Center (SELEC) a acordat un premiu poliţiştilor Serviciului de Combatere a Traficului de Persoane din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – I.G.P.R..

 

La ceremonie au participat reprezentanţii Poliţiei Române, comisar şef  de poliţie Virgil Spiridon, adjunct al inspectorului general al Poliţiei Române, comisar şef de poliţie Bolboşanu Constantin, directorul adjunct al D.C.C.O., precum şi din partea SELEC, domnul Cristian Duţă, director de operatiuni.

 

1_%282%29.JPG

 

Premiile SELEC sunt oferite de două ori pe an şi reprezintă o recunoaştere a activităţilor remarcabile din domeniul de aplicare a legii, fiind acordate acelor cazuri de succes, care folosesc canalele de comunicare SELEC şi implică cel puţin două state membre.

 

Scopul acestor premii este nu numai să constituie un suport material, dar mai ales să ofere o motivaţie autorităţilor de aplicare a legii din statele membre, pentru a folosi reţeaua de colaborare, cu scopul de a combate crima organizată în Sud-Estul Europei.

 

Comisia de premiere a SELEC a decis, la data de 8 octombrie a.c., să acorde premiul III operaţiunii “Adviser”, iniţiată şi gestionată de Serviciul pentru Combaterea Traficului de Persoane din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – I.G.P.R.(ofiţer de caz comisar şef de poliţie Cataramă Cătălin), în cooperare cu autorităţile din Ungaria.

 

Cazul a fost demarat în 2012, când mai multe agenţii de recrutare au raportat lipsa muncitorilor aduşi legal în România din Filipine şi Nepal.

 

Cu acest prilej, s-a descoperit existenţa în România a unui grup de crimă organizată, constituit din cetăţeni indieni implicaţi în traficul de persoane de origine filipineză sau nepaleză către statele Schengen - Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania sau Ungaria.

 

La începutul anului 2013, a fost creată o echipă formată din poliţişti români şi din Ungaria, urmând ca, în ianuarie 2014, cazul să intre în faza operatională.

 

Datorită acestei abordari profesionale şi având suportul valoros al SELEC, operaţiunea a condus la arestarea a 7 persoane, confiscarea a 200 de paşapoarte, timbre şi formulare de angajare false, desfiinţarea unui laborator pentru realizarea de documente falsificate, confiscarea a 18.000 de euro în numerar, 83.432 de euro urmând a fi recuperaţi de la unul dintre membrii grupării.

 

14-11-05-04-02-431.JPG

 

Cu prilejul înmânării premiului, domnul Cristian Duţă, directorul de operaţiuni al SELEC a declarat: “Traficul de persoane este un fenomen global, care a atins cote alarmante în întreaga lume, fiind conectat la securitatea naţională, drepturile umane, factori din domeniul economic şi social, migraţie, gen/ rol social, sănătatea publică, justiţie, muncă etc. SELEC va continua să-şi îmbunătăţească capabilităţile operaţionale, pentru a sprijini statele membre în derularea de investigaţii comune de succes şi, de asemenea, să ofere analize strategice care să abordeze fenomenul de trafic de fiinţe umane, ce constituie o criminalitate gravă şi o violare a drepturilor umane.”

 

1_%281%29.JPG

 

Informaţii de background

 

La data de 16 ianuarie a.c., poliţiştii din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat 5 percheziţii, în baza autorizaţiilor emise de Tribunalul Bucureşti, la 5 adrese, unde au fost identificaţi membrii reţelei infracţionale. La una dintre adrese, au mai fost identificaţi 3 migranţi ilegali, din Bengal, Bangladesh şi India, faţă de care reprezentanţii Inspectoratului General pentru Imigrări vor dispune măsuri de îndepărtarea de pe teritoriul României.

 

În fapt, membrii grupării (cetăţeni români şi indieni) ar fi acţionat pe teritoriul României, Bulgariei şi Ungariei. Aceştia sunt suspectaţi că ar fi racolat migranţi filipinezi şi nepalezi, cărora, în schimbul unor sume cuprinse între 1.500 şi 2.000 de euro de persoană, le facilitau obţinerea frauduloasă de vize Schengen, în baza unor documente contrafăcute.

 

De asemenea, i-ar fi ajutat să intre ilegal în România sau să iasă din ţara noastră în mod clandestin, fiind ulterior transportaţi în Spaţiul Schengen.

 

Din investigaţii, s-a stabilit faptul că, în perioada 2011-2013, suspecţii ar fi facilitat  intrarea ilegală în Spaţiul Schengen a peste 70 de imigranţi de origine indo-pakistaneză, filipineză, nepaleză sau a unor transfugi din Sri-Lanka.

 

Au fost conduşi, pentru audieri, cei 5 suspecţi pentru care au fost puse în aplicare mandate de aducere, fiind dispuse măsurile legale.

 

Acţiunea a beneficiat şi de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale – I.G.P.R. şi  S.R.I..

 

În cauză, s-a cooperat cu autorităţile de aplicare a legii din statele partenere, cu ataşaţi de afaceri interne.
 

Sursă: IGPR

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

PROFESIONALISMUL POLIŢIŞTILOR ROMÂNI, RECUNOSCUT INTERNAŢIONAL

 

Polițiștii români au primit din partea Europol o plachetă de apreciere a rezultatelor obţinute în cadrul unui proiect pentru combaterea infracţiunilor săvârșite cu intrumente de plată electonică, derulat la nivel internațional pe parcursul a 18 luni.

 

1.jpg

 

În perioada 29 - 30 ianuarie a.c., la Londra, a avut loc conferinţa de încheiere a unui proiect de cooperare poliţienească internaţională derulat de Poliția Română și  autorităţile din Marea Britanie, cu sprijinul Europol.

 

Începând cu vara anului 2013, Poliţia Română a colaborat cu  Dedicated Cheque and Plastic Crime Unit din Marea Britanie, pentru combaterea infracţiunilor săvârșite cu intrumente de plată electonică, la nivel internațional.

 

În cadrul proiectului, 7 poliţişti ai structurilor de combatere a criminalităţii organizate din România au acţionat pe teritoriul Marii Britanii, pentru combaterea acestor fapte.

 

De asemenea, partenerii din Marea Britanie au venit în România pentru a colabora și a dezbate cu polițiștii români cele mai efeciente metode folosite pentru descoperirea și prinderea celor care comit infracțiuni de acest fel.

 

Poliţiştii români care au participat la proiect au fost apreciați de partenerii străini pentru profesionalismul de care au dat dovadă, primind din partea Europol o plachetă pentru eforturile depuse şi rezultatele obţinute.

Sursă: IGPR

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

POLIȚIA ROMÂNĂ A OBȚINUT PREMIUL I PENTRU OPERAȚIUNEA “PHOENIX/BRUNO”

 

Poliția Română, prin Direcția de Combatere a Criminalității Organizate - Serviciul Antidrog, a fost premiată de SELEC, pentru destructurarea unei grupări infracţionale internaţionale, specializate în trafic de cocaină.

 

La data de 2 aprilie a.c., la sediul Centrului Sud-Est European de Aplicare a Legii (SELEC) a avut loc o festivitate, în cadrul căreia a fost acordat premiul I polițiștilor antidrog din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Inspectoratul General al Poliției Române.

 

Operaţiunea “PHOENIX/BRUNO”, iniţiată şi gestionată de Poliția Română, s-a realizat în cooperare cu autorităţile din Bulgaria și a vizat anihilarea unei grupări infracționale implicate în traficul de cocaină, din America de Sud în Europa. Cazul de trafic de droguri a fost instrumentat în perioada iunie 2014 - ianuarie 2015.

 

În cadrul acțiunii, polițiștii au confiscat 55,625 de kilograme de cocaină, pe teritoriul României și Bulgariei, 5 membri ai grupării fiind arestați. De asemenea, pe numele liderului rețelei infracționale a fost emis un mandat de arestare, iar autovehiculul folosit la comiterea infracțiunilor a fost confiscat.

 

Datorită coordonării excelente dintre autoritățile de aplicare a legii și cele judecătorești din România și Bulgaria, prin intermediul SELEC, Operațiunea „PHOENIX/BRUNO” a fost una de succes în domeniul combaterii traficului de droguri.

 

Informații de background:

 

Premiile SELEC sunt oferite de două ori pe an şi reprezintă o recunoaştere a activităţilor remarcabile din domeniul de aplicare a legii, fiind acordate acelor cazuri de succes, care folosesc canalele de comunicare SELEC şi implică cel puţin două state membre.

 

Scopul acestor premii este nu numai să constituie un suport material, dar mai ales să ofere o motivaţie autorităţilor de aplicare a legii din statele membre, pentru a folosi reţeaua de colaborare, cu scopul de a combate crima organizată în Sud-Estul Europei.

 

SELEC este unica organizație internațională de aplicare a legii, în care ofițerii de legătură din partea autorităților polițienești și vamale din 12 state membre (Republica Albania, Bosnia și Hertegovina, Republica Bulgaria, Republica Croația, Fosta Republica Iugoslavă a Macedoniei, Republica Elena, Ungaria, Republica Moldova, Muntenegru, România, Republica Serbia și Republica Turcia) lucrează împreună, coordonează investigații comune și facilitează schimbul de informații.

 

MISIUNEA SELEC: Obiectivul SELEC, în cadrul cooperării între autoritățile competente, este de a oferi sprijin statelor membre și de a îmbunătăți coordonarea în prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere. De-a lungul a 14 ani, schimbul intensiv de informații, prin intermediul ofițerilor de legătură, utilizând canalele de comunicare ale Centrului, a susținut cu succes eforturile polițiștilor din statele membre.

 

02.04_1427975825.jpg

 

Sursă: IGPR

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

ÎNTREVEDEREA ȘEFULUI POLIȚIEI ROMÂNE CU ȘEFUL EUROPOL

 

big__dsc4089.jpg

 

"Constat  o evoluție pozitivă notabilă a Poliției Române, de la ultima mea vizită în România, de acum patru ani,  și vă felicit pentru succesul pe care –l aveți în lupta împotriva criminalității” a declarant domnul Rob Wainwright, șeful Europol, în cadrul întrevederii de astăzi, cu șeful Poliției  Române, chestor general de poliţie Petre Tobă.

 

Totodată, inspectorul general al Politiei Romane a declarat că: ,,În ultimii patru ani, schimbul de informații între Poliția Română și Europol s-a dublat. O dovadă a nivelului de implicare a Poliției Române în abordarea integrată a combaterii criminalității organizate și grave la nivel europeam este și participarea activă în toate cele nouă priorități ale celui de-al doilea ciclu de politici europene 2014-2017. România a susținut conceptul de Acțiune Comună coordonată la nivel european (Joint Action Day), implicarea Poliției Române fiind una de substanță, obținându-se rezultate notabile, aspect apreciat la nivelul partenerilor de cooperare europeni.”

 

În timpul întâlnirii, ce a avut loc astăzi, 23 aprilie a.c., la sediul Poliției Române, au fost abordate o serie de aspecte privind cooperarea polițienească internațională, dintre Poliția Română și EUROPOL, pe probleme specifice, subliniindu-se, totodată, importanța continuării și dezvoltării acesteia.

 

De asemenea, cei doi parteneri au apreciat excelenta colaborare în cadrul acțiunii  comune desfășurată astăzi pentru destructurarea unei importante grupări infracționale, care comitea jafuri armate la magazine de bijuterii și ceasuri de lux, în mai multe state europene.

Sursă: IGPR

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

OPERAȚIUNEA PERSEUS – EXERCIȚIU DE COOPERARE ÎN SUD-ESTUL REGIUNII DUNĂRII

 

Poliția Română a participat, alături de poliții din alte cinci state din Europa, la un exercițiu polițienesc transfrontalier de întărire a capacității de luptă împotriva traficului internațional de droguri. Pornind de la o potențială grupare de trafic internațional de droguri, polițiștii români din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și ai Direcției Operațiuni Speciale au lucrat împreună cu partenerii din celelalte state pentru identificare legăturilor infracționale create în cauză și arestarea traficanților.  

 

Astăzi s-a finalizat un exercițiu polițienesc transfrontalier (Operațiunea Perseus) ce a fost planificat și pregătit pe parcursul a peste doi ani. Activitățile s-a au încheiat cu arestări simultane în țările participante (Germania, Austria, Republica Cehă, Ungaria, România și Republica Moldova).

 

Exercițiul s-a ocupat de un caz fictiv de trafic de droguri la  nivel internațional, simulând importul unei importante cantități de heroina de ordinul zecilor de kilograme din zona de frontieră a Republicii Moldova cu România către Germania. În plus, o mare cantitate de metamfetamina a fost transportată din Republica Cehă către Landul Bavaria, în Germania. Transportul drogurilor s-a desfășurat conform instrucțiunilor unui presupus grup infracțional organizat de trafic de droguri ce operează conform metodelor caracteristice unui grupări de criminalitate organizată.

 

Exercițiul a fost tratat ca o operațiune reală și a început în Germania, în zona Nuremberg.   Din această zonă, cărăuși fictivi au călătorit către capitala Moldovei, prin Austria, Ungaria și România. În Chișinău aceștia s-au întâlnit cu liderul fictiv al organizației ce sosise din Germania pe calea aerului. Liderul grupării a realizat schimbul de droguri cu furnizorii de heroină în România.

 

Cărăușii și-au continuat drumul către Szeghed Ungaria, unde au primit o plată suplimentară. Ulterior, o parte din cantitatea de heroină a fost înmânată  unui intermediar în Viena, Austria.

 

Ultima parte a călătoriei a fost în Praga, Cehia. Aici, cărăușii au primit câteva kilograme de metamfetamină, ce era de asemenea destinată Germaniei.

 

În fiecare dintre cele 11 zile ale exercițiului, cei aproximativ 200 de polițiști din cele 6 țări implicate au folosit toate instrumentele polițienești specifice și procedurile aflate la îndemâna acestora în scopul de a obține cât mai multe informații ce ar putea fi folosite în instanță, scopul final fiind arestarea celor în cauză.

 

Participarea Republicii Moldova în acest proiect UE este unică, deoarece Moldova nu este o țară membră UE, astfel putând servi ca exemplu pentru următoarele proiecte comune transfrontaliere ale  UE.

 

Pregătirile pentru Operațiunea Perseus, care este o parte integrantă a proiectului de ansamblu Cooperarea Sud-Estică a Regiunii Dunării (CSDR), au început în noiembrie 2013.

 

Poliția landului Bavaria/BLKA a planificat și a efectuat pregătirile pentru acest exercițiu cu ajutorul statelor participante. Departamentul antidrog al poliției bavareze s-a ocupat de întregul proiect, cu ajutorul partenerilor austrieci și al celor cehi.

 

Programul european  ,,Prevenirea și Combaterea Criminalității” (ISEC) susține cooperarea în ceea ce privește lupta împotriva criminalității transnaționale și finanțează 90% din totalul costurilor. Ajutorul financiar fiind asigurat de Comisia Europeană.

 

Exercițiul a vizat un transport de droguri,  în contextul luptei internaționale împotriva traficului de droguri, și a avut mai multe scopuri.

 

Testarea și intensificarea cooperării transfrontaliere, pregătirea și antrenarea polițiștilor cu funcții de conducere și a forțelor operaționale cu privire la situații operative reale ce pot apărea în viitor și optimizarea conceptului operațional, au fost prioritățile principale ale exercițiului.

 

Lupta împotriva traficului de droguri în Europa se bazează nu numai pe măsuri puternice de aplicare a legii, măsuri efectuate la nivel național, de exemplu arestarea dealerilor, traficanților și a producătorilor, dar si pe măsuri preventive cum ar fi asigurarea de expertiză și desfășurarea unor campanii de informare. În plus, o mare importanță trebuie atribuită schimbului internațional de informații între agențiile de aplicare a legii implicate în efectuarea de investigații operative.

 

Pe aceste considerente este bazat întregul proiect CSDR, scopul acestuia este combaterea traficului de droguri de-a lungul așa-numitei Rute Balcanince. Cooperarea dintre agențiile de aplicare a legii funcționează eficient doar în cazul în care acestea au o practică unitară, iar agențiile cunosc situația legală din fiecare țară în parte.

 

,,Suntem foarte mulțumiți de cooperarea de succes dintre toate țările participante. Este foarte important să ne unim forțele și să ne demonstrăm puterea împreună în special în lupta împotriva traficului internațional de droguri” comisarul Pether Dathe șeful Poliției Judiciare a Landului Bavaria.

Sursă: IGPR

Link to comment
Share on other sites

Foarte tare exercitiul. Am avut onoarea sa particip pe parcursul intregii saptamanii trecute la el. A fost un succes pentru noi si o experienta foarte utila pentru viitor din care am avut toti de invatat. E un plus.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.