Jump to content
POLITISTI.ro

Termen preschimbare permis obtinut în străinătate / anulare permis vechi?


cyan

Recommended Posts

Conform art. 83 din oug 195 permisele de conducere naţionale eliberate de autorităţi străine deţinute de persoane care au domiciliul, reşedinţa sau rezidenţa normală în România, pot fi preschimbate cu documente similare româneşti în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului internelor şi reformei administrative iar prin art. 101/1/3 se sancționează conducerea unui autovehicul de către o persoană cu domiciliul în România care nu a preschimbat permisul de conducere obţinut în alt stat, în termenul prevăzut de lege.

 

Întrebarea 1

- care este termenul prevăzut de lege pentru preschimbarea permisului obținut în alt stat deoarece în ord. MAI nr. 163/2011 privind preschimbarea permiselor de conducere naţionale eliberate de autorităţile competente ale altor state cu documente similare româneşti nu este precizat un astfel de termen.

 

Întrebarea 2

- art. 10 din Ord. 163/2011 prevede ca după preschimbarea permisului de conducere, instituţia prefectului să remită autorităţii competente a statului emitent permisul de conducere naţional vechi.

Ce se întâmplă cu aceste permise de conducere vechi, se arhivează, se distrug sau se anulează?

Anularea unui permis de conducere se poate face în condițiile art. 114 din oug 195, prin urmare nu cred că se pot anula.

 

Întrebarea 3

art. 101/1/3 se poate aplica în condițiile în care nu se precizează termenul prevăzut e lege?

 

Întrebarea 4

Este obligatorie preschimbarea sau este la latitudinea titularului?  

Link to comment

raspuns intrebarea 1 - acest termen nu exista iar acest text de lege trebuie abrogat fiindca nu are utilitate la acest moment.

                                2-pemisele preschimbate se trimit autoritatilor emitente care le anuleaza.

                                3-nu se poate aplica la acest moment

                                4-ramane la alegerea titularului daca doreste sau nu preschimbarea permisului, important este ca acest permis eliberat de catre autoritatile straine sa fie recunoscut pe teritoriul Romaniei si in unele cazuri insotit de permis de conducere international (pentru statele care nu sunt semnatare ale Conventiei de la Viena).

Link to comment

Pe 19.01.2013 a intrat in vigoare Legea 203/2012 pentru modificarea si completarea Oug 195/2002, se putea modifica si din acest punct de vedere.

Probabil ca legiuitorii erau prea ocupati sa alinieze legislatia nationala cu directivele europene si nu au observat ca mai sunt discrepante.

Au ales sa modifice valabilitatea permiselor de conducere de la 10 la 5 ani pentru posesorii categ. C, D, Tv pe motiv ca asa zic directivele europene dar nu am inteles justificarea acestei modificari. 

Anularea permiselor vechi preschimbate nu ar trebui introdusa in oug 195? Sau poate exista in procedurile politiei si este suficient?

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.