Jump to content
POLITISTI.ro

Înăsprirea legislaţiei rutiere şi întărirea autorităţii poliţiştilor


Octavian

Este necesară înăsprirea legislaţiei rutiere şi creşterea autorităţii poliţiştilor?  

69 members have voted

  1. 1. Sunteţi de acord cu înăsprirea sancţiunilor rutiere?



Recommended Posts

  • Member

Sunt curios care este părerea voastră privind noua isterie naţională, provocată de declaraţiile primului ministru Ponta.

Am citit în mai multe ziare şi am urmărit pe la televizor cum toată mass-media şi-a isterizat audienţa cu acest nou subiect. De aceea voi posta mai jos un colaj cu principalele declaraţii ale şefului guvernului referitoare la acest subiect.

 

În esenţă Ponta se arată îngrijorat de numărul mare de accidente rutiere şi de victime înregistrat în perioada Paştelui, el afirmând că trebuie înăsprită legislaţia rutieră, pe de o parte, şi întărită autoritatea poliţiştilor care aplică legea, pe de altă parte.

 

"Avem o mare problemă de implementare a autorităţii legii în domeniul rutier. Sunt hotărât să încercăm o înăsprire a legislaţiei şi o întărire a autorităţii celor care sancţionează abateri pe drumuri publice. E inadmisibil să mă uit câţi oameni îşi pierd viaţa în aceste zile"

 

Cred că este o idee bună - cu riscul de a fi luat de guler şi aruncat din biroul de prim-ministru. Nu am spus că nu mai garantăm dreptul de proprietare, dar la nivel european există nişte evoluţii de care trebuie să ţinem cont, o evoluţie legată de sechestrarea şi confiscarea bunurilor dobândite în urma infracţiuni.

 

Există o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale de Automobilism care prevede o strategie de politici publice pentru diminuarea accidentelor rutiere. Nu e problema României, e a omenirii, a Europei. Dar nu vreau să trăim cu minciuna că totul e de la infrastructură. Nu poţi avea reguli ca Franţa şi Germania neavând aceeaşi infrastructură, dar în România avem o problemă de implementare a regulilor, o problemă de autoritate"

 

Ponta a mai spus că în România "toată lumea" e instructor auto, iar permisele de conducere se dau la "oricine".

 

Totodată, primul-ministru a spus că maşinile furate sau introduse prin contrabandă ar trebui valorificate imediat şi nu să stea în garajul Ministerului de Interne.

 

La Interne, suntem un fel de garaj de maşini furate pentru că nu avem voie să le valorificăm, deoarece este dreptul de proprietate”.

Link to comment

Autoritatea polițistului a fost în general ciuntită de la revoluție până în prezent. Nu numai în domeniul circulației rutiere. Nici hoții nu mai au frică pentru că știu că legea este mult mai blândă. România trăiește un paradox. Deși se comit din ce în ce mai multe și mai complexe infracțiuni legislația se tot ”relaxează”. Mai întâi a apărut Legea 202, apoi va apărea noul CP cu pedepse reduse la jumătate și tot așa mai departe. Să sperăm că CCR va adopta aceste propuneri deși eu unul sunt foarte sceptic. S-a mai încercat odată confiscarea căruțelor ce erau depistate pe DN-uri și CCR a declarat măsura neconstituțională. Sunt curios dacă vreun judecător de la CCR ar sta față în față cu o rudă de-a unui decedat din vreun accident cu o astfel de căruță, ce i-ar spune ?

Link to comment
  • Moderator

Fiţi atenţi ce spune secretarul Comisiei de la Veneţia despre confiscarea maşinilor:

 

Thomas Markert, secretarul Comisiei de la Veneţia, a declarat că i se pare justificabilă confiscarea maşinii în cazurile extreme de şoferi vitezomani. Recomandarea Comisiei este și de ștergere din Constituție a articolului referitor la garantarea proprietăţii private

 

“Recomandarea noastră este ca în privinţa articolului privind garantarea dreptului la proprietate să fie cel puţin ştearsă această propoziţie”, a spus Markert, care a dat şi exemplul din Bulgaria, unde Comisia de la Veneţia a avizat procedura specială de confiscare a proprietăţilor acelora care nu au putut justifica averea şi neconformitatea acesteia cu venitul declarat.

 

”Cred că în alte ţări este posibil să fie confiscat instrumentul unei infracţiuni, dar de obicei nu este confiscată maşina unui şofer care încalcă Codul rutier, deoarece astfel de încălcări sunt foarte frecvente. Dar în acest caz extrem mie mi se pare justificabilă,  nu cred că ar fi o problemă din punctul de vedere al standardelor europene”, a afirmat Markert.

 

El a arătat că nu e nicio problemă de drept privind ridicarea temporară a maşinii unui vitezoman de către poliţişti, însă este un subiect de dezbatere dacă în ultimă instanţă judecătorul poate hotărî confiscarea maşinii.

sursa: dcnews.ro

Link to comment
  • Member

Am mai găsit o declaraţie interesantă a premierului pe wall-street.ro

 

"Avem un sistem in care nu patesti nimic, te mai duci pe la instanta, nu se ridica permisul daca nu-ti platesti amenda... Cred ca avem sute de mii de amenzi neincasate", a spus Ponta

 

Răspunzând unei întrebări, a spus că se îndoieşte de faptul că în România ar putea fi introdusă amendarea în funcţie de venit.

 

"Ma indoiesc ca se poate introduce cota diferetiata la amenzi in functie de veniturile persoanei. Pana la urma, un om e periculos ca merge cu 250 de kilometri pe ora si daca e somer, si daca e milionar, tot aia e. Problema e ca, daca e milionar, plateste rapid amenda si merge din nou. Somerul nu o plateste deloc", a spus Ponta.

 

Am mai găsit o declaraţie interesantă a premierului pe wall-street.ro

 

"Avem un sistem in care nu patesti nimic, te mai duci pe la instanta, nu se ridica permisul daca nu-ti platesti amenda... Cred ca avem sute de mii de amenzi neincasate", a spus Ponta

 

Răspunzând unei întrebări, a spus că se îndoieşte de faptul că în România ar putea fi introdusă amendarea în funcţie de venit.


"Ma indoiesc ca se poate introduce cota diferetiata la amenzi in functie de veniturile persoanei. Pana la urma, un om e periculos ca merge cu 250 de kilometri pe ora si daca e somer, si daca e milionar, tot aia e. Problema e ca, daca e milionar, plateste rapid amenda si merge din nou. Somerul nu o plateste deloc", a spus Ponta.

Link to comment

Chiar credeti ca se va schimba ceva? Stati linistiti ca daca vroiau sa schimbe ceva o faceau demult. Prevederile de modificare a noului Cod rutier zac de cativa ani prin parlament. Nu se va confisca in viitorul apropiat nici caruta nici masina fiindca cei care incalca legea fie ea si rutiera sunt multi iar cei multi voteaza bine si nu trebuie deranjati pentru ca orice masura nepopulara costa. Cat despre intararirea autoritatii politistului nimeni in afara de politisti nu cred ca isi doreste acest lucru in tara asta. Consider ca principala cauza a accidentelor  este infrastructura rutiera iar de infrasctuctura nu se ocupa politia ci cei care arata acum cu degetul spre Politia Rutiera.

Link to comment
  • Moderator

De la tine aveam pretenţii să nu cazi în demagogia discursurilor populiste ale unora ca mirciulică badea, pentru care singurul ţel în viaţă, după ce se urcă la volan este timpul în care poate ajunge la destinaţie.

 

Pe o stradă unde se circulă încet, consecinţele accidentelor ce se produc sunt doar pagubele materiale, în schimb pe porţiunile unde se circulă cu viteză apar imediat accidente cu morţi şi răniţi. Şi sunt convins că ştii aceste aspecte.

Asta cu lipsa infrastucturii e doar o modalitate de a ne fura căciula singuri, ce convine şi i se potriveşte de minune românului, pentru care încălcarea legislaţiei rutiere a devenit ceva firesc şi normal.

 

Să privim la zilele trecute, între Bucureşti şi Constanţa există infrastructură, e autostradă. Nu au mai fost accidente? Ba au fost.

 

Problema este mentalitatea românului. Care invocă orice altceva dar nici nu-şi pune problema să conducă legal.

  • Upvote 6
Link to comment

Nu sunt un fan al lui Ponta, dar cu această propunere pe mine m-a câştigat.

 

Pe net am tot văzut cum unii au sărit ca arşi povestind despre dreptul sacru al proprietăţii şi cum ar putea fi el încălcat. 

Chiar şi acum ar putea fi confiscate fără să fie necesară modificarea Constituţiei. În constituţie există articolul 44, aliniatul 9, ce spune că: "bunurile destinate, folosite sau rezultate din infracţiuni ori contravenţii pot fi confiscate numai în condiţiile legii".

Şi autoturismul este un bun ce este folosit la săvârşirea unei contravenţii, acesta poate fi confiscat. Nu e nevoie decât de voinţă politică pentru o simplă modificare a codului rutier.

 

La fel cum un pistol sau puşcă cu care se încalcă regimul armelor se confiscă şi în cazul vitezomanilor este ceva asemănător. Pentru că şi arma este un bun aflat în proprietatea făptuitorului. Aici nu se mai încalcă dreptul sacru al proprietăţii? La fel şi cleştii, răngile sau o pontoarcă folosite de hoţi sunt bunuri aflate în proprietatea lor.

 

Şi această măsură a confiscării ar fi cea mai bună, având în vedere că:

 

  • sistemul de colectare a amenzilor s-a dovedit ineficient. Dacă individul nu are niciun bun pe numele lui - sufletul ... nu poate fi constrâns să plătescă
  • munca în folosul comunităţii, la fel, şi-a dovedit ineficienţa - nu se prezintă şi nu vrea - sufletul ... se reiau procedurile până la infinit
  • închisoare contravenţională - nu e bine, nu ne lasă constituţia şi vor sări ca arşi cetăţenii europeni pentru că nu vor ca ăla să stea pe banii lor, să beneficieze de păpică şi cazare din banii contribuabililor - deci din nou nu e bună soluţia
  • reţinerea permisului de conducere până la plata amenzii - din nou sunt avantajaţi şemkerii de bani gata, care plătesc fără nicio problemă sau pur şi simplu vor conduce fără permis - sunt prinşi, fac rost de un dosar care nici măcar nu ajunge în instanţă sau dacă ajunge primeşte o condamnare cu suspenare ... şi uite aşa cocalarul va conduce în continuare şi efectele sunt egale cu zero

Pe când în cazul confiscării, şmekerul cu Bentley sau Ferrari, o să rămână dintr-un foc fără câteva sute de mii de euro şi vă garantez eu că după ce un cocalar îşi va pierde un X6, nu-i va mai arde deloc să calce acceleraţia după bunul plac a doua oară, chiar dacă şi-a mai cumpărat încă un X6.

Edited by Anonymous
  • Upvote 8
Link to comment
  • 6 months later...

In sfarsit mai fac si unii controale asa cum ar trebui. Cat mai multe controale de acest gen n-ar strica pentru cei cu statii CB.

 

POLIŢIA şi ANCOM îi vânează, în continuare, pe şoferii care folosesc staţii de emisie-recepţie

 

Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie, au efectuat, astăzi, o acţiune de control al autovehiculelor echipate cu staţii mobile de emisie-recepţie care utilizează banda de 27 MHz.

 

Acţiunea a avut drept obiectiv controlul echipamentelor folosite de şoferii care circulau în apropierea municipiului Roman, pentru a verifica în ce măsură respectă acestea specificaţiile tehnice stabilite de lege.

 

Acţiunea de control a avut loc la intersecţia drumurilor europene E85 şi E583 din apropierea municipiului Roman, unde, timp de câteva ore, reprezentanţii ANCOM împreună cu agenţi ai Poliţiei Rutiere din cadrul IPJ Neamţ au verificat echipamentele de radiocomunicaţii mobile instalate pe 26 de  autovehicule. În urma acestor controale, s-a constatat că 3 dintre şoferii opriţi pentru verificări foloseau staţii care nu erau conforme cu standardele, având caracteristici tehnice diferite de cele legale. Echipamentele fie nu aveau marcajul CE, fie emiteau cu o putere peste cea maximă reglementată de 4 Watt, abaterile identificate fiind sancţionate cu avertisment.

 

O acţiune similară a avut loc în luna septembrie în judeţul Neamţ, reprezentanţii ANCOM împreună cu cei ai Poliţiei Rutiere sancţionând 3 şoferi cu avertisment pentru aceleaşi abateri.

 

Toate informaţiile despre utilizarea benzii de 27 MHz şi a echipamentelor de emisie – recepţie conform legislaţiei în vigoare sunt disponibile pe site-ul ANCOM.

 

Staţiile mobile de radiocomunicaţii care emit în „banda civică” de 27 MHz pot fi folosite fără licenţă de utilizare a frecvenţelor radio eliberată de ANCOM, însă utilizarea lor trebuie făcută cu respectarea normelor tehnice în vigoare. Banda nelicenţiată este cuprinsă între 26,960 – 27,410 MHz şi este, în principal, destinată pentru comunicaţii între puncte apropiate, având o putere reglementată de maxim 4 Watt (putere efectiv radiată), iar parametrii tehnici de funcţionare sunt stabiliţi de ANCOM prin Decizia 1.722/2011.

“Aceste acţiuni urmăresc să asigure disciplina celor care folosesc ‘banda civică’ şi au, cel puţin în această primă fază, scopul de a creşte gradul de conştientizare al şoferilor cu privire la faptul că există reguli şi pentru aşa numita 'bandă liberă' şi că aceste reguli au fost stabilite pentru a asigura utilizarea benzii în bune condiţii de către toţi participanţii la trafic şi de către toţi utilizatorii de spectru. Echipamentele de emisie – recepţie disponibile pe piaţă respectă normele tehnice în vigoare, însă mărirea puterii de emisie se face de către posesorii acestora. E bine să se ştie şi că nerespectarea acestor reguli se sancţionează, iar amenda minimă este de 5000 de lei.” a declarat Cristin POPA, Directorul Direcţiei Executive Monitorizare şi Control din cadrul ANCOM.

ANCOM va continua aceste acţiuni de control împreună cu Poliţia Rutieră în mai multe oraşe din ţară, dar şi de-a lungul drumurilor europene şi naţionale, pentru a se asigura ca toţi utilizatorii acestei benzi de frecvenţe o folosesc în cele mai bune condiţii.

 

Sursa: Capital

  • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.