fillake Posted February 26, 2014 Share Posted February 26, 2014 Buna seara. Cu o intrebare deranjez si eu cu speranta de a primi un raspuns concret. Am cumparat o masina, avand prima inmatriculare in 2006, iar a doua in 2009. Se mai plateste vreo taxa daca vreau sa o inscriu pe numele meu? Mai necesita vreo adeverinta de la ANAF? Cu multa stima. Link to comment
misha Posted March 15, 2014 Share Posted March 15, 2014 salut.va rog frumos sa ma ajutati si pe mine intr-o problema.am cumparat o masina de curand fabricata in 2004 asa scrie pe carte prima imatriculare trecuta in carte este 9.11.2007 a doua in 8.12.2008.mai trebuie sa platesc timbru de mediu? Link to comment
TVZ Posted March 19, 2014 Share Posted March 19, 2014 Salutare , Bineinteles , am si eu o problema . Am cumparat o masina de la o persoana , persoana a cumparat masina de la o firma . Persoana respectiva a scos dovada ANAF ( ca taxa a fost platita si nerecuperata ) cand am cumparat-o eu. Astazi m-am dus sa ridic si eu dovada pe numele meu ( ca asa trebuie ca sa o inscriu , de parca pe numele meu dovedeste altceva decat dovedeste pe numele altuia , in fine ) si ce credeti , surpriza.... Firma respectiva a achitat taxa la mai multe masini odata si nu apare pe fiecare serie de sasiu in parte ca a fost achitata ( dar la SECTOR 2 a gasito ca fiind platita pe serie de sasiu ) . Acum 'scumpa' doamna de la ANAF sector 6 ( de unde trebuie sa iau eu ) mi-a spus ca trebuie sa fac rost de ordinul de plata pentru masina ca altfel nu are cum sa imi dea dovada de nerecuperare ( mentionez faptul ca ei ii aparea in baza de date faptul ca a fost scoasa dovada de la sectorul 2 pe numele persoanei de la care am luat eu masina ) . La fel ca si voua , nu imi vine sa cred ca se intampla acest lucru Voi lua dovada respectiva ( de la sector 2 ) si ma intorc la anaf sector 6 ( care se afla in sector 1 ca asa e la noi ) si ma cert cu alea acolo. Este inadmisibil ,incredibil si imposibil ce se intampla...dar totusi se intampla !!!!! Usor usor incep sa devin isteric , umblu d 3 zile sa inscriu o masina pe numele meu , care este deja inscrisa in RO si nu am rezolvat aproape nimic , ramai fara cuvinte ..... Vroiam sa va intreb daca ma puteti ajuta cu vreun argument ( cu termeni legali sau ceva de genu ) cu care sa le "sperii" pe alea acolo si sa obtin acea adeverinta ? Multumesc , Link to comment
TVZ Posted March 20, 2014 Share Posted March 20, 2014 Din pacate nu am rezolvat nimic , imi cere in continuare ordinul de plata al masinii ( i-am rugat pe cei de la firma sa il caute ) dar daca nu fac rost de el , aveti idee ce pot face ? Ma pot duce la trezoreria Bucuresti , credeti ca ma baga cineva in seama pacolo ? sau la DRPCIV ? Ma puteti indruma undeva , va rog ? Multumesc Link to comment
Moderator Marius Posted April 10, 2014 Moderator Share Posted April 10, 2014 Noi autovehicule vor fi scutite de la plata timbrului de mediu, potrivit Legii nr. 37/2014 – dată pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă nr. 9/2013. Legea nr. 37/2014 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 255/2014 şi va intra în vigoare în data de 11 aprilie 2014. Noul act normativ prevede că nu se va plăti timbrul de mediu în cazul autovehiculelor destinate transportului preşcolarilor şi elevilor şi în cazul autovehiculelor transferate cu titlu gratuit de la autorităţi sau instituţii publice altor autorităţi sau instituţii publice. Exceptând noile autovehicule pentru care nu se va plăti timbrul de mediu (începând din 11 aprilie 2014), să vedem ce alte autovehicule mai sunt exceptate, conform Ordonanţei de urgenţă nr. 9/2013. Astfel, în actul normativ se prevede că sunt exceptate de la plata timbrului de mediu autovehiculele: • care aparţin misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi membrilor acestora, dar şi altor organizaţii şi persoane străine cu statut diplomatic (care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul ţării noastre); • special modificate pentru a fi conduse de persoanele cu handicap, dar şi pentru a prelua şi transporta persoane cu handicap grav sau accentuat; • destinate să fie folosite de forţele armate, forţele de securitate a statului, de poliţie, de jandarmerie, de poliţia de frontieră şi de pompieri; • destinate serviciilor de ambulanţă şi medicină, cele speciale echipate corespunzător pentru acordarea ajutorului de urgenţă, cele speciale destinate serviciilor de descarcerare şi de stingere a incendiilor. Totodată, timbrul nu se plăteşte dacă autovehiculele sunt: • încadrate în categoria vehiculelor istorice; • acordate instituţiilor de învăţământ, sănătate şi cultură, ministerelor, altor organe ale administraţiei publice, structurilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, asociaţiilor şi fundaţiilor de utilitate publică, de către guverne străine, organisme internaţionale şi organizaţii nonprofit şi de caritate, prin donaţii sau finanţate direct din împrumuturi nerambursabile, precum şi din programe de cooperare ştiinţifică şi tehnică; • confiscate sau intrate în proprietatea privată a statului şi acordate cu titlu gratuit; • destinate competiţiilor sportive; • dobândite prin moştenire. Potrivit articolului 4 din OUG nr. 9/2013, obligaţia de plată a timbrului de mediu intervine o singură dată, după cum urmează: • la prima înmatriculare în România; • la reintroducerea autovehiculului în parcul auto naţional (dacă la momentul scoaterii din parcul auto naţional i s-a restituit proprietarului valoarea reziduală a timbrului); • cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat pentru care nu s-a plătit taxa specială, taxa pe poluare sau taxa pentru emisiile poluante; • cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat în situaţia celor pentru care s-a dispus în instanţă restituirea/înmatricularea fără plata taxei speciale, taxei pe poluare sau a taxei pentru emisiile poluante. 1 Link to comment
CristiS Posted April 24, 2014 Share Posted April 24, 2014 "Domnul de la ANAF mi-a mai zis intre timp sa incerc sa vorbescu cu fostul proprietar sa se duca la ANAF sa ceara o copie dupa chitanta pe care a platit-o." E incredibil ce se intampla in Romania! E tara tuturor posibilitatilor! Un angajat al unei institutii publice (platita din bani publici) trimite un contribuabil sa faca "niste demersuri..." Domnilor aveti niste drepturi, sunteti cetateni ai unui stat european! Exista un ordin comun al ministrului finanţelor publice, ministrului afacerilor interne şi ministrului mediului şi schimbărilor climatice care stabileste ATRIBUTII CLARE in privinta evidentei platii taxei de inmatriculare a autovehiculelor. Tot ce trebuie sa faceti este sa solicitati in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public, informatia de care aveti nevoie. "Domnul de la ANAF mi-a mai zis intre timp sa incerc sa vorbescu cu fostul proprietar sa se duca la ANAF sa ceara o copie dupa chitanta pe care a platit-o." E incredibil ce se intampla in Romania! E tara tuturor posibilitatilor! Un angajat al unei institutii publice (platita din bani publici) trimite un contribuabil sa faca "niste demersuri..." Domnilor aveti niste drepturi, sunteti cetateni ai unui stat european! Exista un ordin comun al ministrului finanţelor publice, ministrului afacerilor interne şi ministrului mediului şi schimbărilor climatice care stabileste ATRIBUTII CLARE in privinta evidentei platii taxei de inmatriculare a autovehiculelor. Tot ce trebuie sa faceti este sa solicitati in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public, informatia de care aveti nevoie. Link to comment
scarfy Posted May 12, 2014 Share Posted May 12, 2014 Buna ziua, Aveti idee unde trebuie depusa aceasta cerere pentru "dovada platii taxei auto" , la "Administrația Finanțelor Publice Sector 5 Calea 13 Septembrie, nr.226" sau "ANAF, Strada Apolodor, Sector 5, București, Municipiul București". Masina actualmente este inscrisa in judetul DOLJ, dar primul proprietar (cel care a platit taxa) este din Bucuresti, Sector.5. Eu trebuie sa depun in Craiova aceasta cerere? Sau trebuie sa incerc si in Craiova si in Bucuresti la una dintre institutiile de mai sus? Multumesc, O zi buna! Link to comment
gryg Posted June 18, 2014 Share Posted June 18, 2014 salut.....stiti cumva in cat timp se recupereaza taxa dupa ce cumperi o masina?....adica vreau sa imi cumpar, am gasit, imi place, sunt foarte pretentios dar sunt si "toma necredinciosul"...si imi e ca dupa ce o cumpar, cel de la care o cumpar sa nu dea fuga sa isi recupereze taxa si peste un an doi sau cine stie cat am sa tin eu masina sa ma trezesc ca taxa s-a recuprat intre timp...masina e un BMW din 95, motor 1600, intr-o stare ireprosabila, impecabila...habar nu am cat a costat taxa.... Link to comment
rusu27 Posted June 21, 2014 Share Posted June 21, 2014 In cit timp se poate obtine aeverinta care atesta ca taxa nu a fost recuperata? Link to comment
adriandemle Posted July 17, 2014 Share Posted July 17, 2014 Buna ziua Am cumparat de curand o masina inmatriculata in RO in ianuarie 2008 (prima inmatriculare, nu a fost inmatriculata in alta tara) de catre o firma de leasing, apoi trecuta pe o firma din Harghita, apoi pe o persoana fizica din Covasna. De la ultimul proprietar am doua adeverinte ANAF cu nerestituirea taxei, atat din Harghita (ceruta de un reprezentant al firmei proprietare), cat si din Covasna, ceruta de proprietarul de la care am cumparat eu masina. In Salaj, SURPRIZA!!! Nu se gasesc informatii cu privire la acest autovehicul. Fara adeverinta, ca sa pot inmatricula masina, trebuie sa platesc taxa din nou. Cei care ati mai trecut prin asa ceva, ce ma puteti sfatui? P.S.: Copie dupa documentul justificativ de plata a taxei nu stiu cum pot sa fac rost, deoarece taxa a fost platita de firma de leasing.... Am trimis o adresa, dar nu stiu ce sorti de victorie am... Link to comment
Soare Posted July 30, 2014 Share Posted July 30, 2014 Sunt propietarul unei masini si vreaua sa o vind ,mmi-a expirat RCA.,trebuie sa il mai fac ,sau o pot vinde fara sa il mai fac. Buna ziua am o masina,vreau sa o vind, a expirat rca,trebuie sa il fac sau pot sa o vind fara sa il fac. Link to comment
Moderator Marius Posted July 30, 2014 Moderator Share Posted July 30, 2014 Poti să o vinzi, nu poti să circuli cu ea pe drumurile publice. Link to comment
MariusGh Posted September 8, 2014 Share Posted September 8, 2014 Salutare, Am si eu o dilema. In 2011 am cumparat un Ford Focus de la BCR Leasing (recuperare leasing de la o firma care nu l-a mai putut plati). Masina a fost inmatriculata prima data in ianuarie 2008. In momentul de fata vreau sa o vand unei rude, dar de la proprietarul anterior (BCR)nu am decat un certificat de atestare fiscala cu datoriile firmei care a folosit masina catre ANAF. Ce inteleg eu ca trebuie sa fac acum pentru a o vinde si ca noul proprietar sa o poata inmatricula pe numele lui fara sa plateasca taxa (corectati-ma daca gresesc): eu trebuie sa prezint o adeverinta cum ca taxa a fost platita si nerecuperata de catre primul proprietar sau cu o chitanta cum ca am platit-o eu .Nu imi aduc aminte sa fi platit vreo astfel de taxa cand am inmatriculat-o si nici nu gasesc vreo astfel de chitanta de atunci, dar o cunostiinta care lucreaza la ANAF mi-a spus ca nu as fi avut cum sa o inmatriculez atunci fara o astfel de adeverinta sau fara sa fi platit taxa eu, iar eu nu apar nicaieri in baza lor de date cu o astfel de plata . In cazul in care trebuie sa cer aceasta adeverinta o pot cere in numele meu de la sediul ANAF de care apartin sau trebuie sa o obtin de la vechiul proprietar? In cazul in care vechiul proprietar dintr-un motiv sau altul nu a trebuit sa o plateasca, eu trebuie acum sa o platesc? Daca trebuie sa cer aceasta adeverinta de la fostul proprietar, trebuie sa o cer de la firma de leasing sau de la firma care a utilizat masina? Multumesc anticipat Link to comment
Moderator Marius Posted September 8, 2014 Moderator Share Posted September 8, 2014 Adeverinţa privind taxa de poluare se eliberează de către organul fiscal competent, la cererea contribuabilului, însoţită de următoarele documente: - copia cărţii de identitate a vehiculului - copia certificatului de înmatriculare Prin organ fiscal competent se înţelege: a) în cazul persoanelor juridice, al persoanelor fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere - organul fiscal la care persoana este înregistrată ca plătitor de impozite şi taxe; b) în cazul persoanelor fizice - organul fiscal în a cărui rază teritorială persoana fizică îşi are domiciliul fiscal. Link to comment
4everIang Posted September 9, 2014 Share Posted September 9, 2014 Buna ziua! Legat de taxa auto, am si eu cateva nelamuriri. Adeverinta privind taxa auto nerecuperata o poti solicita oricand? Chiar daca nu vrei sa vinzi masina? Sau nu ai inca un comparator dar vrei sa o ai in cazul in care gasesti comparator si sa nu mai stai atunci? Cat dureaza sa iti elibereze ANAF adeverinta? Cazul meu este urmatorul: Am cumparat o masina SH in 2012, am platit taxa, am depus dosar de recuperare, dosarul este pe rol. Inca nu am recuperat banii. Acum as vrea sa vand masina si cred ca la DITL sector 3 dureaza cel putin 2 saptamani pana imi elibereaza adeverinta (cel putin asa mi-a zis inspectorul de acolo cand am intrebat anul trecut..). In cazul in care as avea adeverinta, care are valabilitate de 30 zile, dar eu as vinde masina in timpul asta si cel care o cumpara poate inscrie masina fara a plati taxa (dat fiind ca o inscrie cat timp este valabila adeverinta), iar intre timp mie mi s-ar da sentinta. Ce s-ar intampla in cazul asta? Pot sa imi recuperez taxa in continuare? Cumparatorul o poate inscrie fara sa plateasca taxa daca are adeverinta in termen dar mie totusi mi-a venit sentinta intre timp? Link to comment
philipm Posted November 18, 2014 Share Posted November 18, 2014 buna ziua, am cumparat o masina acum 3 sapt (un audi din 2007) si am mers la ANAF pentru a cere dovada platii taxei de poluare/timbru. aveam aceasta dovada de la vechiul proprietar in original, dar mi s-a spus ca trebuie sa o scot din nou pe numele meu. am depus cerere si toate actele necesare la ANAF, iar astazi cand am mers sa ridic dovada, mi-au spus ca nu au putut identifica exact daca a fost sau nu platita taxa de poluare/mediu pentru aceasta masina. primul proprietar al masinii a fost o firma de leasing. in anul 2007 firma de leasing a platit aceasta taxa, iar pe ordinul de plata depus la trezorerie scrie "taxa speciala de prima inmatriculare" fara sa fie scris vreun element care sa faca legatura cu aceasta masina. cei de la ANAF mi-au spus ca este posibil sa trebuiasca sa platesc taxa din nou. NU SINT DE ACORD CU ASA CEVA. cum a obtinut vechiul proprietar adeverinta, iar mie nu imi pot da ? mi se pare o mare aberatie sa platesti din nou aceasta taxa. ce trebuie sa fac mai departe ? multumesc, philip Link to comment
liviu87 Posted December 12, 2014 Share Posted December 12, 2014 Buna ziua oameni buni ! Am un Logan de nou cumparat si inmatriculat in 2009 cu ajutorul unui Olcit(programu rabla), eu am sub 30 ani si nemai suportand valoarea prea mare a RCA-ul, as vrea sa trec masina pe numele tatalui meu. In anul cand am inmatriculat masina nu a trebuit sa platim taxa auto pentru ca era zero, intrebarea ar fii daca in momentul in care as face actele de rigoare cu tatal meu, TREBUIE PLATITA TAXA ? Multumesc, o zi buna. Link to comment
Moderator Marius Posted December 12, 2014 Moderator Share Posted December 12, 2014 Da, trebuie plătită. Link to comment
andreyutz91 Posted December 16, 2014 Share Posted December 16, 2014 Va salut! Am si eu o intrebare: Cat timp este valabila adeverinta eliberata de la anaf de catre noul proprietar ? Taxa a fost platita si nerecuperata. Link to comment
camimiu Posted January 24, 2015 Share Posted January 24, 2015 Buna seara am si eu o intrebare .stiti cumva cat dureaza eliberarea adeverintei care atesta nerecuperarea taxei la sectorul 2 bucuresti Link to comment
iTony Posted January 25, 2015 Share Posted January 25, 2015 Eu in Craiova am fost ieri sa depun cererea si mi-au spus ca dureaza 5 zile si sa vin cel mai probabil vinerea viitoare. Acolo ma gandesc ca poate sa dureze asemanator sau poate chiar mai mult dar cel mai bine intrebi cand depui cererea cu restul. Link to comment
liviudavid Posted February 2, 2015 Share Posted February 2, 2015 Buna seara, Desi am citit toate posturile de pe acest topic tot nu m-am lamurit. Situatia mea este urmatoarea: - primul proprietar a cumparat masina prin leasing in 2009 (am vazut ca nu se platea taxa atunci) - leasingul a fost achitat in 2012, moment il care s-a re-inmatriculat masina de pe numele firmei de leasing pe numele persoanei fizice - eu am cumparat masina in 2015, este nevoie sa platesc sau nu taxa de inmatriculare. Din cate am citit pe forum in 2009 nu era obligatorie taxa, dar in 2012 era nu-i asa? Multumesc! Liviu David Link to comment
lucian04 Posted June 9, 2015 Share Posted June 9, 2015 Întreb și eu: Auto din 2002, inmatriculat pentru prima data în ro in noiembrie 2006, schimbat proprietarul în 2007, in 2008 am cumpărat-o și inmatriculat-o pe numele meu. Următorul proprietar după mine trebuie sa plătească taxa? Link to comment
Member Motoboom Posted June 11, 2015 Member Share Posted June 11, 2015 (edited) Da ce Sache? In 2008 se platea taxa. Lucian, tu ai recuperat taxa? Edited June 11, 2015 by eti Link to comment
Recommended Posts