vladc Posted July 30, 2013 Share Posted July 30, 2013 buna ziua. am o intrebare privind acest subiect si sper sa isi gaseasca raspuns. am cumparat un opel in anul 2011, cu prima inmatriculare in ro pe data de 01.01.2010, masina fiind cumparata ca noua, tot din RO, la sfarsitul anului 2009. pot sa o vand fara aceasta adeverinta sau am nevoie de ea in continuare ? multumesc Link to comment
allroad Posted July 30, 2013 Share Posted July 30, 2013 Indiferent de situatie este nevoie de acea adeverinta de la ANAF la inmatricularea masinii pe numele noului propietar. 1 Link to comment
vladc Posted July 31, 2013 Share Posted July 31, 2013 (edited) dc sa am nevoie de ea din moment ce eu sunt al 2-lea proprietar si am putut sa o inmatriculez fara aceea adeverinta ? masina a fost cumparat din ro in anul 2009 si vanduta mie in anul 2011. Edited July 31, 2013 by vladc Link to comment
Dan Posted July 31, 2013 Author Share Posted July 31, 2013 Pentru că în prezent se aplică OUG 9/2013, ordonanță care la data când ai cumpărat și înmatriculat autoturismul nu se aplica. Începând cu 2013 se aplică ordonanța de mai sus. Deci dacă autoturismul tău cumpărat și înmatriculat în 2011, vei vrea să îl vinzi în anul 2013, iar acesta nu are taxa de poluare plătită și nerecuperată sau se află în una din situațiile în care autoturismul tău nu este scutit de taxă se plătește această taxă. Eliberarea adeverinței ANAF este obligatorie în vederea înmatriculării la fiecare transcriere a dreptului de proprietate. Nu știu ce este așa de greu de înțeles. Link to comment
PopKorn Posted August 6, 2013 Share Posted August 6, 2013 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu urmatorul aspect Exista o masina adusa in tara in anul 2008, taxa de cum s-o fi chemand ea pe vremea aia platita la vremea resepctiva. Eu am cumparat masina in anul 2013, m-am deplasat la ANAF Timisoara spre a solicita dovada nerecurpararii taxei. De aici mi s-a spus ca masina nu apare in sistem nici ca platita nici ca recuperata nici ca nimic. In continuare am luat legatura cu primul proprietar, cel care a platit taxa, din Petrosani, m-am deplasat pe cheltuiala mea la Petrosani, la ANAF, unde surpriza > masina apare in sistem (acelasi sitem ANAF) ca si platita si nerecuperata. De acolo am primit acea dovada sau cum s-o fi chemand emisa de ANAF cum ca taxa este platita si nerecuperata, dar dovada a fost emisa in numele primului proprietar, cei de la ANAF Petrosani spunand ca nu imi pot emite pe numele meu pentru ca nu am domiciliul in raza acelei administratii fiscale. Cu dovada respectiva in mana, in original si cu restul de acte am mers la serviciul inmatriculari care mi-au respins dosarul pe motiv ca dovada trebuie eliberata pe numele meu, adica al proprietarului actual si nu pe numele contribuabilului, adica cel care a platit taxa in 2008. Avand in vedere ca din Timisoara, cu adeverinta respecitva emisa de Petrosani in mana, in continuare mi se refuza eliberarea unei adeverinte pe numele meu, pe motiv ca masina nu le apare lor in sistem ... eu acum ce fac ? Cu care sa ma cert ? Cu inmatricularile ca sunt niste imbecili ... atata timp cat in adeverita sunt trecute toate datele masinii si rezulta clar ca nu a fost recuperata taxa, indiferent de cine a depus cererea sau cu finantele pentru ca sunt alti imbecili si ii doare la pateu de faptul ca le-am dovedit deja ca in Petrosani acolo unde s-a platit taxa totul este in regula? Link to comment
Moderator Catalin Posted August 6, 2013 Moderator Share Posted August 6, 2013 Simplu, ceartă-te cu toţi! 1 Link to comment
akular Posted August 7, 2013 Share Posted August 7, 2013 Avand in vedere ca din Timisoara, cu adeverinta respecitva emisa de Petrosani in mana, in continuare mi se refuza eliberarea unei adeverinte pe numele meu, pe motiv ca masina nu le apare lor in sistem ... eu acum ce fac ? Cu aceeasi situatie ma confrunt si eu acum, la noi la Calarasi la anaf nu le apare nimic in calc pt masina cumparata de mine, mi-au cerut copie dupa chitanta de plata a taxei, am adus si copia si tot nu au rezolvat nimik ca tre sa verifice valabilitatea chitantei la trezoreria unde a fost emisa. Intre timp am luat legatura si cel de la care am cumparat masina si l-am rugat si pe el sa mearga la anaf la el in oras si surpriza in 2 sapt a zis ca primeste adeverinta, deci acolo figureaza taxa ca fiind platita. Acum ca am citit postul tau am aflat ca nu e valabila adeverinta de la el si asta inseamna ca tot aici la noi in oras tre sa insist. Am depus cererea, mi-au dat nr de inregistrare si in 30 zile ar trebui sa se rezolve intr-un fel. Eu zic ca ar trebui sa depui cerere cu actele la ei sa-ti dea nr de intregistrare si abia dupa alea 30 zile poti sa te "certi" cu ei pe cale legala. Link to comment
Moderator Catalin Posted August 7, 2013 Moderator Share Posted August 7, 2013 Ăsta e doar încă un exemplu elocvent al consecinţelor generate de mult grozava şi mirifica descentralizare a administraţiei. Adică cetăţenii aflaţi în situaţia voastră se pot convinge pe pilea lor acum, de beneficiile descentralizării, mulţumită căreia s-a ajuns ca structurile judeţene ale ANAF să nu comunice între ele. Să trăiască descentralizarea, pentru ca baronii să nu mai fie nevoiţi să dea socoteală cuiva, să poată domnule să formeze nişte adevărate enclave în care să taie şi să spânzure după bunul plac. După care până la federalizarea acestei ţări nu va mai fi decât un pas. Link to comment
chiriac Posted August 11, 2013 Share Posted August 11, 2013 buna ziua. am si eu o intrebare.am cumparat o masina fabricata in anul 2000 si prima inmatriculare pe romania e in2007. cum platesc taxa in raport de prima inmatriculare pe rominia sau anul de fabricatie? Link to comment
Moderator Marius Posted August 11, 2013 Moderator Share Posted August 11, 2013 Prima înmatriculare. Link to comment
clasutzz Posted August 12, 2013 Share Posted August 12, 2013 Salut am o nelamurire in legatura cu adeverinta anaf....urmeaza sa cumpar o masina propietarul are dovada ANAF ca taxa a fost platita si nerecuperata. Propietarul trebuiasa scoata adeverinta anaf pe numele meu sau al lui?? sau dupa ce imi da adeverinta anaf ca a platit si nu a recuperat , eu la randu meu daca vreau sa vand masina trebuie sa scot alta adeverinta pe numele meu? lamuriti-ma, ca sunt cam afon in chestii dastea . salut Link to comment
myke82 Posted August 17, 2013 Share Posted August 17, 2013 Salut tuturor. Am si eu o intrebare si o nelamurire totodata. Am cumparat o masina second de la o persoana fizica acum 2 ani si nu am platit nici o taxa la acea data. Masina are euro 3. Acum ma bate gandul s-o vand pentru a-mi achizitiona altceva. As dori sa stiu daca trebuie sa merg la anaf, pentru a cere o adeverinta prin care sa ateste daca a fost platita taxa de timbru si nerecuperata de fostul proprietar? Ideea este ca vreau sa dovedesc viitorului proprietar ca nu are de platit taxa de timbru. Astept raspunsul vostru. Va multumesc anticipat. Link to comment
lukhian Posted August 17, 2013 Share Posted August 17, 2013 (edited) Buna ziua, Daca se poate sa ma ajutati cu un sfat pentru situatia urmatoare. Luna trecuta am cumparat un autovehicul de pe raza judetului ilfov, la cumparare persoana mi-a oferit adeverinta anaf in care mentioneaza clar ca nu a fost recuperata taxa pana la acea data, adeverinta fiind emisa in martie 2013, iar masina fiind adusa in tara in 2009. Ajuns in iasi am incercat sa o inmatriculez si am facut cerere pe numele noului proprietar la anaf, insa in raspunsul venit de la ei dupa 5 zile se mentioneaza ca taxa nu a fost recuperata dar nici nu exista dovada cum ca s-a platit, am incercat sa mai cer dovada inca de 3 ori dar mereu am primit aceelasi raspuns, si nu reusesc sa dau nici de proprietarul masinii, email/telefon/scrisoare recomandata. Intrebarea mea e cum si de unde as putea sa iau chitanta prin care s-a platit taxa la momentul respectiv sa le arat si dovada ca a fost platita daca o am deja pe cea ca nu a fost recuperata. Multumesc anticipat. Edited August 17, 2013 by lukhian Link to comment
doftoris Posted August 21, 2013 Share Posted August 21, 2013 (edited) Buna ziua, cu o intrebare relativ simpla deranjez si eu...un utilizator spunea aici ca nu i se elibereaza adeverinta in calitate de vanzator si proprietar al masinii ci doar pe numele cumparatorului, problema suparatoare care o am si eu in calitate de vanzator al masinii (mi s-a spus la anaf ca doar cumparatorul poate face aceasta solicitare) torusi pe internet multi comercianti sustin ca au adeverinta anaf cum ca taxa a fost platita si nerecuperata. Care e explicatia, de ce pot unii obtine iar altii nu? Deasemenea in unele post-uri din acest topic se spune ca adeverinta se elibereaza doar noului proprietar, doar el avand dreptul de a o solicita prin schimbarea titlului de proprietate iar in alt post se zice ca obtinerea adeverintei se poate face atat inainte de vanzare pe numele vechiului proprietar cat si dupa vanzare pe noul propietar. Care e situatia pana la urma? Repet, mie ca vanzator mi s-a spus ca doar cumparatorul poate solicita adeverinta si totusi alti vanzatori sustin ca detin adeverinta. Multumesc Edited August 21, 2013 by doftoris Link to comment
myke82 Posted August 22, 2013 Share Posted August 22, 2013 Acelasi lucru l-am patit si eu. Am fost la anaf si mi s-a spus ca doar viitorul proprietar al masinii poate cere aceasta adeverinta. Pai cine este nebun sa cumpere o masina (la care nu stie ce taxa se plateste) pentru ca mai apoi sa ceara o adeverinta de la anaf. Niste idioti. Link to comment
George01 Posted August 27, 2013 Share Posted August 27, 2013 Salutare. Va rog un raspuns la intrebarile persoanelor de mai sus. Vreau sa imi vand masina (inmatriculata prima oara in 02,2008) si nu mai pot da de vechii proprietari, eu fiind al 3-lea. Pot verifica cei de la ANAF daca s-a platit taxa de timbru pentru masina mea? Si daca da, pot obtine eu chitanta respectiva ? Sunt chiar dispus sa o achit in cazul in care nu s-a efectuat plata. Multumesc. Link to comment
karmen20c Posted September 4, 2013 Share Posted September 4, 2013 Buna, Am citit postarea de mai jos si sunt in aceeasi situatie. Vreau sa cumpar o Skoda 2009 1.9 TDI care nu avea taxa de inmatriculare in 2009. Ocum de la care o cumpar a luat-o pe leasing in 2009 si a inmatriculat-o el anu trecut 2012 fara a plati vreo taxa. Dar brusc in 2013 eu trebuie sa platecs taxa? Shtie cineva? Voiam sa shtiu cum ai rezolvat u situatia ? "Adeverinta nu se elibereaza: in cazul autovehiculelor care la momentul inmatricularii faceau parte din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite la plata acestor taxe in cazul autovehiculelor inmatriculate in perioada 1 ianuarie 2007 - 31 decembrie 2010, pentru care, la momentul inmatricularii, taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule/taxa pe poluare pentru autovehicule era zero" Eu din asta inteleg ca pentru mashina din 2009 nu se elibereaza adeverinta deci eu trebuie musai sa platesc taxa? Insa anul trecut 2012 cand prprietarul a trecut-o de pe leasing pe numele lui , nu era taxa ? Multumesc Carmen Link to comment
ralucatrenca Posted September 4, 2013 Share Posted September 4, 2013 Buna ziua, As avea si eu o problema daca ma puteti ajuta cu cateva informatii. Acum doi ani am cumparat o masina iar acum doresc sa i-o vand mamei mele (motiv: RCA mult prea mare pentru varsta care o am). Masina a fost inmatriculata in Ro in 15.03.2011. Nu stiu daca a vechii/vechiul proprietar a achitat taxa de timbru de asemenea nu stiu daca a recuperat-o. Stiu ca pot obtine aceasta informatie de la ANAF. Dar as vrea sa stiu inainte de a face contractul de VC cu mama daca va trebui achitata taxa sau nu. De acest aspect depinde vanzarea masinii. O pot obtine inainte sa fac contractul sau oricare proces ce presupune vanzarea? Ma pot duce eu la ANAF sa fac o solicitare cu privire la acest aspect? Link to comment
cristian13 Posted September 14, 2013 Share Posted September 14, 2013 buna ziua, in anul 2008 am cumparat o dacia logan , am achitat taxa de prima inmatriculare si acum vreau sa o vand. am fost la trezorerie sa obtin dovada nerecuperarii taxei si in sistemul lor figureaza o alta serie a civ, eu neavand si o alta masina. am fost trimis de la trezorerie la directia finante publice si retur si nimeni nu ma poate indruma. ce pot face in cazul asta? multumesc. Link to comment
lightstar14 Posted September 26, 2013 Share Posted September 26, 2013 Va salut !! Am si eu o intrebare ! Am un opel vectra C din 2005 si am platit taxa in 2012 si am depus dosarul pentru recuperarea ei, primul termen fiind in martie 2014!! Intrebarea e daca eu vand masina pana in 2014 , mai pot recupera taxa !??!Detin toate actele copie sau original !!Stiu ca cel care o cumpara are nevoie de o adeverinta de la ANAF precum ca eu nu am recuperat taxa !!Eu chiar daca castig procesul ....nu o s ma incurce faptul ca am scos acea adeverinta de la ANAF????VA multumesc anticipat !!!Sper ca am fost destul de clar cu intrebarile mele !!! Link to comment
geo2003 Posted October 9, 2013 Share Posted October 9, 2013 Salut, In august 2012 am cumparat o masina in valoare de 5000 de euro (pretul la nivelul pietei de la acea data).Autoturismul este la a treia inmatriculare in Romania. Prima inmatriculare a fost facuta in anul 2006 (nu cred ca se achita vreo taxa de poluare/mediu/prima inmatriculare) pe firma celui care in 2010 a inmatriculat-o pe persoana fizica (fiind practic la a doua inmatriculare). Vreau sa va intreb pe toti cei de pe forum cu ce am gresit eu in fata celor ce au dat aceasta ordonanta de trebuie sa traiesc cu ideea ca la nici 6 luni dupa ce am cumparat-o valoare masinii mele e cu 1300 de euro mai mica?!?Nu ma gandesc sa o vand dar ideea ca banii munciti cu greu in economia in care traim sunt batjocoriti de guvern , e insuportabila. Sunt sigur ca si in alte domenii suntem toti afectati de decizii date de cei care ne conduc si care ne afecteaza retroactiv. In august 2012 nici eu nici fostul proprietar nu stiam de aceasta lege si din acest motiv nu pot sa inteleg cum pot "ei" sa scada valoare obiectului meu. Traiesc sentimentul ca sunt abuzat si neindreptatit. Rog pe cineva care cunoaste legislatia care a fost in vigoare in 03/2010 ,la cea de-a doua inmatriculare a masinii, sa imi spuna daca se platea sau nu vreo una din taxele cerute de legislatia din 2013? Amintesc ca prima inmatriculare a fost facuta in 2006. Multumesc. Link to comment
aaZZaaZZ Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 buna seara am o mare prob. si as dori niste raspunsuri / sfaturi din partea Dvs. Am achizitionat o masina de la o firma de leasing. Am incheiat anticipat si amiabil contractul. masina s-a plimbat pe la vreo0 2 firme de leagins si un parc auto . mentionez ca masina are euro 4 si este din 2007 ca an de fabriacatie prima data a fost inmatriculata in 2007 sept. pe o firma de leasing a 2-a inmatriculate s-a facut pe un parc auto in 02.2012. a treia inmatriculare s-a facut in oct.2012 pe o firma de leasing si acum am cumparat-o eu. Masina este din romania, si toate inmatricularile s-au facut in RO, cand am mers la finante pentru eliberarea adev pt inmatriculare pe pers fizica mi s-a eliberat o adev pe care este mentionat ca numarul de identificare si seria CIV nu se gaseste in baza de date. Sa inteleg ca nu a fost platita taxa de timbru si trebuie sa o achit eu ? Dar cum s-au facut celelalte inmatriculari ? care sunt inscrise in CIV. Am vazut pe alte forumuri discutii in sensul ca masinile fabricate in 2007, inmatriculate pt prima data in 2007 si cu euro 4, ar fi fost scutite de plata taxei sau a fost o derogare, o amanare, dar cum s-au facut celelalte 2 inmatriculari. Nici una din firmele la care a fost anterior inmatriculata "nu gaseste,...binevoieste" a-mi da un rasp clar si mai ales scris...ma plimba de la una la alta... Link to comment
Moderator Marius Posted October 11, 2013 Moderator Share Posted October 11, 2013 Răspunsul care te interesează îl poţi obţine numai de la ANAF. Pierzi timpul cu firmele de leasing. Link to comment
bobogeiu Posted October 22, 2013 Share Posted October 22, 2013 salutare Eu am o masina inmatriculata in luna a10 din 2005 vreau sa o vand - am nevoie de adeverinta de la ANAF pentru taxa? Link to comment
Recommended Posts