Jump to content
POLITISTI.ro

Eliberarea adeverintei ANAF care atesta nerecuperarea taxei de poluare/timbru

Dan

Recommended Posts

cum se verifica ca respectiva foaie de la ANAF e pe bune nu vreun photoshop cum se obisnuia sa se faca la predarea fiscalului masinii?

Am vazut ca unele adeverinte aveau niste timbre de la ANAF, iar altele pareau doar o foaie ordinara scoasa la imprimanta...Trebuia sa contina ceva elemente de siguranta foaia respectiva ? Adeverinta respectiva o poate cere doar fostul proprietar ?

va rog sa-mi raspundeti  la urmatoarea intrebare:

daca vreau sa cumpar o masina inmatriculata in aprilie 2013, mai este nevoie de adeverinta de la ANAF?

Buna, o intrebare am si eu: am cumparat recent o masina de la o persoana care a inmatriculat masina in 2012 prin proces si desigur trebuie sa achit taxa. Intrebarea mea este, daca noul proprietar este trecut pe talon, termenul acela de 30 de zile de a trece maisna pe numele noului proprietar este depasit ce consecinte sunt? sau ce implica, vor fi anumite probleme de a circula cu masina cu numerele vechiului proprietar sau la imnatriculare exista o amenda pentru acel termen?

Asigurarea este valabila pe vechiul proprietar si desigur toate taxele sunt la zi. Am inteles ca nu ar fi o problema mare daca trec 30 de zile astfel mai am o intrebare, dovada de atestare fiscala de la primarie ce terem de valabilitate are? Mentionez ca inca este in termenul acela de 30 de zile si atestarea fiscala inca nu am primit-o.

O ultima intrebare: se stie cu aporximare costurile de Rar pentru a stabili valoarea taxei desigur aici cred ca intra si identificarea pentru inmarticulare.

Va multumesc

Buna seara. Urmeaza sa "cumpar" (este de fapt cadou, se va trece pe numele meu - scoala de soferi o voi incepe in curand) o masina inmatriculata in 2007 pe RO. Obtinerea dovezii de la ANAF asupra faptului ca s-a platit si (nu) s-a recuperat taxa de mediu/poluare este impetuos necesara INAINTE de a initia procedura de vanzare-cumparare? Sunt obligat de asemenea sa schimb numerele de inmatriculare? ITP-ul mai trebuie efectuat daca este valabil pana in 2014? Multumesc.

• 2 weeks later...

Salut. Am o problema asemanatoare cu cea a lui panturu.

Am cumparat masina de la o firma din Bucuresti (eu sunt din provincie). Am o chitanta cum ca taxa a fost platita(ar putea sa fie falsa, dar greu de crezut in contextul dat), cu seria CIV pe ea. La ANAF, pe 29 mai, doamna de la ghiseu, mi-a aratat ca in sistemul lor apar foarte multe plati de taxa (facute de firma prin noiembrie 2008) pentru modelul masinii mele, insa nu se poate identifica masina mea (asta desi eu am chitanta cu seria CIV). Am facut cerere pentru eliberarea adeverintei (cu chitanta atasata la dosar), iar raspunsul a venit ieri. Astazi, o persoana a ridicat adeverinta in numele meu, pe adeverinta este specificat faptul ca plata nu a fost facuta.

Care sunt caile de atac?

Ma gandesc sa ma duc la ANAF bucuresti unde a fost platita taxa. Mi se pare o mare tampenie, tipic romaneasca, sa spui ca plata nu a fost facuta daca eu am acea chitanta si in sistem apar poate zeci de plati pentru modelul masinii pe care l-am cumparat.

Multumesc.

cum se verifica ca respectiva foaie de la ANAF e pe bune nu vreun photoshop cum se obisnuia sa se faca la predarea fiscalului masinii?

Am vazut ca unele adeverinte aveau niste timbre de la ANAF, iar altele pareau doar o foaie ordinara scoasa la imprimanta...Trebuia sa contina ceva elemente de siguranta foaia respectiva ? Adeverinta respectiva o poate cere doar fostul proprietar ?

Dacă adeverința o ai de la vechiul proprietar, este obligatoriu să ceri eliberarea acesteia la transferul dreptului de proprietate pe numele tău. Cu ocazia asta te vei edifica dacă adeverința nu este contrafăcută. Este adevărat că unele administrații financiare eliberează adeverința cu timbru iar altele nu. 

va rog sa-mi raspundeti  la urmatoarea intrebare:

daca vreau sa cumpar o masina inmatriculata in aprilie 2013, mai este nevoie de adeverinta de la ANAF?

Da, la orice transcriere a dreptului de proprietate este obligatorie eliberarea adeverinței ANAF pe numele noului proprietar.

Buna, o intrebare am si eu: am cumparat recent o masina de la o persoana care a inmatriculat masina in 2012 prin proces si desigur trebuie sa achit taxa. Intrebarea mea este, daca noul proprietar este trecut pe talon, termenul acela de 30 de zile de a trece maisna pe numele noului proprietar este depasit ce consecinte sunt? sau ce implica, vor fi anumite probleme de a circula cu masina cu numerele vechiului proprietar sau la imnatriculare exista o amenda pentru acel termen?

Asigurarea este valabila pe vechiul proprietar si desigur toate taxele sunt la zi. Am inteles ca nu ar fi o problema mare daca trec 30 de zile astfel mai am o intrebare, dovada de atestare fiscala de la primarie ce terem de valabilitate are? Mentionez ca inca este in termenul acela de 30 de zile si atestarea fiscala inca nu am primit-o.

O ultima intrebare: se stie cu aporximare costurile de Rar pentru a stabili valoarea taxei desigur aici cred ca intra si identificarea pentru inmarticulare.

Va multumesc

Certificatul de atestare fiscală știu că se eliberează pe loc, cel puțin așa am observat în majoritatea județelor. Important este să declari la administrația financiară de care aparții autovehiculul pentru a fi luat în evidențe. Certificatul de atestare fiscală are valabilitate o lună de la data emiterii (data emiterii coincide cu data din contractul de vânzare cumpărare).

Buna seara. Urmeaza sa "cumpar" (este de fapt cadou, se va trece pe numele meu - scoala de soferi o voi incepe in curand) o masina inmatriculata in 2007 pe RO. Obtinerea dovezii de la ANAF asupra faptului ca s-a platit si (nu) s-a recuperat taxa de mediu/poluare este impetuos necesara INAINTE de a initia procedura de vanzare-cumparare? Sunt obligat de asemenea sa schimb numerele de inmatriculare? ITP-ul mai trebuie efectuat daca este valabil pana in 2014? Multumesc.

Obținerea adeverinței ANAF este obligatorie la orice transcriere a dreptului de proprietate și poate fi obținută atât înainte pe numele vechiului proprietar cât și după încheierea contractului de vânzare-cumpărare pe numele noului proprietar. Te sfătuiesc să soliciți adevrința și pe numele vechiului proprietar pentru a nu avea surprize neplăcute. Plăcuțele cu numerele de înmatriculare dacă vechiul proprietar nu dorește să le păstreze (sau rezerve) le poți păstra în continuare. ITP-ul se va trece de către autorități în continuare pe noul certificat de înmatriculare dacă este în termen (valabil). În acest caz nu mai trebuie efectuat.

Salut. Am o problema asemanatoare cu cea a lui panturu.

Am cumparat masina de la o firma din Bucuresti (eu sunt din provincie). Am o chitanta cum ca taxa a fost platita(ar putea sa fie falsa, dar greu de crezut in contextul dat), cu seria CIV pe ea. La ANAF, pe 29 mai, doamna de la ghiseu, mi-a aratat ca in sistemul lor apar foarte multe plati de taxa (facute de firma prin noiembrie 2008) pentru modelul masinii mele, insa nu se poate identifica masina mea (asta desi eu am chitanta cu seria CIV). Am facut cerere pentru eliberarea adeverintei (cu chitanta atasata la dosar), iar raspunsul a venit ieri. Astazi, o persoana a ridicat adeverinta in numele meu, pe adeverinta este specificat faptul ca plata nu a fost facuta.

Care sunt caile de atac?

Ma gandesc sa ma duc la ANAF bucuresti unde a fost platita taxa. Mi se pare o mare tampenie, tipic romaneasca, sa spui ca plata nu a fost facuta daca eu am acea chitanta si in sistem apar poate zeci de plati pentru modelul masinii pe care l-am cumparat.

Multumesc.

Dacă te-ai hotărât să mergi în audiență, adresa ANAF din București este Str. Apolodor nr. 17, Sector 5, Bucureşti - 050741. Cel mai simplu este să folosești formularul electronic de sesizări al ANAF

• Upvote 2

salutare tuturor !

am o mare rugaminte la dan sau la oricine alcineva !!!

va rog frumos luminati-ma !!!

de o saptamana sunt plimbat de la un ghiseu la altul (de la taxe si impozite sector 2 la politie - inmatriculari) si invers.

mica mea poveste este:

de curand am cumparat de la cineva un renault clio 1390 cmc benzina euro 4 an fabricatie 2009 si inmatriculat in romania de nou in iulie 2009.

la aceea data masinile euro 4 nu plateau taxa primei inmatriculari.

vreau sa o inmatriculez pe numele meu si am facut toate actele necesare cu exceptia adeverintei de restituire/nerestituire... pana aici este bine.

de aici incepe nebunia... 

am fost la taxe si impozite sector 2 (c.a.rosetti) pentru adeverinta si duduia de acolo imi spune ca in 2009 nu se platea taxa la masina respectiva.

ok, zic... fuga la politie sa depun actele.

aici politistul imi cere adeverinta de restituire/nerestituire a taxei...

eu spun ca nu imi trebuie ca asa mi-au zis cei de la taxe si impozite sect 2. intrucat masina era scutita de taxa la vremea cand a fost inmatriculata prima data de noua adica in iulie 2009.

politistul spune ca imi trebuie si nu imi primeste actele trimitandu-ma inapoi la taxe si impozite.

a doua zi de dimineata fuga la taxe si impozite sect.2.

aici alta duduie imi spune ca nu poate sa-mi dea adeverinta ca nu a fost platita taxa si imediat se apuca sa-mi faca impunere de plata si ca sa vin peste 2 zile sa-mi dea

hartia. ok, zic si ma intorc in 2 zile sa iau hartia... stupoare, nebunie, etc... pe hartie era scris ca am de plata suma de 3300 ron.

o iau pe duduie la intrebari si imi spune ca asta este si ca trebuie sa platesc.

explic duduitei ca masina a fost inmatriculata in romania in 2009 de noua cumparata de la renault si ca atunci taxa era 0.

ea, nimic, ca trebuie sa platesc daca vreau sa inmatriculez masina.

intrebarea se pune ???

ceea ce a scris dan aici in primul post este valabil sau nu ???

"Adeverinta nu se elibereaza:

• in cazul autovehiculelor care la momentul inmatricularii faceau parte din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite la plata acestor taxe
  • in cazul autovehiculelor inmatriculate in perioada 1 ianuarie 2007 - 31 decembrie 2010, pentru care, la momentul inmatricularii, taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule/taxa pe poluare pentru autovehicule era zero"

va rog, din suflet sfatuiti-ma ce sa fac.

cu stima,

petre.

salut din nou !

dan, multumesc pentru raspunsul tau prompt.

am sa fac o sesizare la anaf asa cum m-ai indemnat dar, ca aceasta sesizare sa fie cat mai credibila

te rog spune-mi daca textul publicat de tine...

• in cazul autovehiculelor care la momentul inmatricularii faceau parte din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite la plata acestor taxe
  • in cazul autovehiculelor inmatriculate in perioada 1 ianuarie 2007 - 31 decembrie 2010, pentru care, la momentul inmatricularii, taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule/taxa pe poluare pentru autovehicule era zero"

este copiat dintr-o lege sau procedura si care este aceasta lege sau procedura.

te rog, sa ma crezi ca de cateva zile tot citesc legi si ordonante dar nu am gasit textul pe care l-ai publicat mai sus.

cu stima,

petre.

buna ziua!,

va solicit sprijinul intr-o problema. Am achizitionat in anul 2009 un autoturism Skoda second hand, care a fost inmatriculat prima data in anul 2004 luna a 10-a(auto a fost achizitionat de la un dealer Skoda din Romania) pe o societate de leasing, iar in anul 2007 luna noiembrie proprietarul de drept a incheiat socoteala cu societatea de leasing si a inmatriculat masina pe numele societatii sale. In anul 2009 luna iunie am achizitionat acest autovehicul de la firma respectiva. In momentul de fata doresc sa vand acest autoturism. Intrebarea mea este daca credeti ca aceasta masina are taxa platita sau nu?, si daca are rost sa ma adresez undeva pt eliberarea adeverintei ANAF.

Va multumesc pt sprijin.

cristians1981 nimeni din cei de pe acest site nu îți poate garanta dacă autovehiculul cumpărat de tine are sau nu taxa de poluare/timbru, plătită și nerecuperată. Cel mai simplu este să te adresezi cu o cerere administrației fiscale prin care să soliciți acest lucru.

Edited by Dan

Buna ziua ! 

Am si eu o nelamurire!

Din moment ce eu nu trebuie sa mai platesc taxa de poluare pentru ca masina este mostenita, trebuie sa mai depun si cerere pentru eliberarea acelei adeverinte de taxa de poluare?

Denisa am sunat azi personal la ANAF, sediul central la nr. de telefon 021/4039160 și am cerut lămuriri cu privire la problema ta. (auto obținut prin moștenire). Răspunsul domnului cu care am vorbit a fost că în aceste cazuri nu este nevoie de eliberarea adeverinței în cauză. La ghișeul de înmatriculări trebuie să prezinți în schimb copia actului succesoral legalizată (de preferat să ai și originalul la tine). Ai grijă că termenul în care poți beneficia de prevederile art.8/lit.e din OUG 9/2013 este de 2 ani. După acest termen de doi ani nu mai poți beneficia de această facilitate. Succes și să ne anunți și pe noi cum au decurs lucrurile !

• Upvote 1

va rog, din suflet sfatuiti-ma ce sa fac.

cu stima,

petre.

In OUG 9/2013 + toate anexele ei cu Norme metodologice, Ordine, etc. nu exista EXPLICIT aceste paragrafe insa cele scrise de Dumneavoastra sunt niste concluzii corecte.

Mai jos postez un link cu un RASPUNS OFICIAL, bazat insa pe L9/2012 (care este mama ordonantei privind timbru de mediu) si care are aceleasi concluzii cu cele prezentate de Dumneavoastra.

http://www.cdep.ro/interpel/2013/r49A.pdf

Poate va ajuta daca printati acest raspuns si mergeti la DRPCIV. Asta ca sa-i menajati.

Alta posibilitatea ar fi sa printati toata oug 9/2013 + anexe + norme + ordine + + + si sa le dati spre lectura sefilor DRPCIV. (care oricum suint stresati dupa ce au primit ordine sa nu accepte dosare de inmatriculare fara plata taxei, bazate pe partaj).

P.S.: un ordin dat de un superior nu poate fi deasupra legilor unui stat

• 2 weeks later...

salutare. am cumparat o masina de curand , din 2006 , proprietar initial pe carte bcr leasing etc.. , apoi cumparata de o firma , in 2010 si inmatriculata de acestia( deci banuiesc ca taxa s-a platit ) . de la aceasta firma am cumparat-o si eu acum 2 saptamani , initial cu gandul de a o lasa pe numele firmei , macar cat mai erau itp si asigurarea valabile. m-am hotarat sa o trec pe numele meu , am carte ,talon , fiscal , contract v-c dar nu am aceasta adeverinta de la anaf..intreabarea este : pot solicita eu eliberarea adeverintei sau proprietarul de pe carte , respectiv firma ( ori un reprezentant al ei) ?

Daca ai cumparat masina inseamna ca tu esti noul proprietar,asa ca poti solicita adeverinta anaf fara nici o problema.

Mergi la ANAF cu copii dupa:

BI,carte identitate,certificat inmatriculare si contract V-C din care sa rezulte ca esti  proprietar.

Bafta si rabdare(! o sa ai nevoie)

• Upvote 1

Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine cu o solutie. Problema mea e urmatoarea, am cumparat de curand un Peugout fab 2007 de la un samsar care la randul lui cumparase masina de la un executor judecatoresc dar nu a mai inmatriculat-o pe numele lui, mi-a vandut-o direct mie.

Ieri am mers la anaf sa obtin acea adeverinta cum ca taxa a fost platita, am depus toate actele necesare, insa o dna "foarte amabila" mi-a spus ca nu mi-o poate elibera fara o copie a chitantei din care sa reiasa ca primul proprietar a platit aceasta taxa. Intre timp am verificat si pe siteul Tribunalului Targoviste daca primul proprietar si-a recuperat taxa si nu a facut-o.

Mentionez ca am fost si la serviciul de inmatriculari de la mine din oras si mi-au spus ca s-au arhivat dosarele din 2007 si nu pot obtine de la DRPCIV o copie

Unde ma pot adresa eu sa obtin aceasta chitanta avand in vedere ca nu pot lua legatura cu primul proprietar, el fiind din Targoviste, eu din Calarasi? Sau alta solutie de a obtine adeverinta asta de la anaf exista, fara chitanta asta??

Fă o sesizare la ANAF prin formularul electronic de sesizări al ANAF. Sigur te vor lămuri.

Unde ma pot adresa eu sa obtin aceasta chitanta avand in vedere ca nu pot lua legatura cu primul proprietar, el fiind din Targoviste, eu din Calarasi? Sau alta solutie de a obtine adeverinta asta de la anaf exista, fara chitanta asta??

Sincer nu înțeleg de ce condiționează cei de la ANAF această eliberare a unei simple adeverințe prin obligativitatea existenței acelei chitanțe. În OUG 9/2013 nu este prevăzut așa ceva. Răspunsul la nedumerirea ta este de a face o sesizare cum ți-am sugerat mai sus, sau să te adresezi direct superiorilor funcționarei concomitent cu indicarea prevederilor legale care nu condiționează eliberarea adeverinței cu existența acelei chitanțe.

Edited by Dan

Sincer nu înțeleg de ce condiționează cei de la ANAF această eliberare a unei simple adeverințe prin obligativitatea existenței acelei chitanțe. În OUG 9/2013 nu este prevăzut așa ceva. Răspunsul la nedumerirea ta este de a face o sesizare cum ți-am sugerat mai sus, sau să te adresezi direct superiorilor funcționarei concomitent cu indicarea prevederilor legale care nu condiționează eliberarea adeverinței cu existența acelei chitanțe.

nici eu nu am inteles exact de ce nu poate elibera, cert e ca nu mi-a oprit nici copiile documentelor, a facut o verificare in calculator a zis ca nu-i apare nimic si pt a demersuri mai departe (n-am intrebat in ce constau aceste demersuri) are nevoie de chitanta, nu mai spun pe ce ton mi-a vorbit de fiecare data. AAa s-a mai legat de faptul ca eu am duplicat la cartea de identitate si daca n-am chitanta ii trebuie copie dupa prima carte. Pe duplicat apare si seria si nr primei carti dar nu i-au fost suficiente aceste date.

Intre timp am luat legatura cu persoana de la care am cumparat eu masina si l-am rugat pe el sa incerce sa obtina aceasta adeverinta de la ANAF de la ei din oras.

In ultima instanta ma gandesc sa fac un drum pana la targoviste sa fac o cerere la trezorerie acolo in ideea ca poate imi elibereaza o dovada ca s-a platit taxa la ei.

Sper sa o rezolv intr-un fel.

intr-un final, dupa lungi interventii am obtinut un duplicat al chitantei pt plata taxei, a fost 560 ron la vremea respectiva. Merg iar cu dosarul la anaf la noi si surpriza, tot dna "amabila" de care am dat si primele dati mai introduce o data datele in calc si SURPRIZAAAAA tot nu-i apare nimic :((((((. Imi cere nr de tel sa ma sune dupa ce discuta cu superiorii ei ca nici ea nu gaseste o explicatie. Dupa putin timp ma anunta ca mai dureaza cateva zile pana imi poate spune daca-mi poate elibera adeverinta pt ca intre timp trebuie sa verifice ei la Trezoreria Targoviste valabilitatea chitantei. Doamne cata rabdare trebuie sa ai pana sa poti duce la bun sfarsit un lucru la noi in tara? Stau si ma intreb acum oare nu puteau de prima oara sa faca verificarea daca s-a platit taxa la targoviste, a trebuit sa cheltui o gramada de bani sa obtin eu o copie a chitantei? Culmea ar fi sa nu mi-o poata elibera nici acum!!

Intre timp am luat legatura cu cel de la care am cumparat eu masina si l-am rugat pe el sa depuna  actele la el in oras pt a obtine aceasta adeverinta si la el a fost totul ok, mi-a spus ca a vb cu cineva acolo si in max 2 sapt o rezolva.

Intrebarea mea e urmatoarea acum: e valabila adeverinta obtinuta de el, o pot atasa la dosarul de inmatriculare?

Edited by akular

Buna ziua ,va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema.Doresc sa cumpar o masina vw sharan din 2003,pana aici toate bune si frumoase.Proprietarul a inscris in circulatie masina in 2013 luna mai ka autoutilitara n1,dupa un timp a omologat masina ka autoturism 7 locuri,taxa de timbru sau mediu sau cum se mai numeste achitata(conform normelor de calcul pentru autoutilitare).Daca eu cumpar aceasta masina si in carte este omologata de la autoutilitara la autoturism 7 locuri mai trebuie sa platesc taxa???Multumesc anticipat.O zi buna va doresc

Dacă adeverința o ai de la vechiul proprietar, este obligatoriu să ceri eliberarea acesteia la transferul dreptului de proprietate pe numele tău. Cu ocazia asta te vei edifica dacă adeverința nu este contrafăcută. Este adevărat că unele administrații financiare eliberează adeverința cu timbru iar altele nu. 

In cazul asta e foarte trist ,pentru ca nu iti dai seama ca ti-ai luat teapa, abia cand mergi sa iti inmatriculezi masina sau cand ceri alta adeverinta,cand deja e prea tarziu.

Nu cred ca nimeni cand cumpara o masina de prin tara, nu merge sa o vada ,apoi cere sa se elibereze adeverinta,sta 3 sapt(asta e termenul ce l-am primit eu aici) si abia dup-aia cumpara masina :)

Daca erau obligatorii ceva elemente de siguranta pe adeverinta aia , era mult mult mai ok .

Edited by CristiXP