Jump to content
POLITISTI.ro

Calcularea vechimii in Politia Romana


Elvis

Recommended Posts

Ordinul 629/2008 completat cu Ordinul 692/2008

Art 6.(1) In raport cu timpul servit in calitate de politist si in functie de rezultatele obtinute politistii au dreptul la 1-7 gradatii, care se acorda din 3 in 3 ani.

(2)Persoanele nou incadrate sau reitegrate in randul politistilor beneficiaza de gradatii in raport cu vechimea in munca legal stabilita ,dupa cum urmeaza:

-3-5 ani gradatia 1

-5-10 ani gradatia 2

-10-15 ani gradatia 3

-15-20 de ani gradatia 4

-20-25 de ani gradatia 5

-peste 25 de ani gradatia 6

(3)Persoanele reintegrate in randul politistilor beneficiaza de numarul de gradatii avut inainte de incetarea raporturilor de serviciu,prin aplicarea alin. 2

(4)Prevederile alin. 2 se aplica si absolventilor institutiilor de invatamant pentru formarea politistilor ,pentru vechimea in munca avuta pana la data intrarii in aceste institutii.

Link to comment
 • 1 year later...

as dori sa stiu daca la implinirea a 10 ani de vechime in m.a.i. beneficiez de vreun spor?(vechimea am implinit-o in noiembrie 2011 si pana in prezent nu am primit nimic in plus). multumesc

Link to comment

in termenul de 10 ani de serviciu, intra si anii de studii efectuati in institutiile MAI.

adica daca ai terminat academia beneficiezi de 38 de zile de concediu, dupa 6 ani de munca efectiva. termenul se implineste in anul calendaristic, nu conteaza data efectiva a incadrarii, la fel ca la termenul pentru acordarea gradului.

Edited by livu
 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

gresit @elvis.

Art. 1 din Hotărârea de Guvern nr. 1578 din 2002, privind conditiile în baza carora politistul are dreptul la concedii de odihna, concedii de studii si învoiri platite, concedii fara plata, bilete de odihna, tratament si recuperare, Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 28 din 20/01/2003:

- (1) Poliţiştii au dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu de odihnă plătit, a cărui durată se stabileşte în raport cu vechimea lor în serviciu, după cum urmează:

a) 32 de zile calendaristice, pentru cei cu o vechime în serviciu de până la 10 ani;

B) 38 de zile calendaristice, pentru cei cu o vechime în serviciu de peste 10 ani.

(2) Vechimea în serviciu care se ia în considerare la determinarea duratei concediului de odihnă este aceea pe care poliţiştii o împlinesc în cursul anului calendaristic pentru care li se acordă concediul şi se stabileşte potrivit legislaţiei pensiilor, aplicabilă acestei categorii profesionale.

(3) Durata concediului de odihnă al poliţiştilor încadraţi în cursul anului se stabileşte proporţional cu perioada lucrată de la data încadrării până la finele anului calendaristic respectiv şi în raport cu vechimea în serviciu stabilită potrivit alin. (2).

potrivit legislatiei muncii, studiile efectuate in cadrul institutiilor militare de invatamant postliceale si universitare se considera vechime in munca.

Edited by livu
 • Upvote 4
 • Downvote 2
Link to comment

Livu, prin vechime in munca se intelege perioada efectiva in care ai lucrat, ca sa fiu mai concret, perioada care ,,curge,, din momentul cand te-ai angajat , ocazie cu care ai dobandit calitatea de angajat. Perioada in care ai absolvit studiile militare (academie sau scoala de politie ) constituie perioada asimilata si intra in stagiul de vechime doar la calculul pensiei.

P.S. A se vedea Legea pensiilor (partea introductiva in care se explica termenii folositi in respectiva lege cat si capitolul distinct pentru militari,politisti,etc.)

Edited by LORD
 • Upvote 1
Link to comment

@lord, citeste cu atentie art. 1 alin. 2 din din Hotărârea de Guvern nr. 1578 din 2002, privind conditiile în baza carora politistul are dreptul la concedii de odihna, concedii de studii si învoiri platite, concedii fara plata, bilete de odihna, tratament si recuperare, Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 28 din 20/01/2003, mai sus postata.

eu si toti colegii mei - prin toate locurile pe unde am lucrat - ne-am luat 38 de zile de concediu incepand cu anul in care s-au implinit 10 ani de cand am intrat in scoala militara - oricare ar fi ea -.

Edited by livu
 • Upvote 3
 • Downvote 1
Link to comment

Da, buna problema asta cu perioada de scoala din institutiile MAI. Si eu stiam ca primii zece ani se considera anii lucrati efectiv (MAI sau civil).

Exista Ordinul M.A.I. nr. 438 din 2003 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea H.G. 1578/2002, acolo trebuie sa scrie sigur speta aceasta. Il am la serviciu, dupa ce il citesc revin cu un raspuns sigur .

 • Upvote 3
Link to comment

din punctul meu de vedere lucrurile sunt simple:

*art. 1 alin 2 din hg 1572/2002 spune ca : "Vechimea în serviciu care se ia în considerare la determinarea duratei concediului de odihnă este aceea pe care poliţiştii o împlinesc în cursul anului calendaristic pentru care li se acordă concediul şi se stabileşte potrivit legislaţiei pensiilor, aplicabilă acestei categorii profesionale".

*Legea pensiilor aplicabila in acest moment este Legea 263 din 16 Decembrie 2010, privind sistemul unitar de pensii publice, care la art. 16 spune " Constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii:

a) ....................... - nu ne intereseaza- ......................................

b ) vechimea în serviciu recunoscută pentru stabilirea pensiilor, în cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), până la intrarea în vigoare a prezentei legi;

*art. 6 alin 1 pct I lit c:

(1) În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

I. c) cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;

* tot in legea Legea 263 din 16 Decembrie 2010 la art 3:

q) stagiu de cotizare în specialitate - perioada în care o persoană din sistemul naţional de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, precum şi din sistemul administraţiei penitenciare s-a aflat în una dintre următoarele situaţii:

1. a avut calitatea de cadru militar în activitate;

2. a îndeplinit serviciul militar ca militar în termen, militar cu termen redus, elev al unei şcoli militare/şcoli de agenţi de poliţie sau student al unei instituţii de învăţământ din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională pentru formarea cadrelor militare, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, cu excepţia liceului militar;

3. a fost concentrată sau mobilizată ca rezervist;

4. a fost în captivitate;

5. a avut calitatea de funcţionar public cu statut special în instituţiile din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, precum şi din sistemul administraţiei penitenciare;

6. a avut calitatea de militar angajat pe bază de contract şi/sau de soldat şi gradat voluntar;

*legea aplicabila politistilor pentru stabilirea pensiilor la care face referire art. 16 lit b din legea 263/2010, a fost Legea nr.179 din 17 mai 2004, privind pensiile de stat şi alte drepturi de asigurări sociale ale poliţiştilor - abrogata prin legea 263/2010-, care la art 18 spunea ca:

Vechimea în serviciu care se ia în considerare la stabilirea pensiei este perioada în care persoana în cauză s-a aflat în una dintre următoarele situaţii:

a) a avut calitatea de poliţist;

b ) a avut calitatea de militar;

c) a îndeplinit serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus;

d) a fost elev al unei şcoli de subofiţeri sau agenţi de poliţie sau student al unei instituţii militare de învăţământ pentru formarea militarilor sau al unei instituţii de învăţământ pentru formarea poliţiştilor;

e) a fost concentrată sau mobilizată ca rezervist;

f) a fost în captivitate.

daca cineva vine cu alte acte normative care sa sustina contrariul, sa le posteze pentru a fi discutate.

Edited by livu
 • Upvote 1
Link to comment

,,Vechimea în serviciu care se ia în considerare la stabilirea pensiei".......

Se calculeaza la stabiirea pensiei nu la acordarea concediului de odihna.

Concediul de odihna il iei pentru timpul efectiv lucrat in cursul unui an .

Imi poti da exemplu un elev care a luat concediul de odihna in scoala?

Inseamna ca elevii care au facut 2 ani de scoala au restanta 64 de zile de concediu de odihna platite, nu?

Livu esti politist?

Daca tot ai citit, gradatiile pentru vechimea in munca cum se acorda?

Edited by Elvis
Link to comment

citeste cu atentie :art. 1 alin 2 din hg 1572/2002 spune ca : "Vechimea în serviciu care se ia în considerare la determinarea duratei concediului de odihnă este aceea pe care poliţiştii o împlinesc în cursul anului calendaristic pentru care li se acordă concediul şi se stabileşte potrivit legislaţiei pensiilor, aplicabilă acestei categorii profesionale".

deci daca la stabilirea vechimii pentru pensie se includ si anii de studii atunci si pentru stabilirea vechimii in serviciu pentru determinarea concediului de odihna se includ si anii de studii.

da, sunt politist si la fel ca toti politistii pe care ii cunosc mi-am luat 38 de zile de concediu incepand cu anul cand am implinit 10 ani de cand am intrat in scoala.

elevii care au facut 2 ani de scoala sau studentii care au facut 4 ani de academei au calitatea de elevi, respectiv studenti, nu politisti, deci nu li se aplica hg 1578/2002.

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

in termenul de 10 ani de serviciu, intra si anii de studii efectuati in institutiile MAI.

adica daca ai terminat academia beneficiezi de 38 de zile de concediu, dupa 6 ani de munca efectiva. termenul se implineste in anul calendaristic, nu conteaza data efectiva a incadrarii, la fel ca la termenul pentru acordarea gradului.

Nu Livu, cand implinesti 10 ani de munca.

elevii care au facut 2 ani de scoala sau studentii care au facut 4 ani de academei au calitatea de elevi, respectiv studenti, nu politisti, deci nu li se aplica hg 1578/2002.

Livu m-ai lasat fara cuvinte si de obicei le am la mine.

Ori eu vorbesc in alta limba ori tu nu prea esti atent.

Link to comment

nu trebuie cuvinte, ci argumente juridice.

eu le-am expus, acum fiecare interpreteaza textele legale asa cum a invatat.

nu inteleg de unde inversunarea ta, in fond discutam despre niste drepturi ale noastre, pe care toti ar trebui sa le cunoastem si sa luptam pentru a beneficia de ele.

explica-mi si mie te rog, ce este gresit in afirmatia mea:

"elevii care au facut 2 ani de scoala sau studentii care au facut 4 ani de academei au calitatea de elevi, respectiv studenti, nu politisti, deci nu li se aplica hg 1578/2002", daca te-a lasat fara cuvinte, in conditiile in care acesta era raspunsul la intrebarea ta : "Inseamna ca elevii care au facut 2 ani de scoala au restanta 64 de zile de concediu de odihna platite, nu?"

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

liviu are dreptate de exemplu eu am intrat la scoala in anul 2001 si in anul 2011 am avut 38 de zile C.O. s-au pus si cei doi ani de scoala iar in 2011 am facut 10 ani

 • Upvote 1
Link to comment

Pt. Co cit si vechime se calculeaza inclusiv studiile superioare civile la zi. Este necesar Adverinta de la facultate ca s-a urmat cursurile la zi, pe care sa o depuneti la MRU. Se i-a in calcul numai o singura forma de invatamit urmata la zi ( Academie, facultate civila urmata la zi sau Scoala de agenti, subofiteri). Nu se calculeaza Liceul militar si nici civil.

Link to comment

Baza legala HG 1578/2002, aparut in M.O. nr. 28/20.01.2003, Capitolul I, art.1, alin. 1 si 2, raportat la art. 32, din HG 257/25.03.2011, combinat cu Legea 263/2010 art. 49, lit. b si g.

Link to comment

Multumesc pentru raspunsul prompt. Deduc ca daca in cursul anului curent se implinesc 6 ani de la incadrare, iar in perioada 1998 - 2002 am facut facultatea de drept la zi, anul acesta trebuie sa beneficiez de 38 de zile co. Stii si ce formalitati trebuie indeplinite pentru clarificarea situatiei?

 • Downvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.