Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Restituire permis de conducere dupa accident

noiembrie70

Question

Buna ziua,

In data de 17.11.2012 ora 09.00 am fost implicata, impreuna cu sotul meu, intr-un accident de circulatie.

Un sofer care circula pe contrasens a intrat in depasirea unei coloane de 3 autovehicule fara sa se asigure ca are spatiul necesar sa efectueze depasirea in siguranta, a intrat pe sensul nostru de circulatie si ne-a lovit masina pe stanga.

In urma coliziunii, autoturismul nostru a fost intors cu 180 de grade pe contrasens, revenind pe banda de circulatie cu fata invers sensului de circulatie (dauna totala). Din fericire, am scapat teferi, cu vatamare corporala minora.

Soferul care a fost vinovat de producerea accidentului avea o alcoolemie de 0.86% in aerul expirat (2.1% in sange).

La testarea cu aparatul etilotest, sotul meu a avut o alcoolemie de 0.13% in aerul expirat (0.15% in sange) (cu o seara inainte am fost la o petrecere si a consumat bauturi alcoolice pina in jurul orei 22.00) - i s-a retinut permisul de conducere fara sa i se comunice perioada de suspendare.

Am achitat si analizele de sange efectuate de catre IML, in saptamana imediat urmatoare accidentului, pentru a grabi procedurile de intocmire a dosarului de urmarire penala impotriva soferului vinovat de producerea accidentului si ne-am prezentat la audiere la timp.

Nici pina in prezent, 05.05.2013 pentru o perioada de aproape 6 luni, sotul meu nu are permisul restituit.

Va rog sa ne sfatuiti cum ar trebui sa procedam in aceasta situatie, avand in vedere ca nu am primit nici un raspuns clar in aceasta perioada de 6 luni nici de la Politia Rutiera si nici de la Procuratura.

Mentionez ca a dat testul avand rezultatul 14/15 dupa o perioada de 90 de zile de la suspendarea permisului de conducere.

Va multumesc anticipat,

Edited by Dan
modificarea mărimii fontului

18 answers to this question

Recommended Posts

• 0
  • Membru

Bine dar voi nu v-ati interesat totusi la Politie in ce stare este permisul de conducere si la parchet ce calitate aveti in dosar?Pur si simplu stati acasa si asteptati sa se rezolve de la sine chiar daca vedeti ca nu primiti nici un raspuns?

Edited by cipri83
  • 0

Nu cipri a zis ca nu a primit nici un raspuns clar. Deci a primit raspunsuri da poate nu le-a inteles sau vrea sa ii fie repetate.

Edited by Rusy
  • 0

Buna, am fost la Politia rutiera de mai multe ori in aceasta perioada, sa ne interesam pe ce perioada a fost retinut permisul de conducere dar ni s-a spus ca, fiind implicat intr-un accident cu vatamare corporala si dosar penal pentru soferul vinovat, nu se stie cand va fi restituit permisul.

Totul depinde de instrumentarea dosarului, de procurorul care va merge cu acest caz in instanta.

Dupa ce au trecut 3 luni de la accident, sotul meu s-a prezentat la Politia Rutiera sa dea acel examen de 15 intrebari ptr restituirea permisului, a luat testul, dar i s-a comunicat ca permisul de conducere nu este la dansii, nu i se poate restitui.

Am cerut audienta, dupa care am fost chemati de catre un domn politist la audieri. L-am intrebat pe dansul de ce dureaza atat de mult restituirea permisului si ni s-a raspuns ca nu au reusit sa aduca soferul vinovat la audieri (motivul: acea persoana nu are masina, deci nu are cu ce sa se prezinte la audiere :))))

Sotul meu a fost si la Procurorul de serviciu, sa se intereseze de carnet si restituirea lui, dar i s-a raspuns ca dosarul nu a ajuns la Procuratura nici dupa 5 luni de la accident, si nu este posibil nici sa i se elibereze o dovada cu drept de conducere pina la solutionarea dosarului.

In data de 17 Mai 2013 se vor implini 6 luni de tergiversari si nici un rezultat.

Va rog sa ma ajutati cu un sfat, cui sa ne adresam (Judecatorie, politie, procuratura) sa rezolvam aceasta situatie ...

Nu noi am fost vinovati de producerea accidentului, si, totusi, trebuie sa asteptam nedefinit sa i se restituie permisul de conducere.

Stiti ce este trist, in aceasta tara nu exista aceleasi reguli pentru toti:

anumiti oameni pot sa se faca vinovati de accidente grave si sa nu aiba carnetul suspendat nici macar o singura zi ... de ce?! pentru ca exista cineva bine pus care are grija de ei

copilul unei prietene a fost spulberat pe trecerea de pietoni de catre o soferita grabita (viteza la impact 90 km/h) - copilul a murit pe loc; soferita "pericol public" circula nestingherita prin oras, nu i s-a suspendat permisul

va multumesc anticipat pentru un sfat ...

• 0
  • Moderator

noiembrie70 dacă vrei răspunsuri, trebuie să ne povesteşti dinamica accidentului, cum s-a întâmplat evenimentul rutier. Nu ne ajută cu nimic nemulţumirile, frustrările şi părerile despre sistemul judiciar din România.

Repet, dacă vrei răspunsuri pertinente trebuie să oferi detalii despre accidentul rutier, pentru că stabilirea vinovăţiei nu o faci nici tu, nici poliţistul care instrumentează dosarul şi nici noi aici, doar magistratul după ce cercetarea penală este completă, motiv pentru care afirmaţiile tale privitoare la nevinovăţia soţului nu au mare relevanţă şi sunt subiective.

• 0

Din ce postați dvs. să înțelegem că aveți o problemă cu returnarea permisului soțului dvs. Și să mai înțelegem că deși soțul a consumat băuturi alcoolice, în viziunea dvs. este nevinovat. Să clarificăm puțin lucrurile. Vă dau un ex. concret. La Serviciul Rutier Constanța fiecare lucrător care desfășoară activități de cercetare penală are în medie în lucru 300-400 de dosare/polițist. Una peste alta mai puneți și faptul că expertizele, rezultatele probebelor biologice sunt soluționate cu întârziere, din cauza lipsei fondurilor și aveți un tablou perfect real. 

Nu este corect deontologic să ne dăm cu părerea aici despre ce a întârziat soluționarea dosarului dvs. deoarece nu cunoaștem decât varianta prezentată de dvs. Este posibil ca pe parcursul cercetărilor să intervină tot felul de situații de genul : învinuitul, martori, etc. se mută în străinătate și nu mai pot fi audiați, expertize ale autoturismelor ce nu sunt înaintate din cauza lipsei fondurilor și multe alte astfel de cazuri. Cercetările într-un astfel de dosar penal sunt supravegheate îndeaproape de un procuror, iar dacă dosarul nu a fost soluționat până acum este clar că acel procuror a dispus și efectuarea unor alte acte de urmărire penală. Permisul de conducere, este adevărat, nu va fi înapoiat soțului decât atunci când va exista o hotărâre a magistraților definitivă și irevocabilă. Chiar dacă vi se pare de râs să știți că audierea învinuitului este capitală în cele mai multe cazuri, iar dacă s-a insistat pe acest fapt înseamnă că este o audiere de maximă importanță. Aveți puțină răbdare, polițiștii trebuie să cântărească bine toate variantele, iar când totul va fi în regulă sunt sigur că dosarul va fi înaintat cu propuneri corespunzătoare. 

P.S. Faptul că soțul dvs. s-a urcat băut la volan îl face cel puțin un autor moral al accidentului, chiar dacă acum vedeți lucrurile prin prisma soției. 

Edited by Dan
  • 0

Buna ziua,

Am postat in anuntul initial detalii cu privire la accident in data de 05.05.2013

"

Un sofer care circula pe contrasens a intrat in depasirea unei coloane de 3 autovehicule fara sa se asigure ca are spatiul necesar sa efectueze depasirea in siguranta, a intrat pe sensul nostru de circulatie si ne-a lovit masina pe stanga.

In urma coliziunii, autoturismul nostru a fost intors cu 180 de grade pe contrasens, revenind pe banda de circulatie cu fata invers sensului de circulatie (dauna totala). Din fericire, am scapat teferi, cu vatamare corporala minora.

Soferul care a fost vinovat de producerea accidentului avea o alcoolemie de 0.86% in aerul expirat (2.1% in sange).

La testarea cu aparatul etilotest, sotul meu a avut o alcoolemie de 0.13% in aerul expirat (0.15% in sange) (cu o seara inainte am fost la o petrecere si a consumat bauturi alcoolice pina in jurul orei 22.00) - i s-a retinut permisul de conducere fara sa i se comunice perioada de suspendare.

Am achitat si analizele de sange efectuate de catre IML, in saptamana imediat urmatoare accidentului, pentru a grabi procedurile de intocmire a dosarului de urmarire penala impotriva soferului vinovat de producerea accidentului si ne-am prezentat la audiere la timp."

Pur si simplu ne deplasam pe banda noastra de circulatie cand ne-am trezit cu un alt autoturism intrat in depasire, fata in fata, fara a avea nici o sansa sa evitam coliziunea.

Am iesit pe spatiul verde, am incercat sa-i facem loc, si ar fi trecut daca nu tragea de volan cand a ajuns in dreptul nostru nu s-ar fi intamplat nimic. Exista si un lucru pozitiv in aceasta intamplare ... ca am scapat cu viata ...

Intr-adevar, cu o seara inainte am fost la o petrecere ... unde s-a consumat vin, dar pina la ora 22.00 - nu ne-am gandit ca dimineata la ora 09.30 ar avea alcoolemie ca as fi condus eu fara nici o pb.

Nelamurirea mea era daca am putea sa facem ceva, sa ne interesam cum se poate obtine permisul, sau macar o dovada sa poata conduce ...

Din pacate, ceea ce am afirmat cu privire la sistemul judiciar din Romania, imi sustin in continuare parerea ca este deficitar si cazurile se prioritizeaza intr-un mod haotic si "ciudat".

Am incercat tot ceea ce am crezut ca tine de noi ... inclusiv sa platim taxele la IML pentru a primi analizale de sange (tocmai ptr ca ni s-a spus ca MI nu are fonduri)

Oricum, am avut un ghinion teribil ... platit destul de scump ...

Multumesc

• 0

Buna,

Nu, sotul meu nu a baut alcool inainte de a urca la volan, am fost la o petrecere cu o seara inainte si, la ora 22.00 ne-am intors acasa si nu a mai baut nimic. Nu stiam ca are alcoolemie dimineata la ora 09.30, ca nu s-ar fi urcat la volan (puteam sa conduc eu fara nici o pb).

Faptul ca fiecare politist are de solutionat 300-400 de dosare si nu exista buget in MI pentru plata expertizelor neceare (noi am platit la IML analizele de sange) asta denota clar ca exista o mare problema in sistemul judiciar din Romania, si nu este vina cetatenilor care au ghinionul sa apeleze la acest sistem.

Maldare de dosare ne-arhivate erau stivuite pe jos in biroul politistului.

Am cerut analiza de sange dupa accident ca nu ne venea sa credem ca a iesit alcoolemia 0.13 in aerul expirat, in sange a fost 0.05% dupa o ora).

Dupa 5 luni de la accident, in dosarul in cauza nu s-a facut inca nimic (fapt confirmat de catre politistul care ne-a audiat); noi am fost audiati, dar soferul celalalt nu a venit la audieri, invocand ca nu are masina (tot politistul ne-a confirmat acest lucru).

Chiar daca nu i se restituie permisul, intrebarea era daca exista vreo varianta legala sa obtina o dovada cu care sa conduca pina la solutionarea dosarului.

O perioada de 6 luni fara permis de conducere este foarte mult pentru cineva care are o afacere, care isi castiga existenta din livrari marfa.

Obiectivul meu era sa obtin un raspuns, nu sa fim judecati ... sau "etichetati"

Multumesc

• 0
  • Moderator

Sigur că da, nu este vina cetăţenilor că sunt atât de multe dosare penale. Asta e bună! De parcă poliţiştii întocmesc acele dosare penale unor extratereştrii, nu cetăţenilor!? Evident, cetăţenii ăştia din ţara asta, sunt complet nevinovaţi şi plini de drepturi.

În schimb când poliţiştii au fost disponibilizaţi, cetăţenii români s-au bucurat nespus şi spuneau că sunt foarte bune deciziile luate de aleşii lor. Niciun cetăţean din ăsta european, plin de drepturi, nu este interesat de problemele acestei instituţii, de faptul că este subfinanţată de ani de zile, de faptul că este sponsorizată de poliţiştii ăştia, care din lefurile tăiate trebuie să-şi cumpere colile de hârtie, pixuri, toner pentru imprimantă, etc, tocmai pentru ca această instituţie să poată să funcţioneze.

Dar aşa este la noi în ţară, cetăţeanul prin aleşii săi, i-a dat afară, le-a tăiat lefurile celor rămaşi, au modificat legislaţia şi le-au ciuntit competenţele, astfel încât volumul de muncă să fie unul imens şi când ajunge în situaţia să beneficieze de acest serviciu, spune imediat că sistemul nu funcţionează cum trebuie. Welcome to our world!

Stimată doamnă, sfatul meu este să mergeţi la procurorul de caz, nu la cel de serviciu.

• 0

@Catalin, poate nu ar trebui sa generalizezi. Nu pot sa cred ca majoritatea romanilor se bucura de raul vostru. Sunt sigur ca marea majoritate a romanilor habar nu au de probremele materiale si logistice cu care va confruntati voi in campul muncii. Nu au de unde sa stie, din moment ce purtatorii vostri de cuvant coafeaza adevarul, iar voi, cei care duceti greul, sunteti constransi de Statutul Politistului si nu va puteti varsa oful in presa (mai citesc si eu una-alta pe forum, si stiu sa adun 1+1=2) ;)

Hai sa va dau un exemplu: parintii mei au iesit la pensie si cauta o casuta la tara (fiind nehotarati din fire, de 2 ani tot cauta si nu gasesc ceva sa le convina, dar nu despre asta e vorba aici). Ideea este ca am vazut zeci de case, am vobit cu zeci de proprietari; de multe ori am intrebat daca exista probleme, daca sunt hoti in sat etc. Cand a venit vorba despre Politie, majoritatea au zis ca era mai bine inainte, cu politistii in comuna, decat atunci cand i-au grupat pe sectii si in caz de ceva trebuia sa vina de la dracu-n praznic. Oameni simpli, de la tara, care aveau mai multa logica decat ministrul din vremea aia.

@Dan, sincer habar n-am despre numarul total de dosare penale pe legea circulatiei la nivel national; sper ca judetul tau sa fie o exceptie nefericita, dat fiind numarul mare de turisti din sezonul estival. Daca cele 300 - 400 de dosare per politist de la rutiera sunt o medie generala nationala, la un minim - minimorum de 1 politist per tura (3 politisti rutieri per judet) rezulta 36.000 - 48.000 dosare penale pe legea circulatiei aflate simultan in procesare. Raportat la numarul total de conducatori auto,  deja ma ia frica sa mai ies in trafic...

Edited by geutz
  • 0

Buna ziua,

Va multumesc pentru raspuns, vom incerca si aceasta varianta.

Imi pare sincer rau de situatia in care se afla angajatii din Politie, pot vedea clar diferentele comparativ cu un mediu de lucru privat, unde conditiile de lucru sunt cu totul altele ...

In ceea ce priveste "alesii", nu cred ca exista acum un partid, o echipa care sa fie mai buna decat opozitia ... eu, cetatean european ( :) chiar nu am habar ce ar tb sa votez sa se schimbe ceva in haosul "bugetar" din aceast tara... cum as putea sa ajut sistemul ...

• 0
  • Moderator

Sigur că da, să nu cădem în păcatul generalizării, când este vorba despre cetăţenii acestei ţări ... care ce să vezi, când vine vorba despre poliţişti generalizează şi pun etichete fără să clipească. Ba mai mult, ei cetăţenii români, sunt cei mai frumoşi, cei mai deştepţi, cei mai grozavi, descurcăreţi, adaptabili, etc, în timp ce poliţiştii ăştia sunt paria societăţii, şpăgari, burtoşi, răi din calea-afară şi aşa mai departe, de parcă ar fi aduşi de pe altă planetă şi plantaţi aici, să facă numai rău şi cu sigurul scop de a fi complet inutili.

Iar dacă nu mă crezi, un coleg mi-a arătat un articol interesant, ce se potriveşte de minune cu ce discutăm aici. Citeşte aici de unde ar reduce cheltuielile cetăţenii ăştia români prima dată. Şi spui că nu ar trebui să generalizez, când 46% dintre cetăţenii europeni ar saluta reducerea bugetului unei instituţii ce funcţionează la o cotă de avarie (buget de austeritate, redus de la un an la altul), nu de mult, dar de cel puţin 15 ani.

Dar probabil că acolo unde sunt rezultate, românului nostru i se pare că securitatea de care se bucură îi e dată de Dumnezeu. Dar dacă poliţiştii ar fi avut dreptul la grevă şi să înceteze muncă asta, ce majorităţii românilor li se pare complet inutilă, tare îmi e teamă că priorităţile lor s-ar modifica radical. Tare aş vrea ca pentru o săptămână toţi cetăţiganii şi toţi infractorii, cu care poliţiştii îşi fac de lucru zi de zi, să-şi facă puţin de cap ştiind că poliţia este în grevă şi să-l fugărească, să-l buzunărească, tâlhărească pe domnul cetăţean european sau pe soţia acestuia ori pe copii lui, atunci când ies din casă, asta în cazul în care nu ar intra direct peste ei. Să fie pentru o scurtă perioadă puţină anarhie şi legea junglei să guverneze străzile ... să vedem atunci dacă şi-ar mai trimite nenea cetăţeanu' copilul la şcoala superdotată ori dacă ar face-o, cu siguranţă ar ajunge la spitalul superdotat unde va fi o aglomeraţie maximă de europeni în care cetăţiganii noştrii şi-au spălat puţin cuţitele, pentru un portofel. Şi să vezi atunci ce veselie, când cetăţenii ăştia atât de darnici cu ajutoarele sociale ar simţi pe propria piele ce înseamnă haosul şi anarhia sau cât de importantă este securitatea asta ce nu poate fi cuantificată dar de care se bucură zi de zi.

Dar din moment ce poliţiştii nu au dreptul la grevă, cetăţeanul român îşi permite să fie ipocrit. Nu-l interesează că poliţiştii îşi cumpără singuri colile de hârtie sau că bagă benzină din buzunar pentru a ajunge la apelurile 112. Dar când cetăţeanul nostru ajunge să aibă nevoie de poliţist, este indignat şi revoltat dacă poliţistul nu a mai avut bani pentru tonerul din imprimantă şi îl trimite la un copy-shop să-şi cumpere un tipizat ori dacă acelaşi poliţist nenorocit ajunge după ce 30 de minute la faţa locului deoarece a fost nevoit să treacă printr-un peco şi să pună din buzunar 2 litri de benzină. Spune imediat că de vină este sistemul sau nenorociţii ăştia de bugetari ce sug sângele poporului.

• 0

Buna ziua,

Din pacate, Catalin, ca in orice grup, exista anumite persoane care au un comportament "reprezentativ" si vor duce implicit la o parere generala asupra grupului.

Si politistii, la fel ca si ceilalti oameni sunt cetateni, care pot avea ghinionul sa pateasca ceva rau si sa fie in postura sa nu reuseasca sa treaca de paienjenisul birocratic din Romania ... sau?!

M-am mai linistit in privinta mea, deoarece, uitindu-ma in jur, vad atat de multa frustrare venind din directia opusa ... ar fi uitle cateva exemple concrete in ceea ce ar putea face cetateanul sa schimbe ceva in sistemul actual din Politie ... nici nu cred ca se doreste asta cu adevarat de catre o mare majoritate din colegii dvs politisti ... toata lumea cunoaste pe cineva, ierarhia este clar stabilita si impamantenita peste ani (undeva dinainte de '89 :)

Sincer, as prefera sa fiu trimisa sa-mi fac copii dupa tipizate, chiar sa achit anumite servicii (ceea ce am si facut cu IML, fara sa pun intrebari) dar sa se rezolve problemele in timp util, nu dupa 6 luni sau nedefinit ...

Ce mai, traim in Romania si asta ne ocupa timpul ...

• Downvote 1
  • 0

inchei acest topic ... care, in final, ne-a adus o dovada scrisa de dezorganizare si incompetenta in randul Politiei Romane...

A primit inapoi carnetul de conducere dupa 9 luni

La o saptamana dupa restituire, a ajuns la noi o scrisoare recomandata cu confirmare de primire care suna in felul urmator:

Stimate d-le ....

Va informam ca v-a fost retinut permisul de conducere pe o perioada de 3 luni, incepind cu 17.11.2012 ... si descriere accident ...

Acest document a fost redactat la Politie in data de 24.09.2013

A primit numar de iesire de la Politie in data de 07.10.2013 si a ajuns la noi in data de 08.10.2013 ... cand avea deja permisul restituit ...

Dovada in scris ...   :))

• Downvote 2
  • 0
  • Moderator

Şi unde e incompetenţa? Nici măcar nu ai proprietatea termenilor pe care-i foloseşti. Habar nu ai despre ce vorbeşti.

Două maşini conduse de doi beţivi s-au lovit. În astfel de cazuri vinovăţia este stabilită de magistraţi, nu de poliţie sau altcineva. Este logic şi uşor de înţeles pentru orice persoană cu un coeficient de inteligenţă mediu faptul că într-un astfel de caz, perioada de suspendare a permiselor de conducere celor doi beţivi va opera abia după ce se soluţionează dosarul penal. Pentru că abia după ce magistratul adoptă o soluţie în acel dosar penal şi se constată că nu a fost vorba despre o culpă comună se poate vorbi despre o simplă contravenţie. Dar din câte se observă sunt nişte detalii mult prea complicate pentru capacitatea intelectuală şi logica rudimentară a unora.

• 0

Buna ziua, imi puteti spune va rog cum se procedeaza dupa clasarea dosarului? A fost implicat intr-un accident rutier acum jumatate de an, timp in care permisul a fost retinut.

Acum am primit ordonanta procurorului din care reiese ca partile implicate pot depunde contestatie timp de 20 zile. Deci trebuie sa astept 20 zile pana sa pot ridica permisul?

Am gasit pe siteul brigazii rutiere Bucuresti termenul de Solutionare dosar la ghiseu, deci dosarul nu s-a solutionat in urma ordonantei?

Cum se procedeaza in continuare? Va multumesc!

• 0

Buna seara,in data de 18 Iunie 2017 am provocat un accident rutier cu victima.Mi s-a retinut permisul de conducere pe 90 zile si am primit o dovada cu drept de conducere pe 15 zile.In data de 19 Septembrie am primit solutia de la Parchet,cauza se claseaza(vatamare corporala din culpa) .Am inteles ca perioada de 90 zile suspendare incepe dupa expirarea dovezii de 15 zile,teoretic in data de 2.10.2017 ar expira cele 90 zile de suspendare.Intrebarea mea este acum dupa ce am primit solutia de la parchet cu ordonanta de clasare ma pot prezenta in data de 2.10.2017 sa ridic permisul sau trebuie sa astept cele 20 zile de la data comunicarii, perioada in care poate fi formulata plangere la aceasta solutie?Data comunicarii se considera data la care am ridicat eu plicul de la Posta sau data de pe plic?In solutia primita de la Parchet apare urmatorul punct:
''In temeiul art.275 alin 3 Cod de procedura penala,cheltuielile judiciare,in cuantum de 50 lei,raman in sarcina statului.''Asta inseamna ca nu trebuie sa platesc eu acesti 50 lei?Care este urmatoarea etapa trebuie sa mai primesc ceva acte de la Politia Rutiera pentru a putea ridica permisul? Multumesc anticipat celor care vor avea rabdarea sa citeasca cele scrise de mine si sa ofere raspunsuri.

• 0

Bună ziua! În urmă cu câteva luni am fost implicat intr-un accident rutier, fiind tractat de altcineva, masina a lovit un alt autoturism parcat neregulamentar. Pe loc mi s-a retinut permisul, dar am primit dovada de conducere. Acum am primit înștiințare ca s-a clasat cazul, iar eu apar doar în calitate de martor. Am fost de 2 ori pentru a-mi recupera permisul, dar de fiecare data angajatii dadeau din umeri si spuneau ca trebuie sa astept acasa ca in cateva zile voi primi prin posta decizia. Este aproape o luna de cand s-a clasat cazul si eu nu am primit nimic prin posta, cu cine sa mai vorbesc ca sa primesc înapoi permisul?