Jump to content
POLITISTI.ro

Permis de conducere cetatean strain

Mergi la răspuns Răspuns oferit de Marius,

Postare recomandată

Publicat

O intrebare ar fi unde pot gasi exact actele necesare pentru obtinerea permisului de conducere unui cetatean strain cu carte de rezidenta in romania si casatorit aici cu o romanca.

Poseda un permis de conducere din tara de origine expirat.

Va rog o indicatie de unde ma pot informa exact sau macar voi teoretic.

Cu stima si respect.

Publicat

Afli toate datele necesare de pe site-ul drpciv.ro autoritatea competenta si emitenta a actului solicitat. :Directia Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor

• Moderator
  • Soluţie
Publicat

Preschimbarea permiselor de conducere emise de alte state

Documente necesare:

• cerere de preschimbare a permisului din care sa rezulte explicit, pentru ce categorii /subcategorii corespondente celor romanesti, se solicita preschimbarea;
  • permisul de conducere strain, original si copie, precum si traducerea legalizata in limba romana a acestuia (nu se solicita traducerea legalizata in limba romana in cazul permiselor de conducere emise de autoritatile Republicii Moldova);
  • documentul de identitate al solicitantului, original si copie, respectiv:

- pasaportul si permisul de sedere temporara sau, dupa caz permisul de sedere permanenta, in Romania, in cazul cetatenilor straini;

- pasaportul, cartea de identitate provizorie, buletinul sau cartea de identitate, in cazul cetatenilor romani.

• fisa detinatorului de permis, completata prin dactilografiere, care sa aiba atasata in spatiul special destinat o fotografie color 3/4 cm sau 4/5 cm, de data recenta semnata de solicitant cu pix de culoare neagra in spatiul special destinat;
  • fisa medicala completata de o unitate de asistenta medicala ambulatorie de specialitate incheiata cu concluzia ―"apt conducator auto", cu precizarea categoriei / categoriilor pentru care solicitantul este apt de a conduce autovehicule, precum si a eventualelor restrictii medicale ce vor fi mentionate in pemisul de conducere preschimbat. Fisa are valabilitate un an de zile de la data eliberarii;
  • certificat de cazier judiciar solicitat pentru motivul preschimbare permis de conducere. Din cuprinsul acestui document nu trebuie sa rezulte mentiuni referitoare la condamnare prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru infractiunile nominalizate in art. 24 alin.2 din OUG nr.195/2002, privind circulatia pe drumurile publice, astfel cum a fost aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.49/2006 si OUG nr.63/2006, respectiv: infractiuni la regimul circulatiei pe drumurile publice; omor; lovire ori vatamare cauzatoare de moarte; vatamare corporala grava; furtul unui autovehicul cu exceptia cazurilor cand a intervenit una din situatiile prevazute la art.116 alin.1, respectiv: au trecut 6 luni de la data expirarii pedepsei amenzii sau a pedepsei in regim de privare de libertate ori la locul de munca; a trecut un an de la data gratierii pedepsei sau a ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei ori suspendarii executarIi pedepsei sub supraveghere; a intervenit amnistia; interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupatia de conducator de autovehicule a expirat sau a fost revocata;
  • declaratia notariala pe propria raspundere a solicitantului din care sa rezulte ca permisul de conducere depus la preschimbare este autentic, ca titularul acestuia nu mai poseda alt permis de conducere national romanesc ori strain, ori un duplicat al acestuia, ca nu a declarat pierderea sau furtul acestuia la organele emitente sau la alte autoritati , precum si faptul ca nu i s-a anulat sau suspendat dreptul de a conduce.
  • contravaloarea permisului de conducere - 50 lei (CEC)

IMPORTANT:

Pentru permisele de conducere eliberate de autoritatile Republicii Libaneze si Republicii Islamice Pakistan , pe langa documentele sus-mentionate este necesara si adeverinta care sa ateste autenticitatea si echivalarea categoriilor respectivului permis de conducere, eliberata de Ambasada statului respectiv in Romania

Pentru preschimbarea permiselor de conducere straine ale membrilor misiunilor diplomatice si oficiilor consulare straine, ale corespondentilor de presa straini, precum si a reprezentantilor organizatiilor economice culturale si ale altor asemenea organizatii straine, cu statut diplomatic, acreditati in Romania, vor fi preschimbate, cu toate categoriile inscrise in acesta, indiferent de statul emitent prezentand pe langa documentele enumerate mai sus (cu exceptia cazierului judiciar si a declaratiei notariale) si documentul de identitate in original si copie, respectiv pasaport diplomatic si carte de identitate eliberata de Ministerul Afacerilor Externe sau, dupa caz, pasaport de serviciu si carte de identitate eliberate de Ministerul Afacerilor Externe.

Incepand cu data de 23.01.2008 permisele de conducere straine se preschimba prin preluarea imaginii la ghiseu odata cu depunerea documentelor necesare.

Persoanele care doresc sa-si preschimbe permisele de conducere straine, si nu se pot prezenta personal la serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor - pe motivul ca nu se afla in tara - pot depune documentele prin mandatar cu procura speciala. In acest caz declaratia notariala si procura trebuie intocmite la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei din tara respectiva.

• Apreciez 1
Publicat (modificat)

multumesc...... dragi colegi..... intradevar se pot obtine de acolo datele.... dar ca orice institutie care are un avizier totu e varza cu carne.....

mda.. permisul strain e expirat .... voi merge dinou acolo cu tot dosarul persoanei.

O zi placuta.

Modificat de gelum
  • Moderator
Publicat

Atasez mai jos:

1. Lista cu statele semnatare ale Conventiei asupra circulatei rutiere - pentru care permisele de conducere nationale emise de acestea pot fi preschimbate fara examinarea sau testarea persoanelor posesoare ale unor astfel de premise
  2. Lista cu statele care nu au semnat Conventia asupra circulatiei rutiere - pentru care permisele de conducere nationale emise de acestea pot fi preschimbate fara examinarea sau testarea persoanelor posesoare ale unor astfel de premise

• Apreciez 2
  • 2 ani mai târziu...
Publicat

Buna ziua tuturor!

Va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi.Sunt intr-o situatie care ma cam sperie.Mi-am facut permis de conducere in Romania avand insa in timpul asta rezidenta in Germania.Nu am stiut ca asa ceva nu este legal.Stiu ca nimeni nu este absolvit de vina pentru necunoasterea legii insa cum pot sa ies din aceasta situatie neplacuta?Ulterior  obtinerii permisului de conducere si absolut intamplator am dat de un site romano-german de unde am aflat ca daca as conduce aici este exact ca si cum as conducere de fapt fara permis de conducere si ca eu de fapt trebuia sa fac scoala de soferi in Germania.Mentionez-desi nu cred ca ar conta prea mult-ca bariera lingvistica este unul dintre motivele pentru care nici nu stiam exact din ce data sunt rezident in Germania,astfel ca de la data obtinerii rezidentei pana la data inscrierii la scoala de soferi si implicit semnarii declaratiei pe proprie raspundere ca nu am rezidenta in alta tara au trecut aproximativ 2 luni.

Ca urmare a celor prezentate sunt interesat daca in Romania sunt in legalitate,permisul meu este valabil si daca nu,care e procedura sa intru in legalitate?Care sunt consecintele faptelor mele?Daca aveti cunostina privitor la legislatia rutiera din Germania,exista posibilitatea sa imi fie in acest caz permisul romanesc recunoscut aici?

• Moderator
Publicat

Poţi preschimba permisul românesc cu unul german, dar trebuie urmată procedura impusă de autorităţile de acolo.

Permisul românesc este recunoscut în Germania, dar ai obligaţi să-l preschimbi într-unul german după o anumită perioadă de la data stabilirii domiciliului/resedinţei pe teritoriul Germaniei.

Publicat

Multumesc Marius pentru raspunsul prompt,insa tot nelamurit sunt,poate nu m-am exprimat coerent.In Germania nu e necesar sa ma prezint personal in momentul in care cineva ma primeste in spatiul lui si nici nu am fost anuntat decat ulterior (adica de 2 zile )de data exacta in care am fost primit deci de cand sunt rezident(data este 01.01.2012).Asa ca m-am prezentat in Romania in martie 2012 la o scoala de soferi si m-am inscris la cursurile lor.Acolo,am fost pus sa dau o declaratie pe propria raspundere cum ca nu detin rezidenta normala pe teritoriul unui alt stat.Asa ca eu am semnat linistit,am urmat cursurile si dupa 3 incercari,in februarie 2013 am intrat in posesia permisului romanesc de soferi.De curand am luat contact prin intermediul unui site cu un fost angajat in administratia publica din Germania,care sfatuieste benevol romanii care doresc sa se stabileasca in Germania.Raspunusul lui la intrebarea mea a fost acesta:"Permisul d-voastra nu este valabil in Germania,iar la un control al Politiei puteti fi acuzat de conducere fara permis, care este considerata fapta penala. Ca sa intrati in legalitate trebuie sa obtineti permisul de conducere in Germania, implicit sa faceti scoala de soferi aici si sa sustineti examenul in Germania."Inteleg ca permisul de conducere romanesc este recunoscut in EU,dar daca detin o rezidenta in Germania din 01.01.2012 iar eu am inceput cursurile scolii de soferi din 07.03.2012 iar permisul a fost eliberat in 10.02.2013,acesta nu este recunoscut de autoritatiile germane,pe baza unei legi care impiedica "turismul" cu permise auto.Ca si concluzie finala,am dat o declaratie falsa,cum ca nu detin o rezidenta in alt stat desi eu detineam in momentul in care am semnat declaratia,ca a fost data in necunostinta de cauza e alta problema si nu stiu daca conteaza in fata autoritatilor.Nedumerirea mea este daca sunt in ilegalitate in Romania pentru declaratia data si unde si daca am voie sa circul cu carnetul respectiv.Iar daca sunt in ilegalitate ce pot face ca sa intru in legalitate?

Publicat

Eu am inteles din ce ai scris tu ca perioada Martie 2012 - Februarie 2013 ai fost rezident roman. Nu cred ca poti fi rezident in 2 locuri in acelasi timp. Ca esti aprobat de Germania sa locuiesti acolo, e altceva. Si eu am hartia de la primarie din Koblenz din Feb 2008. Din Feb 2009 locuiesc in Bucuresti. Din 2009 sunt rezident in Romania. Am dreptul sa locuiesc si in Koblenz, dar sunt rezident Roman. Nu consider falsa declaratia ta.

Publicat

Hmm,deci nu,nu am fost rezident roman din cate cred eu,pentru ca nimeni nu a intrerupt sau anuntat plecarile mele din Germania in Romania.In perioada mentionata de tine am fost de cateva ori in Romania pentru diverse probleme,una dintre ele a fost si permisul de conducere.Insa la primaria din Germania de unde apartine adresa unde locuiesc acum nu a fost nimeni sa anunte plecarile mele.Iar cum eu nu am stiut de la ce data a inceput sederea mea in Germania,ca urmare a proastei comunicari dintre mine si angajator(in sensul ca el a venit si a zis ca o sa faca toate demersurile necesare pentru o prelungire de contract)nu aveam ce sa anunt la autoritatile romane.Eu sincer nu am stiut ca o prelungire de contract presupune si rezidenta,iar angajatorul detine toate actele(stiu,stupid).Cum nu am avut acces la informatie,logic ca nu am fost informat,exclusiv vina mea,dezinteres total,iar acum vin si consecintele.Totusi,doresc sa rezolv problema asta,insa nu stiu cum si de unde sa incep.

• Moderator
Publicat

Când ai depus dosarul pentru examenul de permis, aveai carte de identitate românească?

Publicat

Gabi, iti doresc sa rezolvi situatia. Pentru mine, dar nu sunt de specialitate, eu merg numai pe logica. Eu imi pot preschimba permisul luat in Romania, in Germania. Si invers. Eu pot conduce 3 luni fara probleme in Germania.

Ma opresc aici. Las pe cei in domeniu sa raspunda. Iti doresc succes

• Moderator
Publicat

Dacă ai carte de identitate românească, înseamnă că ai domiciliu în România.

Publicat

Multumesc mult Cezar atat pentru timpul alocat problemei mele cat si pentru urare.Marius,ce nu stiu eu este daca era obligatia mea sa instiintez autoritatile romane despre rezidenta si astfel sa predau cartea de identitate sau intra in atributia statului german sa-mi opreasca cartea de identitate in cazul unei schimbari de domiciliu.Am inteles ca ei nu pot face asta,pentru ca C.I. reprezinta actul prin care tu cetatean roman te legitimezi in alte state U.E.,prin urmare le este imposibil sa retina C.I. a unui cetatean european.Iar urmarind firul logic,este obligatia mea de a instiinta autoritatile romane despre rezidenta,implicit predarea cartii de identitate in vederea modificarii sau retinerii acesteia.

• Moderator
Publicat

Legislaţia europeană nu face diferenţă între domiciliu şi reşedinţă, fapt ce duce la unele confuzii juridice. În schimb legislaţia noastră prevede că o persoană are un singur domiciliu, însă poate avea, în acelaşi timp, mai multe reşedinte (reşedinţele sunt locaţiile unde o persoană domiciliază temporar).

Publicat

Mersi de lectie Marius.

Si in State/Canada e la fel cu Europa. Un om la o data are doar o resedinta, temporara sau permanenta (ma rog cat de permanent..)

Publicat

In eventualitatea ca mai sunt persoane interesate de subiectul abordat mai sus,am sa postez cele aflate de mine azi de la autoritatile germane.Cel care detine rezidenta intr-un stat membru U.E. trebuie sa-si faca permisul in tara unde are rezidenta pentru ca acesta sa fie recunoscut de tara in care este rezident.Prin urmare,daca sunteti rezidenti intr-o tara U.E. nu are rost sa faceti permisul de conducere in Romania,pentru ca acesta nu o sa fie recunoscut de tara unde aveti rezidenta.Daca totusi sunteti in situtia mea,rezolvarea este sa mergeti si sa predati autoritatilor in tara unde aveti rezidenta permisul si sa incepeti un nou curs in vederea obtinerii permisului de sofer.Deci tot ce am relatat  aici (scriu asa pentru a ma face cat mai bine inteles)e doar pentru cei care au rezidenta in alta tara,cei care au dobandit permisul inainte de a obtine rezidenta vor putea circula pe o perioada determinata in orice stat membru U.E. iar in cazul in care obtine o rezidenta,dupa 185 de zile(cred,nu sunt sigur daca am retinut exact aceasta perioada)isi pot schimba permisul in tara de rezidenta contra unei sume modice(exemplu in Germania pana in 100 de euro).Cand o sa aflu si de la autoritatile romane un raspuns oficial am sa revin cu o completare.

P.S.Multumesc mult celor care au fost interesati de cazul meu si au incercat sa-mi ofere raspunsuri cat mai exacte.

• 5 ani mai târziu...
Publicat

Am o situatie asemanatoare, asa ca mi-am permis sa continui discutie pe acest thread.

Un prieten de-al meu american lucreaza in Olanda (este rezident) si are permis de conducere american. Fiind rezident in Olanda de peste 6 luni, aparent permisul lui de conducere a devenit invalid si nu il mai poate folosi in Olanda - trebuie sa il preschimbe cu un permis de conducere european. 

Totodata el calatoreste si in Romania destul de frecvent. Deci ar avea sens sa aplice pentru permis de conducere si in Romania - fiindca permisul ar fi recunoscut in toate statele UE (deci si in Olanda).

Pe internet am gasit insa informatii contradictorii despre procedura necesara pentru obtinerea unui permis de conducere in Romania, si in momentul de fata am mai multe intrebari decat raspunsuri. De exemplu:

- Este necesar sa faca scoala de soferi din nou? Din ce am citit pana acum - nu. Insa conform legislatiei din Olanda, trebuie sa faca scoala de soferi din nou; m-as fi asteptat ca Romania sa aiba aceleasi reguli ca si Olanda, fiind in Uniunea Europeana.

- Trebuie sa demonstreze rezidenta in Romania sau e suficient sa semneze pe propria raspundere ca este in situatia de a calatori frecvent aici? 

- Ce acte trebuie de prezinte pt schimbarea permisului? Este necesar cazierul? Daca da - cazierul din ce tara: tara de origine (SUA) / tara de rezidenta (Olanda) / tara unde aplica pt permis (Romania)? Institutiile Romaniei pot sa elibere cazier pentru un cetatean care nu are rezidenta in Romania?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!

Amelia

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.