Jump to content
POLITISTI.ro

Sistemul de Informatii Schengen - SIS II - generatia a doua


Octavian

Recommended Posts

  • Member

De astazi a intrat in functiune Sistemul de Informatii Schengen de a doua generatie (SIS II).

SIS II faciliteaza schimbul de informatii intre autoritatile nationale de control al frontierei, autoritatile vamale si cele politienesti cu privire la persoanele care este posibil sa fi fost implicate in infractiuni grave.

Sistemul include, de asemenea, alerte cu privire la persoane disparute, in special copii, precum si informatii despre anumite bunuri, de exemplu, bancnote, automobile, camionete, arme de foc si documente de identitate care este posibil sa fi fost furate, insusite ilegal sau pierdute.

NE3008627.jpg

Krum Garkov, directorul executiv al Agentiei europene pentru gestionarea operationala a sistemelor informatice la scara larga, in spatiul de libertate, securitate si justitie (eu­LISA) a declarat: „Suntem pregatiti sa preluam sarcina gestionarii operationale a SIS II.

Colaboram in prezent indeaproape cu Comisia si cu statele membre pentru a asigura o tranzitie lina in etapa de gestionare a sistemului, astfel incat serviciul sa fie la dispozitia statelor membre 24 de ore din 24, 7 zile din 7 si sa contribuie la eforturile de asigurare a unei securitati sporite in Europa.”

In conditiile in care controalele la frontierele interne au fost abolite, SIS II indeplineste in continuare un rol crucial in facilitarea circulatiei libere a persoanelor in spatiul Schengen. SIS II este a doua generatie a Sistemului de Informatii Schengen, operational din 1995, ale carui functionalitati au fost acum imbunatatite, permitand, de exemplu, introducerea de date biometrice (amprente digitale si fotografii), lansarea de noi tipuri de alerte (in cazul furtului de aeronave, nave, containere, mijloace de plata) sau corelarea diferitelor alerte (de exemplu, corelarea unei alerte privind o persoana cu o alerta privind un vehicul).

SIS II va include, de asemenea, copii ale mandatelor europene de arestare, care vor fi atasate direct la alertele privind persoanele cautate in vederea arestarii, predarii sau extradarii, ceea ce va facilita si va accelera luarea de masuri in consecinta de catre autoritatile competente.

SIS II garanteaza o protectie extrem de fiabila a datelor. Accesul la SIS II este permis doar autoritatilor nationale de control al frontierei, autoritatilor politienesti, vamale, judiciare, precum si organismelor responsabile de eliberarea vizelor si de inmatricularea autovehiculelor.

Orice persoana are drept de acces la datele care o privesc si care sunt introduse in SIS II si poate, de asemenea, solicita autoritatii nationale competente sa corecteze sau sa stearga datele sale cu caracter personal. De asemenea, orice persoana are dreptul de a introduce actiuni in justitie pentru a obtine accesul la date, precum si corectarea sau stergerea acestora sau pentru a obtine informatii ori compensatii ca urmare a unei alerte care o priveste. Autoritatile nationale de supraveghere si Autoritatea Europeana pentru Protectia Datelor coopereaza strans intre ele si asigura supravegherea coordonata a SIS II.

SIS II este un sistem IT extrem de avansat tehnologic, constituit din trei elemente: un sistem central, sistemele nationale ale statelor din spatiul Schengen si o infrastructura de comunicatii intre sistemul central si sistemele nationale.

La sfarsitul lunii februarie 2013, valoarea totala a angajamentelor bugetare legate de proiectul SIS II introduse de Comisie incepand din anul 2002 era de 167 784 606 EUR.

Migrarea datelor din SIS I+ in SIS II va lua sfarsit dupa o perioada de monitorizare intensa (de o luna), in timpul careia SIS I+ si SIS II vor continua sa coexiste si vor ramane sincronizate.

De la 9 mai 2013, Agentia IT (eu-LISA) va prelua responsabilitatea gestionarii cotidiene a sistemului central.

Sursa: Europa.eu

  • Upvote 1
Link to comment
  • Moderator

Eu stiam ca noi eram singura tara adepta a aquis-ului Schengen care avea operational SIS II de ceva vreme. E bine totusi ca a fost operationalizat la nivelul intregului spatiu Schengen.

Link to comment

Operaționalizarea SIS II în Romania

Începând de marți, 9 aprilie 2013, autorităţile române sunt conectate la Sistemul de Informaţii Schengen de a doua generaţie (SIS II). Astfel, acest sistem a devenit funcţional și în România la fel ca și în cele 26 de state membre Schengen, fiind utilizat în activitatea zilnică a autorităţilor de aplicare a legii.

Sistemul de Informaţii Schengen este un sistem informatic poliţienesc instituit la nivelul Uniunii Europene şi utilizat de statele membre Schengen pentru cooperarea operativă. SIS reprezintă una dintre măsurile compensatorii introduse de statele membre în contextul eliminării controalelor la frontierele interne ale Spaţiului Schengen, în vederea menţinerii ordinii şi securităţii publice.

România s-a conectat la SIS în octombrie 2010, prin intermediul SISone4ALL, o soluţie tehnică intermediară dezvoltată de Portugalia. Cu ocazia vizitei de evaluare Schengen în domeniul SIS/SIRENE din decembrie 2010, experţii europeni au concluzionat că România respectă standardele Schengen pentru utilizarea SIS.

În ultimul an, ţara noastră a efectuat cu succes toate testele preliminare pentru operaţionalizarea SIS II, alături de celelalte state membre.

~~~

SIS II a început să fie dezvoltat în anul 2005, ca o variantă îmbunătăţită a SIS I, lansat în 1995 cu primele state semnatare Schengen.

Noile inovaţii în tehnologia informaţiei şi necesitatea identificării unor modalităţi mai eficiente în combaterea criminalităţii organizate şi gestionarea adecvată a migraţiei în Europa au determinat autoritățile de aplicare a legii să realizeze o variantă avansată a acestui sistem informatic poliţienesc.

SIS II include noi funcţionalităţi care vor ajuta autorităţile de aplicare a legii să realizeze un schimb de informaţii mai eficient în vederea asigurării securităţii spaţiului de justiţie, securitate şi libertate.

~~~

În anul 2012, poliţiştii români, împreună cu partenerii de pe teritoriul celorlalte state membre Schengen au depistat în urma schimbului de date şi informaţii suplimentare prin intermediul Biroului SIRENE, 5.966 de persoane şi 1.834 de bunuri ce fac obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen.

De asemenea, în cursul anului trecut, în urma schimbului suplimentar de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul C.C.P.I. – I.G.P.R., autorităţile de aplicare a legii din România au localizat, pe teritoriul ţării noastre, 3.843 de persoane ce fac obiectul unor semnalări în S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen).

Poliţiştii români au pus în aplicare 591 mandate europene de arestare, au identificat 162 de persoane ce au fost semnalate ca fiind dispărute şi au depistat 1.627 de persoane ce erau căutate în vederea participării la o procedură judiciară.

Totodată, pe teritoriul României, au fost identificate 1.485 de autoturisme căutate de către partenerii din Spaţiul Schengen, în vederea indisponibilizării sau folosirii ca probe în diferite procese judiciare.

De asemenea, 2.123 de persoane căutate de autorităţile române au fost identificate de partenerii străini pe teritoriul lor, în urma schimbului de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul C.C.P.I. – I.G.P.R. Dintre acestea, 1.413 de persoane erau urmărite de Poliţia Română în baza unui mandat european de arestare, 104 persoane erau semnalate ca fiind dispărute, iar 312 persoane erau căutate pentru participarea la o procedură judiciară.

349 de autovehicule semnalate de autorităţile române în vederea indisponibilizării sau pentru a fi folosite ca probe în cursul procedurilor penale, au fost identificate în statele membre.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.