Jump to content
POLITISTI.ro

SPANIA / atestat profesional rutier


CITADELA

Recommended Posts

  • Moderator

Cum in ultima vreme foarte multi conationali ai nostrii au obtinut preschimbarea permiselor de conducere in alte state ale U.E., precum si echivalarea unor aptitudini profesionale, au inceput sa apara tot felul de "trucuri", pentru a evita aplicarea unor masuri contraventionale sau chiar suspendarea permisului de conducere. Unul dintre acestea este utilizarea atestatului profesional pe post de permis de conducere, atunci cand sunt opriti de autoritatile altor state europene, mai ales in Romania, sperand ca daca politistul decide sa-i suspende permisul, o sa opreasca acest document, fiind in necunostiinta de cauza, pe care il declara ulterior pierdut si obtine pe loc un duplicat.

In fotografii o sa vedeti aversul si reversul unui atestat profesional pentru soferii "de cariera", emis de autoritatile spaniole din Regiunea Catalunia. Utilizarea acestui document este obligatorie pentru toti soferii profesionisti care conduc vehicule dotate cu tahometru electronic, lipsa acestuia sanctionandu-se cu pana la 6000 euro amenda !

Pentru a nu face confuzie cu permisul de coducere UE, va rog sa studiati si acest document, pe care cu siguranta o sa-l intalniti in activitatea profesionala. Cu privire la seria acestui permis de conducere, retineti ca pentru cetatenii comunitari din Spania (inclusiv pentru romani), este identica cu seria permisului de rezidenta, care incepe intotdeauna cu litera "X", de genul X-1234567-W, iar indiferent cate duplicate isi scoate cineva dupa permis, seria ramane aceeasi (nu ca in RO, unde de fiecare data este alta serie), insa difera perioada de valabilitate. Este un fel de CNP pentru straini, cunoscut sub prescurtarea de NIE (numero de identificaccion para extranjero)

post-1064-064358300 1288955593_thumb.jpg

post-1064-069354300 1288955612_thumb.jpg

  • Upvote 3
Link to comment

Fi fara grija, un rutierist adevarat cunoste diferenta intre un permis de conducere si un atestat profesional, multi au incercat sa ma traduca cu astfel de tertipuri dar n-a tinut, pacat ca legea e asa permisibila si isi primesc permisele inapoi doar cu o declaratie notariala.

Oricum bun postul tau si de ajutor pentru cei care nu stiu.

Link to comment
  • Moderator

Rusy, felicitari, inseamna ca iti faci treaba cu simt de raspundere. Nici nu imi imaginam ca un "circulist" nu face diferenta.

Cat despre recuperarea permisului, stii prea bine ca daca si-l ia inapoi, asta nu atrage nulitatea sanctiunii, asa ca daca este prins din nou, dosar penal. Din pacate aplicatiile informatice actuale nu permit implementarea clara si in timp real a sanctiunilor aplicate cetatenilor straini sau CRDS (cetateni romani cu domiciliul in strainatate), astfel ca nu ai unde sa-l verifici pe moment, cand il opresti in trafic. Acest lucru se va rezolva dupa intrarea in Schengen, cu aplicatia SIS, unde vei avea istoricul operativ al oricarei persoane din U.E. (amenzi, sanctiuni, consemne, plangeri, informatii operative etc)

Link to comment
  • 2 years later...

Pentru a nu deschide inca un topic, as dori sa adresez o intrebare colegilor lucratori pe linie de rutiera si nu numai.

Aveti idee cum se poate verifica daca un conducator auto, transportator de persoane sau marfa, poseda atestat valabil in momentul in care este oprit in trafic si declara ca nu il are asupra lui, sau alte motive puerile care sa il salveze din a prezenta atestatul profesional?

Verificare online sau in vreo baza de date?

Multumesc anticipat.

On-topic: foarte utile informatiile relatate in post.

Edited by TechnoCop
Link to comment
  • 5 years later...

Buna am si eu o intrebare in Spania se pot da examene pt obtinerea atestatului de Marfuri Generale(C.P.I)? Daca da imi spuneti va rog unde si ce trebuie facut a obtine atestatul pe C.P.I....multumtesc

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.