Jump to content
POLITISTI.ro

Se poate cere clementa?


TLiviuG

Recommended Posts

Tocmai ce am devenit ,,fericitul" posesor al unei amenzi contraventionale si ai unei suspendari de permis pentru 30 de zile.

Veneam spre casa si intr-o localitate era un echipaj de politie. Colegii de trafic au fost draguti si ne-au semnalizat existenta lui. Chiar daca nu ar fi facut-o mergeam in coloana, drum virajat, imposibil de incalcat vreo regula de circulatie. Am iesit din localitate, am ajuns in dreptul unei fabrici cu restrictie de circulatie dupa care venea o linie dreapta lunga, fara circulatie pe contrasens. Un camion care mergea ca melcul ne-a determinat sa-l depasim. In fata mea erau destule masini care efectuau manevra de depasire a camionului astfel ca a trebuit sa stau la coada. Eu cred ca am depasit in afara zonei de interdictie (in zona linia este discontinua). La intrare in oras am fost opriti in numar mare (eram vreo 7 autovehicule) de catre mai multe echipaje de politie. Mie mi-au spus ca am depasit avand 80 km/h in zona cu 50 km/h fiind filmat de aparat radar (probabil se afla intr-o masina fara insemnele politiei).

Ce ma intriga sunt urmatoarele: Cred ca depasisem deja zona de restrictii cand am efectuat depasirea.

Nu cred ca aveam viteza atat de mare deoarece mergeam cu treapta a 2-a si am schimbat in a 3-a, masina mea nu e atat de sprintena sa capete atat de repede viteza, repet, stateam si la coada.

Pe procesul verbal scrie ca am depasit un autoturism Skoda iar eu depasisem un camion.

Masina care depasise in fata mea a fost oprita pentru depasire in zona cu restrictii de depasire dar nu avea viteza, iar eu cel din ,,fundul" ei aveam si 30 km/h in plus peste ce prevedea indicatorul.

In fine...filmarea ar trebui sa dezlege misterul, dar nu am putut-o vedea.

Am semnat procesul verbal. Imi e sila de tziganeli si targuieli.

Problema e ca fac naveta 40 km intr-o zona cu transport public slab prezent, altfel stateam pe tusa 30 zile, mai faceam miscare :).

Am vb cu politistii, au fost draguti si deschisi si am primit 2 sfaturi: sa cer clementa sefului politiei sau daca nu, sa cer clementa instantei. Nu sunt genul sa ma duc cu reclamatii, sa fac plangeri

Va rog sa-mi spuneti daca seful politiei poate sa-mi acorde clementa in privinta suspendarii permisului? Asta m-ar termina... Ar putea sa-mi impuna conditii, sa nu fac alte abateri o perioada de timp, platesc si amenda... doar sa ma lase sa conduc ca-mi pierd slujba.

Sau daca nu, ajung la instanta! Pe ce temei sa fac plangerea?

Va multumesc pentru sfaturi.

Link to comment

Maine merg sa ma programez la audienta. Va rog mult sa-mi ziceti totusi daca este posibil ceea ce m-am gandit. Poate reusesc sa vorbesc chiar cu comandantul, macar sa nu ma fac de ras. Ar avea baza legala? Din prietenii cu care am vorbit mi-au zis ca singura modalitate ar fi instanta dar si asta ar fi o tragere de timp si nu o rezolvare deoarece la noi in judet nu s-au mai dat de mult hotarari in favoarea soferilor. Se pare ca ar fi chiar o intelegere intre Politie si Judecatorie.

Spuneti-mi ce cale sa apuc sa nu bat campii!

Link to comment
 • Moderator

Se pare ca ar fi chiar o intelegere intre Politie si Judecatorie.

Eu cred ca sunt implicati mult mai multi :))

 • Upvote 1
Link to comment

Tot nu ne-ai zis pentru ce ti-a suspendat permisul, pentru depasire de 30-40 km/h fata de viteza regulamentara primesti 4 puncte, cat despre, intoarcerea/ depasirea pe linia continua - amendă cuprinsă între 675-1.500 lei, la care se adaugă 6 puncte de penalizare, sau mai aveai ceva puncte la permis ?

 • Upvote 1
 • Downvote 3
Link to comment

Am circulat cu 80 km/h in zona cu restrictie de 50 km/h si am efectuat manevra de depasire in zona indicatorului Depasire Interzisa. Am primit 600 lei amenda si cred ca 8 puncte de penalizare (este ilizibil PV).

Link to comment
 • Moderator

P0LiCE dacă nu stăpâneşti legislaţia rutieră, de ce te bagi în discuţie? Lasă răspunsurile în seama poliţiştilor.

TLiviuG citeşte aici: ca să ştii cu cine stai de vorbă. Nu toţi cei care răspund aici sunt poliţişti, unii doar se bagă în seamă.

Revenind la întrebările tale, perioada de suspendare a permisului nu poate fi redusă la mai puţin de 30 de zile. Chiar dacă vei merge la şeful Poliţiei Rutiere, acesta nu te poate ajuta, pentru că nu îi permite legea.

Art.100.

[...]

(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:

[...]

e) nerespectarea regulilor privind depăşirea;

Conform art. 221 alin.1 din R.A.O.U.G. 195/2002 republicat, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se poate reduce la 30 de zile.

Singura posibilitate legală este să depui contestaţie împotriva procesului verbal de constatare la judecătorie, dar sincer mă îndoiesc că ai avea şanse să-ţi fie admisă plângerea, dacă există înregistrare video. Compartimentul juridic al inspectoratului judeţean o să trimită instanţei de judecată imaginile filmate.

Un astfel de demers nu o să facă altceva decât să amâne aplicarea sancţiunii şi nu trebuie să pierzi din vedere că în situaţia în care plângerea este respinsă de instanţă poţi fi obligat la achitarea cheltuielilor de judecată.

 • Upvote 4
Link to comment

Analizand la rece situatia nu aveam cum sa fiu in zona cu restrictii pentru ca o depasisem. Ar trebui ca insasi proba video sa fie in favoarea mea. Acum dati-mi un sfat, sa platesc amenda si sa nu mai cer in plangere decat anularea sanctiunii retinerii permisului? Sunt bombardat cu tot felul de informatii si efectiv m-au zapacit. Nu imi iese din minte politistul cel mai in varsta care voia sa fie (sa para) ,,politistul cel bun" cat de mult a insistat pentru cele doua variante!

Atasez si PV-ul poate vedeti voi mai bine cate puncte de penalizare am!

Dovada.jpg

Link to comment
 • Moderator

Dacă eşti sigur 100% că ai efectuat manevra de depăşire în afara zonei de acţiune a indicatoarelor "Depăşirea interzisă" mergi şi depunde contestaţie la judecătorie.

Cu siguranţă vor fi trimise imaginile în instanţă şi situaţia se clarifică.

Link to comment

Se pare ca ai fost filmat de pe o masina a politiei neinscriptionata. Scrie in procesul verbal la ce km s-a intamplat, cu cat ai depasit viteza legala si pe cine ai depasit. Eu zic sa urmezi sfaturile lui Marius. Seful Serviciului Rutier nu are cum sa te ajute ca nu-i prmite legislatia. Dar iti zic din experienta p.v.e beton, e absolut impecabil, a scris acolo absolut tot ce cere legislatia. Bafta.

Link to comment

Deci cam asta ar fi cursul firesc...judecatoria!

A naibii Skoda, are 18 tone si 5 punti :))

Multumesc ptr sfaturi, va tin la curent. O saptamana usoara tuturor.

LE: pana la urma cate puncte de penalizare am primit? 8 sau 3? Cred ca-s decalate rubricile

Edited by TLiviuG
Link to comment
 • Member

8 puncte amendă (600 lei), 3 puncte penalizare și suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 30 de zile.

Poți plăti jumătate din minimul prevăzut de lege pentru comiterea celor două contravenții - 300 lei - luni și marți.

Link to comment

M-am tot gandit, daca merg la politie si cer sa vad imaginile, imi vor aproba? Care e procedura?

Pot cere sa mi se prelungeasca dovada? Daca totusi sunt vinovat, macar sa pot sa-mi pun treburile in ordine. Nu-mi surade deloc ideea procesului (am ramas cu niste sechele in urma altei experiente :( )

Hai ca nu or fi Muma Padurii sefii din politie daca merg sa vorbesc cu ei. Ma roade tare sa fac lucrul acesta!

Link to comment

Probabil nu o sa iti prezinte imaginile. Daca te hotarasti ca un proces te poate ajuta eu te sfatuiesc sa mai treci odata pe acolo cu masina

sa vezi cum se prezinta treaba cu linia continua sau vreun indicator care interzice depasirea, oricare din ele va fi trist sa il vezi acolo.

Legat de mentiunea ce anume ai depasit, desi pare ca este o completare gresita, nu te va ajuta in instanta pentru ca fapta ramane aceeasi,

nu conteaza autovehiculul.

Eu zic ca trebuie sa iti pui in balanta sansele de a castiga o actiune in instanta cu beneficiile e cat si costuri versus cat te-ar costa sa iti rezolvi problemele

fara a beneficia de calitatea de sofer :-) (costri taxi, tren, discutiil la locul de munca etc)

Oricum neaparat verifica inainte indicatoarele si marcajele pe carosabil inainte (dupa iarna asta multe Bafmarcaje au disparut dar indicatoarele stau fericite pe margine).

Bafta si daca vrei poate ne spui si nou ce s-a mai intamplat.

Link to comment

Imaginile pot fi prezentate doar la judecatorie. Dovada nu se prelungeste.

@clyde, chiar daca nu sunt marcaje sau chiar daca sunt. Indicatoarele au prioritate.

 • Upvote 3
Link to comment

Am fost la politie, m-a primeste peste o ora in audienta. Nu stiu ce voi reusi sa obtin dar toata lumea mi-au vorbit foarte frumos. Mai, mai ca nu-ti mai pare rau :) . Nu am gasit deloc politistii cei despre care aveam preconceptii. Un pic cei mai in varsta mai au accentul si vocabularul care i-a ,,consacrat" dar cei tineri sunt fara repros. In fine mi-au explicat procedurile mura-n gura asa incat cam stiu ce am de facut. Nu ma astept la mare lucru de la audienta dar incercarea moarte n-are! Urati-mi bafta :emo-yessir:

Link to comment

Multumesc. Am fost si mi-au aratat. Probabil politica este sa descurajeze reclamatiile, nu am simtit ca mi s-a facut vreun favor. Concluzia este ca am comis-o! Sper de data asta sa capat clementa la serviciu sa fie de acord cu programul mijloacelor de transport.

Multumesc pentru ca mi-ati fost alaturi.

 • Upvote 4
Link to comment
 • Moderator

Au fost colegi care ţi-au spus înainte că şeful poliţiei nu te poate ajuta. Şi acest lucru se datorează faptului că legea nu-i conferă astfel de atribuţii, legea nu are astfel de prevederi care să-i dea posibilitatea să anuleze o astfel de măsură. Nu este vorba de nicio politică de descurajare, ci dacă ar face aşa ceva înseamnă să încalce legea.

Oricum, nu trebuie să faci o tragedie din această întâmplare, nu este un capăt de lume, ci doar trebuie să preţuieşti mai mult permisul tău de conducere. Tu eşti singurul cel ce trebuie să aibă grijă de permisul de conducere şi poţi face asta doar adoptând un stil de conducere mai liniştit şi responsabil.

Baftă şi îţi doresc să fie ultima situaţie de acest gen prin care treci.

Link to comment
 • Moderator

TLiviuG

E o chestiune de onoare să ai tăria de caracter să suporţi cu demnitate consecinţele faptelor tale, atunci când greşeşti. Te felicit sincer pentru alegerea ta.

Toate cele bune.

Link to comment

@Catalin prin descurajare ma refeream la faptul ca aveam dubii ca lucrurile s-au intamplat asa. Si avand dubii as fi contestat PV. Probabil politistii au inteles ca aratand dovezile, dand sfaturi, dovedind transparenta scad numarul de contestatii. Adica te duci cocos si pleci curca plouata.

Merci pentru cuvintele frumoase.

Link to comment

Si eu te felicit ca ai ales totusi acesta cale si ii felicit si pe colegii mei care desi legea nu le permite ti-au aratat imaginile cu abaterea facuta de tine. Ar trebui sa fii un exemplu pentru multi participanti la trafic pentru modul in care ai tratat problema. As fi de acord ca la sfarsitul orelor de program sau sa existe o zi in care sa se faca programari pentru vizualizarea acestor abateri. In acest fel cred ca ar creste imaginea si increderea in Politia Romana, demonstran-du-se ca nu se face un abuz atunci cand se intocmeste un proces verbal.

 • Upvote 1
Link to comment
 • 11 months later...

La un an de cand am deschis acest topic pot sa va spun si deznodamantul. In cele 15 zile care au urmat am continuat sa circul pe ruta aceea si simteam ca ceva nu este in regula. Ma opream, mergeam pe jos. Aproape de finalul perioadei m-am prins de faza si am facut contestatie. Mi-a fost admisa si au trecut si cele 30 de zile in care Politia putea face apel. Experienta aceasta insa mi-a lasat niste urmari...cand vad o masina de politie ma panichez. De ce? Pentru ca acum am sentimentul ca am fost vanat. Nu este nici o preventie, doar vanatoare!

Imi cer scuze celor care au crezut ca sunt altfel insa era dreptul meu si l-am folosit. Pot sa-i asigur ca incerc sa circul mult mai prudent insa pot spune ca si comit mai multe greseli...am tot timpul senzatia ca undeva, dosita, sta o masina de politie. Am scazut viteza de deplasare dar mi-a crescut nesiguranta.

 • Downvote 4
Link to comment
 • Moderator

Interesant, ai fost în audienţă, ţi-au arătat imaginile şi te-ai convins singur că ai greşit ... dar totuşi ai depus contestaţie. Ce rost are să-ţi asumi responsabilitatea faptelor când poţi fenta legea. Extraoridinară mentalitate.

 • Upvote 2
Link to comment
Guest
This topic is now closed to further replies.
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.