Jump to content
POLITISTI.ro

Marius

Recommended Posts

  • Moderator

Atenţie la ce postaţi pe Facebook!

Pagina şi profilul de Facebook este spaţiu public, NU este un spaţiu privat chiar dacă aţi restricţionat accesul public la informaţiile postate.

O instanţa din România a stabilit că profilul/pagina de Facebook este spaţiu public, nu este spaţiu privat.

Curtea de Apel Târgu Mureş a stabilit, într-o cauză judecată în contencios administrativ, că pagina de Facebook este spaţiu public, nu privat. "Reţeaua de socializare Facebook nu poate echivala, sub aspectul controlului mesajelor difuzate cu o căsuţă poştală electronică. Profilul personal pe Facebook chiar dacă este accesibil doar prietenilor, adică unui grup restrâns de persoane, tot public este, pentru că oricare dintre prieteni poate distribui informaţiile postate de titularul paginii, aspecte pe care reclamantul le cunostea", se motivează în decizia pronunţată de Curtea de Apel. Este vorba de un dosar în care fostul director de cabinet al prefectului din Târgu Mureş a contestat o sancţiune primită de la Consiliul Naţional pentru Cobaterea Discriminarii din cauza unei postări pe pagina personală de Facebook.

În timpul protestelor din iarnă anului trecut împotrivă Guvernului Boc, mai exact pe 19.01.2012, Mircea Munteanu Nicolae, fostul director de cabinet al prefectului din Târgu Mureş, a postat pe pagină personală de Facebook un mesaj: "Arbeit macht frei - asta să înţeleagă protestatarii".

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a sancţionat în februarie 2012, că urmare a autosesizarii Consiliului, cu amendă contravenţională în valoare de 1.000 de lei, pe motiv că "faptă constituie o propagandă naţionalistă care aduce atingere demnităţii umane şi creează o atmosferă degradantă, umilitoare şi ofensatoare îndreptată împotrivă grupului de protestatari".

Munteanu a atacat hotărârea în instanţă, considerând-o nelegala din mai multe motive, invocând între altele şi faptul că pagină să de Facebook, unde a postat mesajul incriminat, ar fi spaţiu privat, nu public. Instanţă i-a respins contestaţia fostului director de cabinet.

"Utilizarea în şine a afirmaţiei "Arbeit macht frei" într-un cadru public undefined accesibil publicului cu ocazia exprimării unei opinii referitoare la o anumită categorie de persoane (protestatarii), provoacă fără nici un dubiu asocierea acesteia cu sentimente de dispreţ, repudiere, intoleranţă, aşa încât, reclamantul nu poate susţine că a acţionat fără vinovăţie. Pe de altă parte, nu pot fi reţinute nici susţinerile potrivit cărora prin postarea mesajului nu a urmărit lezarea demnităţii umane câtă vreme, aşa cum s-a arătat mai sus, utilizarea acestui slogan, asociat în conştiinţă populară cu ororile nazismului, dovedeşte intoleranţă acestuia faţă de drepturile civile ale protestatarilor, consecinţă fiind lezarea demintatii acestora", se mai arată în decizia Curţii de Apel Târgu Mureş.

Hotărârea a fost pronunţată în 17 ianuarie 2013, iar între timp a fost publicată şi motivarea. Hotărârea poate fi atacată cu recurs.

În România, cazul este o premieră, însă situaţii similare au fost judecate şi în alte state europene. Justiţia franceză a condamnat în ianuarie 2012 la amendă de 500 de euro un salariat al unei operator Call center care postase pe Facebook expresii injurioase la adresă angajatorului sau.

Sursa: hotnews.ro

  • Upvote 4
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.