Jump to content
POLITISTI.ro

Retinerea numerelor provizorii si autorizatiei provizorii .


Mariusicaaa
Go to solution Solved by 25tess,

Recommended Posts

Buna seara ,

In cursul zilei de 29-03-2013 circulam cu autoturismul personal pe un drum public si am fost oprit de catre un echipaj de politie de la ordine publica . Mi-au fost solicitate documentele .....moment in care am realizat instant in ce belea sunt . Aveam numerele provizorii expirate . Toata iarna am tinut masina in parcare ,deoarece am avut o problema majora la motor. Ieri s-a intamplat sa am nevoie urgenta de masina , incercand sa ma impart intre doua joburi , aveam mai multe obiecte cu greutate pe care nu le puteam duce "pe jos" . In momentul in care unul dintre agenti a constatat faptul ca numerele provizorii sunt expirate , am fost rugat sa il insotesc la sectie , zis si facut . Am ajuns la sectie , acolo s-a intocmit un proces verbal in care au fost consemnate cele intamplate ,am cooperat cu agentii constatatori , mi-au fost retinute placutele provizorii si autorizatia provizorie de circulatie , insa nu si permisul de conducere . Am mentionat in declaratie faptul ca am uitat efectiv de lipsa valabilitatii numerelor provizorii , fiind "coplesit" de grijile personale ...

Pe langa acel proces verbal a fost completata si un formular de retinere sau ceva asemanator ( nu imi aduc aminte exact denumirea documentului ) , o dovada a retinerii autorizatiei si numerelor provizorii , bineinteles fara drept de circulatie in care au fost din nou consemnate pe scurt cele intamplate

Mi-a fost mentionat despre dosarul penal , insa nu am inteles prea bine daca a fost sau nu intocmit in acel moment . ( nu mi-au fost ridicate amprentele si nici nu am fost fotografiat )

Mi-am recunoscut vina si am consemnat faptul ca regret cele intamplate . . .

Am facut prostia de a scoate masina din parcare pentru ca aveam de strabatut un drum foarte complicat ( Exemplu : berceni - muncii - inapoi spre dudesti - marasesti - rahova - dr taberei - militari - berceni ) .....cu doar 35 ron benzina ( stiu ca nu poate reprezenta o scuza .... )

Doresc sa stiu ce se va intampla in continuare , daca si cand va fi retinut permisul de conducere , acesta fiindu-mi necesar la unul din locurile de munca si cum se va proceda cu dosarul penal .

Sunt constient de greseala facuta si de faptul ca a fost o prostie din partea mea .....

Mentionez ca am avut 2 amenzi administrative cu decizie de NUP ( Neinceperea urmaririi penale ) pe care ar fi o prostie sa spun ca le-am primit pe nedrept ....am fost la locul nepotrivit in momentul nepotrivit alaturi de persoana nepotrivita insa cu toate acestea a fost decizia mea sa insotesc persoana respectiva . . .

Va rog sa ma ajutati cu sfaturi si lamuriri . Va multumesc anticipat !!

Link to comment
 • Solution

daca autorizatia de circulatie era expirata vi se va intocmi dosar penal art 85 alin 1 OUG 195/02

Art.85. - (1) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai, neînmatriculat sau neînregistrat, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani.

 

Dupa ce vor efectua verificari suplimentarea veti fi contactat sa predati permisul de conducere. Vi se va elibera dovada inlocuitoare cu drept de circulatie si prelungire din 30 in 30 de zile pana la solutionarea dosarului penal. Mergeti dvs. si va interesati de stadiul cercetarilor si care este politistul caruia i-a fost repartizat dosarul dvs. Apoi dupa solutionarea dosarului penal cel mai probabil veti fi nevoit sa folositi o perioada mijloace de transport in comun.

 • Upvote 1
Link to comment

Multumesc mult pentru informatie , cel mai mult ma tem de pedeapsa pe care o voi primi dupa intocmirea dosarului penal .... daca se va ajunge la pedeapsa cu suspendare sau tot la o amenda administrativa . . .

Edited by Mariusicaaa
Link to comment

Ți s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punere în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai, neînmatriculat sau neînregistrat și aceasta se pedepsește cu închisoare de la 1 la 3 ani, potrivit art. 85/alin.1 din OUG 195/2002-republicată. Permisul de conducere se reține în acest caz confor art.111 din OUG 195/2002-republicată.

Art. 111

Permisul de conducere sau dovada inlocuitoare a acestuia se retine in urmatoarele cazuri:

a) la cumularea a cel putin 15 puncte de penalizare;

b ) cand titularul acestuia a savarsit una dintre infractiunile prevazute la art.85, art.86 alin.(2), art.87 alin.(1), (2), (4) si (5), art.89 alin.(1), art.90 alin.(1) si art.92 alin.(3) si (5);

c) la savarsirea uneia dintre contraventiile prevazute la art.100 alin.(3), art.101 alin.(3), art.102 alin.(3) si art. 115 alin.(1);

d) cand titularul acestuia a fost declarat inapt pentru a conduce autovehicule sau tramvaie;

e) cand prezinta modificari, stersaturi sau adaugari, este deteriorat ori se afla in mod nejustificat asupra altei persoane;

f) cand perioada de valabilitate a expirat.

(2) La retinerea permisului de conducere, in cazurile prevazute la alin.(1), titularului acestuia i se elibereaza o dovada inlocuitoare cu sau fara drept de circulatie.

(3) In situatiile prevazute la alin.(1) lit.b) si art.102 alin.(3), dovada inlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza fara drept de circulatie.

Link to comment

art 111 OUG 195

5) În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. e) şi g), art.85 alin.(1) şi (3), art.100 alin.(3), la art.101 alin.(3) şi art.102 alin.(3) lit. b) şi e), dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează cu drept de circulaţie pentru o perioadă de 15 zile.

textul OUG 195/02 este actualizat pe acest site in biblioteca legislativa

Edited by 25tess
 • Upvote 2
Link to comment

Tot nu am inteles in legatura cu pedeapsa care va fi aplicata , inteleg ca nu sunteti la curent cu toate detaliile cazului pentru a putea face o pronuntare cat mai corecta , insa asi dori sa stiu din punctul dvs. de vedere , care considerati ca va fi pedeapsa aplicata , exceptand retinerea permisului de conducere , si anume pedeapsa faptei cu caracter penal

Se poate ajunge la pedeapsa cu suspendare ?! si daca da ...care ar putea fi sansele , procentual , pur estimativ .

Sunt constient ca nu pot lua ca atare informatiile din moment ce nu sunteti nici dumneavoastra la curent 100%

Link to comment

Polițiștii doar fac propuneri în acest sens, nu iau deciziile (NUP, SUP, etc). Deciziile finale aparțin procurorilor și în caz de trimitere în judecată, judecătorilor. Nu cunoaștem toate detaliile și nici nu este corect să ne dăm cu părerea pe marginea acestui subiect.

Link to comment

Am inteles , va multumesc pentru informatii si pentru promptitudine . apreciez si bineinteles ca sunt deschis la alte pareri . Va multumesc mult .

Link to comment
 • 3 weeks later...

Salutare din nou , tocmai am fost informat ca s-a schimbat legislatia ..... eu nu mai inteleg nimic . . . . Am fost sunat de la sectia respectiva si mi-au comunicat ca trebuie sa imi inapoieze numerele provizorii si autorizatia . . .pe langa asta , am fost acum cateva zile tot acolo ca sa predau permisul , pentru ca trebuia retinut si acesta din prima , insa acest incident nu era de competenta agentilor de la ordine publica . . . Totusi , nu inteleg de ce mi-au fost trimise inapoi numerele si autorizatia provizorie .......... ma puteti lamuri ?

Multumesc anticipat.

Link to comment

Ti-au fost restituite fiindca bunurile respective iti apartin. Politistii au vrut probabil sa se convinga ca nu sunt false, intrucat am inteles ca mai sunt si astfel de cazuri.

Link to comment

Ti-au fost restituite fiindca bunurile respective iti apartin. Politistii au vrut probabil sa se convinga ca nu sunt false, intrucat am inteles ca mai sunt si astfel de cazuri.

Multumesc pentru raspsuns , dar cred ca in acest caz ar trebui sa ne ia la toti placutele pentru 2-3 zile , cand suntem opriti ,doar ca sa fie siguri ca nu sunt false .... Pentru ce mai este de folos baza de date , in care figuram cu numerele respective , pe numele meu , pe masina respectiva . . . Tipic Romanesc :D

Edited by Mariusicaaa
Link to comment
 • Moderator

...cred ca in acest caz ar trebui sa ne ia la toti placutele pentru 2-3 zile , cand suntem opriti ,doar ca sa fie siguri ca nu sunt false...

Tipic romanesc ... sa te uiti in curtea altuia, sa moara si capra vecinului, etc.

Link to comment

Multumesc pentru raspsuns , dar cred ca in acest caz ar trebui sa ne ia la toti placutele pentru 2-3 zile , cand suntem opriti ,doar ca sa fie siguri ca nu sunt false .... Pentru ce mai este de folos baza de date , in care figuram cu numerele respective , pe numele meu , pe masina respectiva . . . Tipic Romanesc :D

poate la cei care circula ilegal le ridica placutele
Link to comment

Tipic romanesc ... sa te uiti in curtea altuia, sa moara si capra vecinului, etc.

Sa inteleg ca , din punctul tau de vedere , legea trebuie aplicata preferential , dupa ochii si zambetul fiecaruia ?! Cand vine vorba de LEGE nu cred ca se aplica zicala " Sa moara si capra vecinului " Daca eu primesc amenda ca am aruncat o hartie pe jos , mi se pare normal sa primeasca aceeasi amenda si ala care a aruncat pe jos un ambalaj de ciocolata ;) ( Acesta este un exemplu. )

 • Downvote 3
Link to comment
 • Moderator

Sistemul nostru de drept prevede criterii de individualizare a sancţiunilor în funcţie de circumstanţe. Individualizarea pedepsei este operaţiunea prin care pedeapsa este adaptată nevoilor de apărare sociala în raport cu gravitatea abstractă sau concretă, cât şi cu periculozitatea făptuitorului, pentru a se asigura îndeplinirea scopurilor acesteia.

Săvârşirea unei faptei antisociale are loc întotdeauna, într-un complex de realităţi variabile în fiecare caz concret şi care contribuie la determinarea gradului de pericol social sau a gravităţii faptei săvârşite.

Abia atunci când tu vei respecta legea, ai dreptul moral să te uiţi în grădina altuia.

Până atunci lasă grija asta nemărginită privind "capra vecinului" în seama celor abilitaţi să aplice legea.

 • Upvote 2
Link to comment

Deja am deviat cam mult de la subiect .... observ ca din punctul vostru de vedere , in momentul in care un cetatean comite o infractiune / contraventie trebuie sa renunte la orice drept si sa mearga cu capul in pamant ....

Fiti sinceri si spuneti de cate ori ati fost opriti de un echipaj de circulatie , voi fiind in timpul liber , si v-ati folosit de legitimatie ca sa va intelegeti si voi "ca colegii " .....

Orice om , cat de corect ar fi , in momentul in care se simte "incoltit", in mica sau mare masura , se foloseste de "puterea" pe care o are ..... Ati spus-o si voi , intr-o alta discutie din cadrul forumului , se numeste EFECT DE CONSERVARE .

Edited by Mariusicaaa
Link to comment

Sa ne fereasca dumnezeu ca politia sa fie reflexia celor care incalca legea si incearca sa "se inteleaga" cu cei care aplica legea. Nu trebuie sa mergi cu capul in pamant. Ai gresit (mai ales ca greseala in cazul tau e premeditata), ai fost prins (trebuia sa te astepti), platesti costul actiunii tale si esti ca si inainte. Pentru mine e o schita simpla. Eu asa fac. Tot eu, pentru ca asa reactionez eu, am crezut ca asa fac toti, dupa cum crezi si tu ca toti incearca sa "se inteleaga" folosindu-si "relatiile".

Link to comment

eu nu am facut altceva decat sa cer lamuriri despre desfasurarea legala a lucrarii , nu am cerut sfaturi cum sa evit situatia sau sa cer ajutor pentru relatii :) . . . logic , ca nu este vina politiei ca am mers eu cu numerele expirate sau ca nu am avut 2500 de euro sa platesc inmatricularea la o masina de 1500 :)

Link to comment
 • 1 month later...

Salutare , din pacate nu am primit nici un semn nici pana acum in legatura cu dosarul  insa mai am o nelamurire , in cazul in care se solutioneaza cu NUP iar procurorul si judecatorul decid suspendarea permisului pe 90 de zile  ( exemplu )  iar eu figurez cu permisul suspendat din ziua in care s-a savarsit fapta , cercetarea fiind efectuata pe o perioada egala sau mai mare de 90 de zile , este luata in calcul aceasta perioada dintre suspendarea permisului si decizia finala ? Intr-un cuvant , daca au trecut cele 90 de zile din momentul suspendarii si decizia finala , primesc permisul inapoi sau ramane la aprecierea organelor abilitate , daca vor sau nu ?.  Daca imi puteti transmite si un termen aproximativ de durata a cercetarilor , din experienta voastra , v-as fi profund recunoscator.

 

Va multumesc :)  

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.