Jump to content
POLITISTI.ro

Recommended Posts

 • Moderator

Comisia Europeană doreşte să consulte cetăţenii şi părţile implicate cu privire la măsurile care trebuie luate la nivelul UE în scopul reducerii ameninţării pe care o reprezintă armele de foc pentru populaţia UE. Răspunsurile la acest chestionar vor fi luate în considerare la elaborarea unei comunicări pe care Comisia o va supune aprobării în cursul acestui an, precum şi la elaborarea altor posibile acte legislative şi iniţiative.

Armele de foc reprezintă un element comun pentru infracţiunile deosebit de grave, terorism şi pieţe ilicite. Pistoalele şi alte arme similare sunt produse, de regulă, legal însă pot rămâne în uz zeci de ani şi pot fi folosite în scopuri criminale cu consecinţe tragice, după cum o arată atacurile recente de la Toulouse, Utøya şi Liège. Pe de altă parte, comerţul cu arme de foc poate genera profituri care ajung la grupări de crimă organizată şi care subminează statul de drept. Aceste arme pot fi obţinute ilegal din depozite aflate în foste zone de conflict cum sunt Balcanii de Vest sau fabricate din arme dezactivate sau componente vândute pe internet.

Un număr mare de state membre au ratificat Protocolul ONU privind armele de foc, care interzice fabricarea ilegală a armelor de foc şi transferul acestora dintr-o ţară în alta fără ca toate statele implicate să îşi dea acordul în acest sens. Pornind de la acest protocol, UE a adoptat norme stricte care reglementează exportul şi importul de arme de foc, astfel încât circulaţia acestora să poată fi urmărită mai uşor. Încă din 2010, UE s-a străduit să pună în aplicare un plan de acţiune pentru combaterea traficului ilegal cu arme de foc „grele”. Cu toate acestea, în afara normelor comerciale, nu există, la nivelul UE, o abordare comună menită să faciliteze cooperarea în domeniu şi nici definiţii comune pentru infracţiuni şi sancţiuni.

Chestionarul conţine 25 de întrebări împărţite în cinci secţiuni:

A: Întrebări introductive

B: Rolul UE în combaterea comerţului ilicit şi utilizării armelor de foc

C: Fabricarea, deţinerea şi vânzarea legală de arme de foc

D: Depozitarea, dezactivarea şi distrugerea armelor de foc

E: Colaborarea cu ţări terţe, cooperarea poliţienească, statistici şi rapoarte

Câteva dintre întrebările întâlnite acolo sunt:

 • Cum aţi califica ameninţarea reprezentată de armele de foc pentru siguranţa populaţiei UE?
 • Consideraţi că UE face destul pentru a combate comerţul ilicit cu arme de foc şi utilizarea acestora în UE?
 • Armele de foc interzise includ instrumente şi lansatoare militare cu efect exploziv, arme de foc automate, arme de foc camuflate sub forma unui alt obiect, muniţii cu proiectile perforante, explozive sau incendiare şi muniţii pentru pistolete şi revolvere cu proiectile expansive (cu excepţia armelor de vânătoare sau de tir cu ţintă, pentru persoanele autorizate să folosească aceste arme). Credeţi că această listă a armelor de foc interzise ar trebui extinsă?
 • Credeţi că UE ar trebui să introducă norme menite să asigure controlul vânzării şi achiziţionării armelor de foc şi componentelor acestora pe internet?
 • Credeţi că UE ar trebui să stabilească norme şi standarde obligatorii cu privire la caracteristicile de securitate ale armelor de foc, pentru a garanta că o armă este utilizată doar de proprietarul său de drept?
 • Credeţi că UE ar trebui să introducă norme cu privire la târgurile de arme organizate în UE?
 • Credeţi că UE ar trebui să introducă norme mai stricte cu privire la situaţiile în care persoanele care deţin arme de foc trebuie să le declare autorităţilor?
 • Ar trebui introduse norme mai stricte cu privire la autorizarea persoanelor care pot deţine o armă de foc (în funcţie de vârstă, starea sănătăţii psihice, cazier judiciar)?

Puteţi completa chestionarul aici.

NU UITAŢI să schimbaţi limba engleză cu româna în colţul din dreapta sus, înainte să începeţi să-l completaţi şi citiţi cu atenţie întrebările, nu vă grăbiţi.

Pentru întrebări suplimentare pe această temă puteţi scrie pe adresa home-firearms-security@ec.europa.eu

 • Upvote 3
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.