Jump to content
POLITISTI.ro

Inselaciune sau nu?


PaulB
Go to solution Solved by drAGO5,

Recommended Posts

Buna ziua, as dori si eu un sfat intr-o problema in care m-am bagat dorind sa ajut pe cineva si am sfarsit prin a fi pacalit de persoana respectiva.As dori sa stiu daca pot face ceva in acest sens.Am imprumutat pe cineva cu o suma de bani , acesta spunandu-mi ca are nevoie ureenta deoarece descoperise ca are o boala in faza avansata.De atunci a inceput cosmarul, tipul s-a "facut bine" si cand I-am cerut banii imprumutati mi-a spus ca nu are si nu poate sa mi returneze, dar ca are o afacere foarte rentabila si numai daca il ajut cu niste bani sa cumpere Marfa imi voi putea recupera intreaga suma datorata.Din disperare sa imi recuperez banii l-am mai imprumutat cu alti bani si apoi tot mi-a mai cerut diverse sume pe care I le-am dat din aceeasi disperare (imi cerea bani sub diverse pretexte) spunand ca numai asa imi pot recupera banii. Bineinteles ca acum refuza sa imi inapoieze banii spunand ca nu I-a iesit afacerea si ca mai are nevoie de alti bani pentru a investi.Stiu ca am fost prost ca am vrut sa il ajut si am continuat sa cred in minciunile lui eram disperat si sa nu afle sotia care tocmai ce nascuse...as vrea sa stiu daca pot face legal ceva in acest sen.Adica politia m-ar putea ajuta daca depun plangere?

Link to comment
 • Moderator

Individul care nu îţi returnează sumele împrumutate, a fost într-adevăr bolnav sau nu în realitate?

Ţi-a prezentat şi documente medicale în acest sens?

Link to comment

Nu a fost bolnav dupa cum el a recunoscut ulterior, mi-a spus ca avea nevoie de bani, eu l-am insotit la Spitalul Fundeni si am vazut cand a intrat in cabinetul doctorului, dar de fapt el se interesa de altcineva care intr-adevar era bolnav. Acestea l-am aflat ulterior de la el.Eu l-am crezut pe cuvant atunci mai ales ca plangea si spunea ca este in ultimul stadiu.Apoi mi-a spus ca nu are cum sa imi inapoieze banii, dar ca daca il ajut cu o suma de bani are o afacere profitabila si imi va inapoia banii.Spunea ca este singura solutie sa imi ianpoieze banii,daca nu sa imi iau adio de la bani.Acum din nou imi cere o anumita suma spunand ca are nevoie pentru tva .Acte nu vrea sa imi arate, spune ca sunt confidentiale.Daca nu ii dau banii, ii pierd si pe ceilalti dupa cum spune...daca ii dau iarasi cred ca se repeta povestea.

Link to comment

scuze ca sunt atat de onest cu tine, dar cand iti dai seama ca iti iei teapa, cum poti sa pompezi in continuare?! "sa mai dau niste bani ca sa imi iau banii... si tot asa de cateva ori"..... cu parere de rau, iti meriti soarta...

 • Upvote 3
Link to comment
 • 1 month later...

in urma cu 3 ani am avut o relatie cu o tipa care lucreaza in politie ca inspector.intr-o zi mi-a cerut imprumut o suma de bani pt tatal ei ca avea o prob de sanatate.i-am dat aceasta suma de bani crezand ca fac un bine.dupa cateva sapt am intrebat-o daca are sa imi dea banii.a zis ca nu are so sa o las in pace.adika ne-am despartit.posed o inregistrare telefonica si o convorbire prin intermediul internetului(yahoo mesenger).am fost la politie cu aceste probe si comandantul a zis ca nu poate sa faca nimk pentru ca a trecut mai mult de 2 ani.sunt mai multe de povestit despre aceasta persoana si despre acesta prov.daca ma poate ajuta cineva.RAMAN DATOR! (adresă de e-mail) este id meu

Edited by Cristi
Nu este forum de agăţat, nu avem nevoie de id-ul tău de mess.
Link to comment
 • Solution

Fiind vorba de o suma de bani acordata cu titlu de imprumut, nu poate fi vorba de o infractiune, ci de un litigiu civil. Singura posibilitate de a-ti recupera banii, este o actiune la instanta de judecata, unde trebuie sa si probezi ceea ce afirmi.

 • Upvote 1
Link to comment
 • Moderator

Tu crezi că aici e un forum de matrimoniale? Eu zic să-ţi duci fanteziile în altă parte. Iar legat de speţa ta, dacă este adevărată, ceea ce mă îndoiesc, este vorba de un litigiu civil, soluţionabil numai de instanţa de judecată competentă.

 • Upvote 1
Link to comment

Proba in instanta... Camera ascunsa...( ochelari cu camera ascunsa...ca sa-i vezi fata)

In care el trebuie sa zica: " nu am sa-ti dau banii..." etc si amd.

Link to comment
 • 1 year later...

Buna ziua,

Am vrut sa imi cumpar o masina, m-am intalnit cu persoana respectiva si am stabilit sa ii dau bani in 2 transe...la prima transe eu am primit actele masini si cheia, urmand la a 2 transe sa facem actele...intre timp eu am verificat actele si am constatat ca masini ii lipseste un talon...i-am spus persoanei respective si a zis ca nu stia si o sa se intereseze, dupa care a zis ca  nu are cum sa faca rost de acel talon...mi-am cerut bani inapoi si a zis ca o mi dea doar ca acest lucru nu s-a intamplat in momentul de fata nici nu imi mai raspunde la telefon...Ce pot sa fac eu in situatia aceasta? Exista vreo sansa sa imi mai recuperez banii intrucat detin actele si cheia ?Multumesc

Link to comment
 • 4 years later...

Buna ziua!Acum o luna de zile am facut o comanda de cateva cutii de suplimente sportive si  vreo 50 de plicuri de proteina de pe un site din Bulgaria.La livrare.. mi-am dat seama ca o parte din produse sunt contrafacute..din 50 de plicuri,35 nu erau sertizate bine,curgea produsul din ele,iar una dintre cutii era infasurata intr-o folie ordinara si mulata la cald pe cutia in cauza.Tinand cont ca am o factura la produsele mentionate mai sus si pot face dovada ca au fost cumparate de la ei,le-am facut o reclamatie pe site.In urma reclamatiei am fost sunat de un reprezentant al firmei si m-a rugat sa le trimit produsele ca imi vor trimite banii.Cine imi da mie garanția ca aceste produse nu vor fi vandute catre alti clienti!Prin urmare as vrea sa le fac o reclamatie ptr.inselaciune.Acum 2 zile am facut o reclamatie si catre firma care produce aceste suplimente.Ce ma sfatuiti sa fac in aceasta situatie?

Link to comment
 • 7 months later...

Salutare, din lipsa de experiență, am semnat un contract de închiriere intre mine și așa-zisul proprietar, semnat de ambele părți, am plătit o luna+o luna garanție și atât. Aseară am primit un mesaj în care mă anunță că a fost minciuna, apartamentul nu se închiriază iar el nu e adevăratul proprietar. Este vreo șansă de recuperare? Mulțumesc

Link to comment
 • 3 months later...

Bună ziua.Am fost într o relație de concubinaj în care am făcut un împrumut la insintențiile lui si a mamei lui pentru a deschide un magazin ulterior am aflat ca el a avut o viață dubla și ca a stat cu mine doar pentru imprumul acum refuza ba chiar neaga ca are sa mi dea banii,nu mai răspunde la tel și din aceasta cauza băiatul meu care are 18 ani împliniți a sunat pe mama acestuia înregistrând convorbirea după acceadă convorbire a sunat cumnatul lui și a început sa ne amenințe ca vine peste noi și ne duce la produs menționez că și această convorbire a fost înregistrată. ...băiatului meu îi e frica sa depună plangere...La secția 11 Poliție se știe ca acest barbat a mai făcut și astfel de înșelăciuni. ..Am ratat de 1200 lei și nu mi permit sa plătesc cu avocatul pentru a merge în instanță ...Ce pot face în situația asta? 

Link to comment
 • 1 year later...

Salutare

Am achizitonat o masina sh de la o persoana fizica

Am fost cu masina la verificat la mecanic totul ok nu se auzea nimic atunci am si martor

Dupa imi zice ca are nev de ea 2 zile

Dupa 2 zile cand o iau imediat aud cum clicaie cand iau dreapta si lucruri de genul,imi intra si apa in ea 

Pot sa mai fac ceva ? 

Au trecut 2 luni de atunci

Link to comment
 • 1 month later...

Buna seara nu de mult timp am patit ceva am cumparat o geaca x si am primit in momentul ridicarii coletului o geaca y acesta fiind fara verificare, cand am vazut i am dat mesaj barbatului respectiv si l am intrebat de ce mi a pus alta geaca la care acesta a raspuns nedumerit, a sters toate pozele din conversatie lasand doar mesajele cu intelegerea noastra. As putea depune o plangere, Sau nu am destule dovezi. Nu stiu ce sa fac. Va rog sa ma ajutati. Multumesc anticipat.

Link to comment
 • 10 months later...
 • Moderator

Motivul pentru care procurorii au clasat plângerea unui bărbat care a plătit pentru o garsonieră, dar nu a primit-o

sursa: Adevărul .ro

Parchetul a clasat o plângere penală făcută de un cumpărător al unui apartament din Braşov pentru că se poate vorbi de înşelăciune doar în limbaj popular, nu şi în cel juridic, în opinia magistratului.

40 de familii din Braşov şi din alte părţi ale ţării au cumpărat apartamente într-un bloc din zona nouă a cartierului Tractoru. În momentul în care oamenii au plătit integral preţul apartamentelor, blocul de pe strada George Călinescu numărul 10 era deja ridicat şi mai urma să fie făcute doar amenajările interioare. 

Starea clădirii le-a oferit încredere oamenilor, care au fost de acord să plătească suma întreagă înainte să poată primi ceva în schimb. Optimismul lor s-a dovedit naivitate, deoarece lucrările nu au mai avansat şi clienţii au rămas cu buza umflată. 

Un brăilean a cumpărat o garsonieră în bloc, pentru care a plătit 25.500 de euro. Stan Bianu spune că a făcut plângere penală pentru înşelăciune la adresa dezvoltatorului, însă procurorul a decis clasarea cauzei. 

„Am făcut o solicitare către Parchet în 2019. Am primit răspuns în 11 iunie 2021 la ceea ce eu am considerat că este înşelăciune. O ordonanţă de clasare. Şi spune domnul procuror că, de fapt, nu este înşelăciune, este o nerespectare a termenului de execuţie a blocului”, a spus Stan Bianu. 

Având în vedere aceste aspect, apreciez că în cauza de faţă nu a fost comisă nicio infracţiune de înşelăciune, ci a existat doar o nerespectare a unor obligaţii contractuale ce figurau în promisiunile bilaterale. Bineînţeles că o astfel de stare de fapt poate părea drept înşelăciune unei persoane fără cunoştinţe juridice, deoarece M.F. şi M.O. au primit bani pentru a construi nişte imobile pe care nu le-au construit şi nu au restituit sumele primite. Poate fi astfel înşelăciune, dar în limbaj popular, nicidecum juridic, pentru că infracţiunea de înşelăciune presupune întrunirea unor condiţii strict determinate având o configuraţie specifică diferită de înşelăciunea pe care o percepe o persoană fără cunoştinţe juridice”, se afirmă în ordonanţa de clasare. 

Astfel, înşelăciunea presupune o inducere în eroare a unei persoane, dar nu oricum, ci prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate. 

Fapta înseamnă o acţiune săvârşită, un act îndeplinit de cineva, o lucrare sau o activitate. Deci o modificare concretă a realităţii. Iar această faptă trebuie să fie anterioară inducerii în eroare, pentru ca tocmai prezentarea acestei fapte să fi condus la inducerea în eroare şi producerea prejudiciului. Or, în cazul de faţă, M.F. şi M.O. nu au prezentat ca adevărată nicio faptă mincinoasă şi nici ca mincinoasă o faptă adevărată. Tot ce au prezentat promitenţilor-cumpărători a fost proiectul edificării unor imobile – blocuri de apartamente. Proiect care, de altfel, a fost realizat şi mai mult de atât s-au şi efectuat lucrări de construcţie pe baza acelui proiect.”, se mai afirmă în document 

Până la momentul plăţii integrale a apartamentelor cel puţin (deoarece ulterior nu se mai analizează pentru că nu mai prezintă relevanţă, chiar dacă nici ulterior nu a existat vreo prezentare a unei fapte), deoarece acesta ar fi momentul la care s-ar fi produs prejudiciul, nu a existat nicio prezentare ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate. Faptul că promitenţii-cumpărători au ales să plătească (integral) apartamentele înainte de edificarea acestora înseamnă că aceştia şi-au asumat riscul nerealizării construcţiei. Lipsa de experienţă a acestora, uşurinţa cu care au achitat integral un imobil a cărui existenţă viitoare era probabilă (existând diverse motive pentru care imobilele nu ar fi putut fi finalizate) nu poate în niciun caz transforma nerealizarea unui contract într-o infracţiune”, continuă procurorii. 

Din nou trebuie să menţionez astfel că imprudenţa, lipsa de experienţă a promitenţilor-cumpărători i-a determinat pe aceştia să creadă că au fost înşelaţi. De asemenea, nimic nu îi împiedica pe aceştia să plătească integral apartamentele doar în momentul finalizării construcţiei, ceea ce ar fi reprezentat o conduită prudentă şi extrem de eficientă în evitarea unor situaţii de genul celei de faţă. Având în vedere aceste considerente, se impune clasarea deoarece faptele reclamate nu sunt prevăzute de legea penală, ci reprezintă doar neexecutări a unor oblicaţii contractuale”, se mai spune în ordonanţa de clasare a plângerii. 

Link to comment
 • 10 months later...

Bună seara! In data de 18.12.2022 am vrut sa vând niste cryptomonede, eu găsind cumpărător. Persoana mi-a trimis banii însă eu am fost foarte ocupat și nu am avut timp sa caut cuvintele cheie pentru a mă autentifica în portofelul virtual. Persoana respectiva a fost la poliție și a depus plângere, însă eu banii i-am trimis înapoi când am văzut că a luat-o pe arătură! Pot fi acuzat de înșelăciune dacă eu i-am trimis banii înapoi și nu am cauzat niciun prejudiciu? Multumesc anticipat!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.