Jump to content
POLITISTI.ro

Contestatie PV pentru lipsa nume parinti pentru minor


Cezar

Recommended Posts

Salut,

Sunt curios cum se poate solutiona o problema cu un minor. SI redau mai jos textul unui pusti de 17 ani care a fost oprit chiar la inceputul sezonului:

Acum vreo 10 zile am inceput sezonul 'in forta'....am ramas fara permis in a doua ora de condus (mentionez ca e prima data cand mi se intampla sa iau amenda)...Motivul : " Depasire neregulamentara ".

Am citit un pic legislatia si am dat de urmatorul enunt:

<<In cazul in care contravenientul este minor procesul-verbal va cuprinde si numele, prenumele si domiciliul parintilor sau ale altor reprezentanti ori ocrotitori legali ai acestuia.>>;eu avand 17 ani.

Tin minte ca militianul m-a intrebat de ele, dar nu a scris nimic pe procesul verbal. Pot sa fac plangere ca sa nu stau pe bara o luna?

PS: Prefer sa fiu acum o luna pieton decat la vara...

sursa: www.motociclism.ro

eu sustin ca politia nu ia in considerare o contestatie de genul celei care vrea pustiul s-o depuna. Care e adevarul?

Edited by Administrator
Link to comment
  • Member

Plangerea (contestatia) impotriva unui proces verbal de constatare a contraventiei privind incalcarea unei fapte la regimul circulatiei rutiere se face la judecatoria de pe raza locallitatii unde s-a constatat contraventia.

Acest tanar in primul rand nu cunoaste legile ,probabil a citit si el in fuga pe undeva ca o sanctiune aplicata minorului trebuie sa cuprinda si datele parintelui sau tutorelui legal.Insa el nu stie ca aici este vorba de minorii sub 14 ani,ori el a spus ca are 17 ani.Ar trebui sa stie ca minorul care a implinit 16 ani raspunde si contraventional si penal!

Dupa felul in care se exprima este clar ca nu are minim de bun simt sau cei 7 ani de acasa ,si probabil va fi sau daca nu este un copil problema!

Am incercat sa intru pe linkul postat de tine insa nu reusesc!

Edited by cipri83
Link to comment

Da, serverul e ocupat acum, nu mai reusesc nici eu. Mai e un politist care zice cam acelasi lucru ca si tine si a mai aparut un notar am inteles, unserul ssss care se pare ca flutura niste legi.

Calitatea pustiului n-o discutam aici, si textul este asta in intregime, mai departe e practic un meci intre mine, politist si notarul asta, plus inca cativa. Pustiul n-a mai intrat de mult. Oricum, stiind forumul de prin 2005 pot sa zic ca o parere generala ca din ce in ce mai ,ulti condamna contraventia.

Revenind la problema, discutand in privat cu politistul, nu mi-a raspuns daca o contestatie ar putea anula decizia aplicarii legii. Ca ar fi tare trist sa fie asa.

O sa intru mai tarziu sa culeg ceea ce vantura notarul agatandu-se de neclaritatea legii

Link to comment

deci explicatia destul de clara, pe pagina urmatoare si logica:

Intrebarea a fost foarte clara: La un proces verbal de contraventie incheiat unui minor de 17 ani trebuie sau nu consemnati parintii?????

Tu ai spus ca nu trebuie, desi articolul 16(5) din OG2 vorbeste despre MINORI, nu despre minori fara capacitate de exercitiu sau cu capcitate de exercitiu restrinsa. Nu face nicio clasificare. Spune mai mult decit clar: "In cazul in care contravenientul este minor".

Intrebarea mea era, se poate lega pustiul de amanuntul asta sa conteste intrg procesul verbal numai pentru ca politistul n-a trecut si tutorele lui pe raport?

Poate avea castig de cauza?

Link to comment
  • Moderator

Ordonanţa nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor

ART. 11

[...]

(2) Minorul sub 14 ani nu răspunde contravenţional.

(3) Pentru contravenţiile săvârşite de minorii care au împlinit 14 ani minimul şi maximul amenzii stabilite în actul normativ pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate.

(4) Minorul care nu a împlinit vârsta de 16 ani nu poate fi sancţionat cu prestarea unei activităţi în folosul comunităţii.

ART. 17

Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata şi din oficiu.

Ce spune puştanul acolo, sunt date ce trebuie cuprinse într-un proces verbal, dar lipsa acestora nu atrage anularea documentului de constatare. Tot în articolul la care face referire puţoiu sunt trecute şi ocupaţia şi locul de munca ale contravenientului, indicarea societăţii de asigurări în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie şi aşa mai departe, iar cu toate astea nu am văzut până acum să se anuleze un proces verbal pentru că nu este menţionat în procesul verbal ocupaţia şi locul de muncă ale contravenientului.

Link to comment

Okay, deci e posibil ca in urma contestatiei superiorul sa-l traga de urechi pe politist, dar pedeapsa (in cazul de fata sa-l tine pe pusti pe bara) trebuie sa si-o ispaseasca. Tot e bine. Mersi de explicatii. Noapte buna.

Cezar

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
  • Moderator

Nu ştiu cine ţi-a spus că poliţistul este tras de urechi de superior în cazul anulării unui proces verbal de contravenţie, dar te asigur că nu are nicio legătură cu realitatea. Contestaţia se depune la Judecătorie, nu la Poliţie, iar poliţistul care a aplicat-o nu mai are absolut nicio legătură. Asta cu "trasul de urechi" e doar o altă legendă urbană.

În plus, motivaţia asta cu lipsa datelor de identificare ale părinţilor are şanse foarte mari să fie respinsă de judecător, având în vedere că minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde inclusiv penal. Cel mai probabil puştiulică o să stea pe bară.

Link to comment

Cezar1 pe tine te trage seful tau de urechi?Sau de unde le scoti astea?Esti de la jandarmi sau locala ,pentru ca probabil acolo se intampla aberatii de genul asta!

Nu, nu sunt in politie, dar mi s-ar parea normal un feed-back al sistemului. Nu atat ca pedeapsa cat ca si corectare.

Caci daca un politist nu stie ca trebuie trecut pe PV tutorele, in momentul inmanarii raportului legatura s-a rupt cum spuse Catalin.

Tipul poate face contestatie, politistul nu are cum sa isi astupe lacuna.

Am spus "tras de urechi" la modul plastic. Se poate citi ca atras atentia, observatia etc.

Ma rog, am inteles de la Catalin cum sta treaba, n-am vrut sa mai agit apele.

"Le scot" din mintea mea, nu lucrez nici in locala nici la jandarmi si nici in politie.

Si da, atunci cand gresesc, la mine la servici sunt actiuni corective. Nu ca pedeapsa, cat ca si indreptare.

Sanatate

Link to comment
  • Moderator

Eu zic că nu ar fi rău dacă ai mai citi încă o dată ce s-a postat mai sus, nu de alta dar eu am un singur post aici şi sincer îmi este imposibil să înţeleg cum de ai priceput tu atât de multe dintr-un singur rând pe care eu l-am postat şi care se adresa altcuiva. Nu am vorbit de niciun raport sau cum ar sta treaba ... dar în fine, sper că nu postezi pe aici aflându-te într-o stare euforică.

Link to comment
  • Member

În cazul în care contravenientul este minor in ce rubrica a pvcc consemnez numele, prenumele şi domiciliul părinţilor sau ale altor reprezentanţi ori ocrotitori legali ai acestuia?

Link to comment

din pacate procesul verbal de contraventie nu are rubrici special destinate pentru aceste mentiuni fapt pentru care vei fi obligat sa le consemnezi in partea inferioara a procesului verbal sau unde consideri tu oportun ca sunt lizibile.

legiuitorul a specificat obligatiitatea acestor mentiuni astfel incat organele fiscale sa stie pe raza carei localitati urmaresc debitul. Se poate intampla ca domiciliul parintilor minorului sa difere. De asemenea am avut cazuri in care minorul avea alt domiciliu decat al parintilor acestia din urma avand domiciliul comun. Sa nu uitam ca mai sunt minori care desi au implinit 14 ani nu au solicitat eliberarea unei carti de identitate si atunci ei figureaza in evidente cu domiciliul pe care l-a avut mama sa cand l-a nascut. Si atunci trebuie sa faci alte verificari sa vezi unde are mama domiciliul in prezent.

Am avut si noi un astfel de caz in care procesul verbal nu a fost luat in debit de catre primarie deoarece nu erau consemnate mentiunile din OG 2/2001 asa ca atentie in cazul aplicarii unor sanctiuni minorilor. .

art 11 alin 3 OG 2/2001

Pentru contravenţiile săvârşite de minorii care au împlinit 14 ani minimul şi maximul amenzii stabilite în actul normativ pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate.

Consider ca lipsa mentiunilor nu este caz de nulitate a procesului verbal si nu are nicio relevanta pentru o eventuala contestatie.

  • Upvote 2
Link to comment
  • Moderator

si a mai aparut un notar am inteles, unserul ssss care se pare ca flutura niste legi.

Cezar, am citit discuţia de acolo şi te asigur că "patrocle" - ssss nu ştie pe ce lume trăieşte. Nici nu cred că specimenul e notar, altfel ar fi avut ceva mai multe cunoştinţe juridice şi cu siguranţă ar fi citit legislaţia în totalitate. Nu a fost în stare să citească decât conţinutul primului aliniat din art. 16 şi nu a reuşit să ajungă la art. 17 din O.G. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, altfel poate realiza şi el că prinde fluturi cu damigeana, vorbeşte despre chestiuni ce îl depăşesc.

Poţi să-i spui măscăriciului că deşi art. 16 alin. 1 stabileşte menţiunile/datele ce trebuie cuprinse în procesul verbal, NUMAI lipsa celor la care face referire art. 17, este sancţionată cu nulitatea procesului verbal de constatare. Prin urmare, în cazul lipsei celorlalte menţiuni/date se poate concluziona că, în măsura în care legiuitorul nu a aplicat sancţiunea expresă de nulitate, lipsa lor nu va conduce automat la anularea procesului verbal.

Link to comment

Nu ma bag, mersi de explicatie. Singurul lucru care ma intereseaza este sa stiu ca cei care calca pe bec, in special cei care-o fac premeditat, platesc. Altfel, ar fi sat fara caini.

In plus, cu cat are mai putine contre cu atat inaltimea de la care cade la un moment dat, e mai mare.

Nu ascund faptul ca de multe ori invat ceva nou si de la el, chiar daca o fac numai punandu-mi problema asa cum o face el.

Ce-am incercat sa fac a fost sa sugerez ca atitudinea pe care o are il pune in tabara celor care incalca legea, deci etica si morala muncii lui s-au dus dracului, iar soceitatea, cu asemenea indivizi, pentru a repara o stare de fapt trebuie sa cheltuie mai mult. bani si timp, ceea ce nu ne va imbunatatii viata.

E un paradox la mizerabilii care apara infractorii. Soceitatea le plateste siguranta si scoala, pentru ca ei sa lucreze impotriva soceitatii.

Ma rog, nu numai in Romania, dar cel putin in State isi platesc singuri scoala.

Noapte buna

Link to comment

Nu ma bag, mersi de explicatie.

De ce sa nu te bagi? Tu ai initiat discutia aici, pornind de la o speta pe care ai intalnit-o pe alt forum pe care activezi. Daca ai gasit solutia aici, de ce sa nu le spui si lor (macar minorului si "notarului")?

Daca, de exemplu, Marius, cel care a adus lamurirea, isi face user pe forumul de motociclisti special sa spuna ce a spus mai sus, cum crezi ca va fi interpretata replica lui, ca user nou venit fata de aceeasi replica venita din partea ta, om cu o oarecare vechime in comunitatea respectiva?

Poate in viitor cineva se va afla intr-o situatie similara, va cauta pe Google si va ajunge pe forumul moto, va vedea ca respectiva omisiune din procesul verbal nu este cauza de nulitate absoluta a procesului verbal si va renunta sa mai faca contestatie. Va fi un dosar mai putin in instanta, va fi economie cu salariul judecatorului, al grefierului, cu hartoagele, chiar si 0.001 kw economie la neoanele din sala de judecata :)

  • Upvote 1
Link to comment

oof, gata, ma lovesti la punctul sensibil, ai castigat.

:)

probabil ca o sa fac pe curierul intre forumul ala si asta, ca nici el nu cred sa se lase.

Link to comment

Va fi un dosar mai putin in instanta, va fi economie cu salariul judecatorului, al grefierului, cu hartoagele, chiar si 0.001 kw economie la neoanele din sala de judecata :)

asta e fraza care m-a excitat...

cu observatia ca un dosar mai putin pentru o prostie consider ca inseamna un dosar in plus rezolvat mai repede pentru o chestie mai serioasa.

acuma-mi stiti punctul sensibil. nu profitati, va rog.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.