Jump to content
POLITISTI.ro

Viza de flotant pentru eliberarea cazierului judiciar

CristianP
Go to solution Solved by Marius,

Recommended Posts

Bună ziua,

Am o mare nelămurire prinvind această temă deoarece niciodată nu am avut de-a face cu așa ceva.

De curând m-am întors din străinătate pentru a face anumite cursuri pe cont propriu (adică nu prin învătământul public) și am ales Iași-ul pentru a face asta (Eu fiind din Alba Iulia).

În Iași stau în apartamentul unei prietene care nu locuiește în România momentan.

Problema mea stă în felul următor:

Pentru a plăti cursurile și cheltuielile pe această durată mi-am căutat un loc de muncă și chiar am găsit unul dupa câteva zile.

La angajare mi-a fost cerut ca în termen de 30 de zile să prezint cazierul judiciar. Nu am considerat că ar putea să fie o mare problemă așa că ieri am făcut o vizită la IPJ Iași în vederea obținerii acestui cazier.

Când am ajuns la ghișeul unde se face plata și se ridică formularul de completat pentru cazier, doamna de acolo mi-a spus să stau la coada unde se predau cererile și să întreb dacă mi se poate elibera cazierul fără viză de flontant.

Zis și făcut! Când am ajuns la celălalt ghișeu am întrebat politicos dacă mi se poate elibera cazierul fără viză de flontat iar răspunsul a fost foarte ferm, NU!

Puțin cam dezorientat m-am întors acasă și am căutat o posibilă soluție dat fiind faptul că persoana la care locuiesc in casă (nu in chierie) nu poate să vină în țară în următoarele doua luni pentru a-mi putea semna această viză de flotant.

După ce am citit pe mai multe site-uri procedurile pentru a obține viza de flontat am dat peste un comentariu aici pe forum care m-a făcut curios și mi-am deschis un cont ca să lămuresc acest lucru.

Comentariul este următorul:

Cred ca esti intr-o mica eroare . Viza de resedinta nu mai este obligatorie, in baza L290/2005 doar in urmatoarele situatii:

(2) Se excepteaza de la obligatia prevazuta la alin. (1):

a. persoana care locuieste la o alta adresa decat cea de domiciliu, in interesul serviciului sau in scop turistic;

b. persoana internata intr-o unitate sanitara/medicala.

In rest, Art. 30 din aceeasi lege:

- (1) Resedinta se inscrie in actul de identitate la cererea persoanei fizice care locuieste mai mult de 15 zile la adresa la care are locuinta secundara.-

(2) Mentiunea de stabilire a resedintei se acorda pentru perioada solicitata, dar nu mai mare de un an, si are valabilitate pe timpul cat persoana locuieste in mod efectiv la adresa declarata ca resedinta. La expirarea acestui termen, persoana poate solicita inscrierea unei noi mentiuni de stabilire a resedintei.

Stima

Consider că, cazul meu se regăseste în cele spuse sus, adică am nevoie de cazier în interes de serviciu.

Credeți că am șanse să îl obțin fără a fi nevoit să mă deplasez până în Alba Iulia pentru asta?

Vă mulțumesc anticipat și vă rog să-mi precizați dacă aveți nevoie de detalii adiționale.

Cu stimă,

Cristian P.

Cristi, tu cum esti prins in acte? Ai predat buletinul cand ai plecat din tara? Care e actul tau de identitate? Unde e adresa oficiala la care locuiesti?

• Member

Incearca sa mergi cu o persoana care isi are domiciliul in Iasi, ii faci o imputernicire la notar pentru ca acea persoana sa iti ridice cazierul judiciar.

O sa trebuiasca sa te prezinti cu el la sectia de politie unde isi are domiciliul.

• Downvote 1

Cristi, tu cum esti prins in acte? Ai predat buletinul cand ai plecat din tara? Care e actul tau de identitate? Unde e adresa oficiala la care locuiesti?

În primul rând mulțumesc pentru răspuns.

Am plecat la vârsta de 12 ani dar m-am întors pentru a-mi face cartea de identitate la perioada exactă.

În momentul de față documentul meu este Cartea de Identitate, care este incă valabilă până in luna Iulie iar adresa din cartea de identitate este cea din Alba Iulia.

Incearca sa mergi cu o persoana care isi are domiciliul in Iasi, ii faci o imputernicire la notar pentru ca acea persoana sa iti ridice cazierul judiciar.

O sa trebuiasca sa te prezinti cu el la sectia de politie unde isi are domiciliul.

Mulțumesc pentru răspuns Danny,

Da, mi-au specificat asta și la IPJ. Dar mă întreb dacă acea persoană trebuie să facă vre-un demers în afară de asta.

Adică să dea declarație că mă ia pe adresa ei sau ceva de genul. Dacă pur și simplu trebuie doar să o împuternicesc și să vină cu mine la IPJ cred că aș putea rezolva.

Nu poti scoate cazierul din Alba Iulia? Nu ti-l accepta scoala?

Ma gandesc ca nu e tocmai usor sa gasesti pe cineva care sa vrea sa te ia in spatiu, eu insusi am fost in situatia aia. Ma rog, eu nu mai aveam buletin, il predasem la plecarea din tara.

Si-ti mai pun o intrebare pentru mine. E vreun motiv (nu ma intereseaza sa-l aflu, vreau doar sa stiu daca exista) pentru care nu vrei sa declari ca nu mai ai domiciliul in Romania, cu alte cuvinte sa predai cardul de identitate?

Cand ne-am intors in tara in 2009 si mandra a inceput o scoala i-au cerut parca si asigurarile de sanatate. Daca nu figuram cu domiciliul in strainatate, cred ca era foarte dificil sa inceapa sa le plateasca de la o anumita data. Cat ai domiciliul la o adresa in Romania, trebuie sa le platesti. Chiar daca n-ai slujba

Da, mi-au specificat asta și la IPJ. Dar mă întreb dacă acea persoană trebuie să facă vre-un demers în afară de asta.

Adică să dea declarație că mă ia pe adresa ei sau ceva de genul. Dacă pur și simplu trebuie doar să o împuternicesc și să vină cu mine la IPJ cred că aș putea rezolva.

Stiu ca trebuie sa fie cu tine fizic la politie. Mai mult, daca sunt mai multi proprietari trebuie sa fie acolo toti.

Cel putin asa a fost la mine in 2009. M-am lasat pagubas. Pierdeam prea mult timp.

Edited by cezar1

Nu poti scoate cazierul din Alba Iulia? Nu ti-l accepta scoala?

Ma gandesc ca nu e tocmai usor sa gasesti pe cineva care sa vrea sa te ia in spatiu, eu insusi am fost in situatia aia. Ma rog, eu nu mai aveam buletin, il predasem la plecarea din tara.

Si-ti mai pun o intrebare pentru mine. E vreun motiv (nu ma intereseaza sa-l aflu, vreau doar sa stiu daca exista) pentru care nu vrei sa declari ca nu mai ai domiciliul in Romania, cu alte cuvinte sa predai cardul de identitate?

Cand ne-am intors in tara in 2009 si mandra a inceput o scoala i-au cerut parca si asigurarile de sanatate. Daca nu figuram cu domiciliul in strainatate, cred ca era foarte dificil sa inceapa sa le plateasca de la o anumita data. Cat ai domiciliul la o adresa in Romania, trebuie sa le platesti. Chiar daca n-ai slujba

Stiu ca trebuie să fie cu tine fizic la politie. Mai mult, daca sunt mai multi proprietari trebuie sa fie acolo toti.

Cel putin asa a fost la mine in 2009. M-am lasat pagubas. Pierdeam prea mult timp.

Aș putea să îl scot din Alba Iulia dar asta ar însemna (deoarece nu am mașina momentan):

- Să iau un tren din Iași Duminică la ora 19:30, să ajung Luni la ora 7:30 în Alba Iulia.

- Să imi depun cererea la ora 8:30 când se începe programul

- Să aștept 3 zile acolo până la eliberare si să ma întorc.

Aș avea nevoie de aproximativ 100€ (drumuri + cheltuieli) și 5 zile libere (ținând cont că fac câte o zi pe drum) ceea ce imi este imposibil momentan având un loc de munca.

Nu cred că am de ce să renunț la cartea de identitate deoarece aici intervin două lucruri:

1) Nu doresc să rămân în străinătate și în plus mai am de stat câteva luni bune în Iași.

2) Am prins un loc de muncă destul de ok și mă gândesc la posibiltatea de a rămâne aici un timp.

Rezumând, problema mea este una de scurtă durată, adică sunt curios dacă există vreo posibilitate de a elibera cazierul în baza comentariului pe care l-am pus în primul post, unde se specifică că nu ai nevoie de viză de flotant daca ești în interes de serviciu.

Deci doream să aflu dacă pot să merg la IPJ pe baza acelei legi fără să mă fac de rușine :)

Adaug că într-o scurtă perioadă (o lună sau două) o să pot să imi fac buletinul pe adresa de aici. Deci doresc să aflu doar dacă există vreo posibilitate să-mi eliberez cazierul fără viza de flotant înainte de a avea adresa aici.

Vă rog să mă iertați dacă v-am băgat puțin in ceată cu toate informațiile astea.

Cu stimă,

Cristian P.

imi dau si eu tare cu parerea. sa ma corecteze cineva daca-s fugit.

as suna la politie in alba iulia si sa-i intreb pe cei de-acolo de cazier. tu doar cazier ai nevoie.

urmeaza sa faci o procura in iasi pe care sa o trimiti cu cineva din alba iulia sa-ti ridice cazierul.

Oricum si la politia din Iasi daca deputi cererea de cazier, tot de la Alba trebuie sa-ti vina cazierul, caci acolo ai figurat si figurezi cu adresa, si numai ei pot certifica purtarea ta si faptul ca mananci seara tot din farfurie.

referitor la declararea domiciliului in strainatate si predarea buletinului, nu m-am referit s-o faci acum, ci cand chiar esti plecat. indiferent daca te intorci sau nu (cazul meu). Faptul ca nu declari ca ai domiciliul afara iti pot aduce ceva neajunsuri. Si ti-am dat exemplul cu asigurarile medicale care trebuiesc platite cat timp ai o adresa in Romania. ma rog, tu decizi, eu te informez doar de niste lucruri de care m-am lovit eu si e bine sa le stii pe viitor.

Succes

Edited by cezar1

• Moderator
  • Solution

Obţinerea certificatului de cazier judiciar - persoana fizică

Pentru a obţine un certificat de cazier judiciar din România, persoanele fizice interesate pot depune personal cererea-tip, cu datele complete de stare civilă şi motivată, la ghişeele subunităţilor de poliţie de la locul de naştere, domiciliu/ reşedinţă însoţită de:

• actul de identitate (cartea de identitate, buletinul de identitate, paşaport, cartea de identitate provizorie şi certificat de înregistrare a cetăţenilor U.E., carte de rezidenţă, permis de şedere, aflate în termen de valabilitate);
  • timbru fiscal în valoare de 2 lei;
  • chitanţa prin care se face dovada achitării taxei de prestare serviciu, în cuantum de 10 lei.

Persoanele domiciliate în străinătate pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.
    Certificatul de cazier judiciar pentru persoane fizice se poate solicita şi prin împuterniciţii acestora, conform procedurilor legale în vigoare, după cum urmează:
    • în ţară, numai pe baza unei procuri autentificate de către un notar public;
    • în străinătate, pe baza unei procuri autentificate prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori de către un notar, cu respectarea cerinţelor legalizării actelor oficiale străine. Pentru statele care au aderat la Convenţia de la Haga din 5 noiembrie 1961 este suficient să fie aplicată apostila.

Conţinutul procurii trebuie formulat în termeni clari, din care să rezulte persoana care a fost mandatată, scopul şi durata mandatului.
      În situaţia în care cererea se depune prin împuternicit, aceasta va fi însoţită de copia actului de identitate a solicitantului, copia actului de identitate a împuternicitului şi de procura autentificată în condiţiile legii, care se va depune la locul de domiciliu sau de reşedinţă al împuternicitului (care poate fi cetăţean român sau cetăţean străin cu reşedinţa în România):

• în original – dacă procura are ca obiect obţinerea certificatului de cazier judiciar;
      • în copie - dacă procura are un obiect generic, ce presupune şi obţinerea certificatului de cazier judiciar.
      • Certificatul de cazier judiciar se eliberează persoanelor fizice în cel mult 3 zile de la data solicitării, în cazurile în care cererea-tip este depusă la unitatea de poliţie de la locul de naştere, de domiciliu ori de reşedinţă; sau în cel mult 30 de zile de la data solicitării, în cazurile în care cererea-tip este depusă prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, este valabil 6 luni de la data primirii şi numai în scopul pentru care a fost eliberat.

Certificatele de cazier judiciar se pot elibera „pe loc”, persoanelor fizice care îndeplinesc următoarele condiţii:

[*]sunt născute în România şi au atribuit CNP;

[*]depun cererea-tip la unităţile de poliţie de la locul de naştere ori de domiciliu/reşedinţă;

[*]nu sunt înscrise în cazierul judiciar (nu sunt cunoscute cu antecedente penale).

Subunităţile de poliţie care eliberează certificate de cazier judiciar, precum şi programul ghişeelor de lucru cu publicul, constituite în acest scop, se găsesc afişate pe paginile de internet ale Inspectoratelor de Poliţie Judeţene, respectiv, Poliţia Capitalei.

Înscrierea în actul de identitate a menţiunii privind stabilirea reşedinţei

Documente necesare:

- cererea pentru înscrierea în actul de identitate a menţiunii privind stabilirea reşedinţei;

- actul de identitate al solicitantului;

- documentul cu care se face dovada adresei de reşedinţă, original şi copie;

- timbru fiscal sau chitanţă reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru - 5 lei;

- declaratia găzduitorului.

CristianP, raspunsul l-ai primit mai sus de la Marius. Pe scurt :

- cazierul il obtii daca te prezinti personal la locul de domiciliu, adica in Alba Iulia, in aceeasi zi, in decurs de maxim 3 ore, in schimbul unei taxe de 10 lei si a unui timbru fiscal de 2 lei. Nu ai nevoie decat de actul de identitate;

- a doua posibilitate ar fi sa il faci in Iasi, insa numai dupa ce iti faci viza de resedinta in acea localitate.Pentru acest lucru trebuie sa gasesti un proprietar de imobil care sa te insoteasca la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor Iasi, cu actele de proprietate si de identitate in original asupra sa, care sa fie de acord sa te ia in spatiu pe o perioada limitata de timp, minim 6 luni:

- tu nu esti la Iasi in interes de serviciu. Este considerata in interes de serviciu persoana care este detasata sau delegata pentru o anumita perioada de timp in alta localitate decat cea in care lucreaza in mod normal .Exemple : politisti, militari in misiuni, parlamentari, participanti la anumite cursuri profesionale. Dar si astfel de cazuri nu ti-ar da dreptul sa obtii x=cazierul judicar din localitatea respectiva, ci te absolva doar de obligatia de inscriere in actul de identitate a vizei de resedinta. Am incercat sa ma fac inteles, mai sus ai obtinut mai multe raspunsuri false, din pacate. Stima.