Jump to content
POLITISTI.ro

Martor in cazul unui sofer fara permis

Postare recomandată

Publicat

Buna seara,acum cateva zile am fost oprit de un echipaj de politie,ca martor pentru ca oprisera un barbat care nu avea permis, masina avea numere provizorii expirate de un an si ceva,iar pe deasupra mai era si baut, PESTE 0,80MG/L.Problema e ca desi nu vroiam sa scriu aceea declaratie,nu stiu de ce am scris-o,nu stiu de ce aveam impresia ca esti obligat,dar se pare ca m-am inselat.Ce sa scriu in declaratie mi-a dictat domnul politist,m-a pus sa ma uit la numarul masinii,mi-a aratat foaia aceea cu testul de alcool etc.Acum intrebarea mea este daca o sa fiu chemat pe undeva,pentru ca nu prea imi doresc sa particip sa cazuri dinastea,si daca pot cumva sa imi retrag declaratia??Peste cateva saptamani o sa trebuiasca sa plec din oras,daca o sa ma cheme atunci si nu o sa ma pot duce risc sa patesc ceva vreo amenda sau altceva?Dupa ce am scris declaratia am semnat si pe alta foaie jos a scris domnul politist ceva, un nume cred,ma grabeam si nu am mai stat sa ma uit,nici nu mi-am dat seama,si m-a pus sa semnez,ce este aceea foaie?trebuie sa scrie si dansul o declaratie pe care sa o semneze un martor?Multumesc

• Apreciez 1
  • Moderator
Publicat

Nu trebuie să-ți faci griji, ai făcut o faptă bună. În principiu, orice persoană care are cunoştinţă despre faptele cauzei poate fi ascultată/audiată ca martor.

La final, după consemnarea oricărei declarații, polițistul are obligața să o dateze, confirmând astfel că respectiva declarație a fost dată în prezența lui.

Nu ai de ce să-ți faci griji, nu e nimic anormal sau ilegal.

Publicat

Sunt de acord ca am facut o fapta buna,dupa mine l-as fi bagat pe nenea ala direct in celula fara discutii,la un 0,1-0,3 dupa ce ai avut o petrecere seara sau ceva mai inteleg,dar cand o persoana are peste 0,80 pe aparat,inseamna ca a urcat constient ca este un pericol pe drumul public,am ramas curios de faptul ca nu mi-a parut deloc baut, probabil ca isi revenise cand a reazilat ce se intampla.Eu sunt curios daca o sa ma cheme pe la tribunal,sau altundeva pentru ca la un astfel de scor scrie direct dosar penal,pe fruntea lui.Domnul politist a spus ca nu o sa fie nevoie,asta a fost doar sa ma linisteasca sau chiar nu o sa fie nevoie??

• Moderator
Publicat

Tu, din ceea ce ne-ai povestit, ai indeplinit rolul unui martor asistent si in principiu, martorii asistenti nu sunt chemati la tribunal decat in situatii exceptionale. Martorul asistent este o institutie din dreptul penal romanesc care defineste persoana ce asista la activitatile procedurale desfasurate de organele de cercetare penala, bineinteles, la cele la care este necesara prezenta unui astfel de martor. Asta nu implica faptul ca martorul asistent are cunostinta de savarsirea vreunei fapte de natura penala, de conditiile acesteia de savarsire si asa mai departe, ci doar participa la efectuarea activitatilor de catre organele de cercetare penala pentru a atesta ca acestea au fost desfasurate conform legii (fara abuzuri).

• Apreciez 1
Publicat

Ei, acum daca ai facut o fapta buna, du-o pana la capat.

Zici ca daca ar fi dupa tine l-ai baga pe ala direct in celula, dar ai vrea ca asta sa se faca fara declaratia ta.

Asta e ceva de genul ``hai sa aplicam legea, dar nu de azi ci de maine si daca se poate nu cu mine ci cu altii``.

Din pacate asta este legea si e nevoie si de martori. Si pana la urma chiar daca mai trebuie facut un drum la politie sa mai dai o declaratie, ar trebui sa fii mandru ca, cu ajutorul tau a mai fost oprit un pericol public din activitate.

Daca Doamne fereste, ala nu era oprit si lovea cu masina o persoana draga tie??

Publicat (modificat)

Sa nu mergem chiar atat de departe,eu ma refeream la faptul ca nu ar trebuii sa mai fie nevoie de martori sau anchete in astfel de cazuri unde totul este clar 100%.

Si ca sa raspund si la ultima intrebare,daca doamne fereste,s-ar fi intamplat chestia aia baut fiind,nenea ala cred ca si-ar fi dorit o celula cat de repede posibil mai mult ca orice pe lumea asta...bine acum oricui i se poate intampla sa loveasca o persoana,fie ca traverseaza regulamentar fie ca nu,dar atata timp cat nu ai consumat nimic si respecti regulile de circulatie,eu zic ca exista strop de iertare,pentru ca in multe cazuri masinile stau parcate pe trecerile de pietoni si avand chiar si 30KM/h nu ai timp sa reactionezi in 10 m,iar pietonii,majoritatea nu sunt deloc atenti.

Modificat de bluesync
  • Moderator
Publicat

@Bluesync: gandeste-te daca respectivul ar fi dat cu masina peste sotia/prietena/fiica ta! Ce i-ai fi facut! In loc sa pui mana pe un par, l-ai lovit pe respectivul cu o "arma" mult mai dura: CU STILOUL!

In alta ordinei de idei, cetatenii unui stat democratic nu au doar drepturi, ci si ceva obligatii...

Publicat

perfect de acord,doar ca in momentele acelea nu mai realizezi,sau pur si simplu nu iti mai pasa decat de propriile dorinte

Publicat

@bluesync, acea coala de hartie pe care ai semnat-o in alb este declaratia ta olografa, transcrisa de politist pe formularul tip de declaratie de martor. Daca erai un pic mai atent, observai titlul si te linisteai. Politistul trebuie sa completeze si sa transcrie declaratia ta pe acel formular...deh, birocratie! Iar cele doua declaratii trebuie sa corespunda una cu cealalta. Cat despre "retragerea" sau negarea situatiei descrisa de tine in declaratie, nu te sfatuiesc sa o faci, poti suporta rigorile legii. Justitia in Romania parcurge un drum anevoios, dar daca vrem si ne place dreptatea, trebuie sa punem si noi umarul.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.