Jump to content
POLITISTI.ro

Pot afla cate puncte de penalizare am?

Marius

Recommended Posts

nu este normal dar iti spun care este temeiul legal - art 121 din OUG 195/2002 care spune ca "Executarea sancţiunii contravenţionale complementare se prescrie în acelaşi termen în care se prescrie sancţiunea contravenţională principală" adica in termen de 5 ani. Culmea este ca nu toate IPJ aplica unitar aceasta prevedere adica unii considera ca iti pot retine permisul oricind in urmatorii 5 ani iar altii considera ca daca in 30 de zile (cazul tau) nu te-au prins in masina, sanctiunea este executata de drept nefiind susceptibila de executare silita, cum este cea pricipala.

Cred ca am mai spus aici ca exista o intreaga discutie cu privire la aplicarea prescriptiei de 5 ani in cazul sanctiunilor complementare, atit doctrina cit si practica judiciara nu sunt unitare. Pot spune ca ai avut ghinion.

• Upvote 2

ideea e ca eu nu stiu nimic despre un proces verbal, de pe 25.10.2008, doar ce mi s-a comunicat verbal, ca la data respectiva as fi luat 6 puncte, 4 pt viteza si 2 pentru centura.

Am cerut o copie a PV, nu mi s-a dat, nici macar nu mi s-a spus numarul lui.

Am depus o plangere la Judecatorie, si, cum nu aveam un PV, am depus doar dovada. Mi s-a dat un certificat de grefa, cu care m-am dus la Rutiera, acelasi comisar a spus ca nu, nu se poate face contestatie la dovada, ci doar la PV, si, prin urmare, nu-mi dau permisul pana la judecare. deci cum s-ar spune "ne judecam, dar pana atunci stai oricum pe margine".

Nici nu stiu ce sa fac, cineva mi-a zis sa contest PV-ul din 2008, insa e posibil sa ma lovesc tot de un refuz la Rutiera... ceva sfaturi?

Multumesc.

• Moderator

Daca Politia Rutiera nu poate face dovada faptului ca dumneavoastra ati luat cunostinta de sanctiunea aplicata, atunci sanctiunea se poate considera prescrisa. (A intervenit prescriptia executarii sanctiunii contraventionale, asa cum e ea prevazuta de 14, alin.1 din O.G. nr. 2/2001 modif.)

Merci.

Si ce sa fac, cum sa-mi iau permisul inapoi pana la judecarea cauzei? Ce fel de plangere sa fac? Sau ce sa contest?

nu se poate face plingere impotriva dovezii ci impotriva pv. Dovada respectiva o folositi ca proba in instanta, un inceput de proba scrisa care dovedeste in mod cert existenta unui pv.

In baza art 172 CPC solicitati instantei sa dispuna politiei sa depuna la dosar pv impreuna cu dovada de comunicare.

va recomand sa depuneti o cerere de returnare a permisului, in scris, impreuna cu certificatul de grefa prin posta daca se refuza inregistrarea acesteia la Registratura institutiei.

sa aveti grija ca in certificat de gresa sa se mentioneze ca obiectul cererii il reprezinta "plingere contraventionala" si ca este contestat un pv. (fara numar).

Oricum cei de la politie il pot identifica fara nici o problema mai ales daca este singurul pv ce are drept efect suspendarea permisului.

ok, ideea atunci ar fi sa contest acel PV din 25.10.2008, chiar si fara a avea numarul lui. Insa, ma gandesc si eu, seful de la Rutiera nu poate atunci refuza restituirea permisului, sub pretextul ca respectivul PV trebuia contestat in 15 zile?

intreb mai multe sa nu mai fiu prins descoperit, abia marti voi putea depune o noua contestatie (program de vara).

merci mult inca o data.

/edit: data PV

Edited by trevize

• Moderator

Impotriva unui proces-verbal de constatare a contraventiei se poate depune plangere ( contestatie ) in termen de 15 zile de la data la care ati luat la cunostinta de existenta procesului verbal.

ok, cred ca m-am lamurit, merci.

oricum, comisarul respectiv este mai nou pe aici, mutat din alta parte, si ma gandesc sa nu vrea sa faca exces de zel pentru a dovedi ceva... daca totusi o va respinge cred ca se va lasa cu o plangere pentru abuz.

o sa depun o noua contestatie, si o sa o retrag pe cea depusa gresit.

Multa sanatate!

nope, depune o cerere de modificare la dosarul deja deschis prin care precizezi ca intelegi sa faci contestatie impotriva pv din data de ..... si nu impotriva dovezii nr.... asa cum reiese in cererea introductiva.

Am depus modificarea, am luat noul certificat de grefa, pe care scrie clar: plangere contraventionala impotriva PV nr., din 25.10.2008.

M-am dus cu certificatul la Rutiera, mi se spune sa astept 2 min, agentul se duce la seful serviciului, dupa 10 min ma cheama si pe mine in biroul comisarului. Acesta imi spune ca ar fi trebuit sa depun contestatie in 2008 si ca de ce nu am scris nr PV. Ii raspund ca nu aveam cum depune contestatie in 2008, deoarece abia pe 13 luna asta am aflat ca ar exista acel PV, iar la cererile mele de a-mi fi prezentat acel PV sau de a mi se spune macar nr. lui mi-au fost refuzate chiar de el. Foarte incurcat, sta si se gandeste vreo 2-3 min dupa care il intreaba pe agent daca nu cumva PV-ul o fi "sus" (prin sus probabil se referea la Politia Judeteana).

I-am spus ca depun o cerere scrisa de returnare a permisului, si sa-mi explice in scris de ce refuza (legal vb de art 132, alin 3 din OG 2/2001 si art 118. alin 3 din OUG 195/2002) si ca sper sa primesc un raspuns mai devreme de 30 de zile. Mi-a raspuns ca va trimite pe cineva sa caute acel PV si ca voi primi un raspuns azi in jurul orei 14.

E foarte curios cum timp de 2 saptamani nu au vrut sa-mi arate PV-ul, iar acum si-au adus brusc aminte ca ar putea fi pe undeva si au bunavointa sa-l caute...

O sa revin dupa ora 14.

• Moderator

Felicitari!

Dupa cum vezi, cu calm si in baza unor argumente legale, pana la urma s-a facut dreptate. E bine si ca acel comisar sef a avut taria de caracter sa-si recunoasca eroarea si sa nu te mai puna aiurea pe drumuri.

• 1 month later...

Buna ziua sunt nou pe acest forum insa informatiile prezentate sunt foarte foarte utile si ma bucur ca exista un loc in care legile noastre nu mai par atat de urate :(. Ca sa nu o mai lungesc mult am primit saptamana trecuta de la un vecin binevoitor o instintare de predare a permisului pentru acumularea de 15 puncte. Din cate am inteles aceasta instiintare pentru ca nu era nimeni acasa a fost pur si simplu lipita pe usa de intrare in bloc in prezenta unui martor luat de pe strada care a semnat pe procesul verbal de primire.

Intrebari:

-Nu stiam ca am 15 puncte chiar am fost oprit saptamana aceasta in drum spre casa pentru vorbit la telefon si am primit un avertisment totul a fost foarte okay. Nu inteleg de ce nu mi-au spus nimic atunci vedeti ca trebuie sa predati permisul sau sa il opreasca... ?

-Acest proces verbal de instintare este datat la inceputul lui iulie, livrat la adresa acum in septembrie pentru cumularea de 15 puncte la inceputul lui aprilie... mai stateam un pic si se facea anul :(. Practic deja au trecut cele 5 zile (incredibil de putine!!!!) in care puteam preda permisul fara a mai primi inca 30 de zile de suspendare, pentru ca pur si simplu nu am aflat de existenta lui in timp util!

Datorita locului de munca in care sunt raspunzator de 3 judete si practic 75% din timp il petrec in masina chiar nu imi permit o suspendare atat de mare iar cu bicicleta inca nu se poate circula decent... exista vreo recomandare care macar sa reduca perioada? Ma gandesc sa apelez la un avocat am vazut ca exista 2 moduri de interpretare a legii varianta conform O.G. nr 2 din 2001 art 14 (1) si varianta art 121 din O.G. 195/2002 cu acei 5 ani...

Edited by Andreiul

Am strans acum procesele verbale din casa de anul acesta si am 3 radare care adunate dau 13 puncte. Din cate tin minte am mai avut o discutie amicala cu un domn ofiter in oras pentru vorbit la mobil care s-a soldat doar cu avertisment... nu mai stiu daca avertismentul continea si 2 puncte sau nu (e posibil sa fie avertisment simplu fara puncte ca fara puncte de amenda era sigur insa din pacate nu il mai gasesc :( ) ... sper sa nu si sa fie o greseala de calcul la adunat punctele...daca exista si asa ceva...

Edited by Andreiul

• 2 weeks later...

Va salut, acum aprox. 20 zile mi-a fost retinut permisul de conducere pt. consum de alcool pe o perioada de 90 zile. Am sustinut testul de reexaminare pe care l-am trecut din prima cu 14 puncte si mi s-a spus ca ne avand alte abateri in ultimi ani mi se va restitui permisul dupa 30 zile. Intrebarea este urmatoarea: cu cele 9 puncte primite pt. consumul de alcool se cumuleaza 15 puncte, mi se va prelungi pedeapsa cu inca 30 zile, adica in total 60 sau il iau dupa 30 zile?

• Moderator

Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce anuleaza toate punctele de penalizare acumulate pana in acel moment.

• Moderator

Sau mai popular spus, după ce ai stat pe drepta (teoretic vorbind, pentru că nu putem avea o astfel de certitudine :naughty: ), pleci de la zero cu punctele.

barbarul vezi că ai confundat punctele amendă cu punctele penalizare care nu sunt acelaşi lucru. Pentru fapta comisă ai primit 9 puncte amendă nu 9 puncte de penalizare. :clip:

Deasemenea fii atent şi citeşte şi art.221 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002

(1) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:

a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;

b ) a obtinut permis de conducere cu cel putin 1 an inainte de savarsirea faptei;

c) in ultimii 3 ani de la data savarsirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de masura;

d) in ultimii 2 ani de la data constatarii contraventiei pentru care se aplica sanctiunea contraventionala complementara nu a mai avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.

(2) Conducatorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiaza de reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, daca :

a) perioada de suspendare a fost majorata, conform legii;

b ) a cumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce;

c) a fost implicat intr-un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testarii aerului expirat sau al probelor biologice au stabilit ca a condus vehiculul in timp ce se afla sub influenta alcoolului;

d) sanctiunea contraventionala complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune.

Edited by copman

Da, asa este, m-am uitat pe procesul verbal si am trecute 9 puncte de amenda, dar in casuta pt. punctele de penalizare nu e trecut nimic, nici un punct. E posibil sau e o greseala?

Nu e nici o greseala pt alcool nu se acorda puncte de penalizare, punctele de penalizare se acorada conform art.108 din oug 195.

• Moderator

E şi logic ca în cazul faptelor pentru care se reţine direct permisul de conducere să nu se mai acorde puncte de penalizare. Ar fi inutile deoarece suspendarea le-ar anula.

Ai primit numai amenda, care acum se calculează prin acel sistem de puncte-amendă.

Am inteles, confundasem acele puncte de amenda cu cele de penalizare si la un calcul dadea fix 15 puncte se penalizare si credeam ca se va prelungi perioada cu inca 30 zile. Va multumesc pt. promptitudine.