Jump to content
POLITISTI.ro

Politia asigura paza demnitarilor ?


Sacalul

Recommended Posts

La un municipiu resedinta de judet politia asigura paza 24 din 24 de ore, la autoturismele prefectului, conform unei dispozitii ale sefului inspector.Efectiv se sta langa masini si se face paza ca la paza comunala, fiind semnat de fiecare lucrator la intrare in serviciu o dispozitie in acest sens.....Politia,prin atributiile care le are,stiu ca asigura in anumite conditii paza magistratilor la solicitarea acestora,dar pentru prefect,care stiu ca reprezinta in statut ca inalt demnitar,paza se asigura de catre SPP....Ce parere aveti?

Link to comment

Prefectii nu beneficiaza de paza de la SPP, ca sa poata fi paziti de SPP, trebuie ca CSAT sa aprobe in sedinta paza prefectului X sau Y pe baza unor informatii care sa ateste ca persoana respectiva are nevoie reala de protectie si se aproba protectie persoanei nu autoturismelor lui, se stie cu musca pe caciula de o fi asa ingrijorat :hmmmt: si seful inspector nu vrea sa fie mai bine vazut de catre prefect? Cred ca ar da bine sa faca planton de noapte schimburile 1,2,3 la tinichele :naughty:

Edited by dcrist
Link to comment
 • Moderator

Nu există în atribuţiile şi competenţele Poliţiei Române activitatea de pază. Inspectorul şef încalcă legea dacă dispune aşa ceva.
Unde se întâmplă treaba asta, în ce judeţ?

Link to comment

La Harghita se intampla acest lucru.Problema este ca dispozitia pe care o semneaza fiecare lucrator care intra in serviciu in acel loc prevede o patrulare pe o distanta de 100 metri in acel loc fara a se specifica ce auto se pazeste,dar la controlul efectuat in timpul serviciului se spune verbal ca trebuie stat linga acele autoturisme cu amenintarea ca daca se intampla ceva raspunzi cu capul!?Stati linistiti ca nu sunt prosti sa faca o dispozitie care poate sa se intoarca impotriva lor....Practic se executa paza de planton langa masini iar teoretic se face patrulare in zona pe 100 metri iar restul postului este descoperit......

Link to comment

Nici macat prefectul. Nu e inalt demnitar. Paza SPP nu e nici macar la toti ministri.

Ben, te înșeli. Prefectul are statut de înalt funcționar public. Conform art.10 din Legea 340/2004 privind prefectul și instituția prefectului, citez ”prefectul si subprefectul fac parte din categoria inaltilor functionari publici.”

Sacalul ați sesizat această problemă pe undeva ?

Cred că s-au legat de Statutul funcționarului public ca să vă pună să faceți acest lucru. Prefectul vostru a fost amenințat, a făcut vre-o solicitare către IPJ ?

Art. 41

(1) Functionarii publici beneficiaza in exercitarea atributiilor lor de protectia legii.

(2) Autoritatea sau institutia publica este obligata sa asigure protectia functionarului public impotriva amenintarilor, violentelor, faptelor de ultraj carora le-ar putea fi victima in exercitarea functiei publice sau in legatura cu aceasta. Pentru garantarea acestui drept, autoritatea sau institutia publica va solicita sprijinul organelor abilitate, potrivit legii.

(3) Masurile speciale de protectie pentru functionarii publici cu atributii de control si inspectie, executare silita a creantelor bugetare, precum si pentru alte categorii de functionari publici care desfasoara activitati cu grad ridicat de risc profesional se stabilesc prin acte normative, la propunerea Agentiei Nationale a Functionarilor Publici sau de catre autoritati si institutii publice, cu avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici

Link to comment
 • Moderator

Politistii, prin statut, asigura protectia magistratilor, cand e cazul, nu a functionarilor publici. Sa isi puna latraii locali sa ii pazeasca, daca vor sau sa isi angajeze bodyguarzi.

Edited by Cristi
 • Upvote 3
Link to comment
 • Active member

Dane, multumesc pt lectia data, dar este art. 9, nu 10. Asa e cand citesti gresit pe goagal ;) Nici o problema, nici eu nu stiam se pare, de aceea am vrut sa verific personal sursa indicata de tine.

Link to comment

Da,intradevar este ceva in legatura cu prefectul dar nu stiu exact ce,stiti povestea primarului amendat de prefect pentru drapelul "Tinutului secuiesc"........ Sesizare unde sa faci si cine?Astia te mananca cu tot cu fulgi.....Sigur e un abuz dar cine are curaj sa spuna ceva????

Link to comment

Legea actualizată eu am găsit-o sub forma asta, iar la mine apare art.10, cel referitor la titulatura de înalți funcționari publici. Unde ai găsit art.9 ?

post-335-0-92233800-1362236724_thumb.jpg

Link to comment
 • Active member

http://legislatie.re...rg/340_2004.php

Art. 9.

(1) Prefectul si subprefectul fac parte din categoria inaltilor functionari publici.

(2) Poate ocupa functia de prefect, respectiv de subprefect, persoana care:

a) are varsta de cel putin 30 de ani pentru prefect, respectiv 27 de ani pentru subprefect;

b ) indeplineste conditiile specifice prevazute de lege pentru ocuparea functiei publice;

c) are studii superioare de lunga durata, absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta, si o vechime in specialitatea absolvita de 5 ani pentru prefect, respectiv 3 ani pentru subprefect;

d) a absolvit programe de formare si perfectionare in administratia publica, organizate, dupa caz, de catre Institutul National de Administratie sau de alte institutii specializate, din tara sau strainatate, ori a dobandit titlul stiintific de doctor in stiinte juridice sau administrative ori a exercitat cel putin un mandat complet de parlamentar.

Edited by Dan
Link to comment

Nu este actualizată varianta postată de tine Ben. Varianta postată de mine este republicată în 2008 iar cea postată de tine este din 2004. Sper să nu greșesc.

Link to comment
 • Moderator

O sesizare trimisa la petitii@mai.gov cred ca si-ar face efectul. Si eventual ceva sesizari anonime catre presa referitoare la acest aspect.

Link to comment
 • Moderator

Studiază:

Legea nr. 571/2004 privind protectia personalului din autoritatile publice, institutiile publice si din alte unitati care semnaleaza incalcari ale legii

Art. 5.

Semnalarea unor fapte de incalcare a legii de catre persoanele prevazute la art.1 si art.2, prevazute de lege ca fiind abateri disciplinare, contraventii sau infractiuni, constituie avertizare in interes public si priveste:

a) infractiuni de coruptie, infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie, infractiuni in legatura directa cu infractiunile de coruptie, infractiunile de fals si infractiunile de serviciu sau in legatura cu serviciul;

b) infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene;

c) practici sau tratamente preferentiale ori discriminatorii in exercitarea atributiilor unitatilor prevazute la art.2;

d) incalcarea prevederilor privind incompatibilitatile si conflictele de interese;

e) folosirea abuziva a resurselor materiale sau umane;

f) partizanatul politic in exercitarea prerogativelor postului, cu exceptia persoanelor alese sau numite politic;

g) incalcari ale legii in privinta accesului la informatii si a transparentei decizionale;

h) incalcarea prevederilor legale privind achizitiile publice si finantarile nerambursabile;

i) incompetenta sau neglijenta in serviciu;

j) evaluari neobiective ale personalului in procesul de recrutare, selectare, promovare, retrogradare si eliberare din functie;

k) incalcari ale procedurilor administrative sau stabilirea unor proceduri interne cu nerespectarea legii;

l) emiterea de acte administrative sau de alta natura care servesc interese de grup sau clientelare;

m) administrarea defectuoasa sau frauduloasa a patrimoniului public si privat al autoritatilor publice, institutiilor publice si al celorlalte unitati prevazute la art.2;

n) incalcarea altor dispozitii legale, care impun respectarea principiului bunei administrari si cel al ocrotirii interesului public.

Art. 6.

Sesizarea privind incalcarea legii sau a normelor deontologice si profesionale, conform art.4 lit.h), poate fi facuta, alternativ sau cumulativ:

a) sefului ierarhic al persoanei care a incalcat prevederile legale, potrivit art.5;

b) conducatorului autoritatii publice, al institutiei publice sau unitatii bugetare din care face parte persoana care a incalcat prevederile legale, potrivit art.5, sau in care se semnaleaza practica ilegala, chiar daca nu se poate identifica exact faptuitorul;

c) comisiilor de disciplina sau altor organisme similare din cadrul autoritatii publice, institutiei publice sau unitatii prevazute la art.2 din care face parte persoana care a incalcat legea conform art.5;

d) organelor judiciare;

e) org anelor insarcinate cu constatarea si cercetarea conflictelor de interese si al incompatibilitatilor;

f) comisiilor parlamentare;

g) mass-media;

h) organizatiilor profesionale, sindicale sau patronale;

i) organizatiilor neguvernamentale.

Art. 7.

[..]

(2) In situatia in care cel reclamat prin avertizarea in interes public este sef ierarhic, direct sau indirect, ori are atributii de control, inspectie si evaluare a avertizorului, comisia de disciplina sau alt organism similar va asigura protectia avertizorului, ascunzandu-i identitatea.

 • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.