Jump to content
POLITISTI.ro

Simpozionului International de Criminalistica 2010


Recommended Posts

  • Moderator

Pe 27 octombrie 2010, la sediul Centrului Cultural al Ministerul Administratiei si Internelor, a fost organizat Simpozionul cu tema „Valorificarea urmelor şi mijloacelor de probă prin constatări tehnico-ştinţifice şi expertize” de Institutul de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Asociaţia Criminaliştilor din România.

Agenda evenimentului a fost structurată pe două segmente, respectiv Drept penal şi drept procesual penal şi Investigarea Criminalistică.

A fost prezentat un dispozitiv, produs de o firmă germană similar cu cele aflate la bordul avioanelor, ce poate lămuri precis vinovăţiile în cazul unui accident de circulaţie. "Cutia neagră“ pentru maşini costă 200 de euro şi înregistrează parametrii de funcţio­nare ai autovehiculului pe care este montată.

Cutia neagră pentru maşini are aproximativ opt centimetri pătraţi şi se amplasează, în principiu, sub scaunul şoferului. Acest dispozitiv preia date de la computerul de bord, dar poate înregistra şi independent parametri importanţi pentru stabilirea cauzelor unui accident. Sunt stocate informaţii despre regimul de funcţionare a motorului, timpul, data şi ora producerii evenimentului, viteza, acceleraţiile longitudinală şi transversală ale maşinii, rotaţia autovehiculului, funcţionarea luminilor, funcţionarea semnalizatoarelor şi a stopurilor de frână.

Dispozitivul nu poate înlocui cercetarea criminalistică la faţa locului, dar o poate sprijini cu informaţii preţioase. În cazurile de coliziune în lanţ permite stabilirea succesiunii acestor impacturi. Manevrele de virare care nu lasă urme, efectuate de către şofer în scopul evitării accidentului capătă astfel un suport material

Dispozitivul este denumit Unfall Datenn Speisher (Accident Date Stocare), iar tări precum Germania şi Elveţia deja il monteaza pe unele autovehicule.

Au mai fost prezentate şi alte sisteme care pot ajuta foarte mult anchetatorii în anumite situaţii. Programul Quiq Map 3D permite reconstituirea în format 2D şi 3D, în maximum 10 minute, a anumitor incidente, scurtând foarte mult timpul expertizelor clasice. Sistemul este folosit de peste 15 ani în Statele Unite ale Americii. În urmă cu trei ani a fost implementat şi în Polonia. După introducerea datelor obţinute de la locul faptei, softul are capacitatea de a „construi" un film al unui accident sau al unui incident cu împuşcături.

Link to comment
  • Moderator

Este vorba de un aparat dotat cu un sistem laser ultraperformant, iar programul Quiq Map 3D permite reconstituirea în format 3D a oricărui tip de eveniment, redând fidel elementele importante, ca spaţiul şi poziţionarea elementelor, prin montarea unor camere speciale bazate pe sisteme laser.

Programul se foloseste, în special, pentru reconstituirea accidentelor rutiere. Acesta captează foarte uşor informatiile necesare, utilizând un proces de colectare electronică a datelor, chiar şi pe teren dificil sau în zone cu trafic intens, permitand reconstituirea în format 3D locul accidentului cu toate datele şi măsurătorile.

57789233.jpg

Stând pe marginea drumului, la o distanţă sigură faţă de carosabil, un poliţist poate măsura în modul digital toate elementele importante, precum urme de frânare ori autoturismele implicate în accident, dintr-un singur punct, pe o rază de câteva sute de metri, iar sistemul calculeaza coordonatele punctelor şi distanţelor automat.

26258221.jpg

Un asemenea aparat are un preţ de aproximativ 10.000 de dolari, motiv pt care nu cred sa ajunga in mainile politistilori romani prea curand.

22709929.jpg

Link to comment

Personal am fost la aceste evenimente in 2008 si 2009.

Sunt prezentate echipamente si metode foarte interesante pentru munca de politie.

Daca aveti ocazia eu zic sa nu ratati participarea la astfel de simpozioane.

Cu respect. :emo-yessir:

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.