rintintin Posted December 5, 2013 Share Posted December 5, 2013 Are si n-are legatura cu subiectul, toate aceste para si meta politii sunt institutii, (militare sau nu), create sub un pretext pentru a servi unor scopuri, fara nicio legatura intre aceste elemente, ceea ce contravine si principiilor statului de drept si regulilor cele mai elementare ale democratiei, fiind de fapt specifice unei dictaturi. Sunt curios daca cineva este in stare sa enumere atributiile lor pe care sa nu le poata acoperi politia in actuala sa forma de organizare. Ca sa nu mai vorbim de cele care pur si simplu se suprapun. Nu ma intereseaza ce note a avut la scoala cel pus sa aplice legea daca-si face meseria corect, dar sa fiu legitimat, perchezitionat, poate chiar arestat de un soldica cu cateva clase pentru ca are el niste senzatii mi se pare prea mult. Imi bazez spusele pe experienta dobandita in noua luni de serviciu militar si pe "bagati cultura in duba". Trebuie sa recunosc ca întrebarea a fost mai degraba o provocare si nu ma asteptam la un raspuns atat de deschis si corect. Ceea ce totusi nu pricep este de ce nu a cerut nimeni in mod public desfiintarea lor. Sau n-am auzit eu ? 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Catalin Posted December 5, 2013 Moderator Share Posted December 5, 2013 Singura lor atribuţie/competenţă pe care o au în exclusivitate este asigurarea măsurilor de ordine în cazul adunărilor publice, a demonstraţiilor, mitingurilor, protestelor, evenimente sportive, culturale, etc. Această atribuţie/competenţă este cunoscută în străinătate ca "riot control". Sunt dotaţi şi ar trebui să se pregătească pentru a-şi îndeplini această sarcină, nu să prindă fluturi şi să-şi aroge singuri competenţe fără acoperire în lege. Poliţia Română nu are competenţe pe "riot control", nu are nici dotările necesare şi e logic că o astfel de sarcină nu ar putea fi acoperită în actuala formă de organizare. După părerea mea personală nici nu cred că este vreun poliţist care să-şi dorească o astfel de competenţă, de a se îmbrânci cu manifestanţii. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rintintin Posted December 5, 2013 Share Posted December 5, 2013 Ma indoiesc ca ar fi necesar. Imbranceala apare in momentul in care autoritatea vrea sa imprastie manifestatia, chiar daca protestul e legitim. Ma indoiesc ca poti sa-i ordoni politistului sa-i rupa picioarele unui amarat dintr-un satuc din Moldova, doar pentru ca nu-i de acord ca cineva sa vina si sa-i otraveasca apa; lui si urmasilor lui si urmasilor urmasilor lui. Aveti cel putin un jandarm sau un "local" pe forum, am luat un minus la reputatie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Cristi Posted December 5, 2013 Moderator Share Posted December 5, 2013 Nu vei fi niciodata perchezitionat sau arestat de soldatoii din jandarmerie, pentru ca efectuarea acestor activitati presupune a avea calitatea de organ de cercetare penala, calitate pe care ei nu o au din motivele enumerate de colegul Catalin mai sus. Imbranceala apare in momentul in care sunt proteste neautorizate sau se depaseste limita la cele autorizate, nu rupe nimeni picioarele nimanui fara motiv. Sa nu deviem totusi discutia spre o tenta OTV-ista si sa revenim la subiectul topicului. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rintintin Posted December 5, 2013 Share Posted December 5, 2013 1. Articolul 27, alineatul 3, litera a din legea 550 pe 2004; litera c tot de acolo (unde intra si strada). N-am nervi sa citesc toata mizeria aia de lege, plina de mitraliere, tancuri si situatii de razboi ca sa gasesc un motiv legitim pentru a-i rupe cuiva picioarele pe timp de pace, dar probabil ca este mentionat.; 2. N-am inteles mistocareala cu OTV-ul, problema aia-i serioasa, nu-i insa nevoie nici sa o dezvoltam si nici sa o bagatelizam aici; 3. Sunt (evident) din afara sistemului si nu tin neaparat sa-mi fac prieteni pe aici, am intrat intamplator gratie atotstiutorului Google si am zabovit pentru un pic de vreme pentru ca am dat peste niste discutii interesante; de data asta insa, chiar eram de partea voastra; 4. Succes cu petitia si când o sa deschideti un subiect cu toate institutiile care-si exercita autoritatea asupra cetateanului pentru a-l proteja, poate mai trec sa va salut. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Cristi Posted December 5, 2013 Moderator Share Posted December 5, 2013 Nici noi nu tinem sa fim prieteni cu tine, stai linistit. Daca nu ai nervi sa citesti o mizerie de lege, nu te mai obosi sa interpretezi prevederi legale care iti depasesc capacitatea de intelegere. Nu voi sta acum sa iti explic care e diferenta dintre control si perchezitie, dintre arestare si retinere, dintre retinere administrativa si retinere pe procedura penala si asa mai departe. Daca vrei sa le stii si vrei ca data viitoare cand te bagi in seama sa fii si luat in serios, ia de citeste legile alea pe care le bagatelizezi atat si incearca sa le pricepi. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rintintin Posted December 6, 2013 Share Posted December 6, 2013 Prieteni-neprieteni, pozitia voastra ca breasla in plan social depinde de cum va percepem noi ceilalti si nu de cat de bine va intelegeti intre voi; ma rog, poate sa-ti pese sau nu. Crezi ca ajuta sa-i dai peste nas si sa-l faci prost pe un vizitator din afara? Poate ca tonul meu n-a fost prea matasos, dar te rog sa remarci ca nu v-am atacat in nici un fel, nici ca institutie, nici ca forum, cu atat mai putin ca indivizi. Chiar dimpotriva. Iar legile cu siguranta ca trebuie sa fie accesibile si unor inteligente mai modeste, pentru ca pedeapsa este lipsita de sens daca vinovatul nu poate intelege unde a gresit. Am lucrat ca cercetator stiintific in domeniul minier, de-aia mi-a scapat remarca aia OTV-ista despre apa, dar citatul nu era de acolo, era din Barbu Stefanescu Delavrancea. Noapte buna. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Cristi Posted December 6, 2013 Moderator Share Posted December 6, 2013 Din nou incerci sa faci pe desteptul si nu prea iti iese. Politia este o institutie represiva a statului tocmai prin atributiile pe care le are si de aceea nu este populara, mai ales in tara noastra, unde multi se identifica in rolul infractorului sau contravenientului. Rolul politiei nu este sa il pupe pe cetatean in fund, ci sa ii apere fundul, asta de multe ori in ciuda ingratitudinii acestuia, asa ca ne cam doare undeva de perceptia voastra atata vreme cat va tinem in siguranta ca sa puteti avea acea perceptie. Iti garantez ca pe fond legile sunt inteligibile si simple. Problemele intervin cand cercetatorii stiintifici din domeniul minier incep sa isi dea cu parerea despre particularitati ale legii si probleme care le depasesc aria de expertiza, dupa care pozeaza in victime si fac pe desteptii prin replici "intelijente" ascunse sub o ironie obosita. Hai sa iti dau un exemplu elocvent in legatura cu interpretarea legii si aplicarea ei. Nu te obliga nimeni pe tine ca cetatean sa stii in ce conditii se efectueaza o legitimare,care sunt pasii de urmat, tactica de aplicat, documentele de intocmit si asa mai departe. Sunt particularitati ale legii sau procedurilor interne de care trebuie sa se loveasca si sa le cunoasca cel care efectueaza aceasta activitate. Pentru tine, cetatean, legea spune clar : daca politistul iti solicita sa te legitimezi, esti obligat sa te legitimezi. Ce vrei sa iti spuna legea mai clar de atat? Acum, daca vrei sa studiezi cadrul legal si ceea ce sta in spatele acestei masuri simple, legitimarea, ia nene si citeste jurisprudenta internationala, ia de citeste nisca Hotarari de-ale CEDO, Constitutia Romaniei si fa analiza pe text cat vrei pana pricepi de ce esti obligat sa te legitimezi. Daca nu, respecta textul ala minim de lege asa cum e el, 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chryss Posted December 7, 2013 Share Posted December 7, 2013 Ce pun la cale parlamentarii: Poliţia Locală reia haina de gardian public Prima Pagină7 dec 2013 Un proiect de lege a fost depus spre dezbatere, la camera deputaţilor, cu privire la modificarea Legii Poliţiei Locale, la care au aderat şi poliţiştii din cadrul mai multor structuri ale MAI, semnând petiţia on-line. Este vorba despre schimbarea denumirii: gardieni publici în loc de poliţişti locali. Cu alte cuvinte, s-ar reveni la denumirea iniţială. Şeful Poliţiei Locale din Constanţa spune că nu are nimic împotrivă, doar că acest lucru ar implica mai multe costuri, fiind vorba de banii contribuabililor. Poliţia Locală s-ar putea numi pe viitor Garda Publică. Este vorba de un proiect de lege depus spre dezbatere publică, cu privire modificarea Legii Poliţiei Locale. Petiţia on-line a fost semnată de mai mulţi poliţişti din cadrul Inspectoratelor de Poliţie, care au spus că denumirea respectivă a creat confuzie în rândul cetăţenilor care a diminuat considerabil eficienţa acţiunilor Poliţiei Române. Despre această posibilă schimbare, şeful Poliţiei Locale Constanţa, Daniel Bratu, a spus că nu are nimic împotrivă. N-am auzit de proiect, ştiam că exista la un moment dat pe internet o petiţie, dar nu ne deranjează în nici un fel. Că suntem denumiţi într-un fel sau altul, trebuie să ne facem datoria şi treaba. Din punctul meu de vedere chiar nu este nici o problemă. Atât timp cât atribuţiile sunt delimitate şi obligaţiile, chiar nu cred că are vreo relevanţă denumirea, a declarat, pentru Replica, Daniel Bratu. Însă, nişte probleme tot ar interveni dacă s-ar aproba proiectul de lege, fiind legate de costuri şi de bugetul Constanţei, susţine Bratu. Pe de altă parte ar interveni probleme pe latura financiară, pentru că noi avem uniforme inscripţionare cu această denumire, maşini, care ar trebui schimbate. Este vorba de buget, de banii contribuabililor, de alţi bani cheltuiţi. Da, această schimbare ar implica nişte cheltuieli ridicate, a mai spus Daniel Bratu. Care sunt motivele? Petiţia on-line a fost lansată pe internet în luna martie a acestui an, fiind intitulată: Schimbarea denumirii de Poliţie Locală, respectiv poliţist local cu cea de Garda Publică respectiv gardian public.. Cât despre motive, acestea s-au referit la faptul că apariţia Poliţiei Locale a generat o serie de confuzii în rândul cetăţenilor ce a diminuat considerabil eficienţa acţiunilor Poliţiei Române cât şi a acestei instituţii aflată sub coordonarea primăriilor şi favorizează permanent apariţia şi săvârşirea unor abuzuri din partea unor angajaţi ai Poliţiei Locale, care se folosesc de confuzia apărută în rândul cetăţenilor. Pentru cetăţeanul obişnuit,Poliţia Locală sau Poliţia Română reprezintă doar autorităţi ale statului, diferenţa dintre atribuţiile acestora fiind neclare chiar şi pentru o parte dintre specialişti. De asemenea, precizăm că în prezent a devenit o practică comună şi de notorietate faptul că majoritatea angajaţilor din cadrul Poliţiei Locale folosesc articole din uniforma Poliţiei Române, autoturisme cu inscripţii şi semnale speciale de avertizare identice cu cele ale poliţiei, întreţinând şi alimentând confuzia cetăţenilor. Considerăm că denumirea Poliţie trebuie să rămână exclusiv pentru Poliţia Română, iar Poliţia Locală să capete o altă denumire, cea propusă în proiectul de lege fiind de Garda Publică. În acest mod, actuala confuzie se elimină, fosta Poliţie Comunitară cu atribuţii sporite, actuala Poliţie Locală, fiind mai uşor de asimiliat de către comunitate sub aspectul competenţelor şi devine aproape imposibil de realizat confuzia cu Poliţia Română, erau motivele expuse la lansarea petiţiei online. Acum este vorba despre un proiect de lege, pus în dezbatere publică. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
arcan Posted December 7, 2013 Share Posted December 7, 2013 Un link spre articol si spre proiect, se poate? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Membru Bogdanel Posted June 27, 2017 Membru Share Posted June 27, 2017 Ce se mai aude cu petiția? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts