Jump to content
POLITISTI.ro

Pot fi acuzat de port de arma alba sau nu


yo3ies

Recommended Posts

Tocmai zilele astea am primit cadou de la sotie o unealta multifunctionala cu patent surubelnite fierastru si lama de cutit. Lama nu este blocabila si are lungimea de 7 cm. Imi place jucaria si este foarte utila, intrebarea e daca o sa o port la mine la curea in tocul cu care a venit pot fi acuzat de port ilegal de arma alba sau nu?

Link to comment
 • Member

legea 61/1991 r zice asa:

Art. 2. - (1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava, urmatoarele fapte:

1. portul, fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica, a cutitului, pumnalului, sisului, boxului, castetului ori a altor asemenea obiecte fabricate sau confectionate anume pentru taiere, impungere sau lovire, precum si folosirea in asemenea locuri sau imprejurari a armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate, a obiectelor confectionate pe baza de amestecuri pirotehnice ori a dispozitivelor pentru socuri electrice.

Deci e posibil sa ai probleme. Acum depinde si din ce categorie sociala faci parte, pe unde mergi cu unealta respectiva, ce faci cu ea, in anturajul cui esti gasit purtand unealta si asa mai departe. Oricum nu e bine sa o porti la vedere.

 • Upvote 1
Link to comment

@yo3ies, daca multifunctionalul iti este necesar la serviciu si o poti dovedi, nu trebuie sa-ti faci probleme. Bozo ti-a explicat foarte bine, depinde in ce imprejurari o porti, anturaj, etc. deoarece mai poate fi folosita si in alte scopuri, nu neaparat ca arma alba! La meseria ta, din cate am inteles eu, inginer de sunet la o televiziune privata, nu trebuie sa-ti faci probleme in a explica, daca e nevoie, ce faci cu multifunctionalul.

Link to comment

În practică am găsit interpretări diferite ale textului de lege. Unii procurori aveau pretenţia să le demonstrezi că efectiv s-a pus în primejdie viaţa sau integritatea ori s-a tulburat ordinea publică fie şi printr-o simplă ameninţare cu acest obiect, alţii că obiectul deţinut şi prevăzut cu lamă se încadrează în prevederile legii 295 a armelor şi muniţiilor pentru a fi considerată o armă albă, pentru alţii era suficient să fi găsit în bar cu un cuţitaş asupra ta.

În concluzie pentru portul asupra ta a uneltei respective e bine să te interesezi şi de obiceiul locului .

 • Upvote 2
 • Downvote 2
Link to comment

Pai hai sa explic o port la mine cam peste tot (mai putin la aeroport) numai ca nu imi plac cafenele barurile si scandalurile. Daca anturaj se poate numii sotia si copilul atunci asa ma gaseste politia in acest anturaj. De oprit de politie si legitimat nu s-a mai intamplat de mult (ani de zile) si atunci oprirea ea justificata (era vreo 2 noaptea ca intarziase trenul nu aveam bani de TAXI si veneam pe jos acasa de la munte cu baritai rucsacul). Deci in conditiile date cred ca nu o sa am probleme. Oricum va multumesc de sfaturi.

Link to comment

Eu nu am vazut pana acum ca vreun politist sa faca control corporal unui individ ce merge pe strada alaturi de sotie si copil. Nu exclud ca nu ar exista vreun astfel de caz, dar eu nu am vazut pana acum. In schimb daca un cetatean european, plin de drepturi, ce conduce o masina cu volan pe dreapta, cu numere straine si care se invarte noaptea printr-o zona rezidentiala, unde locuiesc in majoritate alt gen de cetateni, l-am vazut ca de cele mai multe ori este luat la intrebari si politistii rai, rasisti si avizi de abuzuri si-au format un fel de obicei sa procedeze la controlul corporal sumar al acestor cetateni europeni, doldora de drepturi.

 • Upvote 1
Link to comment
 • 10 years later...

Buna seara. Este legal sa detin bisturie? Sunt studenta la medicina, daca pur si simplu am o colectie pe care o tin dupa mine si nu o folosesc in scopuri violente, e vreo problema? Am mai avut probleme cu politia si as vrea sa stiu daca se ajunge la un dosar penal pt posesie. 

Link to comment

Practic acesta este un "cutit" fara lama si fara varf. Nu intra in categoria de arma alba deoarece nu detine lama, dar tot cutit se numeste care intra din start. Nu este specificat in lege acest tip de cutit. Atunci practic nu ai voie ? am nevoie sa stiu.

Edited by bparpanghe
Link to comment
 • Moderator
On 20.09.2023 at 14:29, bparpanghe a scris:

Practic acesta este un "cutit" fara lama si fara varf. Nu intra in categoria de arma alba deoarece nu detine lama, dar tot cutit se numeste care intra din start. Nu este specificat in lege acest tip de cutit. Atunci practic nu ai voie ? am nevoie sa stiu.

Daca nu mai are lama, mai este cutit?! 🤯🫣

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.