Jump to content
POLITISTI.ro

Mass media menţine confuzia între poliţisti şi gardienii locali


Recommended Posts

yo3ies

Daca tot lucrezi in televiziune, poate ma lamuresti si pe mine intr-o nedumerire.

De ce in jurnalele de stiri, reportaje si altele, voit se mentine aceasta confuzie intre politisti si locali? In majoritatea stirilor si reportajelor despre locali , se omite termenul corect, renuntand la "local". Sincer, pana acum nu am vazut o stire despre gardieni unde sa nu se intretina aceasta confuzie de catre televiziuni. In absolut toate se omite denumirea corecta, ba pe burtiera, ba in comentariu ori imagini si asa mai departe.

Nu suntem noi cei mai iubiti si nici usi de biserica, dar aceasta practica a televiziunilor este exact ca atunci cand tu mergei prin strainatate si cei de acolo te confunda si te asimileaza tiganilor datorita similitidinii dintre"rrom" cu "roman". Ti se pare corect?

Exact asa suntem si noi tratati de televiziuni cand se intretine aceasta confuzie. Care este motivul pentru care se promoveaza aceasta confuzie?

Link to comment

Confuzia se mentine pentru ca multi reporteri (eu sunt sunetist nu reporter) nu au cunostintele necesare sa faca diferentierea, pentru ca daca pe hainele comunitarilor scrie mic LOCALA face si reporterul confuzie, si in plus se pare ca si sefilor vostrii le convine pentru ca nu a aparut nici un comunicat de presa care sa le arate ca fac o confuzie. Deci daca oamenii nu stiu pentru ei daca vad politia scris mare pe vesta politie este. Crezi ca eu nu le-am zis cateodata colegilor mei de aceasta diferenta dar e greu mai ales ca privind obiectiv nimeni nu a facut o distinctie clara intre Politie si Politia locala si aici vorbesc de declaratii oficiale.

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

Dinstinctia cea mai clara este facuta de lege. De ce sa mai fie nevoie de comunicate de presa, cand in lege scrie negru pe alb. Mi se pare aiurea, tocmai pentru ca am vazut ca reporterii sunt specializati pe domenii si ei. Tocmai de aceea eu cred ca intentionat se mentine aceasta confuzie.

Edited by crix
Link to comment

Ca sa spunem lucrurilor pe nume: Polutia locala se recomanda doar ca politie, reporterii nu sunt atat de atotstiutori pe cat credeti, si sa fim seriosi voi chiar credeti ca toti reporterii studiaza legile astea de infintare si functionare a politiei locale, dar aceasta confuzie nu are nici un fel de repercursiune asupra reporterului, si pentru multi reporteri de la televiziunile de nisa sau locale Politia Locala sau Politia inseamna acelasi lucru, si asta din nestiinta, si pana cand nu va aparea un comunicat de presa sau ceva de genul care sa atraga reporterilor ca de fapt ei dau cu bata in balta pe nimeni nu intereseaza sa isi umple capul cu detalii, de exemplu pana sa citesc pe acest forum si sa mi se deschida ochii nu stiam nici eu diferentele, nu stiam ca politia locala nu are voie cu girofar rosu, si multe altele, deci pana cand nu va aparea o campanie publica de informare toata lumea va face confuzii caci si reporterii sunt oameni

 • Upvote 3
Link to comment

Uite ca am vorbit si cu cativa colegi de ai mei din televiziune si mi-au dat niste sfaturi care ar trebuii aplicate si astfel cam nici un reporter nu va mai putea face confuzii:

La actiuni comune reprezentantul politiei sau cel care da interviu sa faca diferenta, ceva de genul 15 colegi de ai mei avand si sprijinul a 25 cadre de la politia locala au facut si au dres.

Iar cand apar somnorosi in post sau alte aratari de genul ar trebuii ca reprezentantul politiei din judetul localitatea respectiva sa transmita un drept la replica in care sa specifice ca respectivul somnoros e de la politia locala din subordinea primariei nu este cadru MAI, altfel cum multe filmari vin de la telespectatori nu ai cum sa iti dai seama dupa haine de unde face parte respectivul, mai ales ca pe o filmare mai slaba calitativ se vede scrisul mare Politia nu si cel foarte mic locala. Atentie dreptul la replica transmis pe canale oficiale este obligatoriu de prezentat impreuna cu materialul incriminat.

Daca nimeni nu iti spune ca ai gresit inseamna ca ai avut dreptate, deci daca nu vine o notificare orice televiziune va considera ca de fapt ei au avut dreptate si de fapt sefii vostrii incearca sa treaca totul sub tacere ca sa se uite cat mai repede

Link to comment

@yo3ies cand jurnalistul/reporterul citeste si scrie "comunitara" in loc de "canina" tot confuzie este, sau doar prostie?

Sau rea intentie?.......

Edited by monica05
Link to comment

intrebarea e simpla stie cineva cum functioneaza o televiziune si care e circuitul unei stiri, si cum apar greselile intr-o stire?

Hai sa va explic lantul pe care se propaga o stire:

1 informatia primara sau sursa de unde aflii o stire

2 fuge reporterul de teren filmeaza sa zicem o ora

3 vine reporterul si da caseta (Brutul) la ingest unde se trece materialul brut de pe caseta in format electronic

3 editorul urmareste caseta scoate time codeul la ce il intereseaza ca si imagine din tot ce s-a filmat si se selecteaza per total 30 sec-2 minute pentru a fi date pe post scoate din ce si-a notat reporterul (care de multe ori nu mai e in redactie ca e plecat la alta stire) si din ce aude pe caseta subiectul stirii (de multe ori reporterul scrie prescurtat ca nu are timp si de aici pot aparea greseli

4 la montaj se scot bucatile din materialul brut filmat conform indicatiilor editorului si se monteaza materialul pentru a fi difuzat (partea video)

5 la partea de inregistrare voice se adauga comentariul peste video unde un baiat sau o fata cu voce placuta citeste ce i-a spus editorul

6 Dupa ce totul se ambaleaza frumos (sunet plus imagine) se trimite catre regia de emisie impreuna cu textul scris pe prompter pentru domnisoara care o vedeti voi pe ecran ca prezinta stirea

7 conform fisei postului domnisoara care prezinta stirea pe sticla trebuie sa citeasca exact ce scrie pe prompter (si aici mai apar greseli dar...)

8 undeva in tot lantul acesta se scriu si burtierele (titlurile de pe ecran)

Si cum totul e automatizat o gresal mica se propaga fara a fi observata usor

daca undeva in tot acest lant se strecoara o gresala ea se propaga mai departe (mai ales daca e vorba de o stire de tip breaking news care trebuie data rapid), stresul si presiunea sunt foarte mari si de aceea apar greseli nu din rea vointa

99% e o gresala si nu rea vointa datorita ritmului foarte alert de la stiri

Edited by yo3ies
Link to comment

Eu cred ca stirile cu politisti ,oricare ar fi ei ,mai ales cele negative ,produc audienta mare si din cauza asta nu se tine cont ca sunt locali sau politisti...si asta nu din nestiinta..!!! :emo-yessir:

Link to comment

Daca cineva ar ajuta la intelegerea diferentelor intre politia locala si politie ce bine ar fii, o stire cu ceva legat de o primarie e mai aproape de telespectator decat ceva general despre politie, ca sa ma exprim destul de elegant, dar cum localii seamana destul de mult pana la a fii 99% identici cu politia e o problema. Cel mai bine ar fii ca localii sa aiba veste portocalii reflectorizante, si haine de culoare roz, daca intelegeti printre randuri

Link to comment

asemenea lui creanga, zic si eu cu mintea mea cea proasta ...

avind in vedere ca se CUNOASTE faptul ca se fac deseori confuzii intre Politia Romana, si zgindareii publici, nu ar trebui ca [cenzurat] domnii reporteri si comentatori din off sa fie doar o lecuta mai atenti ?

zic si eu asaaaaaa, nu dau cu parul ;)

Link to comment

Hai sa iti mai explic o data ca sa intelegi, stim noi cei care vorbim pe aici ca se fac confuzii. In rest pentru omul din teren daca cel pe care il intreaba se recomanda agent principal Vasile Ion si pe haina lui nu scrie politia locala, de unde vrei sa stie reporterul ca a vorbit cu un comunitar nu cu un politist. Stirea si materialul video trebuie sa ajunga intr-un timp cat mai scurt pe post ca asta e concurenta intre televiziuni. Problema apare datorita vitezei cu care se intampla lucrurile in teren. Somatia pe care o fac si localii e Stai Politia sau Deschideti Politia. Politistul de obicei nu are timp de dat declaratii dar localii cum vad microfonul cum sar si ei. Voi nu vedeti la televizor dar pe materialul brut dupa declaratie reporterul intreaba numele si functia si nu o data am vazut politisti locali cand sunt intrebati numele si functia spunand Agent principal Vasile Ion de la politia Slatina (am dat un exemplu cu nume si locatie fictiva) deci politistul local nu se recomanda Agent principal Vasile Ion de la Politia Locala Slatina asa cum ar trebuii. Deci reporterul a venit la descindere a facut materialul a trimis caseta la redactie si fuge in partea cealalta a orasului ca s-a intamplat altceva. El stie doar ce ii spune nenea din fata microfonului, si cand nenea nu spune ca e vorba de politia locala ci de politie, hainele pentru un ochi care nu stie sa faca diferentele (care sa fim sincer sunt minore) sunt acelasi si poate reporterul vine de la alte doua stiri voi ce credeti. Reporterul e si el om si daca cel care ii vorbeste declara ca e politist, cum poate sa verifice daca nu exista semne distinctive. Hainele si dotarea sunt aproape identice, tare as vrea sa va vad pe unii din voi in pielea unui reporter cand redactia te preseaza sa dai cat mai repede imaginile ca e bai daca intra altu cu imagini inaintea ta, tu cauti un politist sa iti dea o declaratie si cel care vine la microfon se recomanda ca politist, tu ii iei interviul si in acelasi timp in casca de la hands free pe care o ai in ureche urla un producator hai mai repede ca sa fim primii si pe celalalt telefon primesti un mesaj ca in celalta parte a orasului s-a intamplat ceva si trebuie sa fugi acolo. Iti spun eu iei declaratia, iei de bun ce ti-a zis domnul in haina de politie la microfon, lasi caseta la DSNG ca sa o transmita prin satelit sau chiar ai transmis direct declaratia prin DSNG si ai fugit la cealalta stire, iar editorul din redactie a auzit ca Vasile Ion e de la Politia Slatina, si din imaginile care le vede el nu pare ca e un local si in 30 de secunde intra stirea.

De aceea e nevoie de un comunicat oficial in care sa se spuna ca la materialul X difuzat in data de e vorba de comunitari nu de politisti.

Edited by yo3ies
Link to comment

... in consecina, SINGURA "aparare" impotriva confuziei este un comunicat oficial al birourilor de presa (pe care le doare'n ..) care sa precizeze ca "aia nu erau ai nostrii" ???

bun punct de vedere!!

Link to comment
 • Member

Daca esti putin atent iti vei da seama imediat daca e local sau nu. Te uiti sa vezi ce fel de grade are.

492-1357-thickbox.jpg

!!Atentie!!

Daca esti atent vei observa ca acele stele au 7,8 colturi iar in Politia Romana stelele au 6 colturi.

Ai putea sa le spui colegilor tai sa fie la fel de profesionisti pe cum se lauda. Nu poti fi scuzat daca omiti asemenea detalii.

Edited by BGeorge
Link to comment

Si ce crezi ca ar putea sa faca reporterul de teren cand Vasile Ion zice ca e de la politie nu de la comunitari cand pe haina lui scrie politie si partea cu locala lipseste sau e ascunsa de vreun buzunar strategic plasat, cel din redactie nu vede diferentele de tinuta datorita vitezei actiunii si a timpului scurt in care stirea trebuie sa intre pe sticla sau poate datorita faptului ca cameramanul nu a surprins din unghiul in care era faptul ca scrie locala sub politie, si mai ales cand sunt actiuni comune politie, politia locala caci sunt si din astea o gramada.

Am spus incercati sa faceti un exercitiu de imaginatie:

Esti Reporter si nu cunosti micile diferente de tinuta sau chiar daca le stii esti obosit caci ai fost toata noaptea la un incendiu si fugi la 5.30 dimineata la o descindere a Politiei de care ai aflat pe surse, si sursa nu specifica ca e vorba de Polutia Locala. Anunti redactia sa iti trimita un DSNG ca ai o descindere, Localii striga Deschideti politia sau Stai politia. La interviul de dupa cel care vine in fata microfonului se recomanda Agent principal politia Slatina, poate tu nu esti din Slatina ci din Craiova, deci iei de bun ce iti spune nenea in uniforma de politist din fata microfonului, la fel ia de bun si cel din redactie si asa apare stirea. Tu transmiti imaginile si interviul cat mai repede si toti iau de bun ce se vede si mai ales ce se aude, daca nenea de la microon a spus ca e de la politie nu de la locala chiar daca poate ai observat ca sunt niste locali pe acolo presupui pe buna dreptate ca e o actiune a politiei cu sprijinul localilor si atunci uite asa o actiune a localilor devine o actiune a politiei romane. Si asta datorita faptului ca cel care vine la microfon nu isi declina calitatea pe care o are prin omisiune.

Link to comment
 • Moderator

Eu sunt de altă părere şi sunt convins că există reavoinţă şi intenţie din partea reprezentanţilor mass media, care menţin voit această confuzie.

Să spunem lucrurilor pe nume, nu îţi trebuie cine ştie ce pregătire să poţi face diferentţa între un gardian local şi un poliţist, iar de cele mai multe ori intenţionat se menţine confuzia pentru a da legimitate reportajului respectiv şi pentru o audienţă mai mare.

Omul de rând nu dă doi bani şi nici nu îl interesează prea mult dacă vede că e vorba de un gardian local, în schimb dacă reportajul este despre un poliţist (chiar şi când e vorba de o minciună), îi trezeşte atenţia.

De ce cred treaba asta?

Dacă veţi analiza mai atent modul cum aceşti jurnalişti ai televiziunilor de ştiri, şi nu numai, prezintă absolut TOATE ştirile ce au legătură cu Poliţia Română şi cu poliţiştii, vă veţi da seama.

De ani buni se practică o intoxicare şi o manipulare voită faţă de poliţişti, pentru că în toate cazurile în care ştirea/reportajul prezintă o faptă nasoală, ceva rău la adresa acestei categorii profesionale, toate televiziunile prezintă şi repetă obsesiv că individul în cauză este poliţist. Mai mult, sunt cazuri în care nici măcar nu e vorba despre un poliţist, dar acest cuvânt este asociat imediat cu subiectul din ştirea/reportajul respectiv (de genul fiul, vecinul, cumătrul poliţistului sau fostul poliţist).

În schimb, când se face vreo ştire sau reportaj pozitiv la adresa poliţiştilor (mă refer la cele care prezintă vreun succes în munca acestora, vreo realizare etc.), cu toate că sunt foarte rare, absolut NICIODATĂ nu se pronunţă cuvântul "poliţist" sau "poliţisti". De fiecare dată sunt botezaţi în fel şi chip "oamenii legii", "autorităţiile", "anchetatorii", "reprezentanţii legii" şi te mai miri cum, dar în niciun caz nu le spun poliţisti. Mai mult, în ultimul timp, la absolut toate ştirile şi reportajele ce prezintă destructurările unor grupuri infracţionale şi aşa mai departe, cu toate că munca pentru treaba asta este depusă de poliţişti, niciodată nu sunt amintiţi, tot timpul se spune că procurorii au destructurat, au descins şi aşa mai departe, în multe cazuri adăugând jandarmi şi alte specii ce nu au nicio legătură şi participă în calitate de "martori la căratul apei".

Urmăriţi şi vă veţi convinge!

Toate ăstea nu sunt întâmplătoare şi nu se petrec de ieri sau azi, se procedează aşa de multă vreme cu un scop bine determinat, este vorba de manipularea gloatelor. Dacă cetăţeanul care priveşte la TV aude cuvântul poliţist doar în cazurile şi asociat cu ştiri negative, involuntar şi fără să-şi dea seama, asociază această denumire în permanenţă cu ceva rău. E o tehnică cunoscută de manipulare.

În concluzie, domnii, doamnele şi domnişoarele jurnalisti au cel mai mare aport la denigrarea şi batjocorirea acestei categorii profesionale. În schimb, dacă vrem să ne minţim şi să căutăm tot felul de scuze, cu siguranţă găsim.

 • Upvote 2
Link to comment

Daca esti putin atent iti vei da seama imediat daca e local sau nu. Te uiti sa vezi ce fel de grade are.

492-1357-thickbox.jpg

!!Atentie!!

Daca esti atent vei observa ca acele stele au 7,8 colturi iar in Politia Romana stelele au 6 colturi.

Ai putea sa le spui colegilor tai sa fie la fel de profesionisti pe cum se lauda. Nu poti fi scuzat daca omiti asemenea detalii.

numara tu colturile dupa o noapte cu 3-4 evenimente cand esti nedormit de peste 18-20 de ore. sau ai dormit pe fuga in masina intre doua evenimente sau cand ai ajuns primul la locul faptei si tu esti reporter specializat pe sport sau pe medicala dar ai venit pentru ca erai cel mai aproape

Link to comment
 • Moderator

@yo3ies: mă bucur că ai împărtășit câte ceva din secretele meseriei de jurnalist - despre care eu nu știam mare lucru; cred că așa putem înțelege și noi că, pe lângă "răutățile profesionale", există un mecanism de procesare a știrilor, care nu este tocmai perfect, și mare parte din erorile jurnaliștilor sunt circumstanțiale. În aceeași logică, sper că și "civilii" prezenți pe forum să învețe din tainele meseriei de polițist!

 • Upvote 1
Link to comment

Marius eu ca sunetist nu pot sa ma pronunt asupra a ceea ce spui tu dar o sa fiu atent. Eu ti-am spus doar cu ce se confrunta reporterul de teren, mai ales ca si eu sunt ca nivel in tv tot la genunchiul broastei nu la sefii aia mari de sus.

Edited by yo3ies
 • Upvote 1
Link to comment

Esti Reporter si nu cunosti micile diferente de tinuta sau chiar daca le stii esti obosit caci ai fost toata noaptea la un incendiu si fugi la 5.30 dimineata la o descindere a Politiei de care ai aflat pe surse, si sursa nu specifica ca e vorba de Polutia Locala.

din cite mai stiu si eu, exista acel protocol intitulat/denumit

ACREDITARE.

domnisoara/doamna/domnul reporter, sunt chiar atit de NAIVI (ca sa nu zic altfel) incit nu stiu la actiunea cui iau parte?

om fi noi politisti, dar mai si gindim, chiar daca o facem doar din cind in cind si atunci cind ne convine =)) =)) =))

Link to comment
 • Moderator

yo3ies, eu am spus doar ce se întâmplă şi cum procedează domnii jurnalişti. Nu am făcut şi nici nu am intenţionat să fac vreo referire la presoana ta.

Dacă e să mă refer la ceea ce spui tu, că reporterul nu poate face diferenţa şi preia de bun ce îi spune gardianul local, nu pot să nu remarc că treaba asta dovedeşte o lipsă de crasă de profesionalism, care în cazul altor categorii profesionale se sancţionează drastic.

Mă întreb şi eu: nu e normal şi firesc ca domnul reporter să se intereseze şi să se informeze înainte de a da pe post sau de a publica o astfel de ştire/reportaj mincinos? Eu aşa văd lucrurile şi consider că e datoria lui, nu a nu ştiu cărui birou de presă. Iar asta pentru că odată lansată în spaţiul public, răul deja se produce şi e absurd să avem pretenţia de la birourile de presă ale poliţiei să urmărească absolut toate ştirile şi reportajele pentru a solicita drept la replică.

Dacă reporterul intervievează, să spunem, un paznic ce are o uniformă asemănătoare cu cea a oricărei autorităţi publice şi respectivul paznic îi spune reporterului că el e mai ştiu eu cine (Chuck Norris etc.), chiar se ia de bun totul fără o minimă verificare?

 • Upvote 1
Link to comment
 • Member

numara tu colturile dupa o noapte cu 3-4 evenimente cand esti nedormit de peste 18-20 de ore. sau ai dormit pe fuga in masina intre doua evenimente sau cand ai ajuns primul la locul faptei si tu esti reporter specializat pe sport sau pe medicala dar ai venit pentru ca erai cel mai aproape

De ce sa va accept eu scuzele ca "nu dormiti si sunteti tot pe fuga"? Gresiti si persistati in greseala. De ani de zile faceti greseli intentionate doar pentru rating, promovati tot felul de ciudati, ii puneti sa se bata in direct ca deh...aduce rating. Eu m-am saturat sa vad cum prostiti lumea.

Tu esti sunetist, dar ii aperi pe "reporteri" de parca sunt niste fiinte inocente ce vor sa arate adevarul exact cum este, nu zau...

PS. E foarte usor sa remarci un gardian, e suficient sa stai de vorba cu el, dar daca e sa ne uitam si la detalii poti observa foarte usor gradele.

 • Upvote 1
Link to comment

Ia sa vedem noi unde e acel lucru numit acreditare la doua evenimente la care am fost eu prezent si chiar in mijlocul actiunii si pot sa iti mai dau exemple. Chiar daca nu mi-a aparut fetisoara pe sticla am fost primul "jurnalist" la fata locului si uite cum am facut stirile>

Primul eveniment (pentru mine chiar primul eveniment relatat in direct de cand lucrez in presa)

Un tren de metrou a deraiat intre statiile Piata Unirii 1 si Timpuri Noi.

Am aflat de la o sursa sigura (sotia era in acel tren de metrou)

Am pus mana pe telefon si am sunat in redactie la Antena 3, nu ma cunostea nimeni de acolo decat asa din vedere (eu lucram in acel timp doar la emisiunea Acces Direct in cu totul alta locatie decat Baneasa)

A durat 20 de minute pana cand s-au convins ca eram coleg de trust cu ei si am intrat in direct cu imagini de la locul faptei (atat din statia Unirii 1 cat si din trenul de metrou datorita tehnologiei 3G)

Avand in vedere ca sunt inginer de utilaje la baza am ceva cunostinte despre materialul rulant, stiu sa fac distinctia intre roata osie boghiu rama de metrou sau vagon de metrou.

Normal ca relatarea a fost corecta din punct de vedere tehnic dar eram si foarte emotionat (totusi e ceva pentru un sunetist sa fie timp de 45 de minute in direct la o televiziune pe post de reporter si sa aiba si exclusivitate)

Intrebare: la ce le-a folosit acreditarea tuturor colegilor de la toate televiziunile cand nici macar pe peronul statiei nu au putut sa patrunda.

Intrebare 2: Credeti ca vreun telespectator a sesizat diferena intre ce am relatat eu ca a derait primul vagon al celei de a treia rama de metrou sau al cincelea vagon din trenul de metrou fata de ineptiile pe care le-a spus alt jurnalist acreditat de la alta televiziune ca a deraiat a cincea rama din tren si multe altele de genul, daca nu eram eu la fata locului si era vreo colega de la sport credeti ca nu o bagau in direct, si credeti ca stia ceva despre metrouri?

Al doilea eveniment grav si mai recent a fost cand in Bucuresti la intersectia Ferentari cu Calea Rahovei s-au ciocnit doua tramvaie si unul din ele s-a rupt, eram la 100 de m distanta si am auzit zgomotul si normal ca am fugit acolo, am sunat la redactie si la 112 simultan de pe ambele telefoane (redctia a raspuns imediat 112 in 4 minute) cei de la redactie (stiind ca am absolvit un curs de prim ajutor) mi-au zis sa ajut intai eventualele victime si apoi dupa sosirea ambulantelor sa intram in direct. In sfarsit au sosit ambulantele, au luat victimele in primire si mi-am facut treaba de "jurnalist" asa cum am stiut eu mai bine, langa mine era cineva de la o alta televiziune care a spus in direct ca s-a desumflat cauciucul de la roata din spate a tramvaiului si de aceea a deraiat si s-a intamplat accidentul. La o cafea dupa ce s-a terminat tot am aflat ca respectiva colega de breasla era la departamentul monden al respectivei televiziuni dar era foarte aproape.

Deci ce era sa faca televiziunea respectiva sa astepte sa ajunga un reporter specializat pe eveniment sau sa dea stirea chiar daca avea la fata locului un sunetist sau un reporter de monden

Asa e si cu descinderile si actiunile politiei, destul de multe (mai putin cele anuntate si pregatite cu mass media, sunt reporteri care au surse si stiu de unele descinderi cu mult inaintea multora dintre politistii care sunt prezenti acolo) pot fi tratate de cel mai apropiat reporter sau poate de ce nu si de un sunetist care are destul curaj sa intre prin telefon sau videotelefon in direct, eu stiu acum sa fac diferenta intre un local si un politist dar tanti de la monden sau de la sport are cu totul alta specializare, si de obicei politistii locali sau nu sunt prinsi pe picior gresit de reporteri care nu se ocupa de partea de eveniment ci de cu totul altceva, totusi stirea e stire si daca are imagini chiar daca nu sunt inregistrate de un cameraman profesionist.

Si acum sa descriu o situatie absurda dar posibila

Ma iau pe mine pe post de exemplu dar fara sa luam in calcul ca as cunoaste diferentele dintre un gardian si un politist.

Avem urmatoarele ingrediente:

Un sunetist care nu stie sa faca diferena dintre un local si un comunitar

distanta 200 m

Un politist comunitar sare imbracat in uniforma dintr-o masina civila si il ia la bataie pe alt sofer,

Eu iau legatura cu redactia si prin videotelefon transmit imaginile in direct, si pentru a nu mi-o lua pe cocoasa si eu pastrez o distanta de siguranta destul de apreciabila. Ce vad eu necunoscator al diferentelor dintre un local si un politist? Va spun sigur ca asa s-ar transmite stirea la cald: Un politist bate cu pumnii si picioarele un alt sofer.

Stiti care e mersul mai departe? Va spun eu se autosesizeaza politia si procuratura si cine mai stie cine si imi cere materialul brut filmat cu telefonul, bun eu ca un bun cetatean il pun la dispozitia organelor abilitate si dupa cercetari daca isi mai aduc aminte (adica pe intelesul tuturor daca televiziunea mai face valuri pe seama respectivului caz) apare un comunicat de presa sec care ne spune ca e vorba de un comunitar nu de un politist.

Daca televiziunea nu se mai intereseaza de respectivul caz din diverse motive nu mai apre nimic

Problema e cand la lucruri in care sunt implicati politisti vin reporteri cu alte specializari (si asta apare atunci cand nu ai oameni disponibili sau respectivul e cel mai aproape) nici o televiziune nu are oameni specializati in toate domeniile si nici mereu disponibili oamenii specializati intr-un anumit domeniu si stirea e stire trebuie data repede si cat mai bine (politist sau politist comunitar tot aia e pentru un necunoscator in domeniu) pentru ca audienta este cea aducatoare de venituri. Esti primul pe post cu stirea ai audienta. Si asta e in toate televiziunile de oriunde din lumea asta.

 • Upvote 1
Link to comment

bine, fie ca tine, continua sa le spui la localari, politisti si la politisti oamenii legii, continua sa nu poti face diferenta dintre niste impostori si ... oameni legii, esti platit pentru asta, noi suntem platiti sa incalcam legile pe care ar trebui sa le aparam, sa fim betivi si nenorociti, sa fim scursura societatii, ca sa aibe reporterii ce prezenta la stiri, initiaza o petitie pentru desfiintarea serviciului 112, si inlocuirea lui cu o alianta a redactiilor de televiziune/radio, mult mai promte, inlocuirea smurdului cu reporteri de teren, pregatiti pentru interventii "la fata locului" ca in spate e ocupat ...

jos palaria!!! .... neica, le amesteci mai ceva ca pe mamaliga....

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

Garcia am spus, eu stiu sa fac diferenta dar altii nu si nici nu ii intereseaza sa invete, una e sa faci munca de reporter cu pasiune si alta e sa faci munca de reporter pe principiu vremea trece banul merge. Daca eu am facut un curs de prim ajutor consider ca e un lucru bun, si asta considera sigur doua persoane care au fost in stop cardiorespirator si eram prin zona si stiam ce e de facut pana a venit SMURD-ul (nu iti doresc sa ajungi sa te dezbraci de toate hainele la -10 grade ca nu mai poti de cald facand 25 de minute masaj cardiac), problema cu 112 e ca sunt prea putini operatori si prea multe apeluri false si aici se pierde timpul. Iar problema cu imaginea politiei fata de mass media si fata de cetateni este lipsa crasa de cunostinte a celor care se ocupa de imaginea politiei, si bineinteles lipsa de respect a cetatenilor fata de politie datorita legilor care apara mai bine infractorul decat pagubitu.

Link to comment

Degeaba ne vărsăm nervii pe săracul om. Adevărul este că purtătorii noștri de vorbe nu iau nicio măsură pentru a elimina această confuzie. Vă aduceți aminte de scandalul sticlelor de băutură de la hotelurile MAI de la mare despre care se spunea că sunt cumpărate din fonduri publice și care erau cumpărate din fonduri proprii de fapt ? Ce repede au ieșit pe sticlă ofițerii de presă să corecteze această știre care leza direct șefii de prin MAI ! Dacă ar corecta astfel de confuzii referitoare la gardieni oamenii ar conștientiza mai repede care este diferența și nici nu ar mai face aceste confuzii.

Iar când a apărut un reportaj ca cel de mai jos, nimeni nu a luat nicio poziție. Ba mai mult vecinii mei care au văzut reportajul la televizor, mă întrebau : ”chiar așa domnule, a ajuns poliția să intre peste oameni în case să îi bată ?!” Vă dați seama câtă muncă de lămurire a trebuit să duc pentru a îi face să înțeleagă că este vorba de gardieni și nu de un polițist.

http://youtu.be/ss6t38rBaV0

Edited by Dan
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.