Jump to content
POLITISTI.ro

Nelamurire privind avansarea in grad profesional


big j

Recommended Posts

Buna ziua.Am o nelamurire. Un ofiter de politie cu gradul de inspector ,pe care l-a obtinut in anul 2010,in perioada nov 2009-iulie 2012 a fost in concediu crestere copil.

Din august 2012 a inceput serviciul,iar in 2013,dupa calcule.ar fi trebuit sa fie avansat dar...surpriza:de la MRU vine vestea ca nu va fi avansat intrucat in perioada 2009-2012 a fost in C.C.C.

Care este temeiul legal pt avansarile in grad?

Studiind legislatia in domeniu am gasit OUG 124/2011 care la art 3 pct 17 spune: “Perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea.”

Se aplica si la politisti?

Cei de la MRU ar putea invoca prevederile art 16 alin 1 lit b) din L 360:

"b) să fi fost apreciat în ultimii doi ani ai stagiului minim în grad cu calificativul "excepţional" sau "foarte bun", iar în ceilalţi ani ai stagiului, cel puţin cu calificativul "bun". Anii în care poliţistului i s-au acordat calificative inferioare acestora nu intră în calculul stagiului minim în grad." in acest caz in perioada de CCC nu i-au fost acordate calificative. Dupa aceste calcule,ar trebui avansat in 2015,intrucat in 2012 a fost primul calificativ care i s-a acordat de la avnsarea din 2010

Cum se aplica legea in acest caz: obtine sau nu avansarea ?

Edited by big j
Link to comment
Share on other sites

Nu cunosc in amanunt subiectul, dar din ce citesc in postul tau, in art 3 pct 17 din OUG 124/2011 se face referire numai la cazurile concediului pt cresterea copilului cu handicap.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

"b) să fi fost apreciat în ultimii doi ani ai stagiului minim în grad cu calificativul "excepţional" sau "foarte bun", iar în ceilalţi ani ai stagiului, cel puţin cu calificativul "bun". Anii în care poliţistului i s-au acordat calificative inferioare acestora nu intră în calculul stagiului minim în grad."

S-a modificat acest articol si are urmatorul continut:

Art. 16

(1) Pentru obţinerea gradului profesional următor poliţistul trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:

a) să aibă împlinit stagiul minim în gradul profesional deţinut sau să îl împlinească în cursul anului calendaristic respectiv;

b) să fi fost apreciat pe întreaga perioadă a stagiului minim în grad cu calificativul de cel puţin «bine». Anii în care poliţistului i s-au acordat calificative inferioare acestuia sau nu a fost evaluat nu intră în calculul stagiului minim în grad.

Cat despre avansare...cunosc pe cineva care a stat 6 ani in concediu pt cresterea copiilor, fiind mama, perioada ce nu i-a fost luata in calcul la acordarea gradelor urmatoare!

Edited by alex1988
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Anii in care nu ai fost evaluat nu se pun-conform unor norme primite de astia de la cadre.Am intrebat si eu fiind in aceeasi situatie,dar eu am plecat in ccc in 5ian 2012 si am revenit mai repede de un an in 1ian 2013,asa ca pentru alea 5 zile am fost evaluat si anul asta imi dau astia gradu.Conform legislatiei care prevede ccc ai avea dreptul-articolul pe care l-ai postat se refera la toate tipurile de ccc,dar cei de la cadre iti baga in fata nota primita de la directie.Eu am avut bafta cu alea 5 zile.

Link to comment
Share on other sites

eu în 2008 am fost avansata cu urmatoarea avansare 2013; în sept.2008 am intrat in crestere copil până în sept. 2010(in 2008 am doar 3 luni lucrate iar in 2010- 4 luni) - deci am 3 ani neevaluati . să înteleg ca voi astepta pana in 2015? Parerea voastră...nu ar fi trebuit sa fiu evaluata pentru cele 3 şi 4 luni lucrate?

Link to comment
Share on other sites

eu am stat in concediul de crestere 2 ani...si cand am revenit la servici am mers la examen de grad..trebuie sa merg din timpl concediului dar nu am vrut si am facut raport de amanare asa ca am pierdut cateva luni ...deci se poate avansa.....mai am o colega care la fel a fost avansata in timp ce era in concediu de crestere a copilului

Link to comment
Share on other sites

  • Member

eu am stat in concediul de crestere 2 ani...si cand am revenit la servici am mers la examen de grad..trebuie sa merg din timpl concediului dar nu am vrut si am facut raport de amanare asa ca am pierdut cateva luni ...deci se poate avansa.....mai am o colega care la fel a fost avansata in timp ce era in concediu de crestere a copilului

Nu se poate avansa in grad decat daca ai fisa de evaluare.

In concediul postnatal esti suspendat si nu ti se intocmeste o astfel de fisa.

Tu ai avut noroc. Pana anul trecut nu au existat "precizarile DGMRU din MAI pe aceasta tema" si astfel s-a putut avansa inclusiv in postnatal.

Bafta unora si ghinionul altora.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

eu am mers la munca in septembrie.....la sf anului mi-a facut fisa de evaluare ( desi din cate stiu eu ar trebui sa fi avut 6 luni muncite ...parca) in fine....apoi mi-a venit adresa de ma MRU sa ma prezint in ian la examen de grad....asta este ...eu m-am prezentat am luat examenul iar de ziua politiei mi-a venit avansarea......

Link to comment
Share on other sites

  • Member

Nu ai facut decat sa confirmi ceea ce am spus eu.

Fisa de evaluare se face si pentru o zi muncita din anul respectiv.

Intrebarea era daca ti se acorda gradul in timp ce esti in concediu.

Raspunsul este NU! desi cu ceva timp in urma s-a putut.

Edited by Ecou
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Va salut!

Am o nelamurire cu privire la avansarea in grad ( corpul agentilor de politie). Stiu ca pana acum pentru a avansa iti trebuiau macar trei de "Bine", iar ultimii doi ani "Foarte bine". De un an sau doi insa, am inteles ca s-au schimbat calificativele si se avanseaza in momentul in care ai facut cinci de "Bine" (nu neaparat consecutiv). Voi ce stiti despre asta? Multumesc

Link to comment
Share on other sites

In anii anteriori celor doi ,,bine" sa nu fi fost apreciat cu calificativul corespunzator.

Daca ai ,,bine" in ultimii 5 ani, stagiul minim, poti fi avansat la gradul urmator.

Link to comment
Share on other sites

Conform Statutul Politistului modificat prin Legea 133/2011:

 

Art. 16. - (1) Pentru obtinerea gradului profesional urmator politistul trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

a) sa aiba implinit stagiul minim in gradul profesional detinut sau sa il implineasca in cursul anului calendaristic respectiv;

b) sa fi fost apreciat pe intreaga perioada a stagiului minim in grad cu calificativul de cel putin «bine». Anii in care politistului i s-au acordat calificative inferioare acestuia sau nu a fost evaluat nu intra in calculul stagiului minim in grad.

(2) Pentru obtinerea gradelor profesionale de comisar-sef, subcomisar si agent-sef, politistul este obligat sa absolve un curs de capacitate profesionala, ale carui organizare si desfasurare pentru fiecare categorie vor fi stabilite prin ordin al ministrului administratiei si internelor, iar pentru obtinerea gradului profesional de chestor este necesara promovarea examenului organizat in acest scop.

 

Art. 17. - Stagiul minim in gradele profesionale este:

I. Corpul ofiterilor de politie:

.......

II. Corpul agentilor de politie:

  a) agent-sef de politie - 5 ani;

  b) agent-sef adjunct de politie - 5 ani;

  c) agent principal de politie - 5 ani;

  d) agent de politie - 5 ani.

Edited by Eduard
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Member

In completare, pentru cei care au fost in concediu de crestere copil, se cuvin cateva precizari, pe care nu ti le explica aproape nimeni.

 

Anual, perioada evaluata se opreste la 30.11. si incepe cu 01.12.

 

Evaluare completa - peste 6 luni muncite intr-un an.

 

Evaluare partiala - o perioada cuprinsa intre 1 luna si 6 luni muncite intr-un an

 

In perioada cat ai fost in acest tip de concediu, nu ti se intocmesc evaluari, deci nu se iau in calcul anii respectivi.

 

Ca sa poti fi avansat la termen la indeplinirea stagiului minim este necesar sa ai un numar de evaluari (cu calificative de nimim "bun") egal cu numarul de ani cat reprezinta stagiul minim.

 

De exemplu:

 

Avansare la gradul de inspector la data de 25.03.2009.

Stagiul minim pana la gradul de inspector principal este de 3 ani, deci este necesar sa ai trei evaluari cu calificativul de bun sau foarte bun, indiferent ca sunt complete sau partiale.

 

Sa spunem ca pentru perioada 26.03 - 30.11.2009 ai un FB.

Pentru perioada 01.12.2009 - 30.06.2010 ai iar un FB.

 

Intri in medicale, bla, bla, se naste copilul, apoi intri in concediu de crestere copil 2 ani. Teoretic, trebuie sa te intorci la munca peste 2 ani de la data emiterii dispozitiei cand ai intrat in concediu, sa zicem undeva pe 15.08.2012 (perioada 30.06.2010 - 15.08.2010 nu se ia in considerare, deoarece a fost concediu medical).

 

In continuare, pentru perioada 15.08.2012 - 30.11.2012 ti se acorda calificativ Bun.

 

Astfel, ai cele 3 evaluari necesare (indiferent ca sunt totale sau partiale) si vei fi avansat la termen, la indeplinirea stagiului minim, pe data de 25.03.2013.

 

Sper ca am fost destul de clar si v-am eliminat multe nelamuriri.

 

Bafta! ;)

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Am o problema legata de amanarea in grad profesional.cand trebuia sa fiu avansat in gradul urmator,nu aveam 2 ani la rand foarte bine,ci doar un bine si un foarte bine.ok.deci am fost avansat anul urmator.mentionez ca nu am avut abatere disciplinara.acum seria mea este avansata la urmatorul grad ,eu nu sunt trecut ptr avansare,desi am acum 2 de bine.in ultimii 2 ani,

Acum nu inteleg de ce sa fiu in urma cu un an fata de cei care sunt din seria mea.

Link to comment
Share on other sites

Tu te referi la o amanare anterioara? Asa era prevederea legala in momentul respectiv. Legea este valabila pentru viitor. In situatia ta sunt multi. O sa ii ajungi din urma si o sa te plictisesti apoi cu ultimul grad. Pierderea materiala este nesemnificativa.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • Member

Va salut! Am o nelamurire cu privire la avansarea in urmatorul grad, mai exact de cand se calculeaza perioada de 4 ani aferenta gradului. De la avansare in grad sau de la incadrarea in MAI? E o problema specifica celor care au terminat si trebuie sa-si primeasca al doilea grad.

Spre exemplu eu am fost avansat in grad in decembrie 2011 si incadrat in MAI cu 01.01.2012. De cand se calculeaza cei 4 ani? Incepand cu 2011 sau cu 2012? In OMAI, Ghidul carierei si Lg 360 n-am vazut reglementata diferentierea asta.

Multam.

Edited by Ben
Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

În mod normal şi firesc ar fi de la avansarea în grad. Numirea în funcţie e altă mâncare de peşte.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Member

Problema e ca OMAI-urile nu reglementeaza aceasta chestiune (sau poate nu am vazut eu bine) si lasa loc de interpretare pt o chestie importanta, astfel incat am constatat opinii diferite de la MRU de la judet la judet cu privire la aceasta, iar practica nu exista pt ca va fi pt prima oara in istoria recenta a Politiei cand o promotie a fost avansata in grad intr-un an si numita in functie si incadratata in MAI in alt an.

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Dacă nu mă înșel, sunt două chestiuni diferite: vechimea în grad și vechimea pe funcție. Nu îmi amintesc prea bine. Sper să ne lămurească vreun coleg.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

In opinia mea :

Citez din memorie : ,, Avansarea la termen se face la indeplinirea stagiului minim in grad ", asadar se intelege ca termenul curge de la acordarea ultimului grad profesional . Gradele profesionale la termen se acorda de Ziua Politiei sau de Ziua Nationala. Asadar daca tu implinesti termenul de avansare pe 4 noiembrie 2014, trebuia sa fii avansat de ziua politiei (25 martie 2014)  sau 01 decembrie 2014. Adica vei primi gradul in anul in care indeplinesti stagiul minim.  Este si normal nu poate sa faca avansari in fiecare zi pentru fiecare angajat cand implineste termenul, acestia se aduna in conditiile  aratate anterior. Cel putin asa a fost cazul meu si am luat ultimul grad la agenti.

Edited by LORD
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Member

In completare, pentru cei care au fost in concediu de crestere copil, se cuvin cateva precizari, pe care nu ti le explica aproape nimeni.

 

Anual, perioada evaluata se opreste la 30.11. si incepe cu 01.12.

 

Evaluare completa - peste 6 luni muncite intr-un an.

 

Evaluare partiala - o perioada cuprinsa intre 1 luna si 6 luni muncite intr-un an

 

Bafta! ;)

Ecou,ai idee unde este reglementata evaluarea (completa si partiala)?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.