Jump to content
POLITISTI.ro

Organ de politie judiciara


Vlad100

Recommended Posts

Doresc sa stiu cum se poate obtine calitatea de organ al politiei judiciare? Precizez ca sunt student in anul I la Academia de Politie si in anul 2 fiind posibila o eventuala profilare doresc sa aflu daca aceasta calitate se obtine doar prin alegerea optiunii de la Investigatii Criminale? Ofiterul de la Ordine Publica nu are aceeasi calitate? Tot aud diferite franturi in legatura cu magistratura . Rog sa-mi explice cineva cum este ideea cu cei 5 ani . Se poate direct fara INM? Va multumesc !

Link to comment
 • Moderator

Şi ofiţerul de la ordine publică este organ al politiei judiciare.

La INM nu poţi merge fără 5 ani vechime ca organ al poliţiei judiciare.

 • Upvote 1
Link to comment

Vlad100 ce te interesează pe tine referitor la calitatea de organ de cercetare al poliției judiciare găsești și pe topicul Conform Regulamentului privind organizarea și desfășurarea concursului de admitere în magistratură, pot susține examen de admitere următoarele categorii profesionale :

 • foştii judecători şi procurori care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile
 • personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 87 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Legea nr. 303/2004
 • avocații
 • notarii
 • asistenții judiciari
 • consilierii juridici
 • personalul de probaţiune cu studii superioare juridice
 • ofiţerii de poliţie judiciară cu studii superioare juridice
 • grefierii cu studii superioare juridice
 • persoanele care au îndeplinit funcţii de specialitate juridică în aparatul Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Curţii Constituţionale, Avocatului Poporului, Curţii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, din Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române şi Institutul Român pentru Drepturile Omului
 • cadrele didactice din învăţământul juridic superior acreditat, precum şi magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Condiția esențială prevăzută la art.2 din acest regulament este ca cei mai sus menționați să aibă o vechime în specialitate de cel puţin 5 ani, la data susţinerii primei probe din cadrul primei etape a concursului, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 14 alin. (2) şi, după caz, la art. 32 din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

P.S. Ce nu înțeleg eu de ce nu te-ai gândit înainte de a da admitere la ADP să urmezi o carieră în magistratură ?

 • Upvote 1
Link to comment

Calitatea de organ de politie judiciara o au ofiterii de la investigatii criminale,de la investigare a fraudelor(economic),de la Crima Organizata, DGA, DNA si de la rutiera si cei de la O.P. cu exceptia ofiterilor- sefi de schimb la siguranta publica. Pentru a deveni magistrat, este suficient sa lucrezi 5 ani la un serviciu la care ai calitatea de organ al politiei judiciare, dupa care participi la un examen pentru ocuparea postului de procuror ori judecator. In aceste conditii nu mai este nevoie sa urmezi cursurile de la INM.

 • Upvote 1
Link to comment
 • Active member

Denumirea este de "organ de cercetare penala al politiei judiciare" consacrata de Codul de procedura penala, nu "lucrator".

Pe romaneste spus, exista 2 posibilitati sa fii magistrat:

1. dai admitere la Institutul National al Magistraturii (fiind doar un absolvent de Drept, fara alte calitati) si urmezi cursurile institutiei timp de 2 ani (dupa primul an iti alegi "specializarea" - procuror sau judecator)

2. dupa minim 5 ani ca ofiter de politie judiciara (absolvent de Drept) poti da admitere in magistratura direct. Un fel de incadrare directa, fara INM. Urmezi doar niste cursuri de 3 sau 6 luni, nu stiu exact. Partea buna la a doua varianta este ca ai deja experienta in domeniu, nu mai stai 2 ani prin scoli cu o indemnizatie de 12 milioane in Bucuresti si stii exact unde se scot locuri, la ce Parchete sau Judecatorii, prin ce orase.

Link to comment

organ de cercetare penala sunt: organe de cercetare ale politiei, art.201, lit.a din C.P.P. si organe de cercetare speciale art.201, lit.b, din C.P.P.

Edited by Berechet
Link to comment

Multumesc frumos pentru raspunsuri. Am aflat tot ce vroiam sa stiu. In legatura cu intrebarea pusa de utilizatorul : Dan iti raspund sincer ca nu am o siutuatie foarte buna financiara. Pentru mine ADP-ul a fost o oportunitate sa ma realizez singur pe picioarele mele . Nu vreau si nu ma gandesc sa plec din sistem . Imi place ceea ce va urma sa fac . Nu-mi permiteam sa termin o facultate de drept . Dupa ce voi termina doresc sa-mi continui studiile si sa-mi iau si licenta de jurist ( sper ca nu gresesc, dar parca cu asa ceva se finalizeaza o facultate de drept) . Si in legatura cu specializarea ... ce am aflat ca la Investigatii Criminale este un volum foarte mare de munca. Nu ma deranjeaza acest lucru , dar doresc un porgram cat mai fix. La O.P. mi se pare ceva mai lenjer , ceva mai fix. Cred ca poti spera la o familie si totusi pe viitor, daca poti ceva mai mult de ce sa nu incerci si o magistratura? Cu privire la aceste lucruri doream sa ma lamuresc. Va multumesc !

 • Upvote 3
Link to comment
 • Active member

Eu nu inteleg de ce atunci cand cineva din sistem se intereseaza si de altceva in afara de politie, ca perspectiva de viitor in acelasi domeniu (nu e ca si cum intra intr-o scoala de politie, dar de fapt isi doreste sa fie balerina), altcineva sare ca ars cu vesnica intrebare : "de ce-ai mai dat la Academie daca vrei sa fii procuror?" De chichi. Poate pt unii e o rampa de lansare, poate e una dintre etape luate pas cu pas in cariera. Nu e nimeni insurat cu Politia. Nu va mai comportati ca si cum am fi darori cuiva.

...Cum nu-i inteleg de altfel nici pe cei care initial se intereseaza de alternative gen magistrura, iar la primul semn ca sunt luati la rost bat in retragere si din "ma intereseaza ca idee si magistratura" se transforma in "nuuu, eu de fapt nu vreau sa plec niciodata din sistem; nici nu stiu ce m-a apucat sa intreb".

Bai ... sustineti-va parerile si dorintele pana la capat. N-o dati la-ntors cand vedeti ca ce intrebati nu e pe placul cuiva.

PS Poti sa-ti faci o familie si daca esti pasare de noapte la judiciar sau crima organizata si poti la fel de bine sa fii singur pana la moarte sau cu o familie distrusa fiind la OP sau intr-un loc cu program 8-16. Astea-s legende. Depinde de tine si de persoana de langa tine.

 • Upvote 2
 • Downvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.