Jump to content
POLITISTI.ro

Recommended Posts

Legitimarea şi stabilirea identităţii unei persoane sunt măsuri poliţieneşti cu caracter preventiv, ce constau în solicitarea şi verificarea actului de identitate al acesteia, pentru a i se cunoaşte datele de stare civilă, cetăţenia, domiciliul ori reşedinţa.

Poliţistul ia măsura legitimării atunci când:

a) persoanele încalcă dispoziţiile legale;

b ) există indicii temeinice că persoanele pregătesc sau au comis o faptă ilegală;

c) persoanele sunt suspecte (după comportament, bagaje, îmbrăcăminte, locul unde se află, creează suspiciuni în rândul poliţiştilor aflaţi în misiune);

d) persoanele pot da lămuriri în legătură cu fapte sau alte aspecte care prezintă interes pentru rezolvarea sarcinilor de serviciu de către poliţişti;

e) persoana solicită intrarea într-un perimetru legal restricţionat.

f) persoana legitimata este folosita ca martor asistent in procesul penal.

În vederea legitimării şi stabilirii identităţii persoanelor, se foloseşte unul din următoarele procedee:

a) verificarea actelor de identitate ale persoanelor;

b ) verificarea altui document emis de instituţii sau autorităţi publice (paşaport, permis de conducere, legitimaţie de serviciu ori diploma de absolvire a unei instituţii de învăţământ), cu fotografie de dată recentă;

c) stabilirea datelor de identitate ale persoanei cu ajutorul altor cetăţeni cunoscuţi şi demni de încredere, care au fost legitimaţi anterior;

d) efectuarea verificărilor în evidenţele poliţiei.

Regulile ce trebuie respectate în vederea legitimării unei persoane :

 • Se intercep­tează persoana
 • Se solicită actul de identitate, folosind formula: „BUNĂ ZIUA (SEARA)! SUNT (OFIȚERUL) AGENTUL DE POLIŢIE (numele) DE LA (unitatea de poliţie) , VĂ ROG SĂ – MI PREZENTAŢI ACTUL DE IDENTITATE”.
 • Când legitimarea se efectuează de către doi poliţişti, şeful echipei verifică actul de identitate, iar partenerul supraveghează comportamentul celui legitimat, postându-se la 2-3 paşi de acesta, către înapoi şi lateral.
 • După caz, poliţistul care supraveghează persoana legitimată va avea pregătite mijloacele din dotare pentru intervenţie.
 • Actul de identitate se ţine la o înălţime corespunzătoare, care să permită atât supravegherea permanentă şi atentă a comportării persoanei, cât şi verificarea şi citirea conţinutului acestuia.
 • Întrebările cu privire la datele de identitate ale persoanei se adresează într-o altă ordine decât cea în care sunt trecute în act.
 • Se verifică dacă actul prezentat:

  a) este emis de autoritatea competentă;
  b ) corespunde ca formă şi conţinut;
  c) aparţine sau nu persoanei, în sensul că fotografia din act corespunde cu fizionomia posesorului şi dacă datele de stare civilă corespund cu cele declarate de persoana în cauză;
  d) are expirat termenul de valabilitate pentru care a fost eliberat;
  e) prezintă urme de falsificare, are ştersături, modificări, corecturi, adăugiri ori conţine menţiuni nepermise, scrise ori ştampilate;
  f) este păstrat în condiţii corespunzătoare, nu este deteriorat şi dacă persoana a luat măsuri pentru prevenirea deteriorării ori a distrugerii acestuia;
  • În cazul legitimării unui grup de persoane acestea sunt aşezate în linie, se strâng actele de la fiecare, iar partenerul supraveghează comportamentul celor legitimaţi.
  • Actele de identitate sunt restituite după identificarea tuturor persoanelor.
  • În situaţia în care actul de identitate verificat este în regulă şi per­soanei legitimate nu i se poate reproşa nimic, poliţistul îi înmânează actul, îi mulţumeşte şi îşi continuă serviciul.
  • Se evită, pe cât posibil, legitimările în locuri aglomerate, unde această măsură nu poate fi efectuată în bune condiţii din cauza curiozităţii persoanelor din jur ori a intervenţiei nedorite a unora dintre acestea sau în locuri întunecoase. În cazuri deo­sebite, când situaţia nu suferă amânare, legitimarea se execută şi în aceste locuri.
  • Dacă persoana refuză să se legitimeze ori să dea relaţii cu privire la identitatea sa, i se atrage atenţia pe un ton ferm şi autoritar că fapta sa constituie contravenţie şi se sancţionează conform legii.
  • Dacă persoana refuză în continuare să prezinte actul de identitate, poliţistul efectuează controlul corporal, iar în situaţia în care găseşte actul, după stabilirea identităţii îi aplică sancţiunea contravenţională.
  • În cazul în care în urma efectuării controlului persoanei, actul de identitate nu se găseşte asupra persoanei, poliţistul încearcă să stabilească identitatea prin celelalte procedee de identificare.
  • Dacă nu se poate stabili identitatea persoanei, aceasta este condusă la sediul poliţiei;
  • Legitimarea se execută numai în scopul îndeplinirii atribuţiilor de serviciu, iar datele obţinute sunt confidenţiale.
  • Dacă măsura legitimării este executată asupra unui cetăţean străin, faţă de care există suspiciuni, se realizează un control amănunţit asupra documentelor personale cu precădere a actelor de trecere a frontierei, pentru a verifica legalitatea intrării şi şederii pe teritoriul României.
  • Poliţistul trebuie sa fie in măsura ca la ieşirea din serviciu să fie în măsură să menţioneze în raport datele de identitate ale persoanelor legitimate şi măsurile dispuse.

   Acte ce pot fi eliberate cetățenilor români și care pot folosi la legitimare:

   • permisul sau legitimația de serviciu
   • carnetul de marinar care este eliberat marinarilor îmbarcați pe navele românești
   • pașaportul
   • licența de zbor care se eliberează personalului îmbarcat pe aeronavele românești
   • dovada provizorie de legitimare care se eliberează de către Poliția de Frontieră pentru cetățenii români expulzați din alte state cu care nu există acorduri încheiate în acest sens și care nu au acte de identitate asupra lor

   Cetățenii străini aflați pe teritoriul României se pot legitima cu unul din următoarele documente :

   [*]pașaportul sau orice alt document legal de trecere a frontierei

   [*]cartea de rezidență pentru străini care se eliberează cetățenilor străini de către autoritățile române și care au primit permisiunea să își stabilească domiciliul în România

   [*]documentul temporar de identitate

   [*]documentul temporar de identitate care se eliberează de către autoritățile române solicitanților statutului de refugiat

   [*]legitimația de ședere temporară

   [*]titlul de călătorie

   [*]pașaportul pentru persoanele fără cetățenie

 • Upvote 2
Link to comment
 • 5 months later...
 • Member

Speta: Sanctionez un contravenient si acesta pleaca de la fata locului fara sa semneze procesul-verbal. Drept urmare imi ramane sa gasesc un martor asistent care sa confirme intocmirea procesului-verbal in lipsa contravenientului. Pot sa ma apuc sa legitimez aproape orice persoana care trece pe strada iar apoi sa-i expun rugamintea de a semna in calitate de martor asistent? Iar in cazul in care am legitimat 10 persoane iar aceste nu doresc sa semneze, pot sa inchei procesul-verbal fara semnatura martorului cu mentiunea ca nu s-a gasit niciun doritor? Am cum sa fiu tras la raspundere ca nu am gasit un martor asistent?

Link to comment
 • Member

Cel mai indicat ar fi sa ai un martor asistent la incheierea procesului-verbal !Radu 189...esti politist nu!Privesti in jur si primul taximetrist care stationeaza,sau opreste aiurea il pui de martor...ca doar nu o sa ne milogim la stiu eu cine sa ne semneze ca martor!Exista o vorba in politie :"orienteaza-te"!

Mai poti sa treci daca chiar n-ai nici o optiune :"persoanele din jur refuza sa se implice", sau " este ora tarzie iar pe strada nu sunt persoane"...pentru ca in OG 2/2001 art 19 alin 3 se specifica :"In lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la incheierea procesului-verbal in acest mod"

 

Dar repet ,evita aceste situatii si "orienteaza-te" sa gasesti un martor!

Edited by cipri83
 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment
 • Moderator

Dacă ai evita formula aia cu "Orientează-te!" ce bine ar fii...un poliţist nu trebuie să fie "orientat", un poliţist trebuie să fie poliţist şi atât. radu189, tu ai citit vreodată O.G. 2/2001? Ai văzut ce spune acolo legat de cazul în care nu ai martor asistent? Aplică.

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment
 • Member

Aici este problema ...fiecare intelege cum vrea acest "orienteaza-te"!Eu i-am explicat la modul corect si in felul cum vad eu acest lucru, ca altii inteleg prin acest cuvant ,sa se fofileze este treaba lor!

Link to comment
 • Member

Dacă ai evita formula aia cu "Orientează-te!" ce bine ar fii...un poliţist nu trebuie să fie "orientat", un poliţist trebuie să fie poliţist şi atât. radu189, tu ai citit vreodată O.G. 2/2001? Ai văzut ce spune acolo legat de cazul în care nu ai martor asistent? Aplică.

Am citit integral O.G. nr.  2/2001. Ca sa ma intelegeti mai bine va dau o speta: execut serviciul de patrulare in Bucuresti, pe Sos. Colentina, in zona Europa. Constat faptul ca cinci persoane s-au constituit in grup pentru a vinde tigari de contrabanda. Le aduc la cunostinta, contravenientilor, ca vor fi sanctionati, iar in acel moment ei pleaca refuzand sa asiste la intocmirea procesului-verbal ori sa semneze. Imi ramane sa identific un cetatean care sa semneze cele cinci procese-verbale in calitate de martor asistent. As putea, insa nu de fiecare data, sa identific un martor asistent din randul persoanelor care au incalcat legea insa e umpic de santaj, ma gandesc, iar ceilalti cetateti care nu au incalcat legea stiti si voi ce atitudine au cand aud de cuvantul martor.

 

O alta varianta ar fi sa legitimez doua persoane, la intamplare, carora sa le arat, de la distanta, cum se constituie indivizii in grup. O sa le spun persoanelor ca, contravenientii, refuza sa semneze procesul-verbal ( nu i-am intrebat insa sigur o sa refuze cand i-i intreb) si am nevoie de o persoana care sa confirme acest lucru. Cel mai probabil, persoanele or sa refuze sa fie martori asistenti, motiv pentru care o sa intocmesc procesul-verbal de constatare a contraventiei fara semnatura contravenientului si a martorului iar la rubrica obiectiuni o sa scriu “persoanelor prezente le e frica sa semneze ca martor”. In cazul in care procesul-verbal este contestat o sa mentionez in raport si la ce persoane fricoase am facut referire.Ma gandesc ca trebuie sa identific si cativa fricosi neavand cum sa scriu doar asa ca le e frica, fara sa-i legitimez. Varianta din urma merge doar in unele cazuri tocmai din aceasta cauza vreau sa stiu o daca prima solutie cu 5-10 persoane legitimare da randament. Stiu ca nu e o proba in instanta insa vreau sa scot in evidenta faptul ca martorii asistenti sunt foarte greu de gasit.

Edited by radu189
Link to comment
 • Member

Santaj!de ce santaj?este vorba de avertisment verbal si ma refer aici la incalcarea unor fapte minore din sfera contraventionalului!Niciodata nu am lasat ca o persoana sa se simta obligata sa-mi semneze de martor asistent...ci am lasat-o sa inteleaga ca si cetateanul trebuie sa se implice intr-un fel sau altul si sa vina in sprijinul politistului atunci cand este solicitat!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.