Jump to content
POLITISTI.ro

Permis suspendat 30 zile - Neacordare de prioritate


AntonioStefan

Recommended Posts

Mi-a fost astazi suspendat permisul pentru 30 zile pentru neacordare de prioritate si as avea cateva intrebari.

Strada era cu 3 benzi si sens unic, pe prima banda masinile mergeau bara la bara dupa trecere aflandu-se un semafor la 40 m iar eu am trecut pe a 3 a banda.

Imediat dupa trecere se facea la dreapta, la putina distanta aflandu-se si masina de politie.

In momentul in care eu am trecut pietonii erau inca pe trotuar, nu au pus piciorul inca pe trecerea de pietoni. Cand am fost oprit am crezut ca e o simpla verificare, nici prin gand nu mi-a trecut ca politistul a vazut altceva.

I-am spus ceea ce am vazut si nu a negat ca ar fi fost inca pe trotuar dar mi-a zis ca daca masinile de pe prima banda au oprit trebuia sa opresc si eu.

In opinia mea era normal ca masinile de pe prima banda sa fie oprite din moment ce ele mergeau oricum bara la bara si nu aveau unde sa se duca.

In momentul de fata nu stiu ce sa fac, daca fac contestatie risc sa platesc 280 lei, asa pot plati 140 in 2 zile. In apropiere era si o statie de taxi, am vorbit cu unul din taximetristi si chiar mi-a dat dreptate.

Ce inseamna 2 zile lucratoare daca am primit amenda azi de exemplu la ora 15? Pot plati azi si maine, maine si poimaine sau pana poimaine la ora 15?

As fi recunoscutor daca imi poate spune cineva si unde pot plati amenda in Craiova.

Desigur astept si parerile voastre referitoare la caz.

Link to comment

Bine ca fix un taximetrist ai gasit sa intrebi, care isi face propriile reguli de circulatie. Trebuia sa intrebi unul din pietonii respectivi care are si permis, sa vezi ce parere avea.

Obligatia ta este ca in preajma trecerii de pietoni sa reduci viteza, si totusi, sper ca nu franezi doar cand pietonul calca pe trecerea de pietoni. Ma gandesc ca totusi gandesti preventiv si studiezi ce intentii au atat ceilalti participati la trafic cat si pietonii de pe strada. Daca nu faci treaba asta, inseamna ca iei cate un pieton pe capota de fiecare data cand calca pe trecere. Si fiind o strada cu sens unic, legea incrimineaza fapta de a nu acorda prioritate pietonilor aflati pe sensul tau de mers.

Parerea mea este sa platesti suma de 140 lei in cel mai scurt timp si sa meditezi asupra faptului de ce ai ramas pieton 30 de zile.

OUG 2/2001 spune ca:

Art. 28

(1) Contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii prevazute in actul normativ, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal. In actul normativ de stabilire a contraventiilor aceasta posibilitate trebuie mentionata in mod expres. Termenele statornicite pe ore incep sa curga de la miezul noptii zilei urmatoare, iar

termenul care se sfarseste intr-o zi de sarbatoare legala sau cand serviciul este suspendat se va prelungi pana la sfarsitul primei zile de lucru urmatoare.

Deci, poti plati sanctiunea maine si poimaine.

(2) Amenzile care se cuvin bugetului de stat pot fi achitate la Casa de Economii si Consemnatiuni - C.E.C S.A. sau la unitatile Trezoreriei Statului, iar amenzile cuvenite bugetelor locale se achita la Casa de Economii si Consemnatiuni - C.E.C.

In Craiova, nu stiu unde e.

Succes si grija mare cum conduci pe viitor!

Link to comment

Multumesc mult pentru informatii.

Referitor la ce s-a intamplat, nu am mai avut probleme pana acum si de obicei am grija.

Chiar am incetinit suficient de mult cat sa-i vad cum se apropie de trecere, stiam ca o sa treaca dar nu au apucat sa puna piciorul pe trecere pana dupa ce am trecut eu.

Am mai vazut ca se pot plati amenzile si pe Ghiseul.ro, dar nu prea stiu multe informatii despre site. Am inteles ca trebuie sa primesc datele de la primarie dar as dori sa stiu in caz ca ma poate ajuta cineva daca pe site se pot plati inclusiv amenzile la jumatate in 48 ore.

Link to comment

Da, se poate. Ghiseul.ro este chiar site-ul la care se face referire in ordonanta.

(3) Amenzile contraventionale pot fi achitate si prin intermediul instrumentelor de plata electronica in cadrul Ghiseului virtual de plati, proiect-pilot coordonat de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, parte a Sistemului e-guvernare, din cadrul Sistemului Electronic National. In acest caz:

a) achitarea unei amenzi contraventionale se dovedeste prin prezentarea extrasului de cont al platitorului sau a dovezii de plata emise de Ghiseul virtual de plati, aceasta specificand data si ora efectuarii platii;

b) se elimina obligativitatea pentru platitor de a preda o copie de pe extrasul de cont sau de pe dovada de plata emisa de Ghiseul virtual de plati catre agentul constatator sau organul din care acesta face parte.

Imi cer scuze, nu copiasem tot textul de lege la postul anterior. Uite..

"(2) Amenzile care se cuvin bugetului de stat pot fi achitate la Casa de Economii si Consemnatiuni - C.E.C S.A. sau la unitatile Trezoreriei Statului, iar amenzile cuvenite bugetelor locale se achita la Casa de Economii si Consemnatiuni - C.E.C

S.A. sau la casieriile autoritatilor administratiei publice locale ori ale altor institutii publice abilitate sa administreze veniturile bugetelor locale, indiferent de localitatea pe a carei raza acestea functioneaza, de cetatenia, domiciliul sau de resedinta contravenientului ori de locul savarsirii contraventiei, precum si la ghiseul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei. O copie de pe chitanta se preda de catre contravenient agentului constatator sau se trimite prin posta organului din care acesta face parte, potrivit dispozitiilor alin. (1)."

Link to comment

Am platit amenda dar acum sunt totusi interesat sa fac si o contestatie.

Am gasit urmatorul paragraf:

Art. 17 din Ordonanta nr. 2/2001

Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu.

In procesul verbal pe care l-am primit este trecut decat numele si initialele prenumelui.

Stiti cumva in ce masura ar conta, daca mai este in vigoare paragraful respectiv?

Oricum, contestatia tot o sa o depun, daca domnii politisti cumva au si filmat totul ar fi mult mai bine pentru mine pentru ca stiu exact cum s-a intamplat.

Link to comment

paragraful respectiv este in vigoare dar din practia iti spun ca motivul invocat de tine nu va duce la anularea procesului verbal intrucat acesta contine si alte elemente de identificare decat numele si prenumele tau iar aici ma refer la mentionarea CNP -ului si a adresei de domicilu, seria si nr. actului de identitate. Ca un sfat daca tot ai apucat sa platesti amenda nu te mai complica inutil.

Art. 135 din R/OUG 195/02

Conducatorul de vehicul este obligat sa acorde prioritate de trecere si in urmatoarele situatii:

h) pietonului care traverseaza drumul public, prin loc special amenajat, marcat si semnalizat corespunzator ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci cand acesta se afla pe sensul de mers al vehiculului.

Link to comment

Am facut referire la numele, prenumele si chiar gradul profesional al agentului constatator care nu sunt trecute. Mai exact prenumele si calitatea acestuia, numele fiind trecut.

Edited by AntonioStefan
Link to comment
  • Moderator

Nu se anulează procesul verbal pentru un astfel de motiv. Doar vei pierde timpul pe la judecătorie.

Dacă nu crezi ce îți spunem, mergi și depune contestație (e dreptul tău) și te vei convinge singur.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.