Jump to content
POLITISTI.ro

Etape înmatriculare - transcrierea dreptului de proprietate

adiboss

Recommended Posts

buna ziua. am cumparat o amarata de dacie de la un vecin din fetesti ,ialomita are ITP valabil pana in 2014 iar acesta s-a dus astazi la primarie sa se scada cu ea de la impozit.am inteles ca trebuie in termen de 30 de zile sa o inscriu pe numele meu.va rog frumos si cu respect sa imi spuneti si mie pasii care trebuie facuti in continuare si cat ma costa taxele de inmatriculare ,si daca este vreo problema daca depasesc data de 19 01 ?!!!!!!

multumesc mult cu respect!!!!!!!!!!!!!

• Moderator

Deci mașina este deja înmatriculată și dorești să faci transcrierea dreptului de proprietate.

• Obţinerea certificatului de autenticitate şi a inspecţiei tehnice periodice (ITP) de la Registrul Auto Roman (RAR) - Programare RAR.
  • Completarea tipizatelor (fişa de înmatriculare şi cererea de înmatriculare). Le poti descarca de aici: Fişă înmatriculare si Cerere înmatriculare (Persoană Fizică)
  • Obţinerea vizei de la organul fiscal competent al autorităţii administraţiei publice locale (DITL) de la locul de domiciliu (viză primărie).
  • Achitarea taxei de înmatriculare de 52 lei în cazul vehiculelor cu masa mai mică sau egală cu 3500 kg sau de 125 lei în cazul vehiculelor cu masa mai mare de 3500 kg. Aceasta se poate achita la CEC sau Dir. taxe locale.
  • Achitarea contravalorii certificatului de înmatriculare de 37 lei la CEC sau BCR.
  • Încheierea asigurării obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de circulaţie. Se incheie pe o perioadă de minimum şase luni la orice societate de asigurări.
  • Copierea documentelor originale acolo unde este cazul.
  • Depunerea dosarului de înmatriculare/transcriere la ghişeul de inmatriculari. Aici este necesara procura specială autentificată de notarul public.
  • conform cu prevederile legii 9 din 10.01.2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în cazul în care se solicită prima transcriere a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat, solicitantul se va prezenta cu unul din urmatoarele documente:
    - dovada achitării plații taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (original + 2 copii) - în cazul în care nu a fost achitată taxa specială pentru pentru autoturisme și autovehicule sau taxa de poluare pentru autovehicule și care nu face parte din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite de la plata acestor taxe, potrivit reglementarilor legale în vigoare la momentul înmatricularii;
    - dovada că nu s-a restituit cuantumul sau valoarea reziduală a taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule sau a taxei de poluare - în cazul în care aceasta a fost achitată. Acest document se eliberează de organul fiscal competent.

• Upvote 2
  • Moderator

Care e legătura cu această dată?

Nu are legătură cu înmatricularea.

Atunci întră în vigoare câteva modificări ale Codului Rutier ce au legătură cu permisul de conducere, nu știu să aibă vreo legătură cu înmatricularea. Dacă mă înșel, cu siguranță mă vor corecta colegii mei.

Banuiesc ca e vorba de intrarea in vigoare a taxei de prima vanzare a autoturismelor inmatriculate inainte de 2007...

Inca e o nebuloasa cu aceasta taxa, nu se stie nimic, la un moment Ponta zicea ca e o aberatie, posibil ca aceasta taxa sa nu se mai plateasca...

Banuiesc ca e vorba de intrarea in vigoare a taxei de prima vanzare a autoturismelor inmatriculate inainte de 2007...

Inca e o nebuloasa cu aceasta taxa, nu se stie nimic, la un moment Ponta zicea ca e o aberatie, posibil ca aceasta taxa sa nu se mai plateasca...

Este aceeasi cu taxa de prima inmatriculare pentru vehiculele de pana in 2007?

Pana in 2007 nu s-a platit taxa de prima inmatriculare, s-a platit vama pentru fiecare autoturism. Se vorbea ca aceasta taxa de prima vanzare sa se plateasca in acelasi cuantum cu taxa de prima inmatriculare care a intrat in vigoare in 2007

Edited by bogdanCVB
  • 5 weeks later...
  • 4 months later...

Am si eu o intrebare dupa ce trec masina la primarie pe numele meu sa-mi vina impozite, amenzi etc..., am termen sa transcriu masina? (masina e inmatriculata RO pe alt proprietar)

Edited by kobrakill
  • Downvote 1

art 11 alin (4) OUG 195/02

În cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se înscriu în evidentele autorităţilor competente simultan cu menţionarea încetării calităţii de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operaţiuni şi emiterea unui nou certificat de înmatriculare, noul proprietar este obligat să solicite autorităţii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în termen de 30 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.

Buna ziua .

Am o intrebare, nu stiu exact daca sa discutat .

Am cumparat o masina de la un prieten , masina inmatriculata in ro cu taxa platita RAR ,  masina inmatriculata in GL nu i-am schimbat numerele fiind tot din GL. am fost la finante , am inregistrat-o pe numele meu  , insa deoarece am avut anumite probleme a trebuit sa plec si din loc etc nu am ajuns sa o inregistrez si la politie in termen de 30 zile . tind sa mentionez ca a trecut ceva timp de atunci, am platit si impozitul la masina .

Cum ar trebui sa procedez si ce se intampla deoarece nu am facut acest lucru Va multumesc

Edited by MAurel
  • Moderator

Într-o dimineaţă, aşa când soarele abia stă să răsară, când o să auzi vorbindu-se în şoaptă pe casa scărilor, după care, o bubuitură mare ... să nu te sperii, trebuie doar să te pui pe burtă, cu mâinle la ceafă! Sunt mascaţii care o să te salte şi o să te ducă în arest, pentru că nu te-ai încadrat în termenul prevăzut de lege pentru transcrierea maşinii. :D

Acum lăsând gluma la o parte, mergi liniştit şi trece-ţi maşina pe numele tău. Teoretic ar trebui ca cei de la înmatriculări să te amendeze pentru că nu ai respectat acel termen prevăzut de lege. Dar din câte ştiu eu, nu aplică astfel de amenzi. Partea nasoală e că s-ar putea ca unele formalităţi să fie nevoie să le faci din nou dacă le-a expirat valabilitatea. Deci mergi liniştit şi trece-ţi maşina pe numele tău. Baftă!

1.trebuie sa te programezi la RAR pt identificare auto

2. polita de asigurare pe numele noului proprietar

3. taxa de emitere a noului certificat de inmatriculare ( se plateste la BCR sau CEC)

4. contract de vanzare cumparare

5. certificat fiscal vanzator + cumparator

Succes!

• 2 months later...

art 11 alin (4) OUG 195/02

În cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se înscriu în evidentele autorităţilor competente simultan cu menţionarea încetării calităţii de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operaţiuni şi emiterea unui nou certificat de înmatriculare, noul proprietar este obligat să solicite autorităţii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în termen de 30 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.

Buna ziua!

Imi puteti spunde de unde mai exact reiese obligativitatea noului proprietar de a solicita transcrierea?

Articolul notat de dvs spune ca

"(3) Inmatricularea vehiculelor este continua, de la admiterea in circulatie pana la scoaterea definitiva din circulatie a unui vehicul din categoria celor supuse acestei conditii, potrivit prevederilor prezentei ordonante de urgenta, si presupune operatiunea de:

a) inscriere in evidentele autoritatilor competente, potrivit legii, a dobandirii dreptului de proprietate asupra unui vehicul de catre primul proprietar;

b) transcriere in evidentele autoritatilor competente, potrivit legii, a tuturor transmiterilor ulterioare ale dreptului de proprietate asupra unui vehicul.

(4) Operatiunile prevazute la alin. (3) se realizeaza pe baza datelor de identificare ale vehiculului si ale proprietarului si se concretizeaza prin atribuirea unui numar de inmatriculare si prin eliberarea de catre autoritatile competente, potrivit legii, a unui certificat de inmatriculare, precum si a placutelor cu numarul de inmatriculare."

Multumesc!

• Moderator

IuliaBazavan,

Legea în care ai căutat tu nu este actualizată.

Art.11. din prevede la alin. patru:

(4) În cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se înscriu în evidentele autorităţilor competente simultan cu menţionarea încetării calităţii de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operaţiuni şi emiterea unui nou certificat de înmatriculare, noul proprietar este obligat să solicite autorităţii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în termen de 30 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.

• 2 months later...

Intrebare: cumparat motocicleta din alt judet. Facut act vanzare cump.fisa inmatriculare stampilata + cert. atestare fiscal vanzator ,care si a platit si retinerea nr.[preferential] dandu mi si mie copie AM adus o pe platforma din cauza vremii .La mine am inregistat o la fisc si a pus stampila pe fisa inmatriculare.DAR au spus ca nu e valabila doar luna aceasta... Eu nu l as inmatricula la politie pana in primavara ca nu pot circula iarna, si nici la identificare nu l pot duce  + plata RCA pe min 6 luni in care nu circul... Voi intampina probleme in primavara la inmatriculare politie? Mentionez ca in certificat e completat instrainat catre...ASTEPT RASPUNS AVIZAT  MULTUMESC!

• 1 month later...

Buna ziua,

Am luat si eu recent un auto cu numere de B, eu fiind din BV.

Am efectuat RAR, am fost la finante, am ajuns la etapa cu asigurarea:

Daca imi fac RCA pe 6 luni pe numerele de B, si apoi schimb numerele cu BV,  nu va fi nici o problema?? sau sa trec pe la Broker sa-mi schimbe nr. de inmatriculare in asigurare?

Multumesc

• 1 month later...

Salutare ,

Am achizitionat si eu o masina , inmatriculata in RO .

Persoana de la care am luat masina , la randul ei , a cumparat-o de la o firma.

Am inteles mai toate actele necesare mai putin un lucru , pe fisa de inmatriculare pe care apare numele persoanei care mi-a vandut-o mie si numele meu trebuie sa fie stampila de la taxe si impozite de la sectorul in care locuiesc ( Bucuresti ) in dreptul numelui meu ?

Daca da , imi pun stampila acolo chiar daca am datorii ( impozit amenzi etc.. ) si nu le platesc pe loc ?

Multumesc anticipat !

• 4 months later...

Buna ziua,

Am cumparat o masina din Romania in octombrie 2013. Am parcurs aproape toate etapele inscrierii masinii pe numele meu (RAR, Fisc, etc), mai putin transcrierea la politie. Mai am voie sa conduc autovehicolul sau nu? Trebuie sa merg din nou la RAR sa imi iau cerificatul de autenticitate si mai dureaza putin. Daca e vorba de amenda, cam cat e?

Multumesc

• Moderator

Faci drumul de pomană până la poliţie. Nu poliţia se ocupă cu transcrierea, ci este o altă instituţie.

Pentru a depune actele necesare transcrierii nu este necesară prezenţa autoturismului. 

• 3 years later...

Buna ziua! As dori si eu putin ajutor referitor la achizitionarea si transcrierea unei masini . Am achizitionat curand un autoturism intr-o zi de sambata cu contract de vanzare-cumparare , vanzatorul a spus ca-mi da fiscalul luni deoarece sambata nu lucrau cei de la fisc , asa ca am asteptat pana luni dar vanzatorul nu mai raspundea la telefon . Am fost acasa la el dar tot nu am reusit sa-l contactez . M-am dus la fisc crezand ca pot obtine fiscal doar cu contractul de vanzare -cumparare dar nu am reusit cei de la fisc spunandu-mi ca persoana respectiva are datorii si nu pot da fiscal decat daca i-si achita datoriile . Mentionez ca pe spatele talonului vanzatorul a scris la rubrica "instainat catre "numele meu si data cand mi-a vandut masina. Mai am 2 saptamani pana trec 30 de zile de la data inscrisa pe talon . Ce trebuie sa fac si cum trebuie sa procedez  ca sa-mi pot trece masina pe numele meu fara sa-i platesc datoria , datoria fiind destul de mare si nu dispun de resurse financiare atat de mari momentan. Ce se intampla daca expira perioada de 30 de zile de la data trecuta pe talon ? Va rog sa ma ajutati daca sunteti draguti , e prima data cand cumpar o masina si nu eram pus la punct cu tepele care se pot da in urma cumpararii unei masini