Jump to content
POLITISTI.ro

Lipsa prenume parinti din CI


Recommended Posts

  • Moderator

cine cunoaste motivul pentru care in noile carti de identitate nu mai sunt inscrise prenumele parintilor?

daca pe strada, in lipsa altor mijloace de a efectua verificari in bazele de date, trebuie sa aplici o contraventie unui individ cu o astfel de CI, cum completezi rubricile respective din PV? constituie necompletarea in PV a numelui parintilor un caz de anulare a actului de sanctionare?

Link to comment
  • Moderator

Acum mai nou, chiar dacă contravenientul are actele de identitate asupra sa, trebuie să-l verifici în baza de date.

Iar cu noile stații, am înțeles că poți accesa baza de date direct din teren. Dar nu îți pot spune cu siguranță, pentru că la județul unde sunt eu, încă nu au sosit acele stații.

Link to comment

Se sanctioneaza, cu nulitatea absoluta, ce poate fi constatata din oficiu, omisiunile din procesul-verbal privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice, lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator .

Mentiunile obligatorii pe care trebuie sa le contina procesul-verbal de constatare a contraventiei sunt :

"- Data si locul unde este incheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contraventionale, cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie; posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea;

- in cazul in care contravenientul este minor, procesul-verbal va cuprinde si numele, prenumele si domiciliul parintilor sau ale altor reprezentanti legali ai acestuia;

- in situatia in care contravenientul este persoana juridica, in procesul-verbal se vor face mentiuni cu privire la denumirea, sediul, numarul de inmatriculare in registrul comertului si codul fiscal ale acesteia, precum si datele de identificare a persoanei care o reprezinta;

- in momentul incheierii procesului-verbal, agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile sunt consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal”.

Link to comment
  • Member

Da, se pot face verificari direct in teren, pe statii.

Si asta foarte rapid.

Atat ca interfata nu permite cautare avansata, ci numai dupa nume+data nastere+sex sau dupa cnp. La auto numai dupa numarul de inmatriculare sau dupa nume+data nastere.

Link to comment
  • Moderator

Precum bine stiti, odata cu intrarea in UE a Romaniei, se poate calatorii in acest spatiu si cu Cartea de Identitate ("documentul nationale de identitate", asa cum il numeste legislatia europeana).

Tot legislatia europeana stipuleaza obligatia ca documentul national de identitate, pe langa datele de identificare ale titularului (nume, prenume, data nasterii etc) sa includa si nationalitatea. Precum bine cunoasteti, in 1997, cand au inceput tiparirea C.I.-ului, nimeni nu a prevazut ca peste 10 ani, acelasi document, va servi si ca document de calatorie.

Avand in vedere ca in curand se va emite cartea de identitate electronica, cel mai simplu a fost sa scoata rubrica cu prenumele parintilor si sa o inlocuiasca cu cea privind cetatenia, altfel, prin introducerea unor noi informatii, s-ar fi schimbat complet aspectul documentului de identitate. Oricum, carte de identitate electronica se pare ca o sa aiba alte dimensiuni, ceva mai mica, cam cat permisul de conducere, si o sa contina toate informatiile conform standardelor UE.

Si asa, o mare parte din politistii europeni, "nu gasesc" data nasterii din CNP... dar sa vedem barna din ochiul nostru...

Link to comment
  • 5 weeks later...

C.I. se regaseste in 4 variante daca la primele modele nu reactionau deloc la uv ultimele sunt din ce in ce mai complexe in legatura cu asta.

Ca si act este unul care prezinta dezavantaje... daca nu poate fi numit chiar deficitar la domeniul securitate. Toate elementele care reactioneaza la lumina ultra violeta se afla pe folie, nu ma gandesc atat de mult la prenumele parintilor cat la faptul ca pot avea in mana mea un fals intocmit extraordinar de usor si care ar putea fi posibil ca unii colegi sa il treaca cu vederea in prima instanta.

Actuala carte de identitate este nu mai mult decat o hartie semi lucioasa tiparita cu o anumita imprimanta laser.

Exista modalitati de contrafacere a CI foarte diverse si chiar usoare.

Dar niciodata cei care incearca sa o contrafaca nu vor reusi deobicei imprimarea e f slab calitativa ..... fiti vigilenti dragi colegi de fiecare data cand aveti un CI in mana.... atentie mare la modul de imprimare efectiva a cartii . O sa aveti surprize.........

odata cu 2011 va fi emisa cartea de identitate electronica conform proiectului de lege incepand cu minorii de 6 ani facultativ pentru acestia poate fi emisa o astfel de carte . se anunta a fi mult imbunatatita fata de actualele documente care se afla in circulatie.

Pentru cei care aveti intrebari sau nelamuriri pe domeniul asta va stau cu drag la dispozitie insa sunt lucruri care dintr-o simpla ratiune nu doresc sa le expun pe sight pentru orice intrebari PM. sau mail pe acest sight desi nu am reusit sa ma inregistrez pentru mailul care il ofera sightul

Edited by gelum
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.