Jump to content
POLITISTI.ro

„Partenerul” in Politia Romana - o notiune abstracta?


Catalin

Recommended Posts

  • Moderator

Dragi colegi vă propun să discutăm aici despre parteneriatul în munca de poliție, mai exact munca în echipă, care în Poliția Română este încă o noțiune abstractă, probabil și datorită încă a prezenței multor mentalități învechite și comuniste la mulți dintre șefii ce ne conduc.

Lyndon Johnson, fost președinte american era de părere că “Nu există probleme pe care să nu le putem rezolva împreună, ci există foarte puţine probleme pe care să le putem rezolva singuri”

Specialiștii în resurse umane susțin că o echipă poate fi mai unită în obiective și poate obține rezultate cu atât mai bune cu cât numărul membrilor ei este mai scăzut.

Prin alte țări acest lucru a fost studiat și luat în serios, iar practica dovedește că în munca de poliție, efectuarea serviciului cu același coleg (așa numitul „partener”), are o mai mare eficiență.

O echipa nu presupune doar un număr de polițiști care lucrează în același spațiu, la același compartiment, serviciu, birou, ci de obicei doi polițiști care să îndeplinească sarcini clare în vederea atingerii unui obiectiv comun, cu alte cuvinte, cei doi parteneri trebuie să aibă aceeași sarcină de rezolvat, același obiectiv comun.

Dacă avem câțiva polițiști care lucrează împreună, se ajuta reciproc și stau în același birou, nu putem vorbi de o echipa, ci doar de câteva persoane care împart același spațiu și fac același tip de activitate. Pentru a vorbi de o echipă trebuie identificat acel „ceva” în jurul căruia s-a format colectivul, mai exact, dacă doi polițiști lucrează împreună dar au repartizate spre soluționare dosare sau lucrări diferite, nu putem vorbi de un „parteneriat”, involuntar o să apară interesul fiecăruia de a da prioritate sarcinilor ce le are date spre soluționare el. Este ceva logic și acest instinct nu poate fi condamnabil.

O echipă bine construită, un parteneriat adevărat, care să presupună și sarcini de serviciu comune, permite celor doi polițiști să se concentreze fiecare pe valorificarea propriilor talente și competențe, astfel încât eficiența crește foarte mult. De asemenea, polițiștii parteneri își pot acorda sprijin reciproc mult mai eficient și în privința nivelului de motivare, a direcționării activității spre atingerea obiectivelor dorite și conștientizării strategiilor greșite.

  • De ce oare nu se dorește implementarea unor astfel de practici și în Poliția Română, având în vedere că avantajele au fost demonstrate în alte țări?
  • Care credeți că sunt considerentele care au împiedicat până în prezent elaborarea și inițierea unei metodologii, sau a unui ordin al ministrului, ori de ce nu a unui act normativ care să instituie și să reglemeteze clar munca în parteneriat a polițiștilor?
  • Oare vreun sindicat sau organizația profesională va avea vreodată o astfel de inițiativă?

Link to comment
  • Moderator

cred ca este si o problema de mentalitate, nu neaparat de politica profesionala. atata timp cat inca se incurajeaza turnatoria intre colegi, cu scopuri meschine (nu ma refer la situatia cand semnalezi un fapt penal comis de un coleg), este greu sa ai incredere cu adevarat in persoana de langa tine. in anumite domenii (economic, criminalistica) poti sa-ti faci treaba si de unul singur, dar in celelalte domenii, atitudinea de "lup singuratic" iti atrage atat dispretul colectivului, dar si posibile greutati profesionale...

as adauga, la avantajele muncii in "binom":

- daca stai de vb cu un martor, fiecare poate retine diferite aspecte interesante pentru ancheta, intrucat perceptia este diferita

- in orice situatie, mai ales cand cineva va reclama sau va acuza de neprofesionalism, sunteti deja 2, adica se da o tarie mai mare justificarii voastre

- in caz de pericol, capacitatea de reactie este cu totul alta

in cazul echipelor tactice, nici nu mai are rost sa vorbesc despre importanta "binomului", care este ABC-ul pregatirii specifice

Link to comment

Ai propus o tema interesanta ! As fi de acord sa se instituie si in sistemul nostru sistemul partenerilor de politie , insa cu aceasta ocazie ca si la americani repartizarea pe echipe nu este benevola ci la ordin, existand si colegi care din diverse motive nu sunt iubiti .Toti am vrea un partener, cinstit, onest, curajos profesionist cu care sa mergi in misiune si cu ochii inchisi... vezi ar fi o relatie ca intr-o casnicie . Numai ca acest sistem al parteneriatului la americani este completat cu un sistem prin care echipei de politisti i se repartizeaza un caz si se ocupa doar de acela pana epuizeaza toate posibilitatile de investigatie . Din acest motiv la noi nu vad sa fie viabil ( desi as vrea ) efectiv nu ai cum , azi iti intra doua dosare de la parchet, inca vreo doua din constatare directa, iti mai da seful vreo doua reclamatii, mai vine un mandat de executare,iti aduci aminte ca mai ai si maldarul de A.N.-uri, iar cireasa de pe tort este actiunea ordonata de IPJ, asezonata cu graficul cand trebuie sa faci AOS si atunci cand dracu sa lucrezi doar la un singur caz, cand pista si posibilitatile de rezolvare sunt proaspete si cu posibilitati mari de identificare/solutionare. Vad acest sistem viabil in momentul in care in politie vor fi suficienti lucratori ( am zis lucratori si nu trantori) si cand va fi o departajare clara a ceea ce trebuie sa faca fiecare.... pana atunci doar vise... dar asta nu exclude dezbaterea pentru a afla ce cred si alti colegi .

Link to comment
  • Moderator

CITADELA, eu am lucrat pentru câțiva ani și la Investigarea fraudelor și pot spune fără teama de a greși că nici acolo nu prea poți lucra de unul singur. Când pleci să efectuezi un act procedural, să faci vreo verificare sau orice altă activitate, e cam aiurea să mergi singur, ca să nu mai spun că e altă treabă când ai un coleg lângă tine. El poate vedea ceva ce ție îți scapă, te poate trage de mânecă imediat când o „iei pe arătură”, îți poate da o idee foarte bună, etc (exemplele sunt nenumărate).

Aceleași lucruri sunt valabile și în cazul criminaliștilor. Cred că toți suntem conștienți că avantajele sunt mult mai numeroase în comparație cu dezavantajele.

LORD nu crezi că ar fi posibil și mult mai benefic ca dosarele sau o lucrările să fie repartizate direct unei astfel de echipe (binom), pe numele celor doi? Amândoi să aibă aceleași dosare sau lucrări de soluționat, deci aceleași responsabilități.

Link to comment

La ordine publica in Craiova ,la sectii chiar s-a incercat pentru perioade scurte implementarea acestui concept la propunerea sindicatelor..

Numai ca politistii trebuie sa lupte pentru ca acest concept sa fie pus in practica.

Nu este suficient ca sindicatul sa faca propuneri.

Nu se doreste implementarea unei astfel de practici ,pentru ca politistii ar devenii prieteni iar sefii nu ar mai avea ce sa pescuiasca.

Iar noi romanii avem o propozitie care ne caracterizeaza: lasa ba ca merge asa.

Divide et impera. :emo-yessir:

Link to comment

Imi place replica lui ELVIS,bravo colegule ai spus tot ce trebuia, pentru sefi ar fi o lovitura grea acest concept.

Edited by rustic
Link to comment

La un moment dat se va ajunge sa nu mai conteaza ce vrea seful X sau Y, ci nevoia de rezultate ne va impinge catre acest concept. Pana atunci, nici nu se pune problema implementarii unui asemenea concept din mai multe motive, unele exemplificate mai sus. Cum sa-ti "dai in gat" partenerul cand stii ca viata ta depinde de a lui si viceversa? In plus, cresterea eficientei politistilor va duce la diminuarea/disparitia unor functii de "sefi".

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.