Jump to content
POLITISTI.ro

Nelămuriri privind reţinerea permisului pentru o alcoolemie de 0,51 ml/l

Stelian19

Recommended Posts

Buna tuturor! Sunt nou pe aici...am 19 ani si ma numesc Stelian....sunt din Caransebes, jud, Caras Severin....sapt trecuta pe la miezult noptii m-au oprit politistii de la politia rutiera, mi-au pus fiola, mi-a iesit o concentratie de 0, 51 alcoolemie...m-au dus la spital mi-au recoltat 2 probe de sange....si mi-au spus ca imi vor veni rezultatele acasa....oare dupa ce imi vor veni rezultatele care va fii rezultatul aproximativ? sau voi putea scapa la recalculare?...Astept pareri, multumesc!

• Moderator

Probabil ai înţeles greşit. Rezultatul analizelor nu îţi va veni acasă, ci se duce la poliţie.

Situaţia nu este deloc grozavă. Având în vedere concentraţia de alcool pur în aerul expirat pe care a stabilit-o etilotestul, poliţiştii erau obligaţi să-ţi recolteze probe de sânge. Asta înseamnă că în prezent eşti cercetat penal şi sunt şanse foarte mari să pierzi permisul de conducere definitiv.

Aveai doar categoria B sau mai multe pe permis?

avand in vedere rezultatul testarii efectuate cu aparatul etilotest (0,51 mg/l) pe numele dvs. a fost intocmit un dosar penal si sunteti cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii prev si ped de art 87 alin 1 din OUG 195/02. Rezultatele la probele biologice nu vor veni la domiciliu dar veti primi in schimb o citatie pentru a va prezenta in fata organului de cercetare penala care instrumenteaza dosarul dvs. Puteti sa va interesati si dvs. de stadiul cercetarilor in dosar sau puteti contacta un avocat in acest sens.

art 87 alin 1 -OUG 195/02

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

Catalin la cei 19 ani ai lui poate sa mai detina in plus cel mult categ A intrucat pentru celelalte conform legii actuale trebuie sa aiba cel putin 21 ani.(categ C, D, E)

Edited by 25tess
  • Upvote 1

• Moderator

Iar legat de recalculare, mai nou practica parchetelor este sa nu mai accepte astfel de reinterpretari retroactive, acestea putand fii cerute de inculpat la instanta de judecata, unde depinde de mai multi factori daca vor fi luate in calcul. Singurele probe viabile pe parcursul urmaririi penale sunt rezultatele de la sange si etilotest.

yap, cu exceptia cazurior cind parchete considera ca o recalculare ar fi in avantajul lor pentru a putea emite un rechizitoriu :) nu ne plac recalcularile decit atunci cind ne folosesc - cum se zice.

• Moderator

Cred ca sunt destul de rare cazurile cand parchetul solicita recalculari in vederea intocmirii unui rechizitoriu, sperand la o valoare mai mare la interpretare decat cea de la sange.

• Moderator

Depinde de ce se stabileşte cu privire la timpul scurs de la consumul efectiv şi depistarea în trafic.

De exemplu, dacă şoferul trage la măsea la ora x şi este depistat în trafic relativ repede, atunci concentraţia în sânge este mai mică în comparaţie cu cea din respiraţie, deoarece e logic că o mare parte din alcool încă nu a fost asimilată de organism şi deci nu a ajuns în sânge. Dacă perioada este ceva mai mărişoară sau a mâncat ceva, mesteca gumă, etc, etc există posibilitatea ca concentraţia din sânge să fie mai mare decât cea din respiraţie.

Bine la aceste calcule, sunt multe lucruri de care se ţine seama, dacă şi-a făcut nevoile, cât de corpolent este subiectul, cât de repede asimilează organismul, etc, etc, este un fel de loterie sau mai bine spus, este după cum vrea muşchiul legistului. Tocmai de aceea cred eu că au început să fie luate în calcul din ce în ce mai puţin de către procurori, judecători sau avocaţi.

• Moderator

Nu este sigur, depinde de mai multi factori si de instanta de judecata, daca vei ajunge la proces. Eu zic sa astepti rezultatul de la sange, iar cand vei fii chemat la organul de cercetare penala sa colaborezi. Conteaza foarte mult atitudinea pe care o vei avea de acum inainte.

nu stiu cit de rare sunt, cele intlnite de mine erau solicitate la valori obtinute de 0,78-0,79 :) sperau la o eroare minuscula ca sa faca 0,81

• Moderator

E normal ca atunci când rezultatul este atât de apropiat de limită să uzeze de toate căile posibile pentru a putea da un nup sau o scoatere liniştit că nu a fost vorba de o infracţiune. Dacă şi în urma recalculării legistul stabileşte o valoare sub, atunci poate adopta o soluţie liniştit că a făcut tot ce ţinea de el.

• Member

doar categoria B

deci este mai mult ca sigur sa raman fara permis definitiv, adica doar cu drept de reexaminare???

Daca vei fi trimis in judecata, eu fac urmatorul pronostic:

6 luni inchisoare cu suspendare

2,5 ani termen de incercare

Anularea permisului de conducere

Posibilitatea de a da examen pentru permis la un an de la data ramanerii definitive a sentintei de condamnare

Reabilitare dupa aproximativ 3 ani (sa ma corecteze maxu aici :-))

Multumesc Ecou pt pronostic!! Mi-ai doborat moralul la maxim!! Celorlalti va multumesc din suflet pt timpul si sfaturile acordate!!! Sanatate tuturor!

nu este pronostic, asta este practica judiciara. Ecou chiar a fost blind - practica judiciara ofera de la 6 luni la 2 ani, cu suspendarea executarii ( de regula, dar nu este o obligatie a instantei sa suspende executarea). In mod cert anularea permisului.

eu iti spun sa vorbesti cu un avocat mai ales in privinta obtinerii suspendarii executarii, acolo este miza intregului dosar.

• 3 weeks later...

mai oameni buni, copilul asta are 0,51 si nu 0,80. despre ce dosar penal vorbiti?

avand in vedere rezultatul testarii efectuate cu aparatul etilotest (0,51 mg/l) pe numele dvs. a fost intocmit un dosar penal si sunteti cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii prev si ped de art 87 alin 1 din OUG 195/02. Rezultatele la probele biologice nu vor veni la domiciliu dar veti primi in schimb o citatie pentru a va prezenta in fata organului de cercetare penala care instrumenteaza dosarul dvs. Puteti sa va interesati si dvs. de stadiul cercetarilor in dosar sau puteti contacta un avocat in acest sens.

art 87 alin 1 -OUG 195/02

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

Catalin la cei 19 ani ai lui poate sa mai detina in plus cel mult categ A intrucat pentru celelalte conform legii actuale trebuie sa aiba cel putin 21 ani.(categ C, D, E)

Edited by andreus197
  • Downvote 1

• Moderator

mai oameni buni, copilul asta are 0,51 si nu 0,80. despre ce dosar penal vorbiti?

Valoarea respectivă (de 0,51) este în aerul expirat, nu în sânge. :clip:

taticu, lasa si tu bautura. avea 0,5 in etilotest- in aerul expirat. in sange are in mod cert peste 0,8- deci va avea dosar penal.

dintre toti care au raspuns chiar ai crezut ca esti singurul care a citit corect mesajul? nu ai avut nici o indoiala? :))

taticu, lasa si tu bautura. avea 0,5 in etilotest- in aerul expirat. in sange are in mod cert peste 0,8- deci va avea dosar penal.

dintre toti care au raspuns chiar ai crezut ca esti singurul care a citit corect mesajul? nu ai avut nici o indoiala? :))

nu cred ca e cazul sa fii chiar asa de caustic, nu am de unde sa stiu care e diferenta dintre 0,50 in aerul expirat si analiza de singe (nu am trecut prin asa ceva), tu poate esti mai priceput si stii mai bine si poate chiar ne si explici!

• Upvote 1
  • Downvote 2

daca nu stii care este diferenta, abtine-te inainte de a ne atrage atentia ca gresim. nu te grabi in comentarii ca fata mare la .... stii tu :)

normal ca sunt caustic cind un junior vine si imi arata ce istet este chiar inainte de a se prezenta.

daca nu stii care este diferenta, abtine-te inainte de a ne atrage atentia ca gresim. nu te grabi in comentarii ca fata mare la .... stii tu :)

normal ca sunt caustic cind un junior vine si imi arata ce istet este chiar inainte de a se prezenta.

sa traiti, permiteti sa va expic, am un cont aici cu care ma loghez in consecinta nu cred ca am nevoie de prezentare. gradul de "juniors" mi-a fost alocat din oficiu pe meritele obtinute. rugamintea mea este daca cineva poate sa raspunda la semnul de intrebare pe care l-am pus. multumesc anticipat

• Moderator

Asa pateste cineva care face pe desteptul si isi da cu parerea intr-un domeniu despre care habar nu are, dupa care urla ca a fost pus la punct.:)

mai citeste-ti intrebarea. poate iti scapa ceva.

ti s-a raspuns deja, mai sus, de catre @marius.

ptr restul, google it. de ce am senzatia ca ai sub 18 ani ? adica, sper ptr ca sa ai permis si sa nu stii chestiile astea este destul de grav.

• Moderator

Alcooltestul măsoară concentraţia de alcool în aerul expirat, iar stabilirea concentrației de alcool în sânge se face doar prin analiza probelor biologice (sânge și/sau urină) de către Institutele de Medicină Legală.

Potrivit dispoziţiei nr. 201091 din 24 aprilie 2003 emisă de Inspectoratul General al Poliţiei Române, referitoare la interpretarea şi aplicarea unitară a prevederilor art. 79 şi art. 80 din O. U. G. nr. 195/2002, când valoarea indicată de aparatul electronic (alcooltestul sau etilotestul) este peste 0,40 mg/l ori reactivul fiolei s-a înverzit mai mult de 40% din conţinut, în mod obligatoriu subiectul este condus la unitate sanitară abilitată unde i se vor recolta probe biologice în vederea stabilirii concentrației de alcool în sânge, iar asta pentru că valoarea concentrației de alcool în sânge este dublă fată de concentrația de alcool în aerul expirat.

multumesc, singurul raspuns complet si pe intelesul tuturor. sanatate, la multi ani de sf. ion si... aveti grija, conduceti responsabil!!!

• Upvote 1
  • Downvote 1