Jump to content
POLITISTI.ro

Nedumerire privind obţinerea categoriei C a permisului de conducere

cipri83

Recommended Posts

• Member

Daca un candidat in varsta de 19 ani opteaza pentru scoala de soferi cat. C si isi face dosarul in luna noiembrie a anului curent,iar daca pana in 19.01.2013 nu reuseste sa isi ia permisul de conducere, el nu mai poate sa sustina alt examen pt aceasta categorie din cauza modificarii OUG-ului?Asta avand in vedere ca,cursurile scolii de soferi sunt valabile un an de zile!

se aplica legea valabila in momentul obtinerii permisului - nu conteaza scoala ci data cind ar trebui sa primeasca permisul.

dupa parerea mea, cind se inscrie la examen trebuie sa verifici daca indeplineste conditiile legale pentru a fi admis la examen (adica virsta ptr categoria respectiva) si asta o faci in functie de legea in vigoare la acea data.

• Member

Maxu el se inscrie la varsta de 19 ani indeplinind toate criteriile necesare....toata treaba e ca el achita 1700 lei pt cursuri iar daca nu isi obtine permisul de conducere pana in data de 19.01.2012 atunci poate sa piarda acesti bani!?Acest lucru este in dubiu pt mine si ma intereseaza!Ce faci mai achiti la 21 de ani dinou acea suma (care nu este chiar mica)?Dupa mine nu este corect!

problema cu scoala este o chestiune ce excede OUG 195, se rezolva potrivit codului civil intre cele 2 parti (exista ce se numeste impreviziunea contractului). este o chestiune privata intre elev si scoala, nu are treaba cu politia rutiera sau directia permise.

pe tine te intereseaza aspectul privat al problemei sau pozitia directiei de permise raportat la aplicarea legii in timp?

• Member

Pai Maxule, avand in vedere ca dosarul de candidat este valabil un an din momentul inscrierii nu inteleg de ce sa i se aplice noua lege daca acesta s-a inscris in actuala lege?Pierde si 2 ani si probabil 1700 lei!Si acuma ce sa facem sa ne ducem in instanta ca nu exista o stipulare clara in acest sens?

yap. as vrea sa vad functionarul de la permise auto care va elibera un permis unuia care nu indeplineste conditia de virsta la data examenului :)

faptul ca dosarul este valabil un an nu presupune ca noile modificari ale legii vor fi excluse de la aplicare. este adevarat ca ar fi trebuit ca noua modificare sa fie insotita de o clarificare a situatiilor de tranzit insa unde nu este .... nici Dumnezeu nu cere.

Edited by maxu08

Ii va ramane in continuare valabil dosarul si isi va putea obtine categoria si dupa 19ianuarie. Nu poti schimba regulile in timpul jocului.

probabil ca inca nu ai invatat despre aplcarea legii in timp la teoria generala a dreptului, asa-i? recapitulam materia si discutam cu argumente juridice si nu empirice. aici nu este forum de ghicit in bobi ci de aplicare a legii.

m-ar interesa argumente de interpretare a legii raportat la momentul obtinerii dreptului de a conduce desi persoana nu avea virsta minima necesara. de cind intocmirea unui dosar inseamna cistigarea unui drept? dreptul de a obtine permisul apare abia in momentul trecerii examenului si nu a depunerii unui dosar sau absolvirea scolii de soferi. este problema si culpa lui ca nu a luat examenul.

in mod normal, nu se vor mai primi dosare al caror examen vanfi dat dupa intrarea in vigoare a modificariimoug 195. pentru acest rationament nu va putea da examen nici cei vare au dosarele complete inainte de momentul modificarii legii.

Sunt de acord ca in L203/2012 trebuia in nu mai mult de 2 randuri sa se faca o dispozitie tranzitorie. Insa, la afirmatia ta "unde nu este...nici Dumnezeu nu cere" o sa-ti raspund cu principiul in dubio pro reo. Si sa nu uitam ca justitia nu ar trebui sa fie doar coercitiva, ci "jus est ars boni et aequi".

O sa asteptam sa treaca 19ianuarie si sa inceapa avalansa de procese impotriva statului si de sesizari catre Curtea Constitutionala ca sa se schimbe ceva.

Si acum situatia mea. Eu fiind student sustin in ianuarue examen la teoria generala a dreptului, pe care il pic cu brio. In februarie se schimba programa scolara la aceasta materie. In martie cand voi da restanta, dupa ce programa analitica voi sustine examenul?

• Upvote 1

examenul tau este o chestie privata si nu are legatura cu aplicarea unui act normativ. la mine acasa pot institui reguli retroactive cum "vrea muschii mei" :)

nu cred ca va avea cistig de cauza nici un proces pentru ca nu poti invoca propria culpa in vederea obtinerii unui cistig (in TGD se numeste "nemo auditur propriam turpitudinem allegans") - este culpa celui care a picat examenul ca nu va ajunge sa isi ia carnet pina la data schimbarii legii. daca lua examenul din prima, nu ar fi avut probleme.

• Upvote 1

• 11 years later...

Bună ziua. Eu am terminat școala de șoferi pentru Cat C pe parcursul Academiei in Sibiu și mi s-a eliberat dosarul. Între timp nu am reușit sa susțin examenele atunci și am fost repartizat la Constanța. Pentru a putea susține examenele am nevoie de viza de flotant dacă nu sunt domiciliat jn jud. Constanța?Mulțumesc!

• Moderator

@George2, conform legislaţiei în vigoare examinarea la ambele probe se efectuează la acelaşi Serviciu public regim permise de conducere și înmatriculare pe a cărui rază de competență teritorială candidatul își are domiciliul sau reședința în sensul art. 231 alin. (2) din Ordonanța de urgență 195/2002, ori se află adresa unde locuiește, în cazul persoanelor aflate la studii în România. (vezi art. 3 alin. (1) din O.M.A.I. 268/2010 privind procedura de examinare).