Jump to content
POLITISTI.ro

Reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce

Marius

Recommended Posts

Salut.

Mi-a fost retinut permisul pe 1 ianuarie pe o perioada de 90 de zile pentru depasirea limitei legale de viteza cu 50km/h.
Ulterior dupa expirarea dovezii,m-am prezentat la biroul rutier pentru promovarea testului 13/15,pe care l-am trecut cu 15/15.
Ziua urmatoare m-am prezentat la ghiseu pentru a depune documentele necesare pentru reducerea perioadei de suspendare. (Surprins ca doamna respectiva mi-a solicitat doar cererea tip,copie dovada si copia de buletin.Am citit pe alte forumuri ca se cere si copie de la procesul verbal + chitanta ce dovedeste plata amenzii *** amenda am platit-o imediat ce am fost oprit de echipaj pentru a evita problemele***)
Intrebarea ce doresc sa o adresez: Unde aflu daca cererea a fost aprobata? (Detin permisul de 2 ani,fara antecedente) 

Tin sa precizez ca au trecut 11 zile.

Va multumesc de rabdare,multa stima!

• Moderator

Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce cu o TREIME, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ condiţiile prevăzute art. 104 alin. (1) lit. a) și b).

Vezi prima postare a topicului.

• 2 months later...

Să trăiți!

În urma unui accident rutier am fost sancționat cu o suspendare 6 luni conform Art 103 d) din Codul Rutier:

Art 103

Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune:

d) pentru o perioadă de 180 de zile în cazul accidentului de circulație din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane dacă a fost încălcată o regulă de circulație pentru care prezenta ordonanță de urgență prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce și instanța de judecată sau procurorul a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b), e) și g) din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal ori încetarea procesului penal în condițiile art. 16 alin. (1) lit. e) și g) din Codul de procedură penală;

Am studiat puțin articole înrudite cu acesta și am găsit în primul rând Art 104.

Art 104

(1) La cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârșirea unor contravenții se reduce cu o treime, de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române, după caz, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:

a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;

b) a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.

(2) Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:

a) a cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;

b) sancțiunea contravențională complementară s-a dispus pentru săvârșirea contravențiilor prevăzute la art. 102 alin. (3) lit. a) sau art. 102 alin. (4);

c) perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;d) perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce este aplicată prin însumarea mai multor perioade de suspendare prevăzute de lege dintre care cel puțin una prevăzută de art. 102 alin. (3) sau art. 102 alin. (4).

Pe de altă parte avem și Art 106^1 (2)

Art 106

(2) Testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație se susține, în mod obligatoriu, și în cazurile în care s-a dispus suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie pentru o perioadă de 180 de zile, potrivit art. 103 alin. (1) lit. c) și d), până la expirarea perioadei acesteia.

(3) Perioadele de suspendare a exercitării dreptului de a conduce prevăzute la alin. (1) și (2) se prelungesc, de drept, fără vreo altă formalitate, cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaștere a regulilor de circulație sau nu se prezintă pentru susținerea acestuia până la expirarea perioadei de suspendare.

Dintr-o analiză simplă - e clar că îmi este incident Art 106 - adică sunt nevoit să dau testul de verificare a regulilor de circulație pentru a nu se mări perioada de la 180 la 210.

Așteptarea mea era să îmi fie incident și Art 104 - dar la ghișeu mi s-a zis că nu este cazul meu. Întrebarea mea este - care este de fapt imposibilitatea de a mi se aplica și Art 104 având în vedere că nu sunt în unul din cazurile Art 104 (2) (acumulare de puncte, majorare sau contraventii conform art 102).

Mie mi se pare că prevederea cu majorarea perioadei cu 30 de zile dacă nu dau testul nu elimină din start posibilitatea beneficierii de reducere conform art 104.

Îmi cer scuze dacă întrebarea mea pare stupidă - sunt convins că răspunsul e simplu de fapt - și îmi scapă mie în acest moment.

Mulțumesc anticipat,

Valentin

Edited by valentinbz
typo
  • Moderator

@valentinbz, în situaţia ta, suspendarea exercitării dreptului de a conduce a fost dispusă ca urmare a unei fapte ce a fost urmărită ca infracțiune şi s-a dispus clasarea, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei etc.. Nu a fost aplicată o sancţiune contravenţională (amendă).
Dacă citeşti cu atenţie textul art. 104 care stabileşte cine beneficiază de reducerea perioadei de suspendare, vei constata că acolo se face vorbire de cei care au fost sancţionaţi pentru săvârşirea unor contravenţii:
"perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârșirea unor contravenții se reduce cu o treime ...".

Principala diferenţă dintre contravenţie şi infracţiune este că în timp ce "contravenția" este o încălcare a dispoziţiilor unei legi, ordonanţe, hotărâri de guvern, a unui regulament etc., ce are un grad redus de pericol social şi este sancţionată cu o pedeapsă relativ ușoară - amendă, "infracţiunea" este o faptă care prezintă un pericol social mai ridicat, constând în încălcarea prevederilor legii penale - Codul penal şi care este sancționată cu pedepse mai grele, în general privative de libertate.

• 4 months later...

Buna ziua! 
Dacă permisul mi s-a reținut pe raza Jud. Olt și am depus cererea de reducere a perioadei de suspendare a permisului la cei din Jud Dolj, s-a aprobat? Îmi vor da permisul? 
Testul a fost promovat

• Moderator

@Aleca,

Legea stabileşte că perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârşirea unor contravenţii se reduce de către şeful poliţiei rutiere a judeţului pe raza căreia a fost săvârşită fapta.
În consecinţă, solicitarea trebuie adresată şefului poliţiei rutiere din judeţul pe a cărui rază de competenţă teritorială a fost săvârşită fapta. 

Cei din Dolj mi-au spus telefonic sa trimit la ei

Cererea trebuia trimisa in cele 20 de zile de la expirarea dovezii am înțeles, acum e tardiv sa o mai trimit la cei din Olt?

Edited by Marius
Te rog nu mai cita postarea anterioară! Citarea are sens doar dacă respectiva postare nu este chiar ultima, în caz contrar acesta se repetă în mod inutil. Te rog să citeşti și să respecţi Regulamentul. Mulțumesc.