Jump to content
POLITISTI.ro

Dosar penal pentru conducere a unei motociclete de către un începător

apocalipse

Recommended Posts

Am intalnit urmatoarea speta: in cursul lunii septembrie 2012, am inregistratat un motociclist circuland cu 108 km/h in localitate. Nu mi-a oprit la semnal, l-am urmarit, i-am vizualizat nr. , ulterior l-am invitat la politie (el fiind posesorul motocicletei), mi-a declarat ca isi recunoaste contraventiile savarsite, l-am sanctionat atat pt.viteza cat si pt. neoprire la semnal. Avea varsta de 18 ani si 5 luni. Am vazut ca avea permisul categoria A din luna august 2012, iar B-ul din septembrie 2012. In certificatul de inmatriculare motocicleta condusa avea 60 kw (aprox. 80 CP).

Intrebarea este se poate intocmi dosar penal si sub ce incadrare ? coroborand cu art. 38 alin. 1 din HG 1391/2006 Rep care spune :

" (1) Posesorul permisului de conducere pentru categoria A are dreptul să conducă o motocicletă cu o putere care depăşeşte 25 kW sau un raport putere/greutate care depăşeşte 0,16 kW/kg ori o motocicletă cu ataş cu un raport putere/greutate care depăşeşte 0,16 kW/kg, numai dacă are o experienţă de minimum 2 ani pe o motocicleta cu specificaţii tehnice inferioare sau dacă persoana are 21 de ani şi promovează un test specific de cunoştinţe şi comportament. "

Ce parere aveti despre speta de mai sus? Ati mai intalnit asemena cazuri? Va intreb ca am parte de opinii contrare ale colegiilor mei si nu numai... procurorul de caz mi-a spus prima data sa ma sesizez din oficiu pentru infractiune ulterior ca a discutat si prin tara cu alti procurori si opiniile cele mai multe au fost impotriva intocmirii vreunui dosar penal.

Cu stima!

Romania a devenit, in unele cazuri, tara dosarelor penale (fara finalitate)! Dupa textul de lege ai putea sa-i faci dosar, dar pericolul social e mic (asa o sa fie interpretat in instanta sau la parchet), nu exista rea vointa din partea cond auto (s-a conformat invitatiei, a recunoscut ca el a fost autorul contraventiei). Nu vreau sa fiu carcotas, dar sa-ti spun o vorba ce mi-a spus-o cineva apropiat care are 28 de ani in politie, din care 23 la Rutiera : ”Eu nu i-am prins pe toti in atatia ani, tu vrei sa-i prinzi pe toti intr-o zi!” Mi-a spus-o cand eram si eu pe la inceputul carierei! Trage tu concluziile! O seara buna!

Si daca studiezi art 86 din OUG 195/2002 nu prea ai unde il incadra!

Edited by shinoby
  • Upvote 1

Ma gandeam la art. 86 alin. 2 teza 4: "Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana al carei permis de conducere este necorespunzator categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau permisul i-a fost retras sau anulat ori careia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendata sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule in Romania se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda."

Nu vreau sa-i prind pe toti intr-o zi, dar atat eu cat si colegii mei mai avem astfel de cazuri si ne lovim de astfel de lacune legislative care pot fi interpretate.

Cu stima!

nu inteleg o chestie- avea permis categoria A. motorul pe care il conducea presupune sa nu o alta categorie sau o subcategorie decit A?

da sau nu? de aici pleaca speta si tot aici este raspunsul. nu cunosc asta cu categoriile dar nu vad problema legala.

• Upvote 2
  • Downvote 2

Maxu, ideea este ca legea prevede o limitare atat de varsta cat si de capacitate / putere pentru categoria A. Apocalipse a postat si articolul din lege:

" (1) Posesorul permisului de conducere pentru categoria A are dreptul să conducă o motocicletă cu o putere care depăşeşte 25 kW sau un raport putere/greutate care depăşeşte 0,16 kW/kg ori o motocicletă cu ataş cu un raport putere/greutate care depăşeşte 0,16 kW/kg, numai dacă are o experienţă de minimum 2 ani pe o motocicleta cu specificaţii tehnice inferioare sau dacă persoana are 21 de ani şi promovează un test specific de cunoştinţe şi comportament. "

corect dar legea sanctioneaza ca infractiune lipsa categoriei sau subcategoriei si nu lipsa altor elemenete. si este de stricta interpretare.

nu este infractiune.

maxu pustanul avea permis categ. A dar in lege este specificat "conducatorul ...... are dreptul .... sa conduca motociclete cu o putere mai mare de 25 CP NUMAI DACA....... si urmeaza cele doua conditii (varsta si experienta impreuna cu promovarea unui examen de comportament si reguli specifice) care nu sunt cumulative!!! " ma gandesc ca doar daca respecta una din cele doua conditii are dreptul sa conduca motociclete cu specificatii tehnice superioare (putere peste 25 CP) intreb pt. ca art. 86 alin. 2 la teza 4 din OUG specifica :constituie infractiune conducerea pe dr. public a unui auto de catre o persoana ................ sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule in Romania. Articolul asta in foloseam pentru cei care obtineau permis de conducere in Marea Britanie sau Irlanda "provisional driving licence" ala de culoare verde pe care romanasi nostri spuneau ca este valabil si in Romania doar ca ala se folosea doar pe teritoriul tarilor de mai sus si in anumite conditii " doar insotit de un adult cu varsta de cel putin 21 ani, nu are voie sa conduca pe timp de noapte sau pe autostrazi etc." Astfel in baza acelui articol intocmeam acte premergatoare pt infractiune. Intrebarea e : se poate incadra la infractiunea prv. de art. 86 alin. 2 teza 4 pustanul din speta de mai sus? Ce parere aveti si argumentele pe care va bazati pro sau contra? Cu stima si LA MULTI ANI TUTUROR ROMANILOR !!!

• Upvote 1

cei din irlanda nu aveau dreptul general de a conduce masini in romania, dar cazul tau nu se incadreaza deoace permis eliberat in romania. la el se pune in discutie doar categoria, ceea ce in acest caz nu este incriminat. imi mentin opinia ca nu este infractiune.

in penal nu poti merge pe asimilari cu alte dispozitii sau extinderi.

btw, in cazul ceor din irlanda stii daca a fost condamnat cineva?

Edited by maxu08

In cazul celui din Irlanda s-a inceput urmarirea penala, am propus RTUP, dar procurorul a dispus SUP cu amenda administrativa (91 CP). Pana la urma infractiunea exista, dar nu prezinta pericol social. Ca nu a ajuns in instanta..... e alta problema.

Desi am pus in discutie, aceasta problema, ca sa fie analizata la Directia Rutiera, mi s-a raspuns sec: "ce mah crezi ca schimbi ceva tu?" Pana la urma, cred ca trebuia discutata si analizata problema ( ca multe altele) si poate se facea un proiect de modificare a OUG 195/2002 Rep. ori se considera infractiune si se schimba art. 86 din OUG ori se scotea definitiv din regulament si toti cei care obtineau categ. A puteau sa conduca motociclete de sute de cai.

Parerea mea, fara suparare.

ai dreptate, problema trebuie clarificata legislativ dar cred ca lipsa de interes tine si de nr mic de cazuri (dau cu presupusul).

in plus, trebuie sa manince si avocatii o paine si sa se laude cu o achitare :)

• Upvote 1