Jump to content
POLITISTI.ro

Retineri salariale - Fond Intrajutorare

Marius

Recommended Posts

• Member

nu exista baza legala, nici macar nu am facut cereri catre acest fond de intrajutorare, si nici cereri catre CNP nu aveam, atunci cand mi se retineau banii, dar se rezolva la inspectorat-financiar cu o cerere ca nu doresti sa ti se mai opreasca bani pentru....fond intrajutorare, CNP, etc.

eu am facut asa ceva si nu mi se mai opresc bani. nu faceti cereri de retragere , ca nu ati avut cereri de inscrieire la acestea...cel putin eu nu am avut si niciun lucrator de la IPJ OLT, se opreau bani fara voia noastra, razvratitule, asta ce inseamna?

Edited by eti79ety

Nu exista fond de intrajutorare, suma este retinuta ilegal daca nu ai semnat vreun document in acest sens . Se pot retine bani din salariu doar la cererea si cu acordul tau sau cu un titlu judecatoresc definitiv si irevocabil . Nu trebuie sa faci cerere de retragere, in ceva ce nu te-ai inscris insa poti face o notificare catre serv. financiar prin care sa le ceri sistarea retinerii si sa le atragi atentia ca savarsesc un abuz. In treacat spus la noi la IPJ Suceava exista o asociatie Politia Suceveana cu unul din scopuri intrajutorare cu cotizatie lunara, dar aceasta functioneaza efectiv acorda ajutoare la decese (2.500 mebru sau ruda grad 1) ajutoare pentru sinistrati, ajutoare pentru boala ,operatii ,etc sau alte situatii speciale . Intrucat aceasta este benefica si transparenta toti politistii din IPJ contribuim , insa controlul este strict monitorizat de membrii astfel ca nu exista favoriti sau discriminari .

@ Marius - si eu am avut acel fond pe fluturas . Era un fond initiat de cativa ofiteri la nivel de IPJ . Nu am mai fost deacord sa cotizez ( cotizasem cca 3 - 4 ani ), si am facut o cerere in acest sens, m-au scos si mi-a fost returnata intreaga suma cu care am cotizat ( nu am avut nevoie niciodata de ajutor - ajutor ce se acorda pt deces + rude gr. I , spitalizarii, operatii etc ) . M-am restras de aproape 1 an .

PS - cred ca era un fond asemanator cu ce explica Lord .

M-am retras pt. ca incepuse sa se foloseasca bani in alte scopuri decat acele ajutoare benefice pt. politisti . Nu am fost singurul, ne-am retras un grup destul de mare, de au intrat in panica si au pus-o si de o sedinta fulger , dar noi nu ne-am razgandit , eram foarte suparati pe fapul ca se acordase niste ajutoare aiurea .

Edited by Eduard
  • 3 years later...

sa inteleg ca daca ma retrag din acest fond...mi se returneaza suma cotizata????sau pot sa ma dea cu var si sa ma faca sa nu ma retrag pt ca nu au cum sa-mi returneze cotizatiile????

sa inteleg ca sunt obligati sa returneze cotizatiile...daca ma retrag si nu am benificiat de nici-un ajutor???sau pot sa ma dea cu "var".....ca sa ma faca sa nu ma retrag.astept raspuns.multumesc

La ipj-ul nostru ti se opreste suma de 20 lei pentru fondul de intrajutorare, daca ai dorit acest lucru. Au fost cazuri cand unii colegi s-au retras si li s-a inapoiat suma cotizata, cu conditia sa nu fi beneficiat de niciun ajutor din acest fond. Nu toti lucratorii contribuie la acest fond. De exemplu, din cei incadrati anul trecut, doar cativa au fost de acord, in scris, sa cotizeze la acest fond. Totusi, poate nu ar strica sa ni se spuna si noua ce ajutoare s-au acordat si pentru cine anume.

• Moderator

florinx365 dacă ţi se reţine o asemenea contribuţie, fără ca tu să fi semnat o adeziune la o asociaţie (bănuiesc că printr-o asociaţie se administrează un astfel de fond) înseamnă că reţinerile sunt ilegale. Tu nu ai aderat la acea asociaţie şi nici nu ţi-ai dat acordul în scris. Mergi la cei ce se ocupă de acel fond şi solicită-le să-ţi restuie contribuţiile reţinute fără acordul tău. Dacă nu vor sau îţi bagă sub nas vreun statut ce prevede că nu se pot restitui sau se restutie doar parţial, îi anunţi frumuşel că îi vei acţiona în judecată pentru că ţi-au oprit din salariu fără a avea acordul tău scris şi le vei cere şi actualizarea sumei cu rata inflaţiei.

Astfel de asociatii de intrajutorare functioneaza la majoritatea IPJ-urilor si cotizanti sunt politistii care au dorit acest lucru. Te poti retrage cand doresti. Referitor la suma care ti se restituie in caz de retragere, trebuie sa consulti Statutul Asociatiei pentru ca difera de la un IPJ la altul. La mine de exemplu, daca te retragi si nu ai beneficiat de vreun ajutor material, primesti jumatate din cotizatie. Valoarea cotizatiei poate fi diferita, insa si ajutoarele primite difera in functie de aceasta. De exemplu cei care platesc lunar 30 lei, primesc 4.000 lei ajutor in caz deces membru, 2000 lei in cazul decesul unui membru al familiei inclusiv parinti si socrii. Pentru o operatie(indiferent de natura ei, poate fi si apendicita sau hernie) primesti deasemeni 2.000 lei. Cei care cotizeaza cu 15 lei lunar si ajutoarele sunt la jumatate. Mai poti primi pentru imbolnaviri grave, tratament scump etc., nu am in fata statutul. Ca o concluzie, este bine sa nu ai nevoie de astfel de ajutoare, insa dupa o anumita varsta nu pot fi evitate si ajutoarele acestea sunt binevenite. Conteaza seriozitatea presedintelui si comitetului de conducere, precum si transparenta deciziilor acestora. Daca beneficiezi de doua ori in cariera de astfel de ajutoare iti recuperezi in totalitate contributia. Decizia apartine fiecaruia. 

Astfel de asociatii de intrajutorare functioneaza la majoritatea IPJ-urilor si cotizanti sunt politistii care au dorit acest lucru. Te poti retrage cand doresti. Referitor la suma care ti se restituie in caz de retragere, trebuie sa consulti Statutul Asociatiei pentru ca difera de la un IPJ la altul. La mine de exemplu, daca te retragi si nu ai beneficiat de vreun ajutor material, primesti jumatate din cotizatie. Valoarea cotizatiei poate fi diferita, insa si ajutoarele primite difera in functie de aceasta. De exemplu cei care platesc lunar 30 lei, primesc 4.000 lei ajutor in caz deces membru, 2000 lei in cazul decesul unui membru al familiei inclusiv parinti si socrii. Pentru o operatie(indiferent de natura ei, poate fi si apendicita sau hernie) primesti deasemeni 2.000 lei. Cei care cotizeaza cu 15 lei lunar si ajutoarele sunt la jumatate. Mai poti primi pentru imbolnaviri grave, tratament scump etc., nu am in fata statutul. Ca o concluzie, este bine sa nu ai nevoie de astfel de ajutoare, insa dupa o anumita varsta nu pot fi evitate si ajutoarele acestea sunt binevenite. Conteaza seriozitatea presedintelui si comitetului de conducere, precum si transparenta deciziilor acestora. Daca beneficiezi de doua ori in cariera de astfel de ajutoare iti recuperezi in totalitate contributia. Decizia apartine fiecaruia.

Am consultat statutul si nu e mentionat nimic in legatura cu restituirea vreunei sume in caz de retragere...