Jump to content
POLITISTI.ro

Forma agravanta a unei infractiuni

geo24frb

Recommended Posts

Am si eu o intrebare ca elev la scoala de politie. poate parea o intrebare prosteasca, insa nu am dobandit in totalitate tainele muncii de politie. Intrebarea este urmatoarea:

Orice infractiune savarsita pe timp de noapte este in forma agravanta? Sau forma agravanta este doar atunci cand se mentioneaza special in articolul de lege?

De exemplu fapta de ultraj impotriva bunelor moravuri si tulburarea ordinii publice daca este pe timp de noapte e in forma agravanta?

• Active member

Nu este forma agravata (nu agravanta, circumstanta este asa) la art. 321 C.pen., deoarece nici unul din aliniatele textului de lege ale ultrajului nu face mentiune ca ar fi forma agravata daca ar fi comisa pe timp de noapte si nici art. 75 din C.pen. nu consemeneaza savarsirea unei infractiuni pe timp de noapte ca fiind o circumstanta agravanta.

Infractiunile care totusi retin aceasta circumstanta ar fi furtul calificat (de-aia are si forma calificata, printre altele, ca e comis noaptea), talharia si violarea de domiciliu, legiuitorul tinand sa individualizeze, sa particularizeze acest aspect bazat pe faptul ca in cazul anumitor infractiuni autorul se foloseste de adapostul intunericului pentru a-si facilita comiterea infractiunii.

Astfel, la evaziune fiscala, spre exemplu, n-o sa se retina niciodata aceasta circumstanta :)

Sper ca am reusit sa ma fac cat de cat inteles cu vocabularul meu juridic precar.

Edited by Ben
  • Upvote 2
  • Member

Nu. Trebuie să fie precizată această condiție în conținutul infracțiunii.

S-ar putea reține art. 321 C.P. împreună cu aplicarea unor alin. din art. 75 C.P. cu privire la circumstanțele agravante (ex: săvârșirea faptei de 3 sau mai multe persoane împreună etc.)

L.E. Se pare că Ben mi-a luat-o înainte. :D

• Member

Am si eu o intrebare ca elev la scoala de politie. poate parea o intrebare prosteasca, insa nu am dobandit in totalitate tainele muncii de politie. Intrebarea este urmatoarea:

Orice infractiune savarsita pe timp de noapte este in forma agravanta? Sau forma agravanta este doar atunci cand se mentioneaza special in articolul de lege?

De exemplu fapta de ultraj impotriva bunelor moravuri si tulburarea ordinii publice daca este pe timp de noapte e in forma agravanta?

...in completare, ca sa ai notiunea completa cu privire la "noapte", la articolul privind perchezitia (il descoperi tu), din CPP, se precizeaza ca "perchezitia se efectueaza numai in cursul zilei, intre orele 6,00-20,00, iar odata inceputa in termenul legal, poate continua si dupa ora 20,00" :)