Jump to content
POLITISTI.ro

Question

florin

Incep prin a va spune ca sunt civil, dar am o curiozitate.

Cei pe care ii vedem in media in reportajele mai spectaculoase, purtatorii de cagula, cine sunt ei?

Aveam ferma convingere ca "mascatii" sunt din cadrul politiei, dar am vazut de mai multe ori si persoane purtand cagula langa uniforma cu insemne de jandarm.
Pana la urma care organ al statului are in atributii bucata asta din munca de politie si in ce conditii legale isi desfasoara activitatea?

Share this post


Link to post
Share on other sites

11 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
Marius

"Mascaţii" sunt luptatorii (poliţişti) din cadrul formaţiunilor de intervenţii şi acţiuni speciale ale Poliţiei Române.

 

Confuzia ta se datorează faptului că în România aproape fiecare instituţie ce face parte din sistemul naţional de apărare şi-a înfiinţat structuri ce imită formaţiunile poliţiei, iar membrii/lucrătorii acestora folosesc cagule de mascare. Jandarmeria este una dintre aceste instituţii care se scaldă în impostură şi încearcă prin orice mijloace să se substituie poliţiei provocând permanent o confuzie în rândul cetăţenilor.

 

Aricolul de echipament "cagula de mascare" a fost atribuit legal şi firesc pentru folosire structurilor de poliţie ce au atribuţii în privinţa combaterii şi a luptei împotriva crimei organizate, a infractorilor deosebit de periculoşi ce folosesc arme de foc etc. cu scopul expres de a oferi o protecţie privind identitatea poliţiştilor şi a famililor acestora. Cu toate că Jandarmeria nu are astfel de atribuţii, lucrătorii acestei instituţii şi-au arogat singuri tot felul de competenţe închipuite şi pompos denumite (ex. din sfera antiterorista şi contrateroristă cu toate că nu au competenţă legală să intervină ei în astfel de situaţii, ci SRI-ul prin Brigada Antitero), iar permanent încearcă şi întreţin voit o confuzie între efectivele poliţiei şi ale jandarmeriei.

 

Jandarmeria nu a avut şi nici nu are competenţe pentru activităţi cu un grad ridicat de risc, împotriva grupurilor de crimă organizată ori a infractorilor deosebit de periculoşi, competenţa în astfel de cazuri fiind exclusiv în sarcina Poliţiei Române. Singura competenţă exclusivă aflată în sarcina jandarmilor este "restabilirea ordinii publice" care nu înseamnă altceva decât altoirea şi împrăştierea ("bastoneala") manifestanţilor, demonstranţilor şi greviştilor, iar pentru astfel de activităţi nu este necesară ascunderea identităţii militarilor, pentru că nu acţionează împotriva unor grupări infracţionale organizate predispuse la acte de răzbunare asupra lor ori membrilor de familie, dar cu toate astea jandarmii îşi cumpără de la magazinele cu echipament pentru motociclişti cagule de mascare şi le poartă în timpul serviciului.

 

În concluzie adevăraţii "mascaţi" sunt de fapt poliţişti din cadrul structurilor de intervenţie şi acţiuni speciale ale poliţiei, dar cu toate astea începând din 2007, când peste noapte au fost transformaţi din militari în termen în "profesionişti", jandarii s-au orientat iar prin impostură profită şi fură din capitalul de imagine pe care aceste structuri din Poliţia Română l-au creat în timp, folosind inutil echipament asemănător pentru a fi confundaţi cu aceştia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
florin

De pe situl jandarmeriei n-am inteles altceva decat ca sunt un fel de omul orchestra. Citesc acolo ca au tot felul de atributiuni, de la ordine publica, la combaterea terorismului si misiuni internationale. Si totusi eu vad jandarmi plimband mapa prin curtea scolii de peste drum si jandarmi privind la politistul din patrula care scrie procesul verbal. Pai atunci e un pic cam tras de par sa nu ai atributii mai simple, dar sa organizezi descinderi. Sper sa fie logic ceea ce zic.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Marius

Jandarmeria nu organizează descinderi, percheziţii ori reţinerea unor persoane suspecte. Ei doar participă în calitate de colaboratori ("atârnători") la astfel de activităţi ce sunt organizate şi executate de poliţie.

E normal să fie aşa, întrucât Jandarmeria nu are competenţe în sfera judiciară, nu pot propune arestarea ori să solicite şi să execute mandate de percheziţie, etc.
Nu o spun cu răutate, în general la astfel de activităţi li se atribuie şi lor un rol destul de important, să asigure perimetrul zonei respective, etc.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
leo4655

Jandarmii sunt un fel de ... participa dar nu se baga.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Tyson

Jandarmii sunt asemanatori comunitarilor, numai ca putin mai disciplinati. Insa nu intotdeauna teoria bate cu practica.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Catalin

A devenit aşa o modă/trend şi mulţi poartă cagule (jandarmi, comunitari, firme de pază, etc) o fac ilegal. Doar pentru Poliţia Română există în prezent prevederi legislative ce acordă dreptul de a proteja identitatea lucrătorilor (dar chiar şi aici prevederile sunt foarte stricte şi clare, nu este valabilă această prevedere pentru toate formaţiunile polţiei).
Ceilalţi o fac fără a avea legal acest drept.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Marius

Heckler und Koch MP-5A3

Glock 17 - 9mm

Colt Python 357 Magnum - 38 Special

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Nightwolf

Descindere astazi in sectorul 2 . Comunitarii, jumatate erau mascati, jumatate fara cagula. Te doare capu`....

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Sony

Daca n-a mai avut primaru' bani sa le cumpere cagule la toti ...

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
dunelu

In viitor vor aparea mascati la pompieri caci la SMURD doctorii au masti !

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Marius

Probabil lecturand acest forum si realizand gafele facute, conducerea MAI apropus si a modificat legislatia in privinta echiparii jandarmilor cu cagule de mascare.

In septembrie 2010 a fost publicat pe site-ul MAI:

cagulajandarmi.png

Hotararea pentru modificarea anexelor nr. 1 si 2 la Hotararea Guvernului nr.1850/2005 privind stabilirea uniformei personalului militar din Jandarmeria Romana, a insemnelor distinctive, a formei si continutului insignei si ale documentelor de legitimare a acestuia, precum si a siglei Jandarmeriei Romane

Aceasta hotarare introduce in anexa nr. 3, la norma nr.9 - capitolul V articolul de echipament "cagula de mascare" pentru efectivele de jandarmi ce executa misiuni de interventie.

Extras din nota de fundamentare:

În vederea eliminării riscurilor care pot interveni pe timpul desfăşurării de către efectivele de jandarmi a misiunilor antitero, de intervenţie în zone montane pentru salvarea de vieţi omeneşti şi de instrucţie alpină este necesară introducerea unor articole noi de echipament special.

Schimbări preconizate - Introducerea unor articole noi de echipament special pentru efectivele participante la misiuni de ordine publică, antitero, misiuni în zone montane, instrucţie alpină

 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

 • Similar Content

  • Catalin
   By Catalin
   Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale (SIAS), din cadrul Poliţiei Române, a aniversat, joi, 15 ani de la înfiinţare, printr-o ceremonie organizată la Casa de Cultură a Ministerului Administraţiei şi Internelor.
   Serviciul a fost creat pentru creşterea capacităţii de ripostă a Poliţiei Române împotriva infracţiunilor comise cu violenţă şi, în mod specific, împotriva situaţiilor de criză ce implică luarea de ostatici şi răpirea persoanelor. A fost fondată în anul 1993, în cadrul unui nucleu incipient de luptă împotriva crimei organizate, însă misiunile dificile şi eficienţa dovedită prin finalizarea cu succes a acestora, a făcut ca, în 1995, SIAS să devină o unitate independentă şi complet operaţională.
   În aprilie 2007, Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, a devenit membru cu drepturi depline al Grupului „ATLAS”, grup care a apărut ca reacţie a structurilor Uniunii Europene la valul de atentate teroriste declanşat în 11septembrie 2001 şi a exacerbării infracţiunilor comise cu violenţă în spaţiul european.

   Toţi luptătorii de la SIAS sunt cei mai buni în ceea ce fac. "Ei sunt elita", spune comisarul-şef Teodor Stanca, şeful Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale al Poliţiei Române. Aici sunt încadraţi doar prin concurs şi numai după ce au trecut cele mai drastice probe fizice şi psihice, cei mai buni poliţişti. "Trebuie să ştie cum să folosească foarte bine o armă încă de la început. Vor deveni pe parcurs cei mai buni, dar după un antrenament asiduu şi nu într-un timp foarte scurt. Noi trebuie să lucrăm contra timp, la perfecţiunea unui ceas elveţian. Orice greşeală poate duce la pierderea misiunii", spunea şeful SIAS.

   În ultimii 10 ani, luptătorii SIAS au participat la aproape 2.000 de misiuni specifice în condiţii de pericol maxim. Au participat la anihilarea celor mai periculoase grupări infracţionale. Cătălin Teodor Georgescu şi Poenariu Nicuşor sunt doi polițiști din cadrul SIAS căzuţi la datorie.
   De activitatea SIAS se leagă reţinerea greilor lumii interlope din România, dar şi a infractorilor cu renume internaţional precum Francisc Bancsa - fost legionar în legiunea franceză, acuzat de comiterea unor jafuri armate la bănci din Belgia, Cojocaru Constantin - supranumit "Pisica" sau "Passaris de România", evadat din închisoarea de maximă securitate din Serbia şi prins datorită rănilor provocate prin împuşcare de luptătorii SIAS.
   Clanuri cunoscute ca Duduienii, Caranii, Gorun, Cordunenii, Craiu şi multe altele despre care a auzit oricine au fost anihilate sau destructurate cu ajutorul luptătorilor Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale al Poliţiei Române.

   http://www.youtube.com/watch?v=o6jvAA2A55I

   Fără a fi lipsiți de modestie, această unitate de elită a Poliției Române, este cea mai bună și cea mai experimentată dintre toate forțele speciale din România.
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.