Jump to content
POLITISTI.ro

Sistemul Informatic de Emitere a Rovinietei


radusandu

Recommended Posts

De maine, pe întreg teritoriul României intră în vigoare Sistemul Informatic de Emitere a Rovinietei. Astfel, orice conducător auto care tranzitează reţeaua de drumuri naţionale şi autostrăzi din România poate merge la orice subunitate CNADNR (DRDP-uri, SDN-uri, Agenţii de Control şi Încasare), la benzinăriile MOL, Rompetrol, Petrom sau OMV sau la oficiile Poştei Române, UNTRR dar şi la firmele de distribuţie Scalla, Speedy, Medina şi Pasaj, de unde trebuie să-şi cumpere o rovinietă, în funcţie de categoria de maşină pe care o deţine.Procedura este simplă. Conducătorul auto îi comunică operatorului, pe proprie răspundere, numărul maşinii pentru care vrea să cumpere rovinieta, tipul vehiculului şi perioada de valabilitate a rovinietei.

Operatorul introduce în calculator numărul autovehiculului iar sistemul generează, automat, toate datele de identificare, precum şi categoria vehiculului, dar şi numele proprietarului. După achitarea tarifului, cumpărătorul primeşte un bon de casă sau factură, dacă solicită, în locul vechiului autocolant (care se lipea pe parbriz). Plata este înregistrată automat în baza de date centrală (CESTRIN - Centrul de Studii Tehnice, Rutiere şi Informatică) şi este păstrată pe toată perioada de valabilitate pentru care a fost achitat tariful de utilizare.

Controlul rovinietei se face fie automat, prin intermediul punctelor fixe, unde sunt instalate sisteme de camere video, fie în trafic, de către echipe de controlori.Camerele video înregistrează numărul de înmatriculare al vehiculelor care tranzitează drumurile naţionale, care apoi sunt verificate în baza centrală de date (CESTRIN), iar în cazul în care numărul nu este găsit, se interoghează baza de date a DRPCIV (Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor) pentru identificarea contravenientului. Toate aceste operaţiuni au loc online, în doar câteva secunde. Odată identificat posesorul autoturismului filmat circulând fără rovinietă, i se întocmeşte proces verbal şi i se trimite amenda, prin poştă, la domiciliu. Controlul în trafic este efectuat de către echipaje formate din politişti, lucrători ai ARR (Autoritatea Rutieră Română) şi CNADNR, cu ajutorul unor terminale mobile (PAD). Verificarea se face tot online. Controlorul introduce în terminal numărul maşinii şi află, rapid, dacă deţinătorul autoturismului a plătit sau nu rovinieta. În cazul constatării unei contravenţii i se întocmeşte proces-verbal şi i se reţine certificatul de înmatriculare. Amenzile se încadrează între 250 şi 4.500 de lei, în funcţie de categoria de autovehicul, iar despăgubirile aplicate de administratorul drumului, pe lângă amenzile contravenţionale percepute în cazul lipsei rovinietei, se încadrează între 28 euro şi 1.210 euro. Tot de la 1 octombrie se introduce şi tariful de utilizare a reţelei de Drumuri Naţionale pentru 90 de zile, aplicat la toate categoriile de vehicule. Tarifele rovinietei rămân neschimbate. Rovinietele achiziţionate deja îşi menţin valabilitatea până la data expirării.

Link to comment
  • Moderator

Huh? Si cum ramane cu acciza din carburant? Platim de doua ori aceeasi tampenie? Si cum imi aplici amenda pe baza unei inregistrari video? Daca nu sunt eu contravenientul? Daca masina a fost condusa de altcineva? Si ce e ala tarif de utilizare a drumurilor nationale? Astia sunt NEBUNI LA CAP?! Trebuie sa dea cineva cu ei prin instante, ca nu mai e de stat. Ah, legat de baza de date....asta exista si inainte.

Link to comment

eu inca mai am rovigneta veche, abia am cumparat-o. insa ideea nu este rea doar daca se si verifica cine o are si cine nu. oricum, daca legea prevede sanctionarea proprietarului (nu am citit legea deci vorbes din teorie) ptr lipsa rovignetei atunci amenzile se pot trimite prin posta. la fel ca si cu restantele la intretinere - se recupereaza de la proprietar si nu de la chirias deoarece parte contractanta fata de RADET este proprietarul si nu chiriasul (care este tert fata de raportul juridic). Probabil ca si aici se aplica un rationament similar.

De altfel nici nu ai avea cum sa amendezi soferii de tir ptr ca firmele nu si-au achitat rovigneta.

Link to comment

Daca mai am rovigneta veche valabila pana pe data de 26 ianuarie 2011,voi fi sanctionat,mai este valbila aceasta,sau trebuie sa o refac din nou in format electronic,multumesc mult.

Link to comment

tasturel ,mergi inainte pana la expirare ! apropo, unde sunt montate acele camere ? si sunt considerate probe in instanta ?

Edited by serioussam
Link to comment

Mda..... Avem si drumuri prea bune :doh: , pentru ce dracu le taxeaza si cate taxe mai pun pt aceeasi tampenie? trebuie sa faca si restul poporului ceva ca sa se mai schimbe lucrurile, am pus noi bete in roate pe 24 dar nu e de ajuns.

Link to comment

E valabila.

Multumesc frumos de raspuns. :emo-yessir:

tasturel ,mergi inainte pana la expirare ! apropo, unde sunt montate acele camere ? si sunt considerate probe in instanta ?

Multumesc de raspuns. :emo-yessir:

Link to comment

de nu ar fi probe in instanta? nu masoara viteza deci nu are nevoie de omologare. asa cum camerele video de la banci ofera imagini care pot fi folosite ca probe cred ca si aici merge la fel. In plus, citi crezi ca vor nega faptul ca masina din poza nu era a lui? :)

Link to comment

ok, cum aflam ce camere sunt online cu soft-ul, ca doar acum nu in toate orasele si toate camerele de pe stalpii la iesire din oras or fi conectate ?

Link to comment

Camerele de supraveghere vor fi instalate pe

DN2 A (Urziceni - Constanţa),

DN 2 (Bucureşti-Urziceni-Suceava),

DN 17 (Cluj - Suceava),

DN7 (Bucureşti - Piteşti - Râmnicu Vâlcea - Sibiu -Arad),

DN 5 (Bucureşti - Giurgiu) şi

DN 6 (Bucureşti - Roşiorii de Vede - Craiova - Caransebeş - Timişoara).

Botosaniul nu are, momentan

Iniţial, fiecare din aceste drumuri va avea o cameră de supraveghere, cu excepţia DN 17 care are două camere, iar de săptămâna viitoare vor fi în total zece camere funcţionale pe aceste drumuri

Edited by serioussam
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.