Jump to content
POLITISTI.ro

Medicul de familie in cazul politistilor


Catalin

Recommended Posts

  • Moderator

Noi polițiștii suntem obligați să optăm pentru a avea ca medic de familie numai un medic din cadrul CMJ?

Noi ne putem schimba medicul de familie și să alegem un medic civil?

Ce acte normative reglementează această situație?

Merci bocu.

Link to comment
Share on other sites

Da Catalin poti avea alt medic de familie ,nu e obligatoriu sa fie din CMJ,insa nu stiu ce act normativ reglementeaza si nici nu am fost curios dar poti da o cautare pe google!!!!

Stiu insa colegi care au plecat la alti medici de familie !!! sanatate :emo-yessir:

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Asta e o veste bună. :)

Eu am făcut greșeala să o înscriu și pe soția mea la medicul de la inspectorat (bine pe vremea aceea lucra tot în MAI), dar de fiecare dată când am avut vreo problemă am apelat la un medic foarte bun, în care am mare încredere.

Iar acum am înțeles că nu ne mai primesc la CMJ oricând și oricum, trebuie o programare cu două zile înainte, :blink: în plus de medicamente gratuite nici nu se mai pune problema, așa că o să mă mut de la CMJ, oricum nu am trecut pe acolo decât când aveam nevoie de vreo adeverință că sunt apt medical.

Link to comment
Share on other sites

OMAI 516/25.08.2003 - acordarea asistentei medicale in MAI

La art 61. - se specifica - In cazul in care medicul de familie este altul decat cel cu atributii de medic de unitate, asiguratul este obligat sa trimita scrisoare medicala medicului unitatii din care face parte asistatul - deci poti avea alt medic de familie din afara MAI cu o singura conditie ca acel medic sa aiba contract incheiat cu Casa OPSNAJ ca sa iti poata da retete gratuite altfel trebuie sa te duci cu reteta la medicul unitatii sa iti scrie alta reteta pe baza celei date de medicul de familie si practic faci doua drumuri in loc de unul.

Link to comment
Share on other sites

Catalin daca vrei poti sa iti alegi un doctor de la Spitalul Militar care are contract cu CASA OPSNAJ.

Edited by Elvis
Link to comment
Share on other sites

Membrii de familie este bine sa-i avem inscrisi la medici din reteaua civila. Mai ales copiii, care au de parcurs scheme de vaccinari complexe si au nevoie de atentie deosebita.

In cazul cadrelor ( poltisti, pompieri, jandarmi ...) , ideal este sa fim inscrisi la CMJ pentru ca oricum trebuie sa trecem cu toate retetele sau concediile pe-acolo .

In plus sunt alocati foarte multi bani pe medicamente de care ar trebui sa beneficiem. E adevarat insa ca din iulie s-a trecut la o noua compensare a medicamentelor si ministerul nu vrea sa mai suporte toata contributia personala (Atentie !!! nu exista baza legala pentru asta, putem sa cerem gratuitate asa cum scrie in lege) iar medicamentele gratuite le platim 25% din pretul de vanzare de cand cu reducerile salariale.

Asa ca....... sanatate multa!

Link to comment
Share on other sites

Putem renunta la CASA OPSNAJ ?

Da, putem avea si medici de familie din sistemul civil de asigurari de sanatate. Din pacate, in ceea ce priveste procedura, peste tot este la fel. Asigurarea obligatorie de sanatate , consider ca este o ingradire a dreptului de a alege.

Link to comment
Share on other sites

Da Marius ,insa nu vezi cum sunt tratati oamenii prin spitale.

Cu OPSNAJ ma gandesc ca poate beneficiem intr-un viitor......... de gratuitatile prevazute de statut.

Link to comment
Share on other sites

Crezi ca Romania este Germania sau Franta sau.... Mai degraba vor modifica statutul decat sa ne asigure noua gratuitatile medicale prevazute acum in el. O simpla ordonanta de urgenta si s-a rezolvat problema. Iar cei care vin in continuare la conducerea tarii nu se vor lega la cap cu asa ceva.....

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Deci dacă eu îmi schimb medicul de familie și mă înscriu pe lista unui medic civil, în cazul în care mă îmbolnăvesc și medicul îmi dă un concediu medical, acesta nu v-a fi recunoscut de către inspectorat?

Trebuie să trec cu acel concediu medical pe la medicul de la inspectorat? El poate să refuze să recunoască acel concediu medical?

Link to comment
Share on other sites

Da Catalin ,are dreptate ccclyon.

O alta aberatie a Directiei medicale cu care noi politistii trebuie sa fim de acord. :angry:

Solutia este una singura: trecerea C.M.J.-urilor in suboredinea I.P.J.-urilor.

Link to comment
Share on other sites

Daca medicul de familie este de la IPJ si este profesionist,in ajutorul nostru, nu trebuie schimbat. Dureros este faptul ca trebuie sa platim o cota parte din medicamentele prescrise ,desi legal avem asistenta medicala si medicamente gratuite.Dar care lege se mai aplica cand e vorba de drepturile noastre ?

Link to comment
Share on other sites

Medicii de familie de la I.P.J.-uri se ajuta pe ei , isi ajuta rudele , cunoscutii si fac afaceri.

Dunelu de cand esti politist cate vitamine si sustinatoare de efort ti-a prescris medicul tau de la IPJ?

In cate concedii de refacere ai fost?

Cate bilete la mare ai primit?

De cate ori te-a consultat la domiciliu?

De cate ori ti-a rezolvat o urgenta?

Sunt curios atata tot.

Dupa ce raspunzi la aceste intrebari mai am una:

merita sa platesti de doua ori?

Edited by Elvis
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Concedii de refacere  si bilete la mare primesc cei de la conducerea IGPR.La judete apar rar si putine. Cat priveste rezolvarea unor urgente aici exista implicarea medicului de la IPJ  si chiar daca nu crezi acesta prescrie si medicamente gratuite,dar la Farmacii ni se cere 25% sa platim.Am mai afirmat ca pentru noi nu se aplica gratuitatea la tratament medical !

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Eu persona am medic de familie civil. Niciodata nu am fost la cei de la CMJ pentru ca sunt niste nesimtiti cu grade de ofiter superior care se uita la noi ca si la niste moluste sau melci ciudati...cel putin asta e impresia mea.

L-am intrebat si noi pe domnu` comisar sef medic de vitamine sau sustinatoare de efort. Raspunsul ? Iti dau inapt pentru a face ceea ce faci daca nu mai poti....

A venit si un ordin intern in legatura cu medicii de familie....l-am bagat la ignore...ner.gif Nimeni nu m-a intrebat pana acum ceva in legatura cu asta. E drept ca nici nu am avut vreun concediu medical pana acum....

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Am si eu o intrebare. Tatal meu a fost politist si a fost inscris la cabinetul medical de la MAI. Dupa moartea lui doamna doctor mi-a spus ca trebuie sa mi se faca alt dosar, deoarece nu mai pot figura in baza cabinetului pe numele tatalui, acesta fiind decedat. Mi-a spus ca ma va inscrie la pensionari,deoarece beneficiez de pensie de urmas de pe urma lui. Dar pensia de urmas este pe numele mamei, deoarece in anul cand tatal meu a murit eu eram minora. Am dreptul sa beneficiez de gratuitate integrala daca pensia de urmas nu este pe numele meu din motivele prezentate mai sus?

Link to comment
Share on other sites

Medicul de familie te-a indrumat corect, dar nu a specificat mai clar. Daca mama ta era inscrisa si ea la acelasi medic de familie care are contract cu Casa OPSNAJ ( ordine publica, siguranta nationala, armata si justitie) , initial avand calitatea de coasigurat, deoarece era asigurata in virtutea cuponului de pensie a tatalui tau, in prezent (dupa decesul tatalui tau) poate ramane pe lista de inscrisi a aceluiasi medic de familie (bineinteles daca doreste) avand calitatea de asigurat in virtutea cuponului de pensie de urmas M.A.I.. Medicul a spus corect prin programul sau de raportari lunare catre casa mentionata (program SIUI se numeste), va face miscarea in lista de pacienti dupa modul in care ti l-am descris. In ceea ce priveste calitatea ta de asigurat/pacient in acest sistem (nu ai dat date privind varsta ta, daca esti minora, sau ocupatia daca esti eleva, studenta , masterand pana in 26 de ani ) poti fi coasigurat pe cuponul de pensie al mamei tale, daca tu nu ai pensie de urmas sa fii asigurat , daca indeplinesti conditiile pe care ti le-am spus mai sus in paranteza. Situatii de acest gen sunt regelementate in Contractul Cadru de furnizare a serviciilor de sanatate pe anul 2010 care s-a prelungit pana la 1 iunie 2011, care se completeaza cu Normele de aplicare ale Contractului Cadru cat si cu dispozitii interne ale Casei OPSNAJ. Daca medicul respectiv ti-a spus ca ai ramas pe lista de pacienti, stai linistita, nu are relevanta calitatea de asigurat sau coasigurat, beneficiezi de aceleasi servicii medicale (retete, bilete, internari, etc. )

Toate cele bune !

P.S. Acum am vazut datele tale de pe forum si am observat ca ai 18 ani impliniti in decembrie , banuiesc ca urmezi o forma de invatamant, deci esti coasigurat, recomandarea pe care ti-am dat-o mai sus, ramane valabila .

Link to comment
Share on other sites

Anul acesta implinesc 19 ani, sunt eleva. Este vorba de faptul ca ea mi-a spus ca nu am gratuitate integrala la medicamentele ce mi le va prescrie. Astazi de exemplu nu a vrut sa imi dea o reteta, deoarece nu stia ce statut am. Trebuie sa ii duc o copie dupa ordinul de decizie a pensii de urmas, deoarece chiar daca pensia e pe numele mamei este de fapt pentru mine. Dar eu fiindca eram minora cand tatal meu a murit normal ca pensia a fost trecuta pe numele mamei.

Link to comment
Share on other sites

Medicul are dreptate, casa la raportarea lunara va cere cope dupa actul justificativ, in cazul tau cupon de pensie, dar inteleg ca decesul si decizia de pensie este recenta si va fi necesara o coipe dupa decizia de stabilirea pensiei de urmas (unde nu am inteles tu sau mama ta ai pensia de urmas, deoarece in anumite conditii puteti beneficia de pensie ambele, tu pana la 26 de ani daca urmezi o forma de invatamant, iar mama ta daca are varsta de pensionare sau daca este pensionara poate renunta la pensia ei pentru pensia de urmas dupa sot ) . Indifierent de statut, nu retin exact dar am impresia ca numai salariatii MAI au procentul de compensare 100 % iar ceilalte rude un procent mai mic, in privinta asta a procentului nu stiu si nu iti pot da recomandari, dar intradevar pentru a reglementa statutul tau de asigurat, doctorul pe buna dreptate ti-a cerut documente justificative, deoarece el la sfarsit de luna le inainteaza la casa de asigurari de sanatate. Cunosc aceste lucruri de la sotia mea care este medic de familie in sistemul civil asemanator cu al nostru si o ajut la raportarile lunare.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Am si eu o intrebare cu privire la coasigurati.Sotia mea este inscrisa la alt medic de familie de multi ani.Acum nu mai este angajata si a depus adeverinta ca este coasigurata, de la IPJ si certificat fiscal ca nu realizeaza venituri proprii la medicul de familie al sau si la Casa Asigurarilor de Sanatate. In urma cu doua luni,cred, am completat si acele formulare pentru Casa OPSNAJ, in care am inscris la coasigurati, fetita si sotia,anexand din nou actele justificative pentru calitatea de coasigurati. Cand sotia a mers la medicul sau de familie pentru consultatie, i s-a spus ca nu apare inregistrata la Casa de Sanatate, si ca neavand calitatea de asigurat nu mai poate fi consultata si nu i se mai pot emite trimiteri ori retete medicale pe numele sau. Cerandu-i lamuriri medicului meu de la IPJ ,acesta a fost foarte confuz, ajungand la concluzia ca problema poate fi rezolvata numai daca toti membrii familiei mele se inscriu la acelasi medic, respectiv la el. Vreau sa stiu si eu de la cei cunoscatori in domeniu daca aceasta este singura solutie si de ce nu putem avea medici diferiti. De ce sotia nu are calitatea de coasigurat daca am depus actele cu privire la lipsa veniturilor proprii? Va multumesc anticipat.

Link to comment
Share on other sites

Sotia ta are calitatea de coasigurat. Actele depuse - adeverinta de la IPJ si certificatul fiscal erau suficiente pentru medicul de familie civil , care trebuia sa ii schimbe doar categoria de asigurat cu cea de coasigurat, in baza de date a casei de sanatate locale. Probabil ca a facut-o, dar , dupa acest moment, ai intervenit tu: prin cererea de CASAOPSNAJ pe care ai completat-o si semnat-o ,i-ai inscris si pe sotia si copilul tau . Asa ca , fiind dublu inscrisi, casa de asigurari locala i-a scos din baza de date.

Asta e o greseala pe care au facut-o foarte multi, probabil ca nu s-a inteles destul de clar ca prin aceasta cerere de inscriere la CASAOPSNAJ chiar sunt inscrise toate persoanele pe care noi le nominalizam.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

runya, multumesc pentru raspuns. Problema este insa ca cererea completata de mine cu Casa OPSNAJ, nu a fost implementata nici pana in prezent(din lipsa de personal!?). Pe cine intrebi, spun ca sistemul este de vina, insa noi ce facem pana se pune sistemul la punct? Ce rezolvare vezi tu in acest caz?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.