Jump to content
POLITISTI.ro

Probe necesare la depasire coloana pe linie continua


ben80

Recommended Posts

Sunt in urmatoarea situatie.... am incercat sa depasesc o coloana in miscare care incepea sa se formeze in apropierea unei intersectii din afara orasului, dar in momentul in care am intrat in depasire am observat o masina de politie la vreo 2-300 de metrii pozitionata exact dupa intersectie, asa ca am reintrat in coloana in fata autobasculantei a carei depasire deja o incepusem, iar la trecerea prin intersectie am fost oprit si amendat pentru depasirea unei coloane de masini pe linie continua, deasemenea am fost anuntat ca mi se suspenda dreptul de circulatie pe 60 zile. Din moment ce masina politiei a fost pozitionata cu fata catre sensul din care veneam eu am presupus ca mi-a fost filmata acea depasire si am cerut politistului sa ne uitam pe filmare ca sa vedem ca nu era nici linie continua si nici nu s-a depasit decat un singur autovehicol, iar raspunsul a fost ca nu exista nici o inregistrare, dupa aceia am intrebat de ce nu a oprit nici un martor din masinile presupuse depasite pt a fi trecuta pe procesul verbal, iar raspunsul a fost ca nu este necesar, in cazul de fata fiind suficient doar constatarea agentului de circulatie. mentinonez ca pe procesul verbal am specificat la obiectiuni ca am depasit o singura masina si aceasta inainte de linia continua care se intinde doar 50 m de la intersesectie, iar dupa acest incident am facut contestatie acesta urmand sa se judece in data de 19 11 2012

Acum am doua intrebari: .. este adevarat ca la o astfel de contraventie nu este necesara nici o proba si nici unu martor doar constatarea politistului?.. mentionez ca nici eu nu am martor fiind singur in masina ..... si a doua intrebare este referitoare la suspendarea permisului...mi s-a spus 60 zile si in procesul verbal scrie 30 zile..care este reala?... sau trebuie sa sustin testul cu 13 din 15 ca sa ramana 30 altfel se prelungeste la 60?...in cazul in care pierd procesul

 • Downvote 4
Link to comment
 • Member

In Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 la art 120 alin 1 lit k spune ca:"Se interzice depasirea vehiculelor pe sectorul de drum unde s-a format o coloana de vehicule in asteptare ,daca prin aceasta se intra pe sensul opus de circulatie".

Asadar nu se mentioneaza cate auto trebuie depasite ca sa fie interzisa aceasta manevra,ci doar daca prin efectuarea acesteia se intra pe contrasens.

Politistul nu are voie sa arate nici unui conducator auto filmarea in care apare savarsirea unei abateri la regimul circulatiei rutiere pt care a fost oprit,doar daca se face contestatia si atunci se solicita prin instanta...iar martorul nu este obligatoriu,sa sti ca in primul rand politistul constata contraventia cu propriile simturi.

In OG 2/2001 se precizeaza ca este nevoie de martor si ala asistent la refuzul contravenientului de a semna procesul verbal.

La art 100 alin 3 lit e din OUG 195/2002 se mentioneaza ca pentru nerespectarea regulilor privind depasirea se aplica masura complementara de suspendare a dreptului de conducere pe o perioada de 30 de zile.

Edited by cipri83
 • Upvote 1
Link to comment

Nu inteleg de ce cereti politistilor sa va spuna ce probe sa faceti voi ca sa combateti un alt politist? Tu stii foarte bine ce ai facut, dar vrei sa te minti singur. Crezi ca politistul iti lua permisul din prea multa dragoste pentru meseria pe care o face? De ce ai crezut ca esti superior celor care asteptau in coloana sa intre in intersectie? Poate acum ai timp suficient sa-ti rezolvi problema cu inmatricularea autoturismului, apropos de cealalta intrebare adresata politistilor :clip:

Mai ganditi-va si la consecintele faptelor voastre, pentru ca anual mor mii de oameni nevinovati din cauza unor erori nerecunoscute ale unor conducatori auto .Incercati sa intelegeti ca sanctiunea primita in mod corect din partea unui politist va previne si pe viitor sa comiteti abateri si pot fii salvate multe vieti. Nu incercati sa vanati voi politistii ori sa conduceti preventiv doar de teama unei sanctiuni , invatati sa conduceti preventiv ca asa este normal si ca in acest mod va salvati viata voastra si a altor participanti la trafic. In acest mod tu a sa ramai si cu banii si cu permisul in buzunar si nici nu vei vedea in politist un dusman, un om care iti face rau in mod voit.

 • Upvote 8
Link to comment

Nu am deschis acest subiect ca sa ma cert cu cineva, sau sa acuz vreun politist, ci doar ca sa ma documentez cu privire la legile in vigoare la care nu am acces si nici nu le cunosc asa de bine ca voi, deci rog in continuare raspunsuri ontopic si nu apostrofari. Faptul ca politistul m-a oprit sau nu degeaba este irelevant, eu va rog f frumos sa-mi raspundeti, cei care cunoasteti legea, la cele doua intrebari din primul post ..daca nu doriti sa-mi raspundeti la prima intrebare, va rog sa-mi raspundeti cel putin la a doua ... multumesc

PS ...in prima intrebare nu cer probe ca sa combat un politist, am intrebat doar daca un politist nu trebuie sa aduca probe in in cazul mai sus amintit

 • Upvote 1
 • Downvote 9
Link to comment
 • Moderator

ben80

Din punct de vedere legal, se prezumă că polițistul în exercitarea funcției își îndeplinește atribuțiunile cu conștiinciozitate și în conformitate cu prevederile legale și beneficiază de prezumția legalitatii.

În privința faptelor contravenționale, polițistul este agent constatator, reprezentant al autorității, iar atunci când acesta constată personal săvârșirea unei fapte contravenționale, ia naștere o prezumție simplă de adevar a celor reținute în procesul verbal.

În consecință, cel are atacă procesul verbal în instanță. trebuie să dovedească niște împrejurari credibile, care să infirme situația reținută în P.V. de constatare.

Conform art.129 Cod Proc. Civilă, persoana care cere ceva instanței de judecată, are obligația să probeze ceea ce cere.

CEDO a stabilit că persoanele sancționate contravențional beneficiază de prezumția de nevinovăție, plasând materia contravențională, pe baza criteriilor prevăzute de art. 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în sfera "acuzațiilor în materie penală".

Însă tot CEDO a stabilit că această prezumție de nevinovăție nu este absolută, pentru că reținându-i caracterul absolut, s-ar ajunge la o răsturnare a sarcinii probei, care ar reveni în totalitate organului constatator, ori o asemenea sarcină ar fi "împovărătoare și excesivă".

Aceasta practica nu a fost inventata in Romania si este prezenta in toate tarile democratice.

Procesul-verbal de aplicare a sancțiunii contravenționale, cât și cel de constatare al unei infracțiuni, beneficiază de prezumția relativă de temeinicie și legalitate. Documentele respective sunt doar întărite sau combătute prin administrarea altor probe.

Într-un stat de drept în care există o stare de normalitate și se aplică principiile democratice, este normal ca și cuvântul agentului constatator să nu fie egal cu cel al persoanei sancționate.

În concluzie, te asigur că legendele urbane și povestirile scrise pe internet cu privire la necesitatea existenței unui martor sau a altor mijloace de proba (înregistrări video, etc.) sunt doar niște opinii ce nu au legatură cu realitatea și care nu fac altceva decât să dezinformeze publicul.

 • Upvote 7
Link to comment
 • Member

Nu am deschis acest subiect ca sa ma cert cu cineva, sau sa acuz vreun politist, ci doar ca sa ma documentez cu privire la legile in vigoare la care nu am acces si nici nu le cunosc asa de bine ca voi...

Cum nu ai acces la legile in vigoare? :o Asta mi se pare cea mai buna gluma pe ziua de azi :)):)) .

Daca vrei sa ai informatii, pune mana si cauta nu astepta totul pentru ca nimeni de aici nu e sluga ta ca sa-ti caute informatii.

Ete..ce comod a devenit romanul :doh:

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

Multumesc foarte mult pentru raspunsul la subiect, cu prima intrebare am rezolvat, te rog acuma daca stii, sau cine stie sa-mi raspunda la a doua intrebare, respectiv cea cu privire la nr de zile de suspendare a permisului. Politistul mi-a comunicat cand mi-a luat actele ca voi avea permisul suspendat 60 de zile iar cand am primit procesul verbal pe el am observat ca scrie 30 zile. Dupa cum am citit mai sus se pare ca voi pierde acest proces, deci dupa momentul in care predau permisul trebuie sa astept 30 zile ca sa-l ridic sau trebuie sa mai dau acel test de 13 din 15 ca sa raman la 30 zile?

Domunul George nu te-a pus nimeni sa cauti nimic, intrebarea era pusa pt cei care deja stiu, deci numai trebuie sa caute si mai mult de atat ....care vor sa ajute. Nu te-am numit sluga, nu te-am facut roman comod, deci te rog sa termini cu acest limbaj care nu ajuta deloc acest forum, mai mult decat atat imi permit sa-ti sugerez sa iei exemplul domnului Marius care inca o data a aratat ca e un profesionist prin raspunsul dat.

Edited by ben80
 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment
 • Moderator

Sper să nu greșesc, pentru că nu am posibilitatea să verific acum, postez de pe mobil, dar din ce îmi amintesc sancțiunea este amenda contravenționala de la 240 lei la 300 lei și suspendarea permisului pe 30 de zile (conform OUG 195/2002 art.100, alin.3).

După ce trec cele 15 zile în care poți circula cu dovada înlocuitoare a permisului, trebuie să nu mai conduci 30 zile.

Link to comment
 • Member

@ben80, aici pe forum nu sunt nici un domn.

Tu ai scris ca nu ai acces la legile in vigoare...oare asa sa fie? Chiar nu ai acces la net? Eu cred ca ai acces la net din moment ce esti prezent aici.

Daca nu era acest forum ce faceai? Lasa-i lucrurile la voia intamplarii?

Cred ca e mai bine sa ma opresc aici, nu are rost sa ma trag si concluzia, s-ar putea sa-i deranjeze pe restul acest offtopic.

Scuze pentru offtopic, mesajul a ajuns unde trebuie. :)

Edited by BGeorge
 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

Ignor noul mesaj offtopic si astept si raspunsul altor persoane cu privire la suspendarea de 30 sau 60 zile ca sa nu am surprize sa aflu ca trebuia dat testul si sa mai stau 30 zile pe dreapta.

Link to comment
 • Member

ben80 > daca ai venit pe forum sa ne ignori, iti este lene sa cauti o prevedere legala ce te priveste personal si postezi aici de parca membri forumului sunt obligati sa iti dea un raspuns (..."Ignor noul mesaj offtopic si astept si raspunsul altor persoane" , "te rog sa termini cu acest limbaj", "imi permit sa-ti sugerez sa iei exemplul" ), contacteaza un avocat care sa te consilieze (contra cost, bineînteles), dupa care vei sti ce e de facut (contestatie, etc) . Pe forum nu suntem in timpul serviciului si, din principiu, nu dam sfaturi care te-ar putea sa eludezi legea ( asta la prima ta intrebare), daca iti convine, bine, daca nu, lasa-ne........!

 • Upvote 4
Link to comment

Nu pot sa te las pentru ca inca nu te-am luat.... hai sa vb la subiect ca restul e gargara... astept pareri cu privire la a doua intrebare, desii inclin sa cred ca domnul Marius are dreptate... apreciez faptul ca este un topic f activ si primesc raspunsuri rapide si care m-au ajutat, inteleg deasemenea si pe cei care doar scriu de plictiseala si pe langa subiect, pentru ca activez pe mai multe forumuri si peste tot e asa

 • Downvote 3
Link to comment
 • Moderator

Te rog frumos sa renunti la atitudinea persiflativa, dupa cum ti s-a mai explicat, aici nu este casa de avocatura si nu e nimeni obligat sa iti asculte frustrarile. Daca soliciti informatii, solicita-le intr-un mod civilizat, ca noi nu acceptam mistocari, infantili sau frustrati in aceasta comunitate. O seara buna!

Link to comment

art 100 alin 3 din OUG 195/02

(3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a urmatoarelor fapte:

a) depasirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea rosie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferata;

b) neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati in traversarea regulamentara a drumului public prin locurile special amenajate si semnalizate, aflati pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului;

c) neacordarea prioritatii de trecere vehiculelor care au acest drept;

d) nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului;

e) nerespectarea regulilor privind depasirea;

f) nerespectarea semnalelor, indicatiilor si dispozitiilor politistului rutier aflat in exercitarea atributiilor de serviciu;

g) nerespectarea prevederilor art.79 alin.(2).

in cazul tau perioada de suspendare poate fi de 60 de zile fara drept de reducere la 30 de zile daca ai mai avut retinut permisul de conducere in ultimele 6 luni :

art 103 alin 2 OUG 195/02

2) In cazul in care conducatorul de autovehicul sau tramvai savarseste, intr-un interval de 6 luni de la data restituirii permisului de conducere, din nou, o noua fapta prevazuta la art.100 alin.(3), art.101 alin.(3) si art.102 alin.(3), perioada de suspendare se majoreaza cu inca 30 de zile

si huidu inainte de a produce accidentul mortal a avut permisul retinut pentru depasire pe marcaj continuu vezi poate vei fi mai atent data viitoare.

Edited by 25tess
 • Upvote 4
 • Downvote 1
Link to comment

Acesta da raspuns.. foarte exact asa cum ma asteptam, acuma mai ramane de vazut ce hotareste si instanta, cat despre permis acesta nu mi-a mai fost retinut decat in urma cu 11 ani, deci nu poate fi vorba de prelungirea pedepsei,...multumesc celor care m-au ajutat cu raspunsuri la subiect, din punctul meu de vedere acest topic se poate inchide pentru ca am obtinut toate raspunsurile de care aveam nevoie.

 • Downvote 5
Link to comment

Deci tu ai incalcat legea,recunosti aici ca ai incalcat legea,si astepti de la instanta sa te absolve,sau si mai bine sa si sanctioneze politistul care a aplicat legea.

Asta da democratie.Este democratia hotilor.

Asa ceva numai in Romania este posibil.

Link to comment

Cum sa recunosc ceva ce nu am facut, esti absurd, unde ai citit asa ceva?... dimpotriva am contestat, problema ta e ca nu intelegi ca mai sunt si politisti care mint pe procesul verbal, ..nu aveam cum sa depasesc o coloana pe o linie continua de 50 m si sa si reintru in acea coloana ca nu iti tine nimeni loc la 50 m inainte de intersectie, poate daca eram cu matiz, dar conduceam un suv, as vrea sa vad daca tu reusesti aceasta manevra, dar ma indoiesc.... am contestat pentru ca mi se pare nedrept ce s-a intamplat si este dreptul meu sa o fac, chiar daca pe tine te deranjeaza.... cat despre probe nu am de gand sa aduc nici o proba la proces, din cate stiam eu jurisprudenta cedo cere ca cel care acuza sa aduca probe, dar poate gresesc si explicatia data de Marius mai sus este mai buna...astept data de 19 sa vedem ce zice judecatorul...va tin la curent, desii nu asta era ideia acestul topic cand a fost deschis si se pare ca multi nu au inteles asta

Edited by ben80
 • Downvote 3
Link to comment
 • Member

... dimpotriva am contestat, problema ta e ca nu intelegi ca mai sunt si politisti care mint pe procesul verbal...

Pfua... Crezi ca toti comploteaza impotriva ta? :)):))

Ce motiv ar avea un politist sa minta in pv? Esti absurd :good:

Link to comment

Dacă ți se pare nedrept asta este, foarte bine că ai contestat. Că polițistul a mințit în pv eu zic să te abții din două motive: unu te afli pe un site al polițiștilor și nu ne plac refulările celor frustrați că nu le dă nimeni dreptate, că poliția are ceva cu ei, etc. și doi deocamdată nu ai o hotărâre definitivă prin care să ți se dea dreptate. Deci ideea pe care încerci să o implementezi pe aici că tu ești cel nevinovat sau că are cineva ceva cu tine nu ține. Nu odată am văzut nesimțiți în trafic care depășeau coloane și deși nu aveau unde să reintre în coloană forțau reintrarea mai mai să facă o tragedie. Așa că scutește-ne cu atitudinea ta de rănit. Ține cont că prin faptul că polițiștii se chinuie și își pierd timpul să îți răspundă îți fac un favor și nu invers. Nu este nimeni obligat să îți răspundă, iar dacă nu îți convine mergi și plătește un avocat, cu siguranță când vei plăti câteva sute de euro vei fi mulțumit de răspunsuri.

Link to comment

Deci toti politistii sunt corecti. niciunul nu minte,,hai sa fim seriosi.... sunt destui care au fost prinsi luand spaga.... vezi ca ai colegi pe acest forum care recunosc asta in discutiile de pe acest forum, respectiv ca sunt si uscaturi , altfel cei de la dja si-ar pierde obiectul muncii... acuma stiu ca nu ai cum sa intelegi daca nu ai citi tot ce s-a scris in acest topic, s-au l-ai citit si pana ai ajuns la capat ai uitat prima parte :P

 • Downvote 6
Link to comment
 • Member

@ben80, ce legatura are sula cu prefectura? Devii penibil cu astfel de exemple. Refuzi sa vezi exemplele bune pentru ca te uiti prea mult la Capatos sau alte emisiuni de genul asta.

Si apropo, cei care au fost prinsi in fapt si ofera mita ca sa scape din belele, nu sunt vinovati de dare de mita?

Edited by BGeorge
Link to comment
 • Moderator

Nu vă mai pierdeţi vremea să-i explicaţi omului că nu vede pădurea din cauza copacilor.

Dacă ne uităm cu atenţie peste posturile sale şi ce ne-a povestit, singura concluzie la care se poate ajunge este că îndeplineşte cu succes profilul "rumânului democratizat" pe care îl întâlnim la tot pasul, cu aceea mentalitate "rumânească". Mai exact:

Are o gramatică infectă cu care ne oripilează prin fiecare post. A iniţiat două topicuri pe acest forum şi la ambele a scris titlul începând cu literă mică, iar în post foloseşte obsesiv punctele de suspensie ca şi cum ne-ar povesti un thriller. Este o parctică a celor ce nu cunosc cum, unde şi când trebuie folosit fiecare semn de punctuaţie. Iar exemplele pot continua, important este că gramatica nu este deloc punctul său forte.

Deci la şcoală nu i-a plăcut, dar în schimb a ţinut să ne precizeze că deţine un SUV. ;)

Colac peste pupăză, este şi tributarul un unor impresii conform cărora ar fi buricul pământului, gaura din gogoaşă şi aşa mai departe, motiv pentru care trăieşte cu mania persecuţiei, se autovictimizează şi are impresia că este atât de important încât poliţia şi poliţiştii din ţara asta au ceva cu el, se pretează şi îşi riscă serviciul pentru a-l sancţiona tocmai pe el ...

Peste toate acestea a mai venit şi cu argumente puerile, de genul, "toţi poliţiştii iau şpagă, pentru că am văzut la teveu, deci automat cel ce m-a sancţionat pe mine a comis o greşeală"

Exact portretul românului ce se crede mai cu moţ, mai special şi cu mir în frunte.

Doar vă pierdeţi vremea cu el.

 • Upvote 3
Link to comment
Guest
This topic is now closed to further replies.
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.