Jump to content
POLITISTI.ro

Colaborarea dintre Politie si Jandarmerie


Marius

Recommended Posts

 • Moderator

In ultimul timp se insista tot mai mult pe aceaste colaborari ale Politiei cu Jandarmeria.

Nu-i nimic rau in treaba asta, dar ma intreb, daca nu ar exista aceste colaborari, oare Jandarmeria nu ar fi la pamant in privinta activitatilor desfasurate, nu ar mai avea ce sa minta, intrucat raporteaza activitatea politistilor ca si cum ar fi lor.

Link to comment

Sa-i lase domnule pe fiecare sa-si faca ce au de facut. Competentele difera, de ce trebuie sa se incurce unii pe altii.

Jandarmii sa-si vada de mitinguri, meciuri de fotbal, concerte si paza institutiilor, ca acestea sunt competentele lor principale. :angry:

Link to comment

Nu stiu de cate ori ati colaborat voi cu jandarmii dar eu am organizat si perticipat la cateva actiuni la care am solicitat sprijinul fortelor de jandarmi. Am obtiunut rezultate si au fost foarte folositori in activitatile desfasurate. Sunt foarte disciplinati, incisivi si foarte bine organizati.Intradevar uneori sunt insistenti in activitatile inteprinse, nu au tactul unor politisti cu experienta , dar sunt la inceputul contactelor lor cu societatea.

Link to comment

Draga Luki, eu zic sa treci la jandarmi sa poti sa prinzi pensie militara. Uite de data asta iti pun eu mai multe intrebari : sti ca ei raporteza ca au constatat acelesi infractiuni si contraventii ca si politistii cu care,,colaboreaza"? Nu cumva competentele foarte ,,largi" pe care le au ascund faptul ca nu prea fac nimic ? Sti ca schema de incadrare la ei este plina tot timpul? Ca sunt dotati mai bine ca politistii? Ca sunt mai multi ca politistii in orice judet al tarii ? Ca au mai multi generali decat armata rusa? Ca intr-o curte de jandarmi sunt mai multe unitati pentru a putea sa aiba mai multe functii de conducere? Te-ai gandit ca puteai sa ceri sprijinul SIR din judetul unde lucrezi ? Dar inca odata revin si spun nu sunt vinovati jandarmii care dau cu sapa , sunt la fel de amarati si mult mai oropsiti decat noi. Cum spune si Marius poti da cateva exemple...........

Link to comment

Am solicitat sprijinul jandarmilor cand am organizat actiuni in targuri si aveam nevoie de un numar mai mare de cadre.Nu poti solicita sprijinul SIR deoarece eu consider ca sunt trupe de elita antrenate pentru misiuni speciale cu grad inalte de dificultate si nu au ce cauta in targuri, discoteci sau alte localuri de alimentatie publica.Personal nu ma intereseaza si nu ma deranjeaza ca jandarmi raporteaza rezultatele obtinute de catre noi si nu cunosc structura lor de organizare si ierarhizare.Din ce am observat la jandarmi lucratorii de rand (subofiterii) au viata mai grea decat la noi, participa nonstop la misiuni, nu au libere, fac ore suplimentare en-gros si nu au dreptul sa se planga sau sa-si manifeste nemultumirea.Este posibil sa fie si la ei functii care sunt platite degeaba ca si la noi, dar ce pot muritorii de rand din jandarmerie sa faca?

Si Elvis nu as puteatrece la jandarmi, nu suport capraria, iar faptul ca acestia sunt bine dotati nu este vina lor si nici un motiv de a fi suparati pe ei.

Link to comment
 • Moderator

Deci aveati nevoie de un fel de "figuranti" (am folosit un termen din cinematografie, nu in sensul rautacios). Au fost de folos ca sperietori, carausi, ceva de genul asta, corect?

Sau au si intocmit ceva acte care ulterior s-au dovedit ca au adus un plus in rezultatele actiunii intreprinse ?

Link to comment

Pai vezi domnule Luki despre asta vorbim. Sunt exact cum le spunea cineva pe aici, atarnatori. ,,Un numar mai mare" ai spus exact ce trebuia.Sunt mai multi. IN privinta dotarii sunt vinovati domnii secretari de stat care in majoritaea lor au fost ,sunt si vor fi jandarmi.

Link to comment
 • Moderator

Nu stiu de unde ati tras voi concluzia ca Jandarmeria sta mai bine la capitolul "dotare" decat Politia, dar nu este asa.

In privinta secretarilor de stat "jandarmi", nu stiu ce sa zic, doar am verificat pe site-ul MAI si vad ca toti sunt chestori de politie. :blink:

Link to comment

Anghel Andreescu este pensionar.A fost sef de stat major la Scoala de pregatire a agentilor de la Slatina.Numele lui original este Anghel Ologu.

Link to comment
 • Moderator

Ordinul MAI nr. 60/2010 - organizarea si executarea activitatilor de mentinere a ordinii si sigurantei publice

Ordin_MAI_nr_60_2010.pdf

Art. 1

(1) Mentinerea ordinii si sigurantei publice reprezinta ansamblul masurilor intreprinse si al activitatilor desfasurate cotidian de catre Politia Romana, pentru protejarea si respectarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor, functionarea normala a institutiilor statului, a normelor de conduita civica, regulilor de convietuire sociala, a celorlalte valori supreme, precum si a avutului public si privat.

(2) Mentinerea ordinii si sigurantei publice se realizeaza, pe intreg teritoriul national, de catre Politia Romana, prin activitati specifice executate de structurile proprii cu atributii in domeniu.

(3) Jandarmeria Romana si Politia de Frontiera Romana participa la planificarea si executarea Activitatilor de mentinere a ordinii si sigurantei pubLice, sub conducerea Politiei Romane

.
Link to comment

Foarte interesant! :naughty:

La art. 1 alin 3 scrie foarte clar sub conducerea Politiei Romane.

Iar la Art. 15 alin 2

Activitatea de instruire/pregatire se realizeaza in cadrul programului efectiv de lucru, pe parcursul a maximum 15 minute.

alin 3

Programul de lucru al efectivelor din dispozitivele de ordine si siguranta publica constituite in mediul urban si rural este de 8 ore/zi.

alin 4

Instruirea efectivelor angrenate in activitati de mentinere a ordinii si sigurantei publice se efectueaza la sediul structurii de politie sau in alta locatie, in functie de conditiile existente pe plan local, de catre ofiteri desemnati de sefii structurilor de politie, cu participarea reprezentantilor jandarmeriei si politiei de frontiera.

Link to comment

In zonele in care sefii de politie si de la O.P. stiu sa-si impuna autoritatea zonala colaborarea cu jandarmii este foarte buna. Cunost multiple cazuri concrete.

Link to comment

nu vreau sa minimalizez profesionalismul politistilor ,dar opinia publica percepe jandarmeria ca o institutie mult mai eficienta,in comparatie cu politia ,mai operativa si receptiva la apelul cetatenilor, in principal la solutionarea problemelor de ordine publica,echipajele jandarmeriei actionand cu mai multa promtitudine in constatarea si sanctionarea unor contraventii ce tin de competenta lor.

Link to comment

Tu esti opinia publica, sau cum ai reusit sa ajungi la concluzia asta ?

Intradevar nu exista vreun cuplu de indragostiti care sa se giugiuleasca prin vreo masina sau vreun adolescent ce consuma o cutie de bere cumparata de la boutique pe strada si care sa nu fie imediat legitimat si sanctionat de o patrula de jandarmi.

Mama lor ... de infractori periculosi !!! :ner:

Link to comment
 • Moderator

Poate dl ayrton este detinatorul "adevarului absolut". :ner:

La cate apeluri 112 sunt trimisi jandarmii in comparatie cu politisti? Cate reclamatii sau sesizari ale cetatenilor solutioneaza jandarmii?

Link to comment

Poate dl ayrton este detinatorul "adevarului absolut". :ner:

La cate apeluri 112 sunt trimisi jandarmii in comparatie cu politisti? Cate reclamatii sau sesizari ale cetatenilor solutioneaza jandarmii?

cu siguranta la mai putine apeluri,e normal,dar revin cu un caz concret,un grup de tineri turbulenti,vreo 7, la colt de bloc ,adresand injurii trecatorilor,locatarilor ce i-au indemnat la pastrarea linistii,consuma bauturi alcoolice si ameninta pe toata lumea( speta arhicunoscuta ,tipic mioritica ) cetateanul indignat suna la 112 si in scurt timp isi face aparitia un echipaj de politie ( de proximitate ??! ) format din 2 agenti un "el " si o "ea " fiecare cu cate o agenda sub brat,se prezinta ,discuta cu ei ,tinerii ridica tonul,politistii la fel,isi noteaza ceva in agende si pleaca...scandalagii continua..cetatenii insista 112,apare o utilitara "vito" albastra din care debarca vreo 4 jandarmi voinici,tropaind bocancii pe asfalt,dupa o scurta discutie ,somatiile de rigoare ,scandalagii se risipesc ,unii sunt retinuti ,imbarcati in duba si ..liniste !!care sa fie opinia cetateanului contribuabil ??

Link to comment
 • Moderator

Voi jandarmii ar trebui sa realizati ca nu trebuie sa tratati toti cetatenii cum o faceti cu suporterii pe stadioane.

In Romania nu este un regim militar in care sa va coborati si sa tropaiti din bocanci, eventual sa fluturati un pic bastoanele si sa-i goniti pe acei "infractori periculosi". Faptul ca i-ai gonit din zona nu rezolva problema, doar o amana.

Politia de proximitate prin atributiile sale si conceptia sa de actiune foloseste cu totul alte metode. Proximitatea presupune discutarea si constientizarea celui ce incalca regulile de convietuire sociala despre efectele actiunilor sale, astfel incat sa renunte din convingere.

Ai auzit vreodata de analiza tranzactionala, stii cam ce presupune? Ma tem ca nu, daca orizontul vostru se rezuma la "imprastierea elementelor turbulente" si percepeti aceasta actiune ca pe o rezolvare a problemei.

Link to comment
 • Moderator

ayrton cat de credibile crezi ca sunt astfel de exemple?

Exemple de acest fel, subiective, putem inventa toti.

Daca Jandarmeria e asa de bine perceputa de "opinia publica" si asa de bine "pregatita", de ce crezi ca are competente limitate?

Mai mult, ca o dovada in plus, te rog lectureaza Ordinul MAI nr. 60/2010 - organizarea si executarea activitatilor de mentinere a ordinii si sigurantei publice, Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 148 din 8 martie 2010 iar acolo se vede foarte clar care este nivelul Jandarmeriei.

Fara colaborarea cu Politia, Jandarmeria nu ar avea ce sa scrie in rapoartele de activitate. Toata lumea stie ca jandarmul repartizat intr-o patrula mixta raporteaza mincinos activitatea politistului si in raportul sau de activitate, ca si cum ar fi activitatea lui.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.