Jump to content
POLITISTI.ro

Recommended Posts

Asta-i o racila veche, nimic nou sub soare pentru cei care poarta grade de agenti, fostii subofiteri, au simtit si ei aceiasi apasare!!!

Link to comment
 • Member

Acelasi lucru si pentru misiunile internationale (ex: timorul de est, tahiti, etc), pentru unii "police officer" = "ofiter de politie".

Eu personal m-am interesat de anumite misiuni internationale si m-am trezit cu acelasi raspuns "doar pentru ofiterii de politie ca asa scrie <police officer>" si cand am intrebat cum se traduce "agent de politie" mi-a trantit telefonul in nas..ce pot sa fac..sunt doar un agent..

 • Upvote 4
Link to comment

Dan, in anii '97, '98, daca mi-aduc aminte bine, la misiunile internationale plecau si subofiteri(asa eram atunci), nu retin cand s-a introdus acest criteriu de selectionare! Pe atunci criteriile erau: 6 ani in judiciar sau c.o. , permis cond.cat.B, engleza mediu. Dupa cursuri(la scoala Oltenitei, actual I.S.O.P.) dadeai un examen scris, cred legislatie internationala, traducere din engleza in romana si invers a unor comunicari de ordine prin statia de emisie receptie, proba practica de condus auto de teren si tragere! Dupa absolvirea cursului cu diploma cu tot, mai sustineai probele practice o data si in fata unei comisii de la U.E.sau ma rog O.S.C.E.

Iar vis-a-vis de termenul police officer, se refera in general la politisti, asta o stiti si voi, cred ca o stiu si ei(IGPR), dar nu vad scopul acestei discriminari, caci e grosolana si se vede de la o posta ca e discriminare!

 • Upvote 3
Link to comment
 • Moderator

E posibil sa fie atat de prosti si sa traduca mot'a'mot din engleza termenul de police officer. Chiar este posibil la ce minti luminate sunt prin IGPR si aparatul central al M.A.I. Am avut ocazia sa cunosc cativa si m-am lamurit pe deplin. Ca sa va dau un exemplu, la o discutie neprincipiala cu o mare cucoana incadrata acum vreo 20 de ani ce acum freaca tiparul la Directia Rutiera, unul dintre colegii mei era sa faca infarct cand a auzit-o pe duduie cum spunea ca ea nu ar opri la semnalul unui agent de politie din mediul rural, ca aia nu au dreptul sa faca asa ceva iar daca ar opri, nu i-ar da niciun act si i-ar suna sefii. Retineti, duduia in prezent este comisar sef pe la Directia Rutiera din I.G.P.R., iar contextul discutiei era ca aceasta somitate intelectuala o invata pe o prietena de-ale sale, civila, ca politia din mediul rural nu are ce sa ii faca daca o prinde in neregula la volan, din considerentele enuntate mai sus.

De asemenea, am mai cunoscut un mare ofiter din asta care, dupa ce a taiat frunza la caini pe la DGIPI, fiind incadrat direct ca agent, a zburat direct la Aparatul Central al M.A.I. de unde a aterizat la un I.P.J. ca mare specialist de politie rurala, mi se pare ca specialist 2. Ei, individul asta nu stia sa scrie nici macar inceputul unei declaratii, nu stia care e diferenta dintre contraventie si infractiune si sunt convins ca si in prezent este inca in ceata. Si raspundea de 20 de posturi de politie, cum erau la vremea respectiva.

Cele doua exemple date mai sus nu inseamna generalizare cu aplicabilitate la clasa ofiterilor de politie, ci sunt contraexemple care pot servi in lupta antidiscriminare dintre cele doua clase de politisti. Ar trebui ca un politist sa fie judecat dupa aptitudinile, inteligenta si caracterul sau, nu dupa liniile sau stelele pe care le poarta pe umeri, pentru ca in multe cazuri, multi ofiteri nu isi merita stelele, iar multi agenti sunt subevaluati si priviti cu prejudecati, taindu-li-se craca de sub picioare chiar mai inainte de a se urca pe craca.

 • Upvote 6
Link to comment

Cristi, m-ai lasat paf cu exemplul de idiotenie din Directia de Politie Rutiera! S-ar putea sa ai dreptate cu traducerea termenului! Dar tot discriminare e, chiar daca e din prostie! Ar merita o plangere la C.N.C.D.

Link to comment
 • Moderator

Sincer vă spun că nu înţeleg de ce vă miraţi şi sunteţi surprinşi. Vă aduceţi aminte că în urmă cu câteva luni fracezii au solicitat şi obţinut de la Poliţia Română, poliţişti care să meargă la Paris şi să-i ajute în lupta cu ţiganii din România ce sunt omiprezenţi pe străzile capitalei lor? Dacă nu vă amintiţi, vedeţi că avem şi un topic pe forum. Atunci căutaţi topicul respectiv şi veţi vedea că la fel s-a întâmplat şi acolo, au fost trimişi ofiţeri, care ce să vezi ... pur şi simplu, patrulau pe stradă! Păi asta este muncă de ofiţer? În ţară ofiţerii patrulează pe stradă şi legitimează persoane?

Situaţia asta nu e de azi sau de ieri, ci de ani de zile. Din câte îmi amintesc eu, cred că după 2002 a început această practică. Dar pentru acest lucru nu sunt vinovaţi nicidecum toţi ofiţerii, incorpore. Sunt câţiva dinozauri comunişti, rămaşi pe acolo pe sus, ce susţin aceste aberaţii.

Problema este că avem ofiţeri capabili şi fără apucături de parveniţi, pe care chiar îi duce mintea şi care nu au nevoie să aparţină vreunei categorii de personal pentru a dovedi că sunt superiori majorităţii, numai că aceşti ofiţeri sunt şi ei marginalizaţi la rândul lor, rămân nişte muncitori indiferent pe unde sunt, deoarece dinozaurii parveniţi se simt ameninţaţi de aceştia şi în plus au nevoie de ei să muncească pentru a le aduce rezultate cu care ei să se mândrească şi să-şi poată păstra scaunele.

Nu-i mai băgaţi pe toţi în aceeaşi oală, pentru că nu e corect şi nici adevărat.

 • Upvote 4
Link to comment

Cătălin nu cred că vreunul din cei ce au postat aici i-au băgat pe toți ofițerii în aceeași oală, sau poate nu am observat eu dar, trebuie să recunoaștem că această discriminare există. Nu pot să contest că există ofițeri deosebit de capabili în Poliția Română. Chiar există, pe unii îi cunosc sau i-am cunoscut foarte bine de când dau cu sapa prin bătătură. Ceea ce trebuie să înceteze sunt tocmai lucrurile de genul celui pe care l-am postat mai sus. Plecările pentru misiuni internaționale sau cursurile de limbi străine, absolut toate sau aproape toate astfel de activități profesionale sunt numai pentru ofițeri, pentru că vezi domnule ofițerii au nevoie de perfecționare dar agenții nu. De ce nu se poate ? Cine sunt cei care stau cel mai mult în stradă și iau contact cu oamenii ? Cei care stau în birouri la cafeluțe și aer condiționat ? De ce nu există cursuri de limbi străine și pentru agenți ? Nu ar avea nevoie și agenții de un curs de perfecționare pentru o limbă străină, mai ales cei care intră în contact cu cetățeni străini, pe litoral, în punctele de trecere a frontierei ? De ce trebuie să fii ofițer ca să ai acces la astfel de cursuri ? Asta este problema. Nu am nimic cu ofițerii, așa cum am mai spus, dar trebuie să admitem că aceste condiții, cum că trebuie să fii ofițer ca să ai acces la aceste misiuni, cursuri tot de ofițeri sunt născocite, iar ele trebuie să dispară pentru că nu aduc nimic bun instituției.

 • Upvote 1
Link to comment

In timpul unei sedinte la care participa colectivul unei subunitati, Seful de sectie ( fost sef de post, fost sef de zona * subofiter, fost sef, ofiter) se adreseza catre alt ofiter : Vb si tu cu X. ( la telefon ) si intreaba-l cand vine ,,,, a, si vezi cum vb cu el ca este ...subofiter !!!

De asemenea exemple ce mai ziceti ? " nu ma intreba cine am fost, intreba-ma cine sunt ! "

Link to comment

Catalin, nu am avut intentia sa jignesc sau sa denigrez corpul ofiterilor, nu am contestat ca sunt si ofiteri capabili, o stiu fiindca sunt prieten cu o gramada, nu am scos in evidenta decat faptul ca la misiunile U.E. , O.N.U. initial au participat si subofiterii si nu inteleg de ce s-a renuntat la ei!

Link to comment
 • Member

Stiti de ce s-a renuntat la subofiteri? ..pentru ca in anumite misiuni internationale au existat situatii cand unul sau mai multi ofiteri s-au aflat in subordinea unui subofiter..probabil s-au simtit jigniti .Asta este un fapt confirmat, nu am citit in stele si nici in bete..

Edited by tzone3700138
Link to comment

discriminarea agentilor de politie va inceta cand politia romana va fi ... demilitarizata cu adevarat.

inafara de faptul ca plutonierului i se spune agent, colonelului comisar, iar ordinului dispozitie, vi se pare ca s-a schimbat ceva?

am discutat acest aspect si pe forumul care a fost "condamnat la moarte"si executat, si au fost discutii pertinente...

in care institutii ale statului - nemilitarizate - cei care au aceiasi pregatire si executa aceleasi activitati in cadrul aceluiasi compartiment, au functia si salarul diferite? (si nu ma refer la vechime, in cazul salarului)

doar in cadrul politiei romane unde angajatii sunt functionari publici cu statut special, in cadrul unui birou judicar (de exemplu), lucreaza doi politisti care au aceiasi pregatire - studii superioare de lunga durata cu diploma de licenta, desfasoara aceleasi activitati, au aceiasi vechime, aceleasi numar de ore lucrate si ... ce credeti ?... o diferenta de salar considerabila... si binenteles unii cred ca si de inteligenta... :)) ... unii chiar cred ca inteligenta e direct proportionala cu steluta, steaua sau ... steloiu .... :)) .... ca tresa nu conteaza....

cerinta cu demilitarizarea a fost transmisa si d-lui cabulea, care a parut si el interesat, mai ales ca i s-a prezentat o formula de demilitarizare realizata in estonia - promitand ca dupa ce va discuta la minister, va comunica telefonic celui care i-a prezentat acest aspect, ce s-a hotarat ..... a uitat insa... poate nu s-a documentat ... poate nu au discutat... poate traim in romania si promisiunea nu trebuie respectata... :(

 • Upvote 2
Link to comment

Discriminarea intre ofiteri si,,suptofiteri" a existat, exista si va exista, cine crede altceva este idealist sau naiv.

Nu miram de ce ne privesc unii domni ofiteri de sus. Este foarte simplu, pentru ca acceptam.

Iar asta s-a transmis din generatie in generatie pentru ca ,,suptofiterii" cu vechime au tacut.

Discriminarea va fi din ce in ce mai mica, nu cred ca va disparea vreodata, atunci cand fiecare politist va incepe munca din strada, cand toti ne vom numi ofiteri de politie, iar treptele in cariera vor fi urcate corect.

Atunci cand am acceptat sa avem tot felul de calitati de rutierist, de cercetator penal, etc politia a murit putin cate putin.

Ne-am bucurat ca nu ni s-a intamplat noua. Unii poate nu s-au bucurat, altii au ras numai ca nu stiau ca rad pe pielea lor.

Privim impasibili cum prim-procurorul Romaniei, donsoara baschebalista pana mai ieri, dadea avize la politisti, isi dadea cu parerea daca trebuie sau nu avansati, cum unii vor judiciarul, altii economicul, cum cocalarii isi pun veste reflectorizante si ,,cofe" albe, cum ne copiaza uniforma, cum jandarmii isi infiinteaza trupe de ,,mascacati", cum apare politia animalelor, cum unii isi aroga tot felul de merite pe spinarea noastra a suptofiterilor etc.

De ce se intampla ?

Pentru ca parerea noastra a suptofiterilor nu conteaza!

Si cum ar putea sa conteze cand insasi CNP popovaduieste discriminarea suptofiterilor.

Daca nu esti ofiter nu poti ocupa o functie de conducere in acest corp unde 90% dintre cotizanti sunt suptofiteri!

Vorbea cineva pe aici de remuneratie egala la munca egala. Vreau sa va aduc in atentie ca la formatiunile judiciar, economic etc sunt suptofiteri care muncesc mult mai mult decat ofiterii.

Mai spunea cineva ca ofiterii s-au simtit jigniti cand s-au aflat in subordinea suptofiterilor.

Asa au fost educati, cuvantul competenta pentru cei care s-au simtit jigniti ar trebuii interzis prin lege nu prin ordonante de urgenta.

Ofiter sau suptofiter in primul rand trebuie sa fi om, iar daca am venit aici pentru ai ajuta pe cei ce nu se pot ajuta singuri ar trebuii in sfarsit sa intelegem ca trebuie sa ne ajutam intre noi. Sunt foarte multi care ne ,,iubesc".

Nicanic demilitarizarea politie s-a infaptuit scirptic in 2002, dar in realitate suntem condusi de fostii dinozauri comunisti.

Demilitarizarea politiei se va face in momentul cand vom uita de ordonati, sa traiti, am inteles, cand nu vom mai face rapoarte , cand nu vom mai primii ordine de la ministrul de interne, care apropos nu este politist ci om politic, cand fiecare politist va intelege importanta si rostul lui acolo unde lucreaza, cand rudele, amantele, fii, ficele, nepotii etc celor mai sus amintiti vor sustine si vor promova un examen pe bune in scolile de politie.

Insa cel mai important ar fi ca cei care vin din urma sa gasesca modele in Politia Romana, care din pacate sunt pe cale de disparitie.

 • Upvote 1
Link to comment

In 2000 am fost si eu la "pe Oltenitei" sa dau examenul de lb.engleza pentru monitori O.N.U. pentru zonele post conflict din ex-Iugoslavia...Am dat examenul ,bla-bla-bla-bla si in mirifica luna de pregatire am avut ocazia sa particip la multe discutii intre noi ,cursantii.Un coleg ,subofiter la Politia Municipiului Hunedoara ,tocmai explicase ca nu intelege de ce se mentine cutuma ca subofiterul e una si ofiterul e alta cand un coleg ,proaspat absolvent de A.I.Cuza ,i-a retezat-o scurt ca exista diferente radicale...printre care si aceea ca cineva "tampit" din M.I.(2000!)nu a tradus corect textul venit prin fax (caci fax era ,dupa stiinta mea sau poate ma-nsel)adica nu a tradus corect termenul de "police officers"...ca cica aia inseamna ofiteri de politie si vezi Doamne! colegul hunedorean (parca erau vreo 6 din Hd ,de toti) habar n-are ce sustine.M-au luat dracii si i-am zis domnului coleg ca habar n-are de limba lui nea Will si ca daca avea ceva experienta pe engleza si civilizatie anglo-saxona ar intelege ca de fapt "police officer" inseamna in engleza de balta "oficiant de politie" sau academic vorbind "functionar de politie"...Acest boboc-la vremea lui ,era deja convins de mesianismul denumirii de ofiter si de statutul superior conferit de titulatura de "ofiter".Din pacate fostul boboc lucreaza ,in prezent ,la I.G.P.R. ...Pana una alta ,in I.G.P.R. ,sunt multi colegi bine si foarte bine pregatiti (agenti+ofiteri...de fapt politisti si atat!!!) dar cand ai un cretin care intelege ca "police officer" este "...da bai!...cand ne cer aia police officers e clar ca se refera la ce-i de la s-insp.in sus..." sprijinit si politic ( de trei guvernari!!!-pentru cei care au ,fata de mine ,suspiciuni de simpatii pro pentru te miri ce adunatura de haimanale numita partid) nu te poti astepta la nimic bun si asta mai ales cand bucatele-s la el.Probabil nu ar strica cateva procese!!!

Oare nici un idiot din aparatu'central (numit politic ,pe bani sau pe relatie materna/paterna/etc.) nu realizeaza ca daca X agent de politie ,absolvent (sau fiu de profesor) de lb.engl. sau alta limba (tre'sa fie cazuri cunoscute) si ulterior ,pe motiv de saracie in invatamant ,absolvent de Campina ,etc. vrea sa plece in misiuni internationale e din start descalificat ca nu-i decat agent ??? Eu cred ca ceva procese de abuz in serviciu nu strica...si ca sa fiu realist : cu ce era mai bun nemernicu'ala de soric (sic!) decat un agent care stapanea engleza ?Da!Caci monsieur soric a fost prin misiuni internationale(e drept ca atunci mergeau toti care erau ok la englez)

Poate ca zic ceea ce simtim cu totii:de fapt chestia cu <<...merg doar "police officers"....>> e o forma de "hai ,ma ,sa-i invrajbim si p-astia ca sa ne facem apoi cu ei damblalele!!!"....Eh! Divide et Impera !

Edited by axle15
 • Upvote 1
Link to comment

Daca toti ofiterii ar intelege de la bun inceput ca fara agenti nu iti poti desfasura activitatea, nu ar mai fi discriminarea asta. Eu in scoala am dedus decat un lucru si anume ca suntem o echipa, fiecare o rotita intr-un sistem. Si la scoala nu ma refer la Cuza, ci la ANMB (Academia Navala "Mircea cel Batran"). Fac referirea asta pentru ca vad colegi care vin debutanti de la Cuza cu replici de genul: "ce, eu sa invat de la un r....t de agent?!". E trist ca ii indoctrineaza asa inca din scoala. Noi cand ieseam pe mare, daca nu erai o echipa fereasca cel de sus de o defectiune sau o furtuna, ca nu mai ajungeai cu epavele alea la mal. Din fericire PFR-ul are nave noi acum, si mult mai sigure. Si ca sa revin la subiect, dupa absolvire si pana in prezent, 80% din ce stiu se datoreaza colegilor agenti, pardon doar colegi. Cu ocazia asta vreau sa le multumesc pentru colegialitatea de care au dat dovada, pe cand multi ofiteri cu stele multe stiu doar sa te priveasca de sus. Sper ca nu am suparat pe nimeni, dar eu cred ca raul pleaca de la radacina, de la profesorii din scoala acei dinozauri care inca se cred pe vremea armatei. P.S.: 4 ani de regim militar si tot nu m-au indoctrinat, deci tine si de persoana....scuza-ti exprimarea, am scris in graba

 • Upvote 3
Link to comment

O mare parte a personalului didactic din Academia ..(de Politie..)are pana in 40 de ani ca varsta (sau chiar mai tineri!).Ergo,calificativul de "dinozauri ",in cazul de fata,ramane o parere personala datorata necunoasterii situatiei reale la fata locului,in opinia mea..

Vant bun din pupa,stimate coleg politist !

 • Upvote 1
 • Downvote 5
Link to comment
 • Moderator

Poate iti dadeai seama ca termenul "dinozaur" era folosit in mod peiorativ si in referire la mentalitatile care se practica pe acolo. Poate daca domnii pui de dinozaur (asa e bine?) de prin Academie ar mai cobori si printre muritorii de rand din operativ, le-ar mai veni nitel mintea la cap. Dar e greu in operativ, unde infractorul chiar riposteaza la imobilizare si nu se adreseaza cu "Buna ziua, domnule politist!" ca in spetele prezentate ca studiu, nu-i asa? E greu in strada unde iti faci dusmani care apreciaza ce copii frumosi ai, nu? Singurul pericol in spatele catedrei e sa iti pice creta in cap sau sa aluneci pe gheata din parcare iarna. Sunt si astea niste pericole, e drept.

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

Că tot vorbim de discriminare. Mulți dintre voi știu că am fost cercetat prealabil și găsit vinovat pentru o citație chipurile neînmânată, dar care nu a existat niciodată. Despre aceste lucruri am povestit pe larg în topicul Ciudățenia vine de abia ulterior. Deși am fost propus de către șeful ierarhic pentru ridicarea sancțiunii pentru activitatea desfășurată iar inspectorul șef a aprobat această ridicare a sancțiunii, ce credeți ? În momentul când au primit citația privind contestarea sancțiunii în contencios administrativ nu a mai binevoit să semneze șeful MRU și cei de la juridic. Și asta nu este tot. Pentru felul tendențios în care s-a desfășurat cercetarea mea prealabilă și pentru jignirile pe care le-am încasat nemeritat și gratuit pe timpul cercetării prealabile, din partea unor așa ziși ofițeri, sindicatul din care fac parte a trimis o adresă către Direcția Control Intern din cadrul IGPR, prin care au fost sesizate aceste nereguli. Am fost invitat bine-merci de către o doamnă (tot ofițer) din cadrul IGPR împreună cu liderul sindical pentru a prezenta niște rapoarte despre modul cum s-au petrecut cele sesizate. După ce am redactat un raport de opt (8) pagini în care am povestit cu lux de amănunte cum am fost jignit, umilit și tratat ca un infractor de către ”colegii” ofițeri de la Control Intern, sindicatul a primit o adresă prin care se precizează că cele sesizate ”NU SE CONFIRMĂ”. Adică mai pe românește ”puteți să reclamați ce vreți noi facem ce trebuie ” Cam așa stau lucrurile. Corb la corb nu-și scoate ochii !!

Edited by Dan
 • Upvote 1
Link to comment

Mda,remarcasem potentialul conflictual al acestui topic insa nu am vrut sa intervin decat pentru a corecta ceea ce,in opinia mea,este o informatie neconforma cu realitatea despre oameni a caror pregatire TEORETICA am avut prilejul sa o constat personal.

Nu am facut deloc nicio apreciere in legatura cu valoarea unor categorii profesionale sau a altora.

Si pentru ca fac parte din corpul agentilor de politie(agent principal),nu am avut in niciun fel de a face cu cercetarea prealabila a unor colegi politisti,agenti sau ofiteri..Regret colegial cele ce ti s-au intamplat.Dupa cum stii calitatea unui om de a fi om are legatura directa cu conditiile de fond, nu cu cele de forma.

Link to comment

Repet,ma refeream strict la o buna parte din cadrele didactice ala Academiei de Politie(si cu acelasi respect, la cadrele didactice ale Scolilor de Politie), NU la categoriile profesionale ale ofiterilor sau agentilor.

In opinia mea, profesia de politist se invata in Scoala de Politie si se perfectioneaza in strada..Doar una sau doar cealalta nu se poate.

 • Upvote 2
Link to comment

Odata cu demilitarizarea Politiei Romane trebuia sa se renunte si la sistemul de ierarhizare sovietic, militarizat si introdus sistemul occidental cu scoala unica si promovare dupa competenta, experienta si calitati.

Sindicatele au incercat, timid, in trecut, sa abordeze aceasta chestiune, dar probabil ca "cineva" le-a spus sa renunte.

Reforma completa, in domeniu, se va incheia atunci cand si aceasta problema se va rezolva.

 • Upvote 2
Link to comment

Legea trebuie schimbata.

Toti politistii trebuie sa-si inceapa cariera de la gradul de agent.

Cei cu experienta, rezultate bune, studii , etc, sa devina ofiteri, ... daca sint functii disponibile.

Cine imi garanteaza mie ca un absolvent al Academiei de Politie, subinspector, este mai bun decit gradul imediat inferior, agent sef principal?

Teoretic ar trebui ca intr-un colectiv, cel mai bun sa fie sef, dar practica ne arata ca nu competenta este cea care il promoveaza pe un individ (in marea majoritate a cazurilor).

Link to comment
 • Moderator

Esti un pic frustrat, asa-i?

Daca-i pui pe cei mai buni ca sefi, cine o sa mai munceasca? :hmmmt:

Edited by danpin
 • Upvote 3
Link to comment

Inca un exeplu tipic pentru dubla masura aplicata de catre sefii de inspectorate, una cazul in cazul ofiterilor cu functii de conducere, pentru care trebuie sa fie mama buna, si alta cu totul diferita in cazul agentilor.

ŞEFUL SERVICIULUI DE ORDINE PUBLICÃ DIN CADRUL IPJ DOLJ A ÎNCERCAT SÃ ŢINÃ ASCUNS UN ACCIDENT RUTIER ÎN CARE A FOST IMPLICAT

Comisarul „Mărcuţă“, tentativă de muşamalizare eşuată

Supranumit deja „Sudul sălbatic“, Doljul a fost mereu în topul judeţelor cu probleme în ceea ce priveşte ordinea şi liniştea publică. Însă poate că acest lucru n-ar trebui să ne mire, dacă ne gândim că şeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, comisarul-şef Mihai Stoian, este ocupat să-şi rezolve propriile probleme. Posesorul unei colecţii impresionante de dosare de cercetare, „Mărcuţă“ a călcat din nou pe bec, după ce, săptămâna trecută, a fost implicat într-un accident rutier, eveniment care, păstrând tradiţia, a căpătat rapid un uşor iz de muşamalizare.

de Dan Olteanu

Unul dintre cei mai controversaţi ofiţeri din cadrul IPJ Dolj, comisarul-şef Mihai Stoian, pare că nu se poate ţine departe de probleme. Astfel, după maratonul de cercetări la care a fost supus în ultimul an, şeful Serviciului de Ordine Publică ar putea fi nevoit să dea din nou explicaţii în faţa superiorilor din cadrul IGPR pentru un accident rutier care la prima vedere ar trece drept banal.

O tamponare...

Oficial, aflat singur în maşină, o Dacia Logan cu numărul de înmatriculare DJ-08-ZPU, şi în timpul serviciului, comisarul Mihai Stoian a lovit un alt autoturism. Conform informaţiilor oferite de către IPJ Dolj, în urma impactului, Loganul s-a ales cu avarii minore. „A fost o simplă tamponare soldată. Nimic grav. Doar o capotă îndoită şi un far fisurat. Se va face o cercetare administrativă, iar domnului Stoian i se vor imputa daunele“, a declarat comisarul-şef Nicuşor Badea, comandantul interimar al Inspectoratului de Poliţei al Judeţului Dolj. Însă, aşa cum ne-am obişnuit atunci când vine vorba despre Mărcuţă, lucrurile sunt oricum, dar niciodată simple.

... şi-o muşamalizare?

Astfel, deşi Mărcuţă a susţinut că în momentul accidentul era singur în maşină, există zvonuri care spun că pe scaunul din dreapta s-ar fi aflat comisarul-şef Ion Costea, din cadrul Serviciului de Ordine Publică din cadrul IGPR, cunoscut drept „comisarul-detergent“, venit la Craiova special pentru a-l cerceta pe Mihai Stoian. Vechi tovarăşi de petrecere, cei doi ar fi luat masa înainte de accident, de la care se pare că n-ar fi lipsit şi câteva pahare cu tărie. Acesta se pare că a fost şi motivul pentru care şeful SOP n-a raportat accidentul şi nu a întocmit un buletin de eveniment, aşa cum era normal. Şi poate că Mărcuţă ar fi reuşit să muşamalizeze totul dacă, doar câteva zile mai târziu, n-ar fi trebuit să plece în misiune. Şi, cum autoturismul de serviciu se afla în service pentru reparaţii, şeful SOP a fost nevoit să folosească autoturismul personal, ceea ce atras imediat atenţia şi a dus, într-un final, la aflarea adevărului despre accident.

Pentru unii ciumă, pentru Stoian mumă

Interesant este că, deşi există suspiciuni cu privire la împrejurările în care a avut loc, accidentul comisarului-şef Mihai Stoian este tratat diferit faţă de evenimente similare în care însă au fost implicaţi simplii agenţi. Este şi cazul agentului principal Liviu Şain, care, în luna decembrie a anului trecut, a avariat autoturismul de serviciu, tot o Dacia Logan. Deşi acesta se afla în misiune, urmărind un şofer care nu oprise la semnalele regulamentare, cercetarea administrativă, condusă de comisarul-şef Marin Grăjdaru - şeful Serviciului Logistic, s-a finalizat cu obligarea agentului la plata unei sume de aproape 4.000 de lei, reprezentând cheltuielile cu reparaţia autoturismului. Mai mult, aşa cum o arată Hotărârea nr.117/15.06.2012 a Comisiei de Jurisdicţie a Imputaţiilor din cadrul MAI, prin care s-a invalidat imputarea aplicată agentului, au existat discrepanţe evidente între avariile constatate iniţial şi reparaţiile raportate. Cu alte cuvinte, dacă lui Mărcuţă i se impută doar îndoirea capotei şi fisurarea unui far, agentului Şain i s-au imputat şi piese care nu fuseseră atinse în accident. Surse din cadrul IPJ Dolj susţin însă că este o obişnuinţă ca poliţiştii să fie obligaţi să suporte diverse cheltuieli legate de serviciu, în timp ce şeful Serviciului Logistic stă cu „cămara“ plină de piese, consumabile şi combustibil de dragul primei de sfârşit de an.

http://www.indiscret...malizare-esuata

 • Upvote 2
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.