Jump to content
POLITISTI.ro

Adevarata DEMILITARIZARE a Politiei Romane


radusandu

Recommended Posts

Desi a fost inceputa in urma cu circa noua ani, demilitarizarea politei romane nu a fost dusa nicodata pana la capat. S-au schimbat uniformele, gradele militare au devenit grade profesionale, dar au ramas aceleasi relatii intre sefi si subordonati, aceleasi mecanisme strambe de evolutie in cariera, acelasi stil gaunos de conducere, numit prin exces management.

Frica de sefi, numirile in functii pe criterii politice sau de cumetrie, promovarea curvelor masculine sau feminine, toate au continuat. Evident, nu generalizam. Sunt si exceptii, dar sistemul are o grija diabolica pentru ca acestea sa fie eliminate pentru a nu „contamina” de normalitate partea stricata, care care accepta sa fie „muita”, pentru a „mui”, la randul sau, mai departe.

Politia este una dintre insitutiile unde, cel putin pana acum, Evul Mediu a fost la el acasa, unde iobagia este o realitate, unde ai drepturi si mai putin obligatii, unde trebuie sa „iei pozitia ghiocelului” in fata sefului si sa ii dai impresia ca esti mai prost decat el. Unde trebuie sa vii de acasa cu coala de scris pe care urmeaza sa scrii procesul verbal. Unde trebuie sa accepti ca tot felul de sefi limitati si inculti care sunt in stare sa te elimine (si de multe ori o fac) daca le strici aranjamentele cu sefii lor sau cu cei care i-au sustinut, chiar daca acestia sunt niste infractori. Unde curvele sefilor numite in functii de conducere trebuie vazute ca niste sfinte. Unde primesti o lovitura de topor in cap de la un infractor, iar institutia te critica pentru ca nu „te-ai descurcat” si te lasa sa iti platesti singur recuperarea (caz concret). Unde cel de langa tine poate fi si, de multe ori, este nu numai colegul tau, ci si al baietilor care asculta la casca si fac rapoarte care iti schimba viata fara ca tu sa stii si sa poti face ceva.

Pentru a fi, cu adevarat, o institutie civila, politia trebuia sa scape de cateva schelete ascunse prin fisetele ramase de pe vremea lui Alexandru Draghici: frica, lipsa de demnitate, constiinta profunda a apartenentei la societatea civila.

Hotararea cu care politistii au pregatit mitingul de vineri, 24 septembrie, trecand peste toate spaimele cultivate de-a lungul timpului si peste amenintarile mai mult sau mai putin voalate din aceste zile, arata ca ceva se petrece in Politie.

Ca politistul se scutura de haina stramta si urata pe care chiar clasa politica l-a obligat sa o poarte. Ca oamenii legii incep sa isi recapete demnitatea. Ca nu mai suporta sa fie umiliti, sa se stearga cu ei pe jos. Ca inteleg, pentru prima data cu adevarat, ca nu sunt o casta, ca au aceleasi probleme cu ale medicilor, ale profesorilor, ale lucratorilor de la caile ferate. Ca au si ei dreptul sa strige „Jos Guvernul”, daca acesta nu le mai reprezinta interesele.

Aceasta este adevarata demilitarizare a Poltiei Romane, iar ea a venit de jos, nu din birourile capitonate.

Sursa : OPTIMAL MEDIA

Petre Craciun

Stimati colegi. Acest articol spune tot...

Ce parere aveti?

  • Upvote 4
Link to comment
  • Moderator

Bun articol, insa asteptam sa fim mai multi pe 7. De asemenea, o corectie : obligatii si mai putin drepturi nu drepturi si mai putin obligatii. Cat despre sefi...se duc usor usor in jos toti nenorocitii.

Link to comment
  • Moderator

Tot ce a scris Petre Craciun in articol e adevarat si are perfecta dreptate.

Desi se incearca acum de catre Basescu si Blaga discreditarea politistilor cautand tot felul de motive, politistii au dovedit ca sunt oameni cu onoare si verticalitate.

Link to comment

Sunt politist din 1999. Am fost nevoit sa imi trimit sotia si copilul de 8 luni la bunici la tara pentru ca nu imi ajungeau banii sa supravietuim. Sustin motivele protestului nostru, am fost mandru de prezenta in Piata Victoriei si deplasarea ordonata pana la Cotroceni, si atat. MA DEZIC de "colegii" care ai injurat, indiferent de persoana, care au aruncat cu sapca, care au aratat diferire semne cu degetul. Ne-am lasat implicati in luptele politice. Altii scot castanele din foc cu mana noastra. Nu imi pasa de cine este presedinte, prim ministru sau ministru de interne. SUNT APOLITIC. Liderii de sindicat ne-au manjit imaginea implicandu-se in luptele politice. Singuri ne cream prejudicii de imagine ireparabile. Pierdem increderea populatie castigat cu atata munca de noi cei de jos. NU VA IMPLICATI POLITIC!

Link to comment

Eu imi doresc o remilitarizare a Politiei Romane. Sistemul din prezent este defect si unii colegi au uitat ce tinuta impune profesia de politist, comportandu-se mai rau decat niste soferi de autobasculanta.

Link to comment

Revenirea la militarizare ar fi numai la presiunea matrozului chior si altor politicieni de doi bani, ca sa nu mai putem protesta. Si asa nu prea ne-au bagat in seama, dar cu micile defectiuni de la Cotroceni, au acum prilejul sa se dea la noi... Cum sa-ti doresti militarizarea si sa stai ca prostul sa te calce in picioare niste rahati care nu pot sta Drepti decat in fata matrozului, care oricum ii vede stramb, stiti de ce ?

Ma ingrijoreaza altceva. Prea multa lume spune ca a fost o manipulare pentru a-l da jos pe Blaga... Era clar cat il iubeste, este gelos matrozul pe buldog, cu replica acestuia ca nu are cine face presiuni impotriva lui arata amenintator si probabil l-a enervat pe primul.. dar asa a crezut si Nica la luarea mandatului ca va stapani serviciul secret, ca-l desfiinteaza, ca-l face praf si pana la urma, desi l-a lasat si sub controlul matrozului, a fost ... demisionat la fel... Prea multa politica la Interne si sindicatele sunt manevrate... ati vazut sprijinul imediat al PSD? Nu este la fel de suspect ca asta toamna al PDL? Vai de noi si targurile unora...

Link to comment

militarizarea politiei ar insemna o revenire clara catre sistemul comunist. mai ramine ca mnistrul s fie un general si ne mutem muta cu totii in tari mai calde (la suflet).

cu exceptia celor care conduc nimeni nu va cistiga din militarizarea politiei - nici politistii si nici cetatenii.

Link to comment
  • 1 year later...

pentru nostalgicii militarizarii politiei si implicit a competentei "profesionale" a procurorilor militari (recunoacuti pentru "talentele" juridice) va recomand sa cititi materialul de mai jos:

Cristian Ionel Serbanpolitist la o sectie din Capitala, care a fost acuzat de trafic de influenta, tinut 500 de zile in arest preventiv(perioada 30.01.2002 - 13.06.2003) si cercetat penal si purtat prin instante timp de 3222 zile (perioada 30.01.2002 - 25.11.2010) pentru ca intr-un final sa fie achitat, a obtinut de la magistratii Tribunalului Bucuresti daune morale de 2.000.000 de lei. Cristian Ionel Serban a chemat in judecata Statul Roman, prin Ministerul Finantelor, cerand 7.890.081 de euro pentru consecintele produse de cercetarea sa judiciara timp de 3.222 zile (din care 500 de zile in arest) finalizata cu solutia de achitare: sutele de zile de detentie in conditii degradante, anii in care a fost privat de salariu si traumele fizice si pishice suferite.

Politistul Cristian Ionel Serban a fost arestat pentru 30 de zile de un procuror militar la 30.01.2002 (data la care procurorii inca mai aveau dreptul de a aresta) si acuzat in mod fals de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti ca a primit 1.000 de dolari de la un denuntator pentru a interveni pe langa procurori in vederea obtinerii unei solutii favorabile in dosarul in care acesta din urma era invinuit.

Politistul a trait o adevarata drama judiciara, impotriva sa montandu-se un sistem infernal in scopul de a-l condamna cu orice pret. Condamnat in prima instanta in 2002, la 4 ani de inchisoare pentru trafic de influenta, omul a trait pe pielea sa un proces care nu se mai termina, in care cauza i-a fost de cinci ori trimisa la rejudecare, pentru ca in final Curtea de Apel Bucuresti, prin sentinta penala nr. 162/F/28.05.2010, sa-l achite pentru infractiunea de trafic de influenta in temeiul art. 11 pct. 2 litera a din C.pr.penala raportat la art.10 al. 1 litera d) din C.pr.penala, ramasa definitiva prin decizia penala nr. 4218/25.11.2010 ICCJ - Sectia Penala. In tot acest timp, politistul a formulat o zeci de plangeri penale la adresa magistratilor implicati in actul de justitie, care au incercat sa-si ascunda ilegalitatile, incercand sa-l condamne prin orice mijloace.

Procesul civil s-a judecat in sedinta secreta

Judecatoarea Crina Liliana Buricea, de la Tribunalului Bucuresti, Sectia a V-a civila,a admis in parte actiunea politistului prin sentinta civila nr. 565 din 09.03.2012 (dosar nr. 10922/3/2011) prin care a decis urmatoarele:Respinge exceptia inadmisibilitatii actiunii, ca neintemeiata. Admite in parte actiunea precizata. Obligaparatul la plata sumei de 4839,8921 lei cu titlu de daune materiale reprezentand contravaloarea salariilor neincasate. Obliga paratul la plata sumei de 2.000.000 lei cu titlu de daune morale. Respinge celelalte pretentii, ca neintemeiata. Cu recurs in 15 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica azi 9.03.2012.

In motivarea sentintei s-a aratat: “In perioada detentiei reclamantul a fost lipsit de modul sau de viata obisnuit, de relatiile cu familia si prietenii, fiind obligat sa suporte privatiunile specifice detentiei, dar si conditiile improprii de dormit, hrana, igiena. Acestea au facut ca reclamantul sa suporte suferinte fizice, dar si psihice (probate de altfel, indestulator cu actele medicale depuse la dosar), accentuate de perioada relativ lunga de detentie, ale caror consecinte pot fi inlaturate prin acordarea unor despagubiri banesti in masura sa-i asigure resursele financiare necesare reluarii, pe cat posibil a modului sau de viata obisnuit (...) Tribunalul apreciaza ca se impune admiterea in parte a capatului de cerere privind daunele morale, cu obligarea paratului la plata sumei de 2.000.000 lei, suma de natura a acoperi prejudiciul moral suferit si care, prin stabilirea in mod global, va acoperi toate pagubele pricinuite reclamantului atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. Insa, pentru aceleasi motive retine ca satisfactia echitabila pretinsa, cu acest titlu, respectiv suma de 7.890.081 euro, este disproportionata in raport de consecintele negative ce pot fi identificate in concret

Inchis intr-o celula neaerisita cu detinuti fumatori

Politistul Cristian Ionel Serban, achitat in data de 25 noiembrie 2010 de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a aratat in cererea de dezdaunare pentru eroarea judiciara ca a fost inchis intr-o celula de 3/2,5 metri plina de fum de tigara si ca, desi era nefumator, nu avea cum sa le ceara celorlalti detinuti sa renunte la ceea ce era singura lor placere – fumatul.

Cristian Ionel Serban: “Camera nu era mai mare de 8 metri patrati, maxim trei metri lungime si 2,5 metri latime, cu doua randuri de paturi, pe fiecare rand aflandu-se cate doua paturi suprapuse. Nu puteai sa cobori din pat decat pe rand datorita culoarului foarte ingust ce delimita cele doua randuri suprapuse de paturi. Lumina era tot timpul artificiala, nici noaptea nu se stingea neonul firav ce clipea frecvent. Exista o mica fereastra prevazuta cu un geam opac ce se deschidea doar in tipul oscilant (foarfeca), nu mai mult de cativa centimetri, lasand sa patrunda o mica adiere de aer "proaspat", asta doar daca stateai lipit de geam caci, in interior, rotocoalele albe de fum de tigara stapaneau totul. Fumatul era singura preocupare a celorlalti detinuti, unii dintre ei deja condamnati la pedepse definitive cu executare in regim de detentie si care nu asteptau decat trecerea timpului.”

Nevoile fiziologice erau deopozitate in celule, in PET-uri

Cristian Ionel Serban, politistul achitat dupa aproape noua ani pentru trafic de influenta a mai aratat ca celula in care a stat inchis nu era prevazuta nici cu toaleta, nici cu apa curenta. Acesta a explicat ca iesirea la toaleta se facea doar de trei ori pe zi, cate cinci maxim zece minute, in care trebuia sa-si satisfaci nevoile fiziologice, sa se spele ori sa-si spele vasele sau hainele.

Cristian Ionel Serban: “Camera de baie era una singura la aproximativ 12-14 celule cu cate 3-4 detinuti, in fapt o camera nu mai mare de 6 metri patrati, cu doua toalete stil "turcesc" (in fapt o simpla "gaura" in pardoseala), fara nici un paravan intre ele, situate la 20-30 cm una de alta, fara nici un paravan nici fata de restul camerei, astfel incat cei care se spalau pe dinti ori isi spalau hainele sau vasele trebuiau sa stea langa cei ce-si faceau nevoile fiziologice. De asemenea, dusurile erau situate chiar deasupra toaletelor astfel incat daca unul dintre detinuti isi facea dus, cel care statea pe cealalta toaleta era in mod implicit udat. Uneori nevoile fiziologice erau depozitate in peturi de 5 litri care ramaneau pe parcursul zilelor in incinta celulei.

Painea era aruncata detinutilor direct pe podeaua camerei

Politistul a aratat in cerere ca apa de baut care curgea la robinetul toaletei era “aparent potabila”, cu sedimente care o faceau inutilizabila, insa, in lipsa unei alte surse de apa, era nevoit sa o consume, iar mancarea oferita in perioada arestului de catre institutie era de proasta calitate, insuficienta si servita in conditii insalubre: “Astfel, painea era oferita prin vizeta celulei dimineata foarte devreme, iar daca nu apucai sa ajungi sa o preiei, era pur si simplu aruncata pe podeaua camerei.Camera … (n.n. – alta celula in care a fost inchis Cristian Ionel Serban) se afla la primul etaj al arestului. In aceasta camera se aflau detinutii care "beneficiau" de desfasurarea unor activitati gospodaresti, beneficiind si de un spor de drepturi printre care: toaleta se afla in camera, vorbitoarele si pachetele se puteau realiza la un interval mai mic de timp ca o recompensa pentru serviciile "gospodaresti" efectuate. Aceste activitati "gospodaresti" constau in principal in cararea pachetelor detinutilor de la camera ofiterului de serviciu pana la camera unde se repartizau, ajutarea personalului desemnat cu impartirea alimentelor, igienizarea toaletelor, spalarea holurilor, etc. Mai mult, pentru efectuarea acestor activitati detinutii primeau un spor de zile-munca, in fapt se considerau ca executate mai multe zile decat cele efective de detentie, ceea ce permitea eliberarea conditionata in conditiile art. 59 al. 2 din Codul Penal”

Nevoit sa bea apa de la un robinet montat la 10 cm de gura toaletei

Camera era ceva mai mica chiar decat anterioara …, dar in ea se aflau doar trei detinuti (fata de patru in cealalta camera). Camera beneficia de un geam ceva mai mare, dar tot prevazut cu o deschidere oscilanta, prin care razbatea ceva mai multa lumina naturala.In camera se afla un WC "turcesc" prevazut, la cativa zeci de centimetri de gura toaletei, cu un robinet prin care curgea o apa tulbure pe care eram nevoit sa o folosesc pentru consum. Deasupra WC-ului se afla un dus. Tot timpul gaura toaletei trebuia astupata cu jumatati de sticle pentru a impiedica sobolanii sa patrunda in camera. Mirosul toaletei razbatea in toata camera, neexistand nici un fel de paravan intre WC si locul unde se aflau paturile

Gardienii ii reproduceau in batjocura pasaje intime din scrisori

In afara de conditiile de detentie precare pe care trebuia sa le indure, Cristian Ionel Serban a aratat ca trebuia sa sufere si batjocura gardienilor, care ii reproduceau pasaje intime din scrisorile pe care acesta le primea de la logodnica lui.Politistul s-a plans astfel ca obligativitatea citirii corespondentei detinutilor de catre o persoana special desemnata in acest scop incalca dispozitiile articolului 8 din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului. Politistul a aratat ca i se permitea sa scrie doar de doua ori pe luna, iar atunci i se punea la dispozitie doar o coala de hartie si un pix “care de cele mai multe ori scria cu foarte mare dificultate”.

Sanatatea fizica si psihica i-a fost afectata de conditiile de detentie

Cristian Ionel Serban a relatat judecatorilor ca dreptul la aer, pe care l-a considerat initial ca insignifiant, a devenit ulterior singura lui preocupare zilnica din perioada detentiei. Atunci cand conditiile meteorologice o permiteau, detinutilor li se permitea sa se plimbe o jumatate de ora pe zi intr-o camera de patru metri patrati, cu ziduri de beton si cu o plasa deasupra.

Politistul a suferit afectiuni ireversibile cauzate de modul defectuos in care era spalata lenjeria de pat, lumina fluctuanta a neonului din camera si fumul inecacios. Cristian Ionel Serban a depus la dosar acte medicale din care reiese ca in perioada arestului preventiv a fost diagnosticat de mai multe ori cu o forma de nevroza manifestata printr-o multitudine de simptome aparent fara nici o legatura unele cu altele: palpitatii, lipsa de aer, dureri sau intepaturi in dreptul inimii si toracelui, senzatia de nod in gat, dureri abdominale, greata, cefalee, ameteala, senzatie de teama, tremuraturi sau contracturi musculare, nervozitate, oboseala, furnicaturi ori arsuri la nivelul bratelor, degetelor, buzelor sau fetei, frisoane alternand cu senzatia de caldura, senzatia de lesin iminent mergand chiar pana la lesin.

Link to comment

Demilitarizarea a fost una din actiunile benefice pentru politisti. A incheiat o perioada de abuzuri atat din partea procurorilor militari cat si a unor sefi care se credeau mici Dumnezei.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.