Jump to content
POLITISTI.ro

Acţiuni ale poliţiştilor pentru protejarea patrimoniului cultural naţional


NewsBot

Recommended Posts

Acţiune a poliţiştilor pentru protejarea patrimoniului cultural naţional

93 de bunuri au fost sigilate şi lăsate în custodie până la clarificarea situaţiei acestora, iar 22 de tablouri, icoane, cărţi de cult şi piese de artă decorativă au fost ridicate în vederea expertizării şi continuării verificărilor, în urma unei acțiuni de control a societăţilor comerciale care au ca obiect de activitate vânzarea/cumpărarea de bunuri culturale mobile.

Direcția de Investigații Criminale din I.G.P.R. a organizat, la data de 27 septembrie a.c., la nivel național, în colaborare cu Direcţia de Investigare a Fraudelor, o acțiune de control a societăţilor comerciale care au ca obiect de activitate vânzarea/cumpărarea de bunuri culturale mobile.

La acțiune au participat 91 poliţişti din cadrul structurilor de investigaţii criminale, 62 din structurile de investigare a fraudelor, precum şi 48 de poliţişti din cadrul structurilor de ordine publică, criminalişti sau specialişti din cadrul direcţiilor judeţene pentru cultură şi patrimoniu cultural naţional, respectiv a Municipiului Bucureşti.

Polițiștii au efectuat controale de specialitate la 114 agenţi comerciali care desfăşurau activităţi de comerţ cu bunuri culturale mobile.

Astfel, au fost identificate mai multe societăţi comerciale care, deşi aveau la vânzare bunuri cultural mobile, nu obţinuseră autorizaţia prevăzută de Legea nr. 182/2000 republicată privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil.

În acest sens, consilierii de specialitate au aplicat 6 sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 182/2000 republicată, în valoare totală de 36.000 lei, fiind suspendată activitatea societăţilor comerciale vizate până la intrarea în legalitate.

De asemenea, polițiștii au făcut 29 sesizări către Direcţiile Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional cu privire la încălcarea art. 35 din Legea 182/2000 republicată, precum şi cu privire la existenţa unor bunuri cu valoare de patrimoniu puse în vânzare în societăţile comerciale verificate.

Au fost aplicate 9 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 19.000 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 12/1990 republicată privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite şi o sancţiune contravenţională în valoare de 1.000 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 82/1991 privind contabilitatea.

De asemenea, a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 2.000 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.

În cazul a 3 societăţi comerciale, poliţiştii de la structurile de investigare a fraudelor continuă controlul privind modul de înregistrare în evidenţele financiar-contabile a bunurilor comercializate, urmând a se sesiza în cazul constatării de infracţiuni de natură economică.

De asemenea, 93 de bunuri au fost sigilate şi lăsate în custodie până la clarificarea situaţiei acestora, întrucât nu au putut fi prezentate acte privind provenienţa.

22 de bunuri culturale– tablouri, icoane, cărţi de cult, piese de artă decorativă, au fost ridicate urmând a se efectua verificări în baza de date OBIECTE a Poliţiei Române şi în cea administrată de OIPC Interpol a operelor de artă furate, întrucât există suspiciuni cu privire la provenienţa lor ilicită.

Cu prilejul controlului efectuat, de la una dintre societăţile comerciale a fost ridicat un tablou despre care expertul în arte plastice care a însoţit echipa de poliţişti a afirmat că este un fals după un bun cultural clasat. Asupra bunului în cauză se va efectua expertiza de specialitate, iar în funcţie de rezultat, se va întocmi dosar penal.

Au fost identificate 4 persoane, din rândul deponenţilor bunurilor în regim de consignaţie, dar şi dintre administratorii societăţilor comerciale controlate, față de care există suspiciuni că au achiziționat bunurile de pe piața neagră. Cu privire la acestea se vor face verificări şi, în funcţie de rezultat, se va proceda conform competenţelor.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații publice

Link to comment
 • 2 weeks later...

Acţiune a poliţiştilor pentru identificarea bunurilor culturale mobile, sustrase

În urma acţiunii de control, coordonată de Direcţia de Investigaţii Criminale din I.G.P.R., la târgul internaţional de antichităţi din localitatea Negreni, judeţul Cluj, au fost ridicate, confiscate şi indisponibilizate 340 de bunuri culturale, dintre care 97 bunuri de cult – icoane pictate pe lemn şi sticlă, statuete de rit catolic, elemente desprinse din altare ale unor biserici catolice, 230 de monede antice şi medievale şi 13 tablouri.

La data de 11 octombrie a.c., ofiţerii specialişti din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale – I.G.P.R., împreună cu poliţişti din cadrul structurilor de investigaţii criminale din judeţele Arad, Bihor, Braşov, Cluj, Gorj, Hunedoara, Mureş, Neamţ, Sibiu, Timiş şi poliţişti din cadrul structurilor de investigare a fraudelor şi de ordine publică din I.P.J. Cluj au efectuat o razie de amploare în rândul comercianţilor de bunuri culturale mobile, prezenţi la Târgul de Antichităţi din localitatea Negreni, judeţul Cluj.

La acţiune au participat din partea I.G.P.R. şi ofiţeri din cadrul Direcţiei de Investigare a Fraudelor şi Direcţiei de Ordine Publică.

Echipele de control au verificat activitatea comercianţilor cu acest tip de bunuri, avându-se în vedere regimul special al acestora şi modul în care se pot face aceste tranzacţii (magazine specializate, în prezenţa unor experţi în recunoaşterea acestor bunuri şi autenticitatea acestora).

De asemenea, poliţiştii au vizat şi identificarea bunurilor despre care sunt indicii că sunt sustrase, atât de pe teritoriul ţării nostre, cât şi din străinătate, aflate în urmărire naţională şi internaţională.

În cadrul activităţilor desfăşurate, au fost identificaţi 58 de comercianţi cu bunuri culturale mobile, dintre care 20 au fost controlaţi cu privire la legalitatea activităţii desfăşurate şi a provenienţei bunurilor expuse la vânzare.

Astfel, au fost ridicate, confiscate şi indisponibilizate 340 de bunuri culturale, dintre care 97 bunuri de cult – icoane pictate pe lemn şi sticlă, statuete de rit catolic, elemente desprinse din altare ale unor biserici catolice, 230 de monede antice şi medievale şi 13 tablouri, a căror provenienţă şi deţinere nu a putut fi dovedită, existând date şi indicii că provin din furturi comise pe teritoriul ţării sau al altor state.

Poliţiştii au constatat două infracţiuni privind nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri (art. 280 1 Cod penal).

De asemenea, au aplicat 10 sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 12/1990 republicată, privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale, în valoare totală de 10000 lei.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
 • 5 months later...

Cooperare româno-italiană pentru recuperarea mai multor bunuri culturale sustrase din Italia

40 de opere de artă – tablouri, icoane şi cărţi religioase vechi – sustrase din biserici italiene şi introduse ilegal în România, au fost recuperate de poliţişti, de la locuinţa unui bărbat din judeţul Sibiu, în urma cooperării internaţionale dintre autorităţile româneşti şi cele italiene, specializate în protejarea patrimoniului cultural naţional.

546074_550802138287222_1456919473_n.jpg

Poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul I.G.P.R. şi cei ai Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Hunedoara, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, au instrumentat, în perioada august 2012- aprilie 2013, un dosar penal având ca obiect furtul mai multor bunuri culturale mobile, provenite din Italia, care au fost introduse ilegal pe teritoriul României.

În fapt, la data de 29 septembrie 2012, în urma percheziţiilor domiciliare efectuate la domiciliul unui bărbat de 32 de ani, din judeţul Sibiu, au fost găsite şi ridicate de către poliţişti 22 opere de artă, respectiv tablouri şi icoane pe pânză, icoane pe lemn şi o icoană realizată în tehnica ulei pe tablă de cupru, toate având temă religioasă, precum şi 18 cărţi vechi, dintre care cea mai veche a fost tipărită în anul 1610, de asemenea cu temă religioasă. Unul dintre cele 22 de tablouri religioase, intitulat „Ecce Homo” a fost sustras dintr-o biserică din Cremona în anul 1978 şi se afla în urmărire internaţională.

Cercetările şi expertizele efectuate în cauză, au stabilit că bunurile proveneau din Italia, fiind introduse pe teritoriul României la sfârşitul anului 2011, fără documente de provenienţă sau licenţă de export, în scopul comercializării, fapta constituind infracţiunea de introducere pe teritoriul statului român, precum şi deţinerea, comercializarea, organizarea de expoziţii sau orice operaţie privind circulaţia bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin, conform dispoziţiilor legale în vigoare, şi care au fost exportate ilegal.

Din schimbul de date avut cu unitatea de carabinieri pentru protejarea patrimoniului cultural din Monza, Italia, a reieşit faptul că bunurile importate din Italia de către suspect intră sub incidenţa convenţiilor internaţionale privind bunurile culturale furate sau exportate ilegal.

Operele de artă – susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional italian – au fost expertizate de către autorităţile române, care au stabilit că aparţin unor curente artistice italiene specifice secolelor XVII – XVIII, existând indicii că au fost sustrase din biserici din Italia.

Autorităţile italiene, în urma sesizării făcute de Poliţia Română, au înregistrat pe numele bărbatului un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăinuire şi scoatere sau export ilegal de opere de artă - faptă prevăzută de legislaţia italiană – şi au transmis autorităţilor române o cerere de asistenţă judiciară internaţională în materie penală, prin care au solicitat confiscarea şi restituirea bunurilor ce fac obiectul dosarului penal.

Totodată, autorităţile italiene au solicitat participarea, pe teritoriul României, la activităţi investigative faţă de suspect, acestea materializând-se prin confiscarea, de la domiciliul suspectului şi a unei persoane din anturajul acestuia, a bunurilor ce fac obiectul dosarului penal.

Sursa: IGPR

Link to comment
 • 2 months later...

Bunuri ce aparţin patrimoniului cultural naţional, readuse în ţară

 

Astăzi, 1 iulie, a avut loc, la Muzeul Naţional de Istorie a României, o conferinţă de presă, ocazie cu care au fost expuse în premieră, 49 de monede dacice de argint de tip Koson, recuperate de autorităţile române.

Lotul de 49 de monede Koson, reprezentând o parte din tezaurul de 2.300 de monede Koson din argint, sustras de un grup infracţional, în anul 2003, din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, exportat ilegal şi pus în urmărire internaţională prin Biroul Naţional Interpol din cadrul C.C.P.I. - I.G.P.R., a fost recuperat, prin cerere de asistenţă judiciară internaţională, adresată autorităţilor competente din Chicago - S.U.A..

La conferinţa de presă ce a avut loc la Muzeul Naţional de Istorie, au participat domnul Daniel Barbu – ministrul culturii, domnul Mihail Tiberiu Niţu – procurorul general al României, domnul dr. Augustin Lazăr – procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, chestor de poliţie Vasile Viorel, directorul Direcţiei de Investigaţii Criminale – I.G.P.R. şi domnul dr. Ernest Oberlander – Târnoveanu – director general al Muzeului Naţional de Istorie a României.

Evenimentul a fost prilejuit de readucerea în România a unui lot important dintr-un tezaur monetar dacic, recuperat recent din S.U.A., în urma cooperării fructuoase dintre autorităţile române şi cele americane (Departamentul de Justiţie şi F.B.I.), în cadrul acordurilor bilaterale de asistenţă juridică.

Readucerea în ţară a 49 de monede de argint dacice de tip Koson reprezintă încununarea cu succes a aproape 2 ani de muncă, la care au participat poliţiştii din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale – I.G.P.R., împreună cu cei de la Inspectoratele de Poliţie ale Judeţelor Hunedoara şi Alba, magistraţi ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, funcţionari din Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe şi experţi de la Muzeul Naţional de Istorie a României, precum şi omologii lor din S.U.A..

Operaţiunea desfăşurată în conformitate cu Tratatul de asistenţă judiciară în materie penală, dintre Romania şi Statele Unite ale Americii, din 2010, reprezintă o premieră absolută, fiind prima recuperare a unor piese exportate ilegal şi expuse pentru valorificare pe piaţa numismatică americană.

Conform experţilor, „monedele fac parte din singura emisiune dacică de argint, purtând pe revers o legendă scrisă cu litere greceşti, menţionând numele suveranului care a ordonat baterea lor - Koson. Ele au fost bătute în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia, în jurul anilor 44-29 î. Hr.”.

Tezaurul a format obiectul unor operaţiuni de spălare şi valorificare pe piaţa internaţională a antichităţilor, fiind identificat în anul 2011, la o casă de licitaţii din Chicago şi indisponibilizat de către autorităţile judiciare americane, la solicitarea autorităţilor române.

La data de 26 iunie a.c., lotul monetar a fost predat reprezentantului Ministerului Culturii, la Consulatul General al României din Chicago, fiind depuse, ulterior, în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti.

 

Informaţii de background:

 

După anul 1996, când a fost descoperit cel mai mare tezaur de monede Koson (cca 30.000 de piese), mai multe persoane din municipiul Deva au constituit echipe de braconaj arheologic, având ca obiectiv principal efectuarea de detecţii şi săpături ilegale în siturile cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, aflate în paza şi administrarea Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Scopurile urmărite constau în localizarea, sustragerea şi valorificarea tezaurelor de interes arheologic, prin încălcarea regimului juridic de protecţie a siturilor clasate monument istoric.

În urma activităților complexe desfășurate de Poliția Română și Ministerul Public, până în prezent au fost soluţionate patru dosare penale, în care au fost cercetate mai multe zeci de persoane, pentru săvârșirea infracțiunilor de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, efectuarea de detecții și săpături neautorizate în situri arheologice, furt calificat de bunuri culturale, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri şi spălare de bani.

În activitățile de cercetare și investigare au fost angrenați peste 30 de polițiști care, sub coordonarea procurorilor au reușit identificarea și recuperarea pe teritoriul României a peste 6.000 de monede antice din aur, argint sau bronz – dacice (inclusiv monede tip Koson din aur și argint), romane și grecești și peste 2.000 de bunuri arheologice – unelte dacice din fier, vase din ceramică, obiecte de port și podoabă, piese de harnașament sustrase din zonele protejate ale cetăților dacice din Munții Orăștiei.

De asemenea, s-a reuşit identificarea și readucerea în ţară a unui număr important de piese arheologice şi numismatice dacice şi greceşti: 13 brăţări dacice regale de aur, două umbones de scuturi dacice regale de paradă, 146 de monede dacice de aur de tip Koson, 202 de monede dacice de argint de tip Koson, 31 de monede de aur de tip Lysimachos, 73 de monede de argint și bronz, precum și a unui depozit de unelte și arme de fier dacice, toate provenite tot din zona Sarmizegetusa Regia și a altor cetăți dacice din Munții Orăștiei.

Sunt urmărite în continuare, prin Interpol, mai multe tezaure care formează obiectul aceleiaşi cauze: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kg.), din care s-au recuperat 31 piese, un tezaur de monede Koson din aur (25 de kg.), din care s-au recuperat 700 piese, 5 scuturi regale din fier, două table din bronz cuprinzând legile oraşului roman Troesmis (Dobrogea), 11 brăţări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitaţii dacice) etc.


* * *

Succesul acestei operațiuni a reiterat rolul decisiv al cooperării interinstituționale și internaționale în eforturile conjugate pentru păstrarea și conservarea moștenirii culturale a fiecărei națiuni și a patrimoniului universal, ceea ce a constituit și tema celor două ediții ale Simpozionului internațional Cooperarea internaţională şi strategii de investigare a furturilor şi traficului cu bunuri culturale mobile organizat în 2012 și 2013 de Poliția Română, în colaborare cu Ministerul Public, Ministerul Culturii și factorii locali de răspundere, care a avut loc în localitatea Geoagiu, județul Hunedoara și la care au participat reprezentanți ai OIPC Interpol, Franța, Italia, Austria, Macedonia, Ungaria, Moldova, Serbia, Slovenia, Bulgaria.

 

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
 • 6 months later...

Acţiune a poliţiştilor pentru protejarea patrimoniului cultural naţional

 

Aproximativ 130 de societăţi comerciale care au ca obiect de activitate vânzarea/cumpărarea de bunuri culturale mobile au fost verificate de poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale-I.G.P.R. 57 de bunuri au fost sigilate şi 65 de tablouri, icoane, cărţi de cult şi piese de artă decorativă au fost ridicate, în vederea expertizării şi continuării verificărilor.

Direcţia de Investigaţii Criminale din I.G.P.R. a organizat, la nivel naţional, o acţiune de control a societăţilor comerciale care au ca obiect de activitate vânzarea/cumpărarea de bunuri culturale mobile, în colaborare cu Direcţia de Investigare a Fraudelor şi Direcţia Ordine Publică din cadrul I.G.P.R. şi specialişti din cadrul direcţiilor judeţene pentru cultură şi patrimoniu cultural naţional. 

Poliţiştii au efectuat controale de specialitate la 128 de agenţi comerciali care desfăşurau activităţi de comerţ cu bunuri culturale mobile. 

În timpul acţiunii, poliţiştii şi consilierii de specialitate au constatat 2 infracţiuni, una la Legea 182/200, republicată, privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, iar una la Legea nr 50/1991, republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. 

Au fost aplicate 21 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 12 la Legea nr. 12/1990, republicată, privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, 7 la Legea nr.182/2000, republicată, privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, şi 2 la O.U.G. nr.43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional.

De asemenea, 57 de bunuri au fost sigilate şi lăsate în custodie, până la clarificarea situaţiei acestora, întrucât nu au putut fi prezentate acte privind provenienţa, iar 65 de bunuri culturale– tablouri, icoane, cărţi de cult şi piese de artă decorativă au fost ridicate urmând a se efectua verificări referitoare la provenienţa acestora. 

Au fost identificate 38 de persoane, din rândul deponenţilor bunurilor în regim de consignaţie, dar şi dintre administratorii societăţilor comerciale controlate, faţă de care există suspiciuni că au achiziţionat bunurile de pe piaţa neagră. 

În urma controalelor efectuate s-a constat faptul că mai multe societăţi comerciale, dintre cele înscrise în baza de date a Ministerului Culturii - Registrul galeriilor de artă autorizate, şi-au încetat activitatea, fără a notifica autoritatea emitentă a avizului de funcţionare în acest sens. 

Totodată, poliţiştii au făcut 14 sesizări către Direcţiile Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional cu privire la încălcarea art. 35 din Legea 182/2000 republicată, precum şi cu privire la existenţa unor bunuri cu valoare de patrimoniu, puse în vânzare în societăţile comerciale verificate.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
 • 4 weeks later...

Percheziţii la persoane bănuite de braconaj arheologic

 

3.520 de monede antice şi medievale, 3 detectoare de metale şi 300 de kilograme de unelte şi arme antice din fier au fost depistate de poliţiştii de investigaţii criminale în urma a 13 percheziţii efectuate în 8 judeţe şi municipiul Bucureşti, la locuinţele unor persoane bănuite că ar fi sustras şi tranzacţionat ilegal artefacte şi monede antice.

La data de 18 februarie a.c., poliţiştii Direcţiei Investigaţii Criminale – I.G.P.R. şi poliţişti ai Serviciului Investigaţii Criminale – I.P.J. Hunedoara, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, au organizat o acţiune de recuperare a bunurilor şi monedelor aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional, sustrase din situri arheologice protejate.

Poliţiştii şi procurorii au efectuat 14 percheziţii în judeţele Hunedoara, Timiş, Cluj, Covasna, Brăila, Suceava, Constanţa, Argeş şi în municipiul Bucureşti la locuinţele unor persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de furt calificat de bunuri culturale şi spălare de bani.

Persoanele percheziţionate sunt bănuite că ar fi practicat braconajul arheologic, efectuând detecţii ilegale, ar fi sustras din situri arheologice protejate, aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional al României, artefacte şi monede antice pe care le-ar fi valorificat.

În urma percheziţiilor au fost ridicate şi indisponibilizate 3.520 de monede antice şi medievale, 3 detectoare de metale, soluţii şi reactanţi pentru curăţarea monedelor, aproximativ 300 de kilograme de unelte şi arme antice din fier (dacice şi romane), precum şi vase ceramice antice şi medievale.

Printre bunurile depistate, au fost identificate mai multe piese cu privire la care există date că fac parte din categoria „Tezaur”, evaluate la peste 100.000 de euro.
Conform evaluării prealabile efectuate de experţi, artefactele sunt originale şi provin din siturile arheologice de interes naţional şi prioritar din Munţii Orăştiei, din Transilvania, Banat şi din zona Dobrogei şi a Moldovei, aflate pe Lista Monumentelor Istorice, precum şi în Registrul Arheologic Naţional.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
Monede antice şi medievale comercializate ilegal, ridicate de poliţişti
 
154 de monede antice şi medievale au fost recuperate de Poliţia Română, în urma unei acţiuni preventive desfăşurate la un târg filatelic şi numismatic din Braşov. 
 
La data de 22 februarie a.c., ofiţerii specialişti din cadrul Direcției de Investigații Criminale - I.G.P.R., împreună cu polițiştii de investigații criminale specializați în protejarea patrimoniului cultural național din Braşov, Alba, Caraș-Severin, Constanța, Hunedoara, Neamț şi Timiş au desfăşurat o acţiune pentru combaterea infracțiunilor la regimul patrimoniului cultural național mobil, în municipiul Braşov.
 
În urma verificării a 125 de participanţi la târgul filatelic și numismatic, poliţiştii au depistat șapte persoane, cu vârste cuprinse între 35 și 61 ani, din județele Bihor, Buzău, Caraș Severin, Sălaj și municipiul București, care ofereau spre comercializare 154 de monede antice şi medievale.
 
Din verificări, a reieşit faptul că persoanele în cauză nu dețineau documente legale de proveniență, monedele fiind susceptibile a fi provenite din braconaj arheologic.
 
Cele 154 de monede au fost ridicate în vederea confiscării, fiind ulterior predate reprezentanților Direcţiei Județene pentru Cultură Brașov.
 
De asemenea, poliţiştii au aplicat 7 sancţiuni contravenționale, în valoare totală de 7.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii 12/1990 pentru protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite.
 
Polițiștii continuă cercetările faţă de cele 7 persoane pentru încălcarea prevederilor Legii 182/2000 privind protejarea patrimoniului național.
 
I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice
Link to comment
 • 1 month later...

Comerțul cu obiecte de artă și antichități, verificat de polițiști

În urma unei acțiuni coordonate de Direcţia de Investigaţii Criminale - I.G.P.R, polițiștii au ridicat trei icoane, datate la sfârşitul secolului XIX - începutul secolului XX, susceptibile a fi furate și au aplicat cinci sancțiuni pentru nerespectarea dispozițiilor legale referitoare la comerț și obiecte de patrimoniu.

La data de 12 aprilie a.c., Direcţia de Investigaţii Criminale - I.G.P.R. a coordonat o acţiune care a vizat prevenirea comerțului ilegal cu bunuri ce fac parte din patrimoniul cultural național mobil.

La activitățile care s-au desfășurat la un târg de obiecte de artă și antichități au participat poliţişti de investigaţii criminale din cadrul D.I.C. - Biroul pentru Protejarea Patrimoniului Cultural Naţional, polițiștii de investigaţii criminale şi ordine publică din cadrul D.G.P.M.B., precum și polițiști de investigații criminale din cadrul I.P.J. Ilfov.

Polițiștii au verificat 31 de persoane fizice şi juridice care comercializau obiecte de artă şi de cult. Pentru încălcarea prevederilor legale referitoare protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite și a celor referitoare la protejarea patrimoniului cultural naţional mobil polițiștii au aplicat 5 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.500 lei.

De asemenea, echipele de control au ridicat trei icoane, datate la sfârşitul secolului XIX - începutul secolului XX, fiind efectuate verificări cu privire la proveniența lor.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
 • 5 weeks later...
Tablouri recuperate de poliţişti
 
Poliţiştii specializaţi în protejarea patrimoniului cultural naţional din cadrul I.G.P.R. şi de la I.P.J. Huneadoara au identificat şi ridicat 10 tablouri ale unor pictori români reprezentativi, sustrase, în anul 2013, din colecţia Casei dr. Petru Groza din Deva.
 
La data de 7 mai a.c., poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale – I.G.P.R. şi de la Serviciul de Investigaţii Criminale Hunedoara au efectuat două percheziţii domiciliare, în Bucureşti.
 
În urma acestor activităţi, poliţiştii au identificat şi ridicat 10 tablouri aflate în urmărire naţională şi internaţională, în valoare de aproximativ 200.000 de euro.
 
Tablorile, aparţin unor pictori români reprezentativi – Kimon Loghi, Aurel Ciupe, Camil Ressu, Nicolae Vermont, Adina Paula Moscu, Adam Bălţatu, Jules Perahim, Ileana Rădulescu, provin din colecţia Casei dr. Petru Groza din Deva, judeţul Hunedoara, iar furtul lor a fost reclamat la data de 12 iulie 2013.
 
Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii situaţiei de fapt.
 
I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice
Link to comment
 • 2 weeks later...

Aproape 650 de tablouri, ridicate de polițiști

 

În urma unui control în trafic, polițiștii din Satu Mare au depistat un bărbat care transporta 15 tablouri și mai multe obiecte artizanale fără documente legale. În urma percheziției efectuate la locuința acestuia, au fost descoperite alte 629 de tablouri susceptibile a face parte din patrimoniul naţional al României, precum şi al altor state din Uniunea Europeană, unele posibil a proveni din furturi.

Poliţiştii din cadrul I.P.J. Satu Mare au identificat în trafic, la sfârșitul săptămânii trecute, în apropierea localităţii Dacia, un bărbat, de 47 ani, care transporta cu un autoturism 15 tablouri, lăzi din lemn tip zestre şi articole artizanale, fără a deţine documente legale care să ateste provenienţa bunurilor.

În urma percheziției efectuate la locuința acestuia, polițiștii au descoperit 629 de tablouri susceptibile a face parte din patrimonial cultural naţional al României şi al altor state din Uniunea Europeană, unele dintre acestea posibil a proveni din infracţiuni de furt.

Tablourile au fost ridicate în vederea stabilirii provenienţei şi expertizării, fiind depuse într-o instituţie specializată pentru conservare.

Polițiștii continuă cercetările, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei, pentru documentarea activității infracționale în cauză.
Activitățile s-au desfășurat cu suportul de specialitate al DIPI.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
 • 3 months later...

Operaţiuni ilegale cu obiecte de patrimoniu, cercetate de poliţişti

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Timiş efectuează percheziţii în trei judeţe, la persoane bănuite de operaţiuni ilegale cu obiecte de patrimoniu. Acţiunea vizează depistarea şi ridicarea unor bunuri a căror valoare depăşeşte un milion de euro.

Azi, 11 septembrie a.c., în baza autorizaţiilor emise de Tribunalul Timiş, poliţiştii timişeni din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, efectuează trei percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Timiş, Hunedoara şi Mehedinţi, la persoane bănuite de export ilegal de obiecte de patrimoniu.

Acţiunea vizează trei persoane cu vârste între 29 şi 56 de ani, bănuite că, în perioada iunie - august a.c., ar fi deţinut şi încercat să valorifice, în ţară şi în străinătate, bunuri din patrimoniul cultural mobil, respectiv un vas neolitic şi o vioară veche.

Poliţiştii urmăresc depistarea şi ridicarea bunurilor a căror valoare este de peste un milion de euro.

Totodată, vor fi puse în aplicare trei mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi conduse pentru audieri la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara.

În cauză, faţă de cei trei se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de spălare de bani, export ilegal de obiecte de patrimoniu şi tăinuire.

Activităţile se desfăşoară cu sprijinul poliţiştilor din cadrul I.P.J. Mehedinţi şi I.P.J. Hunedoara. Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al S.R.I..

Centrul de Informare și Relaţii Publice - I.G.P.R.

Link to comment
 • 1 month later...

PERCHEZIŢII LA PERSOANE BĂNUITE DE OPERAŢIUNI ILEGALE CU BUNURI DIN PATRIMONIUL CULTURAL

Peste 100 de poliţişti, sub coordonarea Direcţiei de Investigaţii Criminale – I.G.P.R., efectuează la această oră, în 6 judeţe, 15 percheziţii la persoane bănuite de operaţiuni ilegale cu bunuri culturale.

Astăzi, 20 octombrie, în baza autorizaţiilor emise de Tribunalul Timiş, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale, cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, efectuează 15 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Timiş (8), Caraş-Severin (2), Prahova (2), Argeş (1), Constanţa (1) şi Vrancea (1), la persoane bănuite de operaţiuni ilegale cu bunuri din patrimoniul cultural.

Acţiunea vizează 11 persoane cu vârste între 30 şi 60 de ani, bănuite că, în perioada ianuarie 2013 - aprilie 2014, ar fi deţinut şi comercializat prin reţeaua internet, piese arheologice susceptibile a fi clasate în patrimoniul cultural, care ar fi fost găsite în urma unor detecţii în situri arheologice situate în judeţele Timiş şi Caraş-Severin.

În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Toate persoanele depistate vor fi conduse la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, pentru audieri.

La activităţi participă peste 100 de poliţiştii din cadrul I.P.J. Timiş, I.P.J. Caraş - Severin, I.P.J. Prahova, I.P.J. Argeş, I.P.J. Constanţa, I.P.J. Vrancea.

Acţiunea beneficiază de sprijinul de specialitate al S.R.I..

Sursa: IPJ TIMIŞ

Link to comment
 • 1 month later...

BĂNUIŢI DE FURTURI DIN SITURI ARHEOLOGICE, REŢINUŢI DE POLIŢIŞTI

 

Poliţiştii de investigaţii criminale din Alba au recuperat mai multe obiecte din patrimoniul naţional al României, susceptibile a fi fost sustrase din situri arheologice, în urma celor 5 percheziţii efectuate pe raza judeţului.

               

La data de 20 noiembrie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale – I.P.J. Alba au efectuat 5 percheziţii domiciliare, pentru documentarea activităţii infracţionale a unor persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept şi furt calificat.

 

În urma percheziţiilor efectuate, au fost identificate mai multe vârfuri de lance, o sabie, obiecte de podoabă, precum şi obiecte de harnaşament de perioadă dacică şi medievală.

 

De asemenea, la domiciliul unuia dintre bănuiţi a fost depistat un pistol cu aer comprimat, deţinut fără drept, mai multe petarde şi unelte susceptibile a fi folosite în activitatea infracţională (detectoare de metale, cazmale, sape).

 

În fapt, poliţiştii specializaţi în investigaţii criminale s-au sesizat din oficiu, cu privire la faptul că un bărbat, de 35 de ani, din Alba Iulia, efectuează detecţii în situri arheologice de interes naţional, situate în teritoriul administrativ al localităţii Bulbuc, comuna Ceru Băcăinţi, Piatra Craivii, Căpâlna şi Cetea, toate din judeţul Alba, clasate în lista monumentelor istorice.

 

Din cercetările efectuate, a rezultat că, în perioada ianuarie – octombrie 2014, folosind detectoare de metale, bărbatul ar fi descoperit şi sustras mai multe bunuri aparţinând patrimoniului cultural (săbii, pumnale, vârfuri de lance, vârfuri de săgeţi, zăbale, fibule), fiind ajutat de o altă persoană, de 47 de ani, din Zlatna.

 

Faţă de cei doi bănuiţi a fost luată măsura reţinerii pentru 24 de ore, urmând să să fie prezentaţi magistraţilor, cu propunere de arestare preventivă.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracţiunilor de furt calificat, acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizarea prealabilă, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi operaţiuni cu articole pirotehnice, fără drept.

   

Activităţile au beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale – I.G.P.R..

 

big_dscn20751.jpg

 

big_dscn20781.jpg

 

big_dscn20871.jpg

 

Sursa: IPJ Alba

Link to comment

PERCHEZIŢII LA PERSOANE BĂNUITE DE INFRACŢIUNI PRIVIND PROTECŢIA PATRIMONIULUI ARHEOLOGIC

 

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş-Severin au efectuat şapte percheziţii domiciliare, la persoane bănuite de comiterea de infracţiuni la O.G. nr. 43/2000 (republicată) privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional.

 

La data de 27 noiembrie a.c., poliţiştii de investigaţii criminale au efectuat şapte percheziţii, pe raza judeţelor Caraş-Severin şi Timiş, la locuinţele persoanelor bănuite.

 

Activităţile s-au desfăşurat în cadrul dosarelor penale în care poliţiştii efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic fără autorizare prealabilă, furtul unui bun ce face parte din patrimoniul naţional şi distrugere.

Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului este de aproximativ 50.000 de euro, până în prezent fiind recuperaţi peste 10.000 de euro.

 

Sursa: IPJ CARAŞ SEVERIN

Link to comment
 • 3 months later...

SIMPOZION INTERNAŢIONAL PE TEMA TRAFICULUI ILICIT DE BUNURI CULTURALE

 

Un poliţist român a participat la Simpozionul Internaţional de la Lyon, Franţa, cu tema “Traficul ilicit şi furtul de opere de artă, bunuri culturale mobile şi antichităţi”.

 

În intervalul 11-13 martie a.c., la sediul Secretariatului General al INTERPOL, din Lyon, Franţa a avut loc  cea de-a IX-a ediţie a Simpozionului Internaţional cu tema Traficul ilicit şi furtul de opere de artă, bunuri culturale mobile şi antichităţi.

 

La simpozion au fost prezenţi ofiţeri delegaţi din peste 50 de ţări, respectiv 5 continente, reprezentanţi ai unor organisme internaţionale implicate în combaterea  şi monitorizarea traficului de bunuri culturale: ONU, UNESCO, UNDOC, ICOMOS, ICOM, ale ONG-urilor ARGOS, Art Loss Register, precum şi reprezentanţi ai unor case de licitaţii şi ai Asociaţiilor Naţionale ale Anticarilor.

 

Din partea Poliţiei Române a participat un poliţist din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, ofiţer specialist în protejarea Patrimoniului Cultural Naţional.

 

În cadrul lucrărilor simpozionului, poliţistul român a prezentat o sinteză a experienţei structurilor judiciare româneşti în dosarul “Aurul dacilor”, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

 

Au fost prezentate premisele care au favorizat braconarea şi sustragerea de artefacte arheologice din siturile protejate de lege, căile pe care s-a dezvoltat traficul ilicit al acestora, actorii acestui fenomen, reacţia forţelor judiciare, strategiile şi metodele de investigare, colaborarea cu structurile implicate în recuperarea bunurilor dar şi a informaţiilor legate de aceste bunuri ce aparţin Patrimoniului Cultural Naţional.

 

De asemenea, au fost prezentate  rezultatele obţinute şi perspectivele legate de stoparea acestui fenomen şi recuperarea bunurilor aflate în urmărire naţională şi internaţională.

 

Pentru participarea ofiţerului la simpozion, s-a beneficiat de sprijinul Fundaţiei Collegium XXI din Bucureşti, în virtutea Protocolului de colaborare cu Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Sursă: IGPR

Link to comment
 • 4 weeks later...
PERCHEZIȚII LA PERSOANE BĂNUITE DE FURT
 
Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Constanța efectuează, la această oră, 6 percheziţii domiciliare și la societăți comerciale, în județul Constanța, la persoane bănuite de furturi din situri arheologice.
 
La data de 17 aprilie a.c., peste 50 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța efectuează 6 percheziţii domiciliare și la societăți comerciale, în județul Constanța, la persoane bănuite de furturi.
 
Din cercetări a rezultat faptul că persoanele bănuite, în cursul anului 2014, ar fi sustras, din situri arheologice, monezi și vase ceramice, care fac parte din patrimoniul cultural.
 
La sediul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța vor fi conduse trei persoane pentru audieri și dispunerea măsurilor legale.
 
Sursa: IPJ Constanta
Link to comment

UPDATE - PERCHEZIŢII LA PERSOANE BĂNUITE DE FURT

 

În urma celor 6 percheziţii efectuate, astăzi, de poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, la persoane bănuite de furturi din situri arheologice, au fost ridicate 350 de monede, precum şi alte 100 de obiecte religioase şi de cult, care ar fi fost sustrase din situri arheologice.

 

În urma acestor activităţi, s-au ridicat 450 de bunuri arheologice (dintre care 350 de monede, precum şi alte obiecte religioase şi de cult), care ar fi fost sustrase din situri arheologice.

 

Din cercetări s-a stabilit că o a patra persoană ar fi acţionat împreună cu celelalte trei şi ar fi sustras din situri arheologice, monezi şi vase ceramice, care fac parte din patrimoniul cultural naţional.

 

La sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa au fost conduse cele patru persoane pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale.

 

Reamintim că, astăzi, 17 aprilie, peste 50 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa au efectuat 6 percheziţii domiciliare şi la societăţi comerciale, în judeţul Constanţa, la 3 persoane bănuite de furturi.

 

Prejudiciul, estimat până în prezent, este de 15.000 de euro.
 

Sursa: IPJ Costanta

Link to comment
 • 1 month later...
MONUMENTE EPIGRAFICE, RECUPERATE DE POLIŢIŞTI
 
Poliția Română și procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au repatriat, din Marea Britanie, două tabulae de bronz, ce conţin legile municipiului antic Troesmis, sustrase dintr-un sit arheologic din județul Tulcea.
 
La data de 28 mai a.c., polițiștii specializați în protejarea patrimoniului cultural național din cadrul Poliţiei Române și procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au repatriat, din Londra, două monumente epigrafice, reprezentând tabulae de bronz, ce conţin legile municipiului antic Troesmis.
 
Repatrierea bunurilor de patrimoniu s-a realizat prin cooperare judiciară internaţională cu autorităţile din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
 
Cele două tabulae au fost repatriate în urma cooperării cu o casă de licitaţii din Londra, care prin intermediul unui birou de avocaţi a sesizat autorităţile britanice privind circumstanţele deţinerii lor, în condiţiile în care artefactele erau puse în urmărire internaţională.
 
Din cercetări a reieșit că artefactele ar fi fost sustrase, în anul 2002, din situl arheologic al oraşului antic Troesmis - comuna Turcoaia, judeţul Tulcea, clasat monument istoric, iar ulterior ar fi fost oferite la vânzare, pe piaţa internaţională de antichităţi, la preţul de 80.000 de lire sterline.
 
Din concluziile raportului de expertiză rezultă că cele două tabulae sunt din bronz și au dimensiunile de 67 x 54 de cm., greutatea de 26,41 de kg., respectiv 59 x 50 de cm., greutatea de 23,60 de kg., fiind scrise în limba latină.
 
Artefactele sunt autentice, reprezintă  „legea municipală a unui oraş roman”, provin din municipiul roman Troesmis și au fost emise în timpul împăratului Marcus Aurelius (161-180 p.Chr.).
 
Tabulae–le sunt cele mai importante documente scrise ce aparţin istoriei noastre vechi şi provin de pe teritoriul României.
 
Aşezarea urbană romană a fost datată în secolele I a.Chr. – III p.Chr. şi este clasată monument istoric.
 
Faptele ar fi fost comise de persoane aflate în curs de urmărire sau judecare, pentru sustragerea şi valorificarea ilegală a mai multor tezaure antice, comise în aceeaşi perioadă.
 
Ambasada României la Londra, prin Ataşatul de Afaceri Interne, a monitorizat în permanenţă etapele de executare a cererii de comisie rogatorie internaţională.
 
La data de 13 mai a.c., autorităţile britanice au remis tablele mijloace materiale de probă autorităţilor judiciare române, în vederea continuării procesului penal. Piesele au fost depuse în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României, Bucureşti, unde se vor efectua examinări suplimentare.
 
Informații de background:
 
În perioada 1998 – 2014, grupări infracționale formate din 34 de persoane ar fi comis infracţiuni la regimul de protecţie a Patrimoniului Cultural Naţional.
 
Acestea ar fi sustras, exportat ilegal, valorificat şi spălat pe piaţa internațională de antichităţi mai multe tezaure monetare (stateri Koson, Lysimach şi denari romani), brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din siturile arheologice Sarmizegetusa Regia şi Piatra Roşie, monumente UNESCO.
 
Numeroase bunuri au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional, cauzându-se un prejudiciu de peste 4.000.000 de euro. Acestea sunt puse în urmărire națională și internațională, prin  INTERPOL. Până în prezent au fost pronunţate hotărâri definitive de condamnare pentru 12 persoane.
 
Examinările ştiinţifice ale bunurilor aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional al României, recuperate de organele judiciare, au fost realizate de experţi care activează în Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Institutul Naţional de Fizică Atomică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Institutul Național de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, Cabinetul Numismatic al Academiei Române, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea și Muzeul Ţării Crişurilor Oradea.
 
Expertize s-au realizat și în laboratoare specializate din Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia şi Statele Unite ale Americii. 

 

Sursa: IGPR

Link to comment
 • 3 weeks later...

SIMPOZION INTERNAȚIONAL PENTRU PROTEJAREA PATRIMONIULUI CULTURAL NAȚIONAL

 

În perioada 16 - 19 iunie 2015, Poliţia Română găzduiește, la Deva, Simpozionul Internațional „Cooperare internaţională şi strategii de investigare a furturilor şi a traficului cu bunuri culturale mobile”.

 

Ajuns la a patra ediţie, simpozionul îşi propune să  dezbată cele mai noi metode investigative în domeniul prevenirii şi combaterii furtului și al traficului cu bunuri culturale provenite din patrimoniul muzeal și din situri arheologice.

 

Participanții la reuniune își doresc să identifice noi modalități de cooperare între specialiștii Poliţiei Române, cei ai altor state și societatea civilă, în domeniul furtului şi traficului cu bunuri mobile aparţinând patrimoniului cultural naţional

 

Lucrările simpozionului se vor desfăşura la sala Amfiteatru a Poliţiei Municipiului Deva și sunt organizate în parteneriat cu Fundația Collegium XXI.

 

La activități vor participa polițiști români cu atribuţii în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional, poliţişti din Franţa, Spania, Republica Moldova și Ungaria, reprezentanţi ai Ministerului Public şi ai Biroului Naţional Interpol Bucureşti.

 

De asemenea, la simpozion vor lua parte reprezentanți ai Ministerului Culturii, ai unor autorități locale din Hunedoara, ai Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva și ai Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

 

Programul simpozionului va include şi punerea în valoare a patrimoniului cultural al judeţului Hunedoara, prin vizitarea unor obiective de interes istoric din zona Deva – Hunedoara.

 

Participarea poliţiştilor români la această activitate prezintă o importanţă deosebită din perspectiva valorificării cunoştinţelor privind practicile europene în acest domeniu. 

 

Sursă: IGPR

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.