Jump to content
POLITISTI.ro

Probleme cu proprietarul la rezilierea contractului de inchiriere


Ana87

Recommended Posts

Buna ziua tuturor,

M-am inregistrat pe acest forum in speranta ca ma poate ajuta cineva cu un sfat in situatia urmatoare:

Acum o luna si jumatate, eu si prietenul meu am semnat un contract de inchiriere pentru un apartament. La vreo saptamana dupa ce ne-am mutat am inceput sa avem probleme mari cu sotul proprietarei, care s-a intors in tara intre timp: intra peste noi in casa, intra in casa cand nu suntem noi si isi baga nasul peste tot (se vede ca s-a umblat la lucruri), ne ameninta ca ne da afara, injura, ne fura mancarea din frigider... Ultima oara a intrat peste noi in casa cand dormeam, dimineata pe la 6, "sa ia ceva din debara", fara sa sune si fara sa anunte. Pe scurt, vrem sa ne mutam din nou.

Doua probleme:

1) Vrem sa ne recuperam garantia deoarece este o suma destul de maricica (500 de euro). Daca nu avem nici o chitanta la mana, dar in contractul de inchiriere se mentioneaza ca a fost platita garantia in suma respectiva, contractul e baza suficienta pentru a recupera banii? Daca da si cetateanul refuza (foarte probabil), cui de la Politie trebuie sa ne adresam si in ce fel? Trebuie avocat?

2) Asta e de fapt, buba cea mare: proprietarul nu stie ca noi vrem sa plecam, nu i-am spus inca, dar ne este teama ca ne va face probleme cand afla (gen scos obiecte si moblia in strada cat suntem la serviciu, masini zgariate si alte "fericiri", pare in stare de asa ceva). Daca se intampla asa ceva, este suficient sa ne adresam in prima faza politistului de proximitate?

De asemenea, daca se ajunge la scandal si crize (din nou, pare genul care e in stare si n-ar fi prima oara cand ne face scandal) se poate suna la 112 sau e suficient un telefon la sectia locala de politie?

Scuze ca am scris atat si apreciez orice sfaturi, multumesc!

Edited by Ana87
Link to comment

Contract incheiat legal si declarat la primarie finante sau asa..."intre noi" ?

Contract incheiat prin agentia imobiliara si inregistrat la ei. Nu stiu daca proprietara l-a declarat si la finante.

Link to comment

o problema este de natura civila si nu penala. Nu ai nici un motiv sa faci plingere la politie.

iti angajezi un avocat si depui la instanta o actiune in pretenti si ti recuperezi garantia. insa fii atenta si la raspunderea voastra contractuala mai ales daca este un contract incheiat pe termen determinat.

Mai poti pune problema rezilierii ptr lipsa unei posesii linistite (faptele sotului locatorului) desi problema este tricky - proprietarul nu raspunde ptr tulburarea posesiei datorate faptelor tertilor, ci numai ptr tulburarea de drept.

Ptr intrarea in apartament, depune plingere la poitie ptr violare de domiciliu deoarece chiar daca este proprietar, faptul ca imobilul si are cheie (btw, de ce nu schimbati yala?) nu inseamna ca poate intra cind vrea el in imobilul aflat in posesia altcuiva (chiar si daca nu are contract scris, dar nu este cazul tau).

deci, daca il gasesti acasa (o camera ascunsa de filmat face minuni :) ) si a intrat fara acordul tau, suna la 112 si depune plingere.

Edited by maxu08
Link to comment
 • Moderator

Ana87, pentru început schimbați încuietoarea de la ușa de acces în apartament. Dacă există contract de închiriere și proprietarul intra în casă fără acordul vostru, e violare de domiciliu. Te sfătuiesc să mergi la secția de poliție și să vorbești cu polițistul de proximitate.

Baftă și să ne ții la curent.

Link to comment

Multumesc pentru raspunsuri!

Cu schimbarea yalei: contractul prevede ca orice modificari aduse apartamentului sa fie facute cu acordul in scris al proprietarei. Am discutat cu ea de la inceput problema si a spus ca nu este de acord decat daca ii facem o copie dupa cheia noua (deci cu alte cuvinte situatia ar fi fost exact ca acum).

Contractul prevede de asemenea, la obligatiile locatorului (adica al proprietarei), "...sa asigure folosinta linistita si neintrerupta a imobilului". Fiind clauza explicita, ne-am gandit ca ne putem lega de asta fiindca desi nu raspunde de actiunile tertului (sotului), e totusi vorba de cineva din gospodaria ei, nu de un strain. Oricum, chiar si fara sa o tragem pe dansa la raspundere avem motive destule sa reziliem.

maxu08, multam mult pentru idee! O sa las webcamul pornit sa inregistreze cat timp suntem plecati azi dupa-amiaza, poate-poate il prindem pe individ "in actiune". Atunci s-ar rezolva toata problema, am avea motivul ideal sa plecam si nici el n-ar mai avea ce sa comenteze. Nu stiam ca e violare de domiciliu (credeam ca se merge pe principiul "omul poate sa intre cand vrea in casa lui").

O zi frumoasa! :)

Link to comment

Multumesc pentru raspunsuri!

Cu schimbarea yalei: contractul prevede ca orice modificari aduse apartamentului sa fie facute cu acordul in scris al proprietarei. Am discutat cu ea de la inceput problema si a spus ca nu este de acord decat daca ii facem o copie dupa cheia noua (deci cu alte cuvinte situatia ar fi fost exact ca acum).

aceasta clauza se refera la modificari in constructia imobilului (ziduri, zugraveala, instalatii, etc) si nu cu privire la yala de la usa. NU are dreptul la o cheie deoarece lucrurile din imobil sunt ale tale.

Are insa dreptul la vizitarea imobilului conform clauzelor contractuale sau cf NCC, insa asta este o alta poveste. deci schimba yala linistita, nu are ce sa faca.

nu poate sparge usa deoarece are minim o infractiune: de distrugere :)

Contractul prevede de asemenea, la obligatiile locatorului (adica al proprietarei), "...sa asigure folosinta linistita si neintrerupta a imobilului". Fiind clauza explicita, ne-am gandit ca ne putem lega de asta fiindca desi nu raspunde de actiunile tertului (sotului), e totusi vorba de cineva din gospodaria ei, nu de un strain. Oricum, chiar si fara sa o tragem pe dansa la raspundere avem motive destule sa reziliem.

Daca bunul imobil este proprietatea comuna a celor 2 soti atunci nu se aplica si se considera ca insusi proprietarul imobilului incalca contractul prin neasigurarea unei posesii linistite, chiar daca sotul ce tulbura posesia nu a semnat contractul. Se aplica mandatul tacit al sotului care nu a semnat inchirierea, fiind un act de administrare si nu de instrainare.

Edited by maxu08
Link to comment
 • Moderator

Ana87, proprietarul poate pătrunde și vizita locuința NUMAI în prezența chiriașului. Nu are ce să caute în lipsa acestuia acolo. Așa spune legea, iar acest aspect este obligatoriu fie că îi convine sau nu proprietarului.

Link to comment

NUMAI în prezența chiriașului.

as nuanta putin - numai cu ACORDUL posesorului, prezenta nu este obligatorie (poti intra in casa altcuiva daca ai acordul sau) si nici suficienta ptr a inlatura raspunderea penala (poti face violare de domiciliu si cu posesorul prezent :) )

Link to comment

Asa... revin cu un update.

N-am mai apucat sa las webcam-ul pornit azi dupa-amiaza si rau am facut, fiindca bineinteles ca atata timp cat am fost plecati cetateanul a venit din nou in casa (am gasit usa de la debara deschisa si yala era inchisa doar o data, noi o inchiseseram de doua ori). Am mers amandoi sa vorbim cu el, ocazie cu care ne-am hotarat sa ii spunem si ca plecam. Inainte sa apucam sa zicem orice in afara de "Buna seara", cetateanul a inceput iarasi sa injure, sa ne acuze ca ii stricam mobila (iarasi povestea cu oala, printre altele) si ca "se **** pe el de contract" si ne "zboara in secunda doi" ca nu ne mai intelegem, etc.

I-am spus ce aveam de spus si culmea! S-a calmat subit si a spus ceva in genul: "Numa' bine are si fiica-mea unde sa stea". Moment in care m-am gandit ca poate a facut toate cele dinadins ca sa ne dea afara si sa-si mute fata acolo, el nestiind probabil ca sotia inchiriase aparatamentul. Toate bune si frumoase, omul s-a oferit sa ne ajute inclusiv cu caratul (are o camioneta), pana am ajuns la garantie, moment in care iarasi s-a enervat subit. Pana la urma a acceptat - da' greeeu - sa ne dea inapoi jumatate din garantie, adica 250 de euro, pe motiv ca reziliem inainte de termen. Moment in care i-am amintit politicos ca nici 10 minute mai devreme el singur spusese ce spusese referitor la contract. Pe scurt, ca sa nu ma pierd in detalii inutile, dupa ce ne-a mai injurat putin de toate cele ne-a dat afara si nici jumatatea aia de garantie nu am mai vazut-o.

Deci acum situatia sta in felul urmator: trebuie sa evacuam apartamentul pana pe 30 septembrie, n-am primit garantia inapoi si cetateanul probabil inca mai crede ca se poate plimba pe la noi ca pe mosie. Cu intratul in casa am rezolvat, cel putin cat suntem acasa (lasam cheia in usa ca sa nu poata intra el). Mai grav e cu garantia. Deocamdata asteptam sa vina proprietara acasa sa discutam si cu ea (speram ca nebunul n-o sa fie de fata)... daca nu ne intelegem nici asa, atunci o sa pun in aplicare sfatul primit si pe joi-vineri cautam avocat. Alti bani, alta distractie...

Oricum, multam mult pentru raspunsuri, chiar au fost de ajutor :*

Link to comment
 • Moderator

Eu aș fi procedat altfel, întrucât șansele să-ți recuperezi garanția sunt minime.

În primul rând schimbam încuietoarea de la ușa de acces în locuință și îi atrăgeam atenția că nu mai are ce căuta în apartament, pentru că în caz contrar îi voi face plângere penală. Dacă aparea pe la ușă, telefon la 112 și plângere la poliție.

Stăteam acolo până ce contravaloarea cheltuielilor și a chiriei se compensa cu garanția. Dacă proprietarul vrea să te dea afară, trebuie să se adreseze instanței de judecată, nu o poate face așa ușor când vor mușchii lui.

 • Upvote 2
Link to comment

Marius a spus foarte bine și anume că nu vă poate da afară din locuință când vor mușchii lui, mai ales că există un contract de închiriere. Ca să poată face asta trebuie să obțină în instanță un ordin de evacuare. Eu unul schimbam yala de la ușă iar apoi în prezența unui martor mergean la ușa lui, îi aduceam la cunoștință că am schimbat yala, că nu are ce căuta în lipsa mea în locuință și că dacă va forța yala și va intra în locuință îi voi face plângere penală, pentru violare de domiciliu și pentru furt dacă este cazul.

Link to comment

Dar pentru 500? Se pare ca spre asta se tinde, acum nu mai raspunde la telefon nici proprietara si la el acasa nu mai mergem inca o data, ca degeaba mergem. Chiria a fost platita anticipat la inceputul lunii, pe langa garantie. Intretinerea si curentul n-au cum sa coste peste... hai sa zicem 100 de euro cu indulgenta, tot raman 400 de returnat.

De curiozitate, cam cat ar costa serviciile unui avocat pentru problema asta?

Link to comment

ca si masinile, gasesti avocat de toate preturile. ca si la masini, atita dai, atita face.

ca si la curve, ii platesti in avans si nu vei sti ce calitate au serviciile lor.

cel putin asa am auzit :)

 • Upvote 2
 • Downvote 1
Link to comment
 • 1 month later...

De ce nu schimbati yala si respectati contractul semnat? Proprietar, neproprietar, conform contractului posesiunea si folosinta este a dumneavoastra. Nicio instanta din tara nu le va da castig de cauza cata vreme respectati contractul. Daca vine la usa la dumneavoastra neanuntat sau face altceva, plangere la politie. Cereti chitanta pentru fiecare plata ce o faceti. Daca nu vor sa faca asta, virati doar in cont bancar suma respectiva cu mentiunea: "Plata chirie".

Daca nu vrea sa primeasca banii, apelati la un executor judecatoresc si faceti o recipisa de consemnare la CEC cu suma datorata in fiecare luna. In felul acesta, desi va costa putin... ati scapat total de proprietarii respectivi. Sunteti chirias, platiti niste bani, aveti niste drepturi... Faceti uz de drepturile dumneavoastra.

Link to comment
 • 1 year later...

Buna ziua , 

recent m-am mutat in chirie , am cautat ceva ieftin iar dupa cateva cautari am gasit ceva la curte intr-un mini complex in Titan . M-am intalnit cu dezvoltatorul , care ma luat cu masina pana la strada respectiva (nu am avut timp exact sa ma uit cum arata zona ). toate bune si frumoase , mi.a placut am inchiriat-o si am semnat un contract fara numar si fara nimic ; mai degraba o foaie de comun accord . Ideea este in felul urmator ,am realizat ca de fapt m-am mutat in mijlocul tiganiei din spate de la auchan . Stau acolo de 3 4 zile si deja am avut 2 conflicte cu cei de acolo , si ma tem pentru viata mea , stand in mijlocul lor . ansamblul este ok insa pana acasa 5 minute stau cu frica in san. Vreau sa imi cer banii inapoi , chiar daca am semnat un asa zis 'contract de inchriere ' pe 6 luni . am oferi 1200 ron din care 400 garantie . Cum ar trebui sa abordez problema si pe ce cale as putea sa imi recuperez banii. una mai amiabila . As lasa 200 ron chiar pentru deranjul creat si pentru cele 4 zile de stat acolo . 

Propietarul nu mi.a mentionat nimic de tigani nici eu nu am stiut pana nu am iesit de nebun pe strazi . ma adus cu masina ma lasat la metrou cu masina .A doua zi am avut surpriza sa realizez unde ma dus . Propietarul e ok , insa nu stiu cum sa aborder problema. Ce trebuie sa spun ?


Multumesc si astept niste raspunsuri. cool.gif
 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.