Jump to content
POLITISTI.ro

Se înfiinţează o nouă poliţie


Sony

Recommended Posts

Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a spus, sâmbătă, întrebat despre Poliţia aeriană, că speră că "în foarte scurt timp" va fi luată o decizie politică, astfel încât România să nu îşi piardă credibilitatea şi să fie în măsură să asigure misiunile de poliţie aeriană pe întreg spaţiul ţării.

politie_aeriana_56965000.jpg

Poliţia aeriană

Întrebat de jurnalişti dacă în întâlnirile cu oficialii NATO va ridica problema Poliţiei aeriene române, ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a spus că nu, pentru că "deciziile privind planificarea apărării, inclusiv planificarea operaţiilor în spaţiul aerian, sunt decizii naţionale". "Deciziile privind planificarea apărării, inclusiv planificarea operaţiilor în spaţiul aerian, sunt decizii naţionale. Din punct de vedere al Poliţiei aeriene, având în vedere capabilităţile limitate pe care le avem, mă refer la numărul de avioane, avioane care se apropie de sfârşitul ciclului de viaţă, avem provocări în sensul acesta şi să sperăm că vom lua o decizie politică în timp foarte scurt, ca să nu înregistrăm deziluzii şi să nu ne pierdem credibilitatea. Adică să fim în măsură să ne asigurăm misiunile de poliţie aeriană pe întreg spaţiul aerian al ţării. În acest moment avem două avioane care sunt în lucru la Avioane Craiova pentru a le îmbunătăţi ciclul operaţional", a afirmat Dobriţoiu.

El a făcut aceste declaraţii la Sibiu, unde sâmbătă dimineaţă a început Conferinţa Comitetului Militar al NATO, la care participă şefii apărării din cele 28 de ţări membre ale Alianţei şi alţi aproximativ 300 de oficiali.

Lucrările au fost deschise de preşedintele Comitetului Militar al NATO, general Knud Bartels, şi de ministrul român al Apărării, Corneliu Dobriţoiu.

Şefii apărării din cele 28 de ţări membre ale NATO vor discuta la Sibiu despre operaţiile Alianţei aflate în desfăşurare, precum şi aspecte-cheie de pe agenda organizaţiei.

Potrivit reprezentanţilor MApN, conferinţa se va concentra pe provocările mediului general de securitate, precum şi pe operaţiile aliate aflate în desfăşurare în Afganistan şi în Balcanii de Vest. Discuţiile se vor axa, de asemenea, pe stadiile transformării NATO şi pe revizuirea structurii Statului Major Militar Internaţional (IMS), care este partea executivă a Comitetului Militar. Conferinţa se va încheia cu alegerea noului director general al IMS.

Invitaţi speciali ai preşedintelui Comitetului Militar al NATO sunt ambasadorul Stephen Evans, asistentul secretarului general al NATO pentru Operaţii, şi generalul-locotenent Arne Bård Dalhaug, comandantul Colegiului de Apărare NATO de la Roma.

În marja conferinţei, generalul-locotenent Ştefan Dănilă, şeful SMG, gazda reuniunii, va avea întâlniri bilaterale cu omologi din alte ţări, în cadrul cărora vor fi abordate aspecte privind participarea ţării noastre în teatrele de operaţii la misiuni aflate sub mandat NATO, procesul de transformare a Armatei României şi modalităţile de întărire a cooperării militare bilaterale.

Aceasta este prima reuniune a şefilor apărării în acest format, după summit-ul NATO de la Chicago, şi prima care se desfăşoară în România.

http://www.realitate...l#ixzz26XqTw2ss

Edited by Sony
Link to comment
 • Active member

Oare astia pot banaliza mai mult de atata conceptul si termenul de "politie"? Am impresia ca "politia" ca notiune este ca o curva purtata din floare-n floare, e pe buzele tuturor, toti se folosesc de ea cand sunt in pana de idei cand vine vorba de numirea unei institutii nou aparute. Oare cata lipsa de originalitate poti sa ai? Maine poimaine, vreun primar isi trage vreo potera sa apere avutul obstesc si-o denumeste "politie".

 • Upvote 2
Link to comment

Dar ce repede va sare mustarul si dati cu fundurile de scaun cand auziti ca termenul "politie" se doreste a fi folosit in aviatie. Cred ca daca se va infiinta va functiona in ograda MApN, in sectorul Politie Militara, si va fi o structura militarizata care va avea obiectiv supravegherea si securitatea spatiului aerian romanesc. Nu-i vor deranja nici pe cei de CP, nici pe cei de la Ordine Publica, nici Investigatiile Criminale, nici Fraudele, nici Rutiera sau orice alta specialitate de pe pamant. Ei vor avea treaba in aer si va vor deranja doar daca vor ateriza in mijlocul localitatii unde va faceti serviciul sau va "cad" in brate. Chiar daca am din tinerete o slabiciune pentru aviatie fac diferenta intre acest tip de politie si cea veterinara sau locala. Oricum, ei n-o sa aiba in aer timp de alte distractii.

 • Upvote 7
 • Downvote 10
Link to comment

Dar ce repede va sare mustarul si dati cu fundurile de scaun cand auziti ca termenul "politie" se doreste a fi folosit in aviatie.

De unde stii tu ca se da cineva cu fundul de scaun? Mai bine ai incerca sa renunti la astfel de aprecieri penibile.

 • Upvote 3
Link to comment
 • Active member

Eeeee, pai zii, mai Eduardpis, ca de fapt ca nu au nici o treaba cu noi si ca fac parte din mapn. Si eu care credeam ca o sa fie precum politia locala sau veterinara. :blink: Ideea era alta, pe care vad ca nu ai prins-o. Pacat de masterele si facultatile facute.

 • Upvote 4
Link to comment

Horia, cineva a sugerat sa folosesc cuvinte si expresii din limbajul uzual pe care sa le inteleaga toata lumea si, poti sa te superi, asta fac. Cand am postat erau doar doi inaintea mea, nu am intuit ca apare un altul care sta in fotoliu. Fiecare cu propria dotare de mobilier. Iaca si eu am fotoliu si nu ma laud.

Dar discutam ca este sambata dupa amiaza, este innorat si nu avem prea multe altele de facut decat sa citim penibilitatile altora. Horia, daca nu poti trece peste mine, ocoleste-ma.

Edited by eduardpsih
 • Upvote 5
 • Downvote 6
Link to comment

Da Nashipa, dar noi suntem politisti si ne place sa despicam firul in patrusprezece, ce este asa de greu de inteles? Mai ales ca este si sambata.

Edited by eduardpsih
 • Upvote 3
 • Downvote 5
Link to comment
 • Member

Imi este teama ca acum cu atacurile ursilor o sa apara Politia Ursilor si a altor Salbaticiuni. Dupa modelul gardienilor publici o sa-i tranforme pe vanatori in politisti, ca e la moda :unsure: .

Link to comment

NU nu, o sa fie politia silvica cu specializarile specifice: ursi, lupi, vulpi, mistreti, caprioare, tapi, iepuri, etc etc. Problema este ca ce facem cu licuricii??

 • Upvote 1
Link to comment

Eu cred ca lumea face diferenta dintre adevaratii politisti si ceilalti.

Cred ca se dramatizeaza prea mult sau am eu o alta perspectiva a lucrurilor, nefiind politist.

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

Oameni buni, eu am inteles ca se vor executa misiuni cu "specific de politie aeriana", nicidecum ca acei piloti sa poarte titulatura de politisti aerieni.

Plus ca ce fac ei in cer este departe de vazul lumii, ca sa se faca confuzie intre politistii adevarati si niste piloti aerieni. :good:

Edited by McNally
 • Upvote 1
 • Downvote 4
Link to comment
 • Moderator

La câte dintre știrile de la tv sau articole din presă ai văzut să se facă mențiunea „LOCAL” în comparație cu cele în care lipsește această mențiune?

Și ce presupun acele misiuni cu specific de „poliție aeriană”? De unde a apărut și acest termen? Sau asigurarea și monitorizarea spațiului aerian cum era până acum nu se mai potrivește?

Link to comment

"

Pe 26 aprilie, la Baza Aeriana Siauliai, Lituania a avut loc ceremonia de rotatie a detasamentului ce asigura serviciul de Politie Aeriana in Tarile Baltice. Nemtii de la Jagdgeschwader 71 “Richtofen” au predat stafeta unui contingent polonez (Orlik 4) din cadrul Grupului 1 Vanatoare Tactica. Avioanele F-4 Phantom germane, au facut loc MiG-urilor 29 poloneze.

“NATO Air Policing mission in the Baltic States is small in scope but huge in meaning. It is evidence of NATO’s commitment to ensure security in the entire allied airspace”, a declarat Vytautas Umbrasas, adjunctul Ministrului Apararii.

Polonezii vor patrula cerul baltic pentru a patra oara. Intre ianuarie-martie 2006 si martie-iunie 2008 la post a fost acelasi Grup 1 Vanatoare Tactica. Din mai pana in august 2010 la Siauliai a fost deplasat Grupul 41 Vanatoare Tactica cu baza la Malbork. In aceasta deplasare , cele 4 MiG-uri 29 vor fi sprijinite de un contingent de aproape 100 de militari.

Bilantul nemtilor de la JG 71 la finalul celor 3 luni insumeaza 270 ore de zbor adunate in 80 misiuni; dintre acestea 60 au fost de antrenament, numite si Tango Scramble, restul fiind misiuni reale , Alpha Scramble, in care au fost interceptati intrusi neautorizati sau s-a acordat asistenta aeronavelor aflate in dificultate."

Pai uite de exemplu in Polonia :

http://www.sp.mil.pl...4-na-posterunku

Edited by McNally
 • Upvote 2
 • Downvote 8
Link to comment

Gardienii si apoi localii nu au fost o gluma proasta ci o idee a unui individ care a reusit sa o transforme in realitate. Daca a fost doar a lui si nu i-a fost sugerata de altii, nu mai stiu.

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

Pai am aratat mai sus, de exemplu Polonia.

Last Edit : Off, Cataline, stiu si eu ce inseamna asta, dar am oferit un articol in care ti se spune ce contingent aerian polonez (Orlik 4) asigura misiuni de "Air Policing"

Edited by McNally
 • Downvote 8
Link to comment

Si daca tinem cont ca, etimologic, politist vine din germana de ce sa ne mai miram ca se numeste Politie Aeriana? Doar nu s-o numi Militia Aviatica! Dar noi cautam motive si suntem prizonierii abreactiei ciclice.

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.